• 9.414.467 stemmen

The Tree of Life (2011)

Drama | 139 minuten / 188 minuten (extended cut)

Speelduur: 139 minuten / 188 minuten (extended cut)

Geregisseerd door: Terrence Malick

Met onder meer: Brad Pitt, Sean Penn en Jessica Chastain

Releasedatum: 2 juni 2011

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The Tree of Life

"Nothing stands still."

De elfjarige Jack heeft twee broers en woont bij zijn ouders. Op jonge leeftijd lijkt alles hem toe te lachen. Zijn moeder is lieflijk en vergevingsgezind en zijn vader probeert hem klaar te stomen voor de harde wereld. Dat de wereld inderdaad geen prettige plaats is, leert Jack als hij in aanraking komt met ziekte, lijden en de dood. Als volwassen man wordt Jack een verdwaalde ziel in een moderne wereld die op bijzondere wijze zijn weg probeert te vinden.

grid8400

Ik zal hem wel verkeerd begrepen hebben, maar wat lult iedereen nu over coming of age film?

Deze film gaat gewoon snoeihard over het verlies van een kindje.

Als ik het goed heb gezien, loopt er op een gegeven moment het 3e zoontje met een verbrand achterhoofd rond (en is dan dus al dood). (volgens mij hetzelfde jongetje wat een epileptische aanval krijgt op de fiets).

Het broertje dus van de oudste zoon, en deze laat ook aan het slot iedereen vrede sluiten met elkaar en berusting vinden in zijn fantasie of wat het ook is? (hiernamaals?)

Met name de oudste zoon, lijkt niet te kunnen omgaan met dit verdriet.

Anyways, voor mij was het een film over geboorte...leven...dood..en dat in verhouding tot het kleinste leven op aarde tot mens..tot aarde tot universum... (je ziet de geboorte van het universum? en de dood van de aarde? (bevroren aardoppervlak).

Het is een symfonie van beelden die het op elk niveau laat zien.

Mooi en soms zelfs meesterlijk, maar niet boeiend genoeg om het een 5* te geven blijft bij mij hangen op een 4*

Spoilers a.u.b!

Spoilers a.u.b!

Ah joh, spoilers niet nodig, zit toch geen verhaal in de film

Iedereen ziet er weer wat anders in.

avatar van Knisper

Knisper

grid8400 schreef:

Volgens mij is dat geen broertje, maar gewoon een jongetje dat in de buurt woont.

Hij krijgt hier de indruk mee dat de wereld niet altijd perfect is en een stukje verdriet mee van een andere familie.

Knisper schreef:

Ik twijfelde dus hieraan. Anyways, ik ga hem van de week nog een keer kijken, om hier speciaal op te letten.

• 2073 berichten

Grid, ik vind jouw commentaar goed. Ik heb het anders gezien, als alomvattende liefde, maar het bewijst dat de film vrijheid tot interpretatie geeft.

grid8400 schreef:

Deze film gaat gewoon snoeihard over het verlies van een kindje.

Met name de oudste zoon, lijkt niet te kunnen omgaan met dit verdriet.
Nou dan haal jij er weer hele andere dingen uit dan ik. Vond het verlies weinig relevant. Laat enkel zien hoe kwetsbaar en eindig het leven is.

Blu-ray recensie

11 Oktober is de releasedatum.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Leo1954 schreef:

Interessant hoe iedereen die film verschillend ziet.

Voor mij was het nog wat anders nl een (poging tot) antwoord op de levensbeschouwelijke vraag : wat is het leven? Dat maakt me nieuwsgierig naar commentaar vd regisseur op de DVD

avatar van Lewis-06

Lewis-06

Blu-ray recensie

11 Oktober is de releasedatum.

in NL ?

trebremmit

Nee, Amerikaanse release, op 31 oktober komt de regio b release, of die in Nederland uitkomt weet ik niet. Denk het niet, maar goed tegewoordig lijkt me dat geen probleem meer.

avatar van Vascago

Vascago

De af en toe prachtige beelden ten spijt, vond ik dit maar een behoorlijke butfilm. Ik heb de film over 2 avonden verspreid gekeken, want ik kon mijn ogen bijna niet openhouden. Gisteren niet, maar vandaag had ik er ook weer moeite mee. Het ging me allemaal veel te traag en alles ging langs me heen. Het interesseerde me geen ruk meer op een gegeven moment.

