Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: James Watkins
Met onder meer: Michael Fassbender, Kelly Reilly en Jack O'Connell
Releasedatum: 14 mei 2009
Plot Eden Lake
"A weekend by the lake, with views to die for."
Lerares Jenny en haar vriend Steve gaan er een weekendje tussenuit naar het idyllische Eden Lake. Hun rust wordt echter al snel verstoord door een groepje vervelende tieners. Kleine pesterijtjes monden al gauw uit in levensgevaarlijke situaties voor het stel.
jasper1991
ik kan wel gaan zeggen hoe smakeloos deze film is en dat het verhaal nergens op slaat en ook een móraal nergens te herkennen is maarja, deze film boeide van minuut 1 tot minuut 91. dus dan verdient deze film een voldoende.
MindFucker**
Top Film!
het zal je maar overkomen, een paar van die tyfus kinderen die je ff beginne te martelen omdat ze niks te doen hebbe
erg realistisch en heb nog ff late bezinke toen ik klaar was met kijke.
een aanrader dus..
Ik ben de komende tijd met een soort inhaalslagje bezig. Voor mijn doen wat meer mainstreamfilms die mijn interesse om wat voor reden dan ook hebben inhalen. Dit is nummer drie. En veruit de beste.
Veel horrors, thrillers en ook science fiction uit verschillende tijden spelen in op angsten die op dat moment leven. Voorbeelden genoeg. Communisten, nazi's, het verlies van je identiteit, satanisten, boerenkinkels, ziektes en noem maar op. Een kwestie van tijd voordat er een horror werd gemaakt met een groep hangjongeren. Er zijn zat mensen die amper langs een groepje jongeren bestaande uit meer dan twee personen durven lopen. Meestel een totaal irreeele angst, maar dat geldt voor al dit soort angsten.
Eden Lake speelt daar op in. De film is niet meteen heel vernieuwend of heel verrassend maar wel ontzettend effectief. Dat heeft met een paar dingen te maken. Allereerst de opbouw, die niet heel snel is maar wel zorgvuldig en vrij gemakkelijk om ongeloofwaardigheden heen weet te draaien. Tweede punt is dat de film leent uit het Britse sociaal realisme. De jochies hadden ook in een Ken Loach-film kunnen zitten. Ten derde is de film heel sterk in het spelen met de omgeving. Paradijs wordt hel. En ten vierde is de cast echt heel erg goed. Dat zorgt voor een bloedspannende en tegelijk echt verontrustende film. Want een stel jochies die naast je kunnen wonen vind ik enger en naarder dan veel andere dreigingen in dit soort films.
Punt van kritiek is de wat dominante soundtrack, iets te gelikt soms.
Veel beter dan verwacht. Nare, spannende en effectieve film. Met een tamelijk briljant einde: Jenny komt aan bij het huis, hoort 80's muziek (uit haar kindertijd, oudere generatie, dus veilig) maar alsnog sluit het net om haar. En Brett blijkt een psychopaat zonder moraal en is daar nog trots op ook, oefent een emotieloze, coole blik met de zonnebril van zijn slachtoffer.
Nomak
Wat een boefjes in deze film. Gelukkig is er stoere Steve die ze wel eens even een lesje gaat leren. Ook al pakt zijn aanpak nogal verkeerd uit, en ontaardt het romantische weekendje van hem en zijn vriendin in een ware nachtmerrie.
Er zijn van die momenten waarop stoere Steve gewoon doet wat hij moet doen, zoals toen die jongeren zijn auto hadden gestolen. Natuurlijk ga je dan de autosleutels halen, en hardhandig ook als het moet. Dan ga je na zo een wandeling toch niet luisteren naar je vriendin die zegt dat je het maar zo moet laten. Al had hij natuurlijk wel dat huis niet moeten binnensluipen. Dat doe je toch niet als je niet eens weet wie er woont. En 's nachts midden in het bos zonder lichten rijden met een snelheid waarmee je zelfs rallykampioen Sébastien Loeb zou afschudden terwijl je roept dat je niets ziet is natuurlijk ook vragen voor problemen.
