Moon (2009)
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 15 oktober 2009
Bekijk via HBO Max
Plot Moon
"The last place you'd ever expect to find yourself."
Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Twee weken voordat hij naar Aarde mag terugkeren krijgt Sam gezondheidsproblemen waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij hiervan herstelt krijgt hij zeer onverwachts bezoek. Samen met de bezoeker doet Sam een grote ontdekking.
Sam Bell
Overmeyers
Technician
Sam Bell Clone (double)
proxima
Deze film krijgt van mij 4 sterren.
Ik geef er zoveel omdat ik niks van de film verwachte en de hele film wordt door 1 man neergezet, wat ik wel bijzonder vind.
Ik denk niet dat iedere acteur dat voor elkaar krijgt.
deft0nes
Zeer intrigrende en onderhoudende film, met uitstekend acteerwerk. Deze film kwam op mij over als frisse wind, met een heel apart en nieuw "sci-fi gevoel er in verwerkt. Hij is af en toe ietwat voorspelbaar (beetje moeilijk tegenwoordig, om helemaal 100% níet voorspelbaar te zijn...), maar dat doet niet veel af aan deze film. Daarnaast zit Mansell weer goed met de soundtrack, al herhaalt 'ie dit keer wel iets te veel imho.
Mr_White
- 2067 berichten
Verfrissend debuut dat speelt met interessante ideeën zonder echt te verzanden in het eindeloos filosoferen. De verwijzingen naar de inspiraties zijn overduidelijk (Solaris en 2001: A Space Odyssey). Meest verrassende vond ik eigenlijk dat de film al heel gauw eruit gooide dat Sam een kloon was. Ja, de film doet er zelf best lang over om het toe te geven, maar het werkt omdat de film er naar toe werkt vanuit de personages, en niet vanuit jouw positie als kijker. Verder mooi gefilmd met een zeer goede soundtrack, en heel fijn om te zien dat de robot Gerty voor de verandering eens niet zo'n stereotype malafide HAL 9000 blijkt te zijn maar juist een 'Anti-HAL', behulpzaam zolang zijn programmering niet conflicteert.
snoeiV
Ja gewoon goed vond hem niet uitermate spannend maar zit goed in elkaar en er word goed geacteerd. Deze film heeft geen moeilijke effecten nodig om overeind te blijven ook vanwege een goed verhaal. Blijft boeien vond het 4 sterren waard.
hessel
Opzich een redelijke film, maar ik krijg niet echt precies te pakken wat ze nou willen. Wat is de lijn in de film. Willen ze er een soort horror van maken (deze indruk kreeg toen Sam in het begin al spoken zag, helemaal alleen op de maan) Willen ze er een psychologisch drama van maken (dit dacht ik toen Sam wakker werd op het medisch bed en zichzelf zag, schizofrenie?) Willen ze er een soort discriminerend drama van maken, elke kloon is net zoveel als een mens? Ik weet niet welk topic ze gekozen hebben om een film van te maken, wat is hun doel, hun overdracht aan ons de kijkers. Vooral dit doel vind ik erg belangrijk bij deze film, omdat verder de film heel weinig te bieden heeft. Hierdoor ging ik echt letten op het verhaal, wat het nou wilde met me. De special effect waren niet geweldig, als ze er uberhaupt waren. Het acteerwerk vond ik ook niet denderend, de setting was niet echt visueel interessant. en verder was er geen spanning of emotie. Neem als voorbeeld A.I. een film met klonen die je wel echt raakt, hierbij vraag je jezelf wel af waarom zijn klonen niet gelijk (klonen, a.i. beetje zelfde zelfde
) Ik denk dat ze hebben geprobeerd om ''Cast away in space'' te maken. Los van dit alles, was het nog steeds wel een vermakelijke film, met een ooo zo mooie stem van Kevin Spacey, maar niet meer dan dat. 3*
WB
Eerste ben je aan 't tobben of hij echt een kloon is of dat het waanbeelden zijn, op het moment dat je er echt zeker van bent dat het een kloon is, krijg je het feit dat hij al 15 jaar daar zit om je oren. Heerlijk die plottwists. Anders dan in een Shyamalan film. Misschien wel beter. Ook geweldig geacteerd van Rockwell, en eens een keer niet zo'n recht-toe-recht-aan robot.
deft0nes
De special effect waren niet geweldig, als ze er uberhaupt waren.