Jammer had er toch meer van verwacht.

avatar van Apster

Apster

De schoonheid van het leven werd zelden zo mooi in beeld gebracht

Malick is back en levert weer een prachtig staaltje cinema af. Een emotionele, spirituele en poëtische reis die wordt begeleid met prachtige muziek. Iets wat je wel aan Malick kan overlaten. De film heeft een aantal verbluffende scenes, met als hoogtepunt het ontstaan van de aarde, wat denk ik wel een van de mooiste filmmomenten is die ik heb gezien. Of de manier waarop we de wereld zien door de ogen van een kind, een prachtige sequentie die naar mijn gevoel nog tekort duurde.

Toch houd ik het "slechts" op 4*. Dik twee uur montage van zwevende beelden, gefluister en bombastische muziek verliest na verloop van tijd wat aan kracht en de rol van Penn was mij ook niet helemaal duidelijk.

4* dus. Een herziening zit er zeker nog wel een keer in, want deze film houd me twee dagen later nog steeds bezig.

avatar van Zinema

Hallucinogeen experiment.

Deze pretentieuze film bevat meer mooie beelden dan welke film dan ook, maar gaat tevens keihard onderuit aan het gebrek van een iets duidelijker verhaal. Elke scène is een klein schilderij, maar de overdaad aan symboliek en religie biedt teveel aan interpretaties, hetgeen hier bijna nergens toe leidt. Pitt is de tirannieke vader van een jaren '50/ '60 gezin, dat in het meest gunstige geval doet rieken naar een hallucinogene Stand by Me. Dit 'middenstuk' behoort tot het beste van de film.

De wonderschone natuurbeelden afgewisseld met religieus gefluister en misplaatste dinosauriërs wekken vanzelf irritaties op bij de gemiddelde kijker. Natuurlijk is Malick een eigenzinnige en sterke regisseur die niet voor niets de tijd neemt voor zijn projecten en met deze film positief fel afsteekt tegen een cinemalandschap dat wordt beheerst door scripts gebaseerd op kermisattracties en vlakke herhalingen van beroemde blauwdrukken, maar dat dit experimentele werk waarschijnlijk een brug te ver is moge duidelijk zijn.

Twee.

avatar van gmx

gmx

Zinema schreef:

biedt teveel aan interpretaties

Dat vrijwel iedereen er een andere interpretatie op na houdt is in dit topic inderdaad wel duidelijk, maar is dat een probleem ? Als twee mensen er totaal iets anders uithalen maar beiden van het geheel hebben genoten en het geheel voor hen 'klopt', dan heeft een regisseur bij een film als deze denk ik wel zijn doel bereikt.

Mooie beelden.

Deze film zit vol prachtige beelden en shots maar is zo ontzettend pompeus en pretentieus dat je er bijna een bloedneus van krijgt. Deze film is gewoon niet voor mij bestemd.

Malick is hier ontzettend onconventioneel bezig wat ik meestal wel waardeer maar niet op deze manier. De beelden op zich zelf zeggen niet genoeg, de gehele film zegt niet echt iets maar het word zo bombastisch gebracht alsof Malick hier de antwoorden op alle levensvragen beantwoord.

Ik haal zeker een aantal zaken uit de film maar het is voor mij niet doeltreffend genoeg. Sowieso spreekt de constructie van het verhaal mij niet aan. Het eerste uur Earth en het 2e uur Brad Pitt als onredelijke vader en dan weer een beetje Earth.

Penn maakt ook nog een intrede wat erg nutteloos aanvoelt.

Gewoon niet mijn ding, teveel aan alles. Malick tovert grandioze dingen op het scherm maar het zakt allemaal als een kaartenhuis in elkaar en er blijft niet veel van over.

Voor symboliek zoekers misschien de film van het jaar maar voor mij is het flop.

2* voor de prachtige beelden.

avatar van RickZ

RickZ

Surrealistisch en spiritueel drama over een strenge vader en diens (overleden) zoon. Na 10 minuten gaat de film terug in de tijd, ja zelfs zover dat het ontstaan van de aarde en de dinosauriers in beeld komen, wat trouwens een paar prachtige scenes oplevert. Het verhaal zelf is niet zo interessant allemaal, wat te langdurig en te vaag.

avatar van Theunissen

Het gaat hard naar beneden met het gemiddelde van deze film

avatar van Reinbo

Niet zo gek nu het de massa bereikt op een site waar films als Shawshank Redemption en The Green Mile tot de grote favorieten behoren. Een lach, een traan en een voorgekauwd verhaal is wat die massa aanspreekt. Zelf nadenken of ergens invulling aan geven is dan snel te veel gevraagd.

Fortune

Dus als je deze film niet goed vind dan hoor je meteen weer bij de massa die van voorgekauwde verhalen houd? Nogal zwart wit allemaal Reinbo, kan je toch niet serieus menen en nogal een kinderachtige sneer.

trebremmit

Ik moet hem nog zien, waarschijnlijk gaat het gemiddelde dan wel weer omhoog.