Maar dit zorgt allemaal voor extra spanning en vermaak, en ik heb me dan ook totaal niet geërgerd aan de bedenkelijke handelingen van stoere Steve. Ook aan de toevalligheden (clichés) heb ik me niet gestoord. Natuurlijk komt er net een auto aan op het moment dat Jenny de weg bereikt. Het hoort er allemaal bij, en ik moet zeggen dat ik blij was toen dat meisje keihard omver gereden werd. Niet omdat ik Jenny zo sympathiek vond ofzo, maar ik vond dat meisje echt een vreselijk rotkind.
De film is nooit eng, maar op momenten wel spannend en gedurende de gehele speelduur boeiend. Er wordt goed geacteerd, vooral Jack O'Connell in de rol van Brett is erg goed. Brett en die donkere jongen wiens naam me is ontgaan zijn trouwens de enige jongens die het echt menen, de rest zijn duidelijk maar meelopers.
Starbright Boy heeft het hierboven over een tamelijk briljant einde, en daar ben ik het wel mee eens. Natuurlijk is het voor Jenny jammer dat ze na al die narigheid net bij de gekke familie van die jongeren terechtkomt, en dat ze het er hoogstwaarschijnlijk niet levend vanaf brengt. Maar zo een einde waarin het slecht afloopt maakt de film net goed want dit soort verhalen horen niet goed af te lopen.
missyanaroid
Had geen verwachtingen van dit filmpje.
Dus al gaandeweg vond 'k het natuurlijk rotkinderen, en wil 'k ze het liefst gewoon dood hebben.
En heel verassend einde.
Trippy
redelijk goeie film met idd echt kutkinderen die zich willen amuseren in het bus.. soms wou ik door de tv trekken
mooi sfeertje grauw grijs.. spannend en rare climax
de moeite om te zien
U-96
- 2082 stemmen
Ondanks de wat trage opbouw weet deze film je op 'n gegeven moment bij de strot vast te pakken waarna de gedrevenheid van de jongerenbende en diens ziekelijke gevolgen ervan zonder enige vorm van censuur van je beeld afspatten.
Simpel verhaal, maar heerlijk spannend van begin tot eind. Gros van de personages zijn wat vlak uitgediept, maar in een film als dit let je daar gewoon minder op. Acteerwerk van die bendeleider was prima.
Net als in het eveneens sterke Storm Warning (2007), verrast het in deze film ook dat het een vrouw is die vooral de hoofdrol in het kat-en-muis-spel heeft.
Butchers
Wel gruwelijk als het groepje tieners die jongen in brand steken. Voor de rest weinig horror of gore. Spannend is die wel, eigenlijk gewoon de hele tijd kat en muis spelletje spelen. Wat een rot kinderen trouwens, hoop dat er niet te veel van rondlopen. En wat een marginale familie, van dat groepje tieners. Concept is ook wel fijn voor de rest niks speciaal..
jipt
Lekkere rauw horror thriller, goeie effects en best goed acteerwerk. Af en toe beetje lompe gedragingen van de hoofdpersonages en soms een beetje klef gedoe er tussen door.
Sukantara
Vacancy of the Strangers is op MM niet te vinden. Bedoel je The Strangers(2008) van Bryan Bertino?
Volgens mij bedoelt hij Of de film The Strangers Of de film Vacancy, dus twee verschillende films..
Eden Lake
Weer een goede Engelse film waarin de Engelsen als compleet lompe figuren worden afgebeeld. Vooral de kinderen natuurlijk maar de ouders kunnen er ook wat van. Zo zie je maar weer opvoedkundig waar het aan ligt. Pa scheldt zoon uit voor '''fucking prick'' zoon scheldt zijn vrienden uit voor ''fucking prick''.
Spannend filmpje die geen minuut verveelt, heel realistisch overkomt, door het goede acteerwerk van zowel de kinderen als het stelletje.
Ook leuk om het ventje uit This Is England weer eens te zien, in weer een goede film.
Ik weet niet wat ze in Engeland in hun water doen maar gewelddadig wordt je er wel van.
