Genre: Drama / Oorlog
Geregisseerd door: Mark Herman
Met onder meer: Asa Butterfield, David Thewlis en Vera Farmiga
Releasedatum: 8 januari 2009
Bekijk via Netflix
Zaterdag 21 februari in één bioscoop (The Hague)
Plot The Boy in the Striped Pyjamas
"Lines may divide us, but hope will unite us."
Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...
Bruno Hoess
Maria
Grandpa
Gretel Hoess
Skylar_Malfoy
Net gezien op Youtube en ik vond het een mooie, goed film die de oorlog van meerdere kanten laat zien. Ongelooflijk dat een heel kamp in rep en roer is vanwege een jongetje, omdat ie toevallig knalblauwe ogen heeft en Bruno heet, terwijl millioenen andere kleine jongetjes er niet toe doen, en als vee werden behandelt.
Verder, het einde: Helemaal terecht, en ik had het niet anders willen zien. Dat is nu de verdiende loon voor die vader, met zijn racistische idealistische ideen.
Beetje vreemd, dat jet het als terechte straf voor die vader ziet, toch best lulig voor de moeder en het jongetje. Die oorlog zou de vader toch wel verliezen....
Valt me van je tegen reinbo.
Waarom, ik vond het gewoon een hele aardige film, slim concept met een geweldig sterk eind. Waarom knap jij er zo op af?
Skylar_Malfoy
De moeder heeft ook niet ingegrepen. En ja, er stierven zoveel onschuldigen. Eentje meer maakt niet uit.
83Utreg!
Maar de band die je opbouwd met het jochie maakt het einde toch te tragisch om onverschillig over te zijn.
Verder heb je gelijk, nu moest die vader ineens zijn eigen kind begraven, misschien goed voor enig inzicht in zijn daden.
Maar goed zo'n jochie kan er ook niets aan doen, die verdient dat niet.
Ik had niet verwacht dat jij in zo'n overduidelijk pathetisch geconstrueerde film zou trappen over zo'n onderwerp.
Dit is La Vita e Bella x 200.
Baggerman
Met een stevig vooroordeel ben ik deze film gaan kijken, maar mijn oordeel valt nog wel mee. Minpunten zijn hier al zat keer aangehaald, daarom zal ik me beperken tot wat voor mij de pluspunten van deze film waren.
Goed vond ik de scènes waarin de ouders duidelijk gegeneerd reageren op de vragen van Bruno over 'de boerderij'. Ze liegen hem maar wat voor, de waarheid kunnen ze hem niet vertellen. En eigenlijk realiseren ze zich ergens in hun binnenste op dat moment ook hoe fout het is wat er een paar honderd meter van hen vandaan gebeurt. Het jongetje legt onbedoeld steeds de vinger op de zere plek. Liegen is niet goed, maar de waarheid zeggen is nog erger. Dit kind zou zijn ouders zeker moreel veroordelen.
De twee jongetjes vond ik goed acteren. Irritant vond ik wel dat Bruno uiterlijk erg lijkt op dat vreselijke jochie uit 'Die Blechtrommel', waardoor ik in het begin moeite had om hem sympathiek te vinden.
janm
Zowel de kracht als het zwakke element zit in het verhaal. Perfect om dit onderwerp vanuit de invalshoek van een jongetje van 8 te belichten. Pijnlijke situaties en de waanzin van een oorlog komen hierdoor volop aan bod. Heel reeel is het echter niet, de dagelijkse praatsessies zonder inhoud, het eenvoudig inbreken in het kamp etc. doen afbreuk aan het verhaal en onderwerp.
Per saldo een dikke voldoende: 4,5 en een aanrader!
Diogo
Moet je een keer bekijken,
deze film zet je aan het denken!
Niet altijd even realistisch, wel goed in beeld gebracht wat het in beeld moet brengen!
xNorbxCorex
Het einde van de film was dan inderdaad best sterk. Maar ik heb me erg lopen irriteren aan de overdreven kinderlijke en naïeve manier waarop het gegeven van de jodenvervolging werd belicht. Het wordt hier naar mijn idee teveel gedramatiseerd for the sake of it. Ook snapte ik niet helemaal waarom de duitsers zo'n keurig engels accent kregen.