Als je niet weet of er überhaupt sfx waren, als ze je niet opgevallen zijn, dan moeten het toch goeie effecten geweest zijn, niet waar?
towari
Ik geef deze film 4,5 ster. Dat is erg veel maar vind dat de film dat verdient. Ten eerste is het lang geleden dat een dergelijke SF film gemaakt is. Daarmee bedoel ik een min of meer realistische SF film.
Zeer goed geacteerd, knap hoe de hoofdrolspeler een en dezelfde persoon neer zet en toch verschillend. Bij tijden ook ontroerend. Special effects dik in orde !
deTuinman
Leuk verhaal, eerst dacht ik weer verhaal waarin de computer tegen z'n gebruiker gaat keren (ala HAL 9000 idd of Proteus IV), maar het viel mij mee. Rockwell was erg goed en liet duidelijk twee verschillende personalia's zien bij de twee personen.
De klonespecial effects waren echter niet je van het, maar op sommige momenten (waarbij de ene kloon de ander z'n voorhoofd betast, rockwell lichaam is echt, maar het armpje was wel erg duidelijk van een ander) leuk gedaan
Breurknien
Heb de film onlangs gekeken en moet zeggen dat ik het een goede film vind. De twist kwam erg snel en dit voorkwam dat je naar een film zat te kijken waar je het antwoord toch al van wist. Ook wordt er een prima acteer prestatie neergezet door Sam Rockwell die toch praktisch de hele film alleen is.
Verder was het leuk om te zien dat de Robot hem echt wilde helpen ipv tegenwerken, wat je toch wel verwacht gezien de afgelopen films met een robot met AI erin.
Best leuk.
Maar had wel wat meer ingezeten. Ook niet altijd even geloofwaardig, zoals de rust die, in eerste instantie, wordt bewaard wanneer de clones elkaar ontmoeten. Gelukkig wordt dit later weer rechtgetrokken.
Sfeervol ook en mooie plaatjes. Het einde is helaas weer een beetje clichématig.
Spacey als 'HAL' vind ik té overduidelijk Spacey, en dus een gemiste kans.
Goed.
MGpower
Special FX waren niet bijzonder goed, het maanvoertuig ziet er wel erg 'decor' achtig uit, en zo zijn er wel meerdere dingen te noemen. Echter heb ik me er totaaal niet aan gestoord! Verhaal is origineel en overtuigend. Acteerprestaties waren ook zeer goed!
Ik heb me in ieder geval prima vermaakt.
wrist
verrassende film, mooi hoe sympathie ontstaat bij de kijker ...
(tenminste bij mij
Spacey als 'HAL' was inderdaad een beetje jammer
Vinamp
Een boeiend en soms ook spannend verhaal, beetje traag hier en daar.
Helaas zijn de special FX van het niveau Thunderbirds.
evwi
Ik vond de film helemaal niets. Totaal niet spannend, het verhaal is compleet duidelijk na 30 minuten en daar veranderd niets meer aan. Het acteerwerk was goed, maar dat interesseert me niet zo, als de film in zijn geheel niet boeit. Het decor / effects zijn wel aardig.
Het enige "verrassende"aan de film was de eerste 3 minuten. dan hebben ze het over Helium3 dat in het maanoppervlakte zit opgeslagen en ideaal is om kernfusie mee te doen. Ik had daar pas geleden iets over gelezen en blijkt dus waar te zijn (economisch onhaalbaar op dit moment maar wel waar)
1,5 sterretje
ICE1907
Ik geef hem een 4. Ze konden deze film eigenlijk nog langer maken(zo'n 1 uur langer) , als dat het geval was en een beter einde had zou ik hem een 5 geven.
deTuinman
ik denk dat 80% van de stemmers sowieso de screener hebben gezien
dus het zal een gebrand dvdtje zijn
Thom1994
En weer komt er een film die de top 250 probeert te betreden. Wat worden we toch overspoeld met nieuwe toppers! Achter elkaar komen er zeer hoog beoordeelde films tevoorschijn, neem als voorbeeld : Inglorious bastards,moon,up,gran torino,the dark knight,district 9. En dit zijn er nog maar een paar. Ze zijn goed bezig in de filmwereld!