Ik vind dit ook geen horror of thriller er moeten nieuwe genres komen in de film industrie. In de muziek wereld veranderen die genres dagelijks daarom lijkt terror mij een goede genre hiervoor. Er komen de laatste tijd veel films uit die imo het beste onder terror vallen i.p.v. horror of thriller.
Psolitsa
@Fortune:
Geloof me als ik zeg dat die kinderen in Engeland echt aso zijn.
Die ik ontmoet heb wel althans.
DwarreI
Aan de plotomschrijving te zien heeft dit concept wel iets weg van Funny games van Michael Haneke
Daarnaast is terror ook al een genre binnen de muziek dus maak het nou niet nog verwarrender allemaal
Fortune
Op zich wel, alleen zijn het niet twee van die bijdehante golf ventjes en gaat de actie verder dan de alleen de huiskamer.
Daar lijken het twee van die goed opgevoede rijkeluiskinderen die mensen terroriseren als hobby of uit verveling/macht.
Hier zijn de kinderen jonger en meer trailertrash.
Maar Funny Games valt zeker ook onder terror.
Fortune
Horror gaat over bovennatuurlijke verschijnselen zoals vampiers en weerwolven.
Thriller houdt in dat je stapje bij stapje meer te weten komt over een bepaald probleem of bedoeling.
Vallen allebei niet onder deze film.
Horror gaat over bovennatuurlijke verschijnselen zoals vampiers en weerwolven.
Eh....nee.
Eh....nee.
Zijn inderdaad veel meer definities van en horror hoeft niet perse bovennatuurlijk zijn, en thriller is al een thriller als het een spannend verhaal is.
Zo moeilijk is het niet: Horror heeft als doel je aan het schrikken te maken, bang te maken of je weg te laten kijken. Thriller heeft als doel spanning te creëren. Dat is alles. Dit valt een beetje tussen die twee in dus lijken mij de twee genres terecht.
- 1931 stemmen
Helemaal niet, gaat niet op voor Sam Raimi's horror(komedie)werkjes en ook niet voor splatterfilmpjes (en vast meer dat ik nu vergeet).
- 1931 stemmen
Niet direct, veel proberen eerder een komische noot eraan mee te geven.
- 1931 stemmen
Blijft onder horror vallen, wat duidelijk niet altijd de bedoeling heeft om je te laten schrikken, bang te maken of weg te laten kijken.
Knisper
Raimi's films staan grotendeels als horror/komedie weergegeven. Ik snap je punt niet. Omdat iemand het genre horror met het genre komedie mixt, verandert de betekenis van horror nog niet.
- 1931 stemmen
Dat beweer ik ook niet. Die betekenis van horror verandert daardoor inderdaad niet, ik geef enkel aan dat de betekenis gegeven door starbright boy onjuist is, horror is veel ruimer op te vatten dan dat.
juhnzun
Zeer geslaagd in zijn gruwlijkheid
en eindelijk weer es eentje zonder speciale computer rotzooi voor die steve met zijn arogante houding kon ik weinig medelijden hebben voor het toch wel mooie vrouwtje vond ik dan wel best sneu
schram101
Na een herziening een dikke ster erbij!
Wat een ontzettend grauwe, keiharde, misselijke en tegelijkertijd realistische film is dit toch!
lloydbarker
Na een herziening een dikke ster erbij!
Mooi gezegd, hier sluit ik mij helemaal bij aan op de blu-ray die ik heb, zie je in de extra's dat het nog een stuk echter was dan ik dacht. Prachtig.
schram101
Dank je. Ben best benieuwd naar die extra's. Waar gaan die allemaal over?
Drs. DAJA
Eden Lake is op nr. 16 in de Horror Top 25 van de jaren '00 van moviesense gekomen.
Moviesense telt deze maand af naar de nummer 1 Horrorfilm van het vorige decennium en brengt daarbij iedere avond een video online waarin ik de volgende titel uit de toplijst bespreek.
De link naar de video: Halloween Horror Top 25, nr 16: Eden Lake | MovieSense - Online filmmagazine

Vijf goed beoordeelde horrorfilms/thrillers met kinderen in de hoofdrol

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

Felon
Misdaad / Drama, 2008