83Utreg!
Het verhaal word verteld vanuit de belevingswereld van een jochie van 8. Die hebben weleens de neiging om kinderlijk en naief te zijn.
Handsome Bill
Tjah wat moet je hier van vinden
De hoofdrolspelertjes, de twee jochies, maken natuurlijk indruk om het simpele feit dat wanneer kinderen iets aangedaan wordt dat nou eenmaal indruk maakt.
De rest; de engels sprekende moffen, de cliche's, het magere verhaal, de ongeloofwaardige aspecten maken het toch niet echt een top film in het WO2 genre zeg maar.
Hemelbewoner
af en toe onrealistisch, wel erg aangrijpend en het is lastig te zeggen voor wie je het zielig vind, natuurlijk voor de mensen in het kamp
en bruno, maar wat van het gehersenspoelde dochtertje? zijn moeder ? kwam in de film niet naar voren als een medogeloze vrouw, en toch deed ze niets uit machteloosheid.
DB10
Tja, ik heb nooit zo op kinderen in een film. Hier dus ook, ik kon me dan ook niet echt inleven in Bruno. Daarnaast was ook de rest van de familie nogal cliché. Niet meer dan een standaard-film over de Tweede Wereldoorlog dus, al was het einde dan wel weer aardig.
Bottleneck
Mooie film over onwetendheid en verkeerde voorlichting. Het perspectief van kinderen is een goede troef, erg effectief om de onmenselijkheid over te brengen. Het niet kunnen of willen uitleggen aan kinderen zegt al genoeg, net als het feit dat propagandafilms noodzakelijk waren.
De beste scènes zijn dan ook met de twee jongetjes waar je telkens naar uitkijkt en waarvan er meer hadden mogen zijn. Best aangrijpend.. Wel ergerlijk dat er (uiteraard weer..) clichés en uitvergrotingen van Duitse personages zijn. En terzijde: bestaan er (behalve Der Untergang) oorlogsfilms waarin Duitsers als mensen worden neergezet, of sterker nog, films vanuit het perspectief van moffen die - desnoods onvrijwillig - aan het front vechten? Zou wel eens wat anders zijn..
The Boy in the Stripes Pyamas is verder een kwestie van je historisch besef uitschakelen en je mee laten gaan met de metafoor die de film moet voorstellen. Toch was iets meer realisme beter geweest, bijvoorbeeld geen uitvergrote personages, en gewoon de authentieke taal. Dit Brits geleuter met termen als "Herr Kommandant" tussendoor is kneuterig en kan eigenlijk niet meer in de filmwereld anno 2008.
Het onderwerp is ook vrij makkelijk "scoren" op emotie, maar deze film weet me te raken en daar gaat het uiteindelijk om. Prettig ook dat de climax niet tot in den treure wordt uitgesteld.
3,5* - 4*
gauke
Ik ken het boek niet; in ieder geval greep de film me naar de strot. Een shockerende, verbluffende, emotionele film met een duidelijke boodschap. Prachtig geregisseerd en geacteerd.
Skylar_Malfoy
Onlang herzien met meerdere mensen. Zij wezen mij op een paar andere feiten en inzichten, die de film voor mij nog mooier hebben gemaakt.
Ook kan ik er gewoon geen genoeg van krijgen om de film te blijven herzien. Daarom verhoog ik mijn stem naar een 4,5.
Gonzalioz
Ik vond het acteerwerk boven gemiddeld maar niet geweldig. Daarom komt voor mij deze film dan ook niet boven de 4 sterren.
Het verhaal is erg aangrijpend en hoe kan het ook anders, sinds het gebaseerd is op een zeer goed boek.
Ik weet eigenlijk niet goed wat ik moet vinden van het einde. Ik ben echt een beetje geshockeerd, alhoewel ik had al wel een tijd zag aankomen. Voor mij was het einde misschien een beetje teveel van 't goede, maar tegelijkertijd zet het je wel aan het denken, dat niet dit niet alleen in films is. Dit soort gruwelijkheden zijn echt gebeurt en is mij/ons tot nu toe gespaard gebleven. Ik ben daar wel dankbaar voor.
rox91