Ga deze film ook zéker weten kijken!
Don MN
Inderdaad! IB, Gran Torino en The Dark Knight zijn geweldig, hopelijk die andere drie ook.
Thom1994
Zeker weten, van Moon weet ik het nog niet.
maikel1986
in et begin dacht ik dit is niks
maar ben tog blijven kijken
en bleek tog geen slegte film te zijn
goed geacteerd en dat is tegenwoordig al heel wat:P
leuk verhaal
Le Edzel
Zojuist gezien. Kwam een beetje moeizaam en wat saai opgang. Naarmate de film vorderde werd deze leuker/sterker.
Toch redelijk apart verhaal, sterk geacteerd en de stem van Kevin Spacey heeft inmiddes echt bijna iets 'magisch', vooral als voice over.
Film die wel wist te boeien maar nooit echt spannend werd. De eerste 30 minuten van de film zijn zelfs ronduit saai daarna wordt het beter maar iets verrassends gebeurt er helaas niet in. Ik vond hem wel origineel en de beelden zagen er soms aardig uit. Kevin Spacey als robot was overigens een slechte keus van de regisseur.
eddyeddy
Een film die je gezien moet hebben ( al was het alleen maar om er een oordeel over te kunnen vellen) , maar niet een film die mij bijblijft.
Is dit alles was het gevoel terwijl ik de aftiteling bekeek.....
PsychoBoyJack
Isolement en sci-fi zijn 2 thema's die mij erg kunnen boeien, en heb van deze film genoten. Waar de meeste hier het eerste gedeelte te saai vonden, had het van mij nog wel langer kunnen duren. Sam Rockwell is zowiezo een favoriete acteur en met Mansell's soundtrack viel er ook weer veel te genieten qua muzikale begleiding. De set vond ik erg mooi vormgegeven en de special effects waren niet erg indrukwekkend, maar deden hun ding.
Een paar kleine scenes (de scene waar hij een vrouw in een stoel ziet zitten bijvoorbeeld) laten wel een paar vraagtekens op de verkeerde manier achter bij mij. Wat was de gedachte achter de toevoeging van deze scenes van de regisseur? Om het onderwerp ''wat isolatie met je doet en om die redenen illusies zien '' werd het verder niet echt genoeg uitgediept. Ik zou de regisseur haast verdenken van pretentieuze intenties door middel van een filmische knipoog naar 2001 A Space Oddity...
Als je het zo bekijkt is op een vreemde manier ook weer een ''cirkel afgerond'' omdat de vader van de regisseur Jones niemand minder dan David Bowie is, die in eerste instantie weer de soundtrack van 2001 zou verzorgen ( de meest film nerds weten wel dat Kubrick op het aller laatste moment de soundtrack verving voor klassieke muziek,- al heeft het tenminste 1 mooie song opgeleverd)
Toch grappig om te zien dat als het af en toe aankomt op vader - zoon relaties dat dergelijke interesses en fascinaties worden overgedragen....
Cubasi
Vond hem goed.
Echt een soort mindfuck film. Wat is echt en wat niet? Moest hem toch twee keer zien om hem goed te begrijpen.
Begreep dat het budget voor de film maar 5 miljoen was. Lijkt mij sterk. Maar voor een low budgetfilm. Super !
barcam
Verrassend sterke SF film met zeer origineel verhaal uitstekende soundtrack en originele robot. Topper!!!

Mute

Oldeuboi
Drama / Misdaad, 2003

Twelve Monkeys
Sciencefiction / Thriller, 1995
maankunstmatige intelligentiecloneisolatietoekomstdystopieruimtecloningmoon base two-hander