Wel verbazend dat mensen direct in de war zijn als een film niet verhaal gedreven is.

• 2073 berichten

Ik snap je wel Reinbo, maar je laat geen andere meningen toe. En dat irriteert me mateloos Door 100 keer te reageren win je niets Als de film op jouw enorme indruk heeft gemaakt. is dat dat door één commentaar duidelijk te maken. Ik betrap mezelf op het zelfde, ik ben ook niet heilig. Als je zo gek gent op een film is het moeilijk je zicht daarop niet te verdedigen. Bij jouw heb ik het gevoel dat je geen respect hebt voor andere meningen.

trebremmit schreef:

Ik moet hem nog zien, waarschijnlijk gaat het gemiddelde dan wel weer omhoog.

Ga gewoon blanco de film in wat heeft het nou voor nut om zoiets te zeggen of zeg je dat bij alles wat onconventioneel is?

Ik weet niet hoor maar het overgrote deel van de berichten prijzen de film de hemel in en er zijn meerdere factoren in een film die tegen kunnen vallen dan alleen het verhaal.

Het is vandaag sneue opmerkingen dag volgens mij.

Leo1954 schreef:

Ik laat prima andere meningen toe. Anders zou ik hier niet op zo'n populistische site zitten en was ik wel een eigen obscure blog begonnen voor mezelf. Ik geef enkel commentaar vanuit mijn eigen visie. En ik heb wel respect voor andere meningen, maar niet als het slechts uitingen zijn van onbegrip. Domheid (als ik het zo mag noemen) vind ik totaal oninteressant. Kom je daarentegen met een sterk betoog waarom je dit niks vind, ben ik de eerste om je toe te juichen. En dat deze film geen hoge ogen scoort op een site waar simplistisch Hollywood sentiment (zo mag ik het toch noemen?) de boventoon voert is voor mij geen verrassing. Dat is het enige dat ik vaststel. Doe ermee wat je wilt (kunt).

• 2073 berichten

Ik ben het wat deze film betreft met je eens Reinbo. Imo een film met zwaktes, maar de openheid waardoor je zo geraakt kunt worden, maakt het een goede film.

Wat ik tegen je zei, is niet beledigend geweest, maar denk daar eens over.

avatar van Reinbo

Beledigend vind ik het allerminst en ik snap ook wel dat het vermoeiend is om 100 keer mijn (zelfde) reactie te moeten lezen. Maar het is niet omdat ik geen andere meningen toelaat. Ik probeerde in mijn reactie op Theunissen enkel te duiden dat het niet vreemd is dat de beoordeling zakt. Dat ik dat op schertzende wijze doe is nu eenmaal mijn stijl, maar er zit wel een harde kern van waarheid in.

Of het een goede film is zal altijd arbitrair zijn. Hangt er volledig af van wat je van een film verlangd. Vakmanschap en een zekere artisticiteit is het niet te ontzeggen. Maar elke goed onderbouwde mening vind ik waardevol, echter iedereen die niet verder komt dan:

of Het leek wel of ik naar een slechte namaak documentaire van BBC earth - human planet zat te kijken. Doen er wat mij betreft totaal niet toe.

Fortune

Zit ook gewoon een kern van waarheid in maar ondertussen hebben we al dat massa gepraat wel gehoord en er is niks aan te veranderen. Ik voelde me gewoon aangesproken omdat het vlak na mijn bericht kwam en omdat ik dat raar vind omdat ik totaal geen aanhanger ben van Hollywood films.

avatar van Reinbo

Zijn er anders best wel wat die je de volle 5 geeft. Verder reageerde ik niet op jou maar op Theunissen. Stond zelfs nog op het punt om jouw review te roemen vanwege de volgende zinssnede.

Fortune schreef:

Wat ik zei: "Hangt er volledig af van wat je van een film verlangd."

avatar van Theunissen

Het gemiddelde is overigens flink gezakt sinds hij te pindakazen is. Datzelfde is een paar maanden geleden ook gebeurt met een film als "Sucker Punch". Meestal is het logisch dat een gemiddelde iets zakt nadat hij te pindakazen valt (immers een breder publiek). Maar bij deze genoemde films zakt het gemiddelde echt rap.

avatar van gmx

gmx

Hehe, ik begrijp je frustratie wel Reinbo, vind het zelf ook altijd mateloos irritant als een wat minder toegankelijke film als deze wordt afgekraakt door mensen die hun top10 met Hollywood pulp hebben gevuld en al helemaal als het commentaar ook nog eens van een zeer bedenkelijk niveau is.