In deze film wordt het beeld van de oorlog in die tijd goed weergeven.
Ook vond ik Bruno erg goed. Gewoon een 8 jarig jongetje die zich van geen kwaad bewust is. Het einde vond ik erg tragisch en aangrijpend.
Ik vind het zo treurig dat ze vergast werden..
orbit
- 12092 berichten
Werkelijk br-i-l-jant script!! Verder ook een mooie film en ontroerend, een van de meest inventieve manieren om de holocaust te beschrijven tot nu toe, zonder aan effect in te boeten. Knap!
maerk
Erg sterk einde.
Een goede film over een jongetje dat heel de oorlog niet begrijpt. Visueel ziet de film er goed uit en de acteurs leveren ook goede prestaties. Alles aan de film is met goed te beschrijven. Alleen jammer dat alle Duitsers zo beschaafd Engels praten, daar kon ik maar niet aan wennen.
3,5*.
ruudhesselink
Erg goed concept, de Jodenvervolging in het perspectief van een kind. Het onbevredigende eind en de Engelssprekende Duitsers waren de minpuntjes.
sweinsteiger
wow, wat een mooie film. een 8-jarig kindje die even goed als george clooney acteert.de film is meestal tristig. maar voor de rest avontuurlijk. filmen tijdens de oorlog maar niet in de oorlog vind ik heel mooi(inglourious basterds en tv-serie de smaak van de keizer). wat ik het ergste vind is dat smuel kreeg geen eten zo als alle joden. the boy in the striped pyama's moet je zien! ook veel stukken voor te lachen zoals hij het brood verstopt. het einde het begin en het midden is fantastisch!(het begin toen ze afscheid namen met vliegtuigen na te doen, het midden omdat het zo spannend was om te weten wat er achter die muur zat. en het einde waar het slecht afloop vindt ik ook altijd mooi om te zien.)
de film zou op imdb wel meer punten moeten krijge dan 7.8. 8.2 zou fantastisch zijn. het acteerwerk een 4.5. het script 4.5. het verhaal 5.0. dat zou 4.5 zijn maar omdat ik me zo goed amuseerde een 5. een paar minder heden waren : de vrouw die niet zo veel is , maar wel eigenlijk de baas was van haar man die een hoge plaats heeft.
de duitsers die engels spreken. maar dat doet niet aan de goede film.
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Hele pakkende film. Ik vond het wel een goed verhaal en dat kindje kon inderdaad goed acteren.
Ew_MK1
Erg goede en ingrijpende film die het extreem wrede van de oorlog keihard in beeld brengt.
Mooie rollen ook van de jongere acteurtjes!
Als je ooit een bezoek hebt gebracht aan een concentratiekamp of vernietigingskamp zoals ik dan raakt de film je nog wat extra.
Knoalster
Uitstekende film. Enig puntje: Duitsers praten te perfect Engels. Goed verhaal, goed slot. 5 sterren.
xEllen
echt een hele goede en verrassende film!
het einde is wel erg zielig..
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Goed.
Het verhaal is natuurlijk bekend, maar het is toch weer vanuit een ander oogpunt.
Acteerprestaties van de 2 jongens waren goed, alhoewel de shots en muziek ook hun bijdrage leverden. Na me eerste kennismaking met Vera Farmiga in Orphan, zet ze ook hier een grootse prestatie neer en zie ik haar steeds grager in me films. Eigenlijk de hele cast volstaat..
Einde is erg sterk

Binnenkort op Netflix: de beroemde WOII-film 'The Boy in the Striped Pyjamas'

Netflix verwijdert deze maand weer veel goed beoordeelde films: Onder meer 'Pulp Fiction' en 'Tár' verdwijnen

Netflix voegt komende maand deze ijzersterke films toe aan het aanbod

Zes steengoede Tweede Wereldoorlog-films die je op Netflix kunt kijken

Temple Grandin
Biografie / Drama, 2010

The Help
Drama, 2011
gebaseerd op boeknationalismconcentratiekamptweede wereldoorloggas chamber naziconcentration camp prisonerchildren in wartime