• 9.382.693 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

Deze film een tijd geleden gezien en minstens net zo lang van moeten bijkomen.

Schokkende ervaring die niet voor tere zieltjes is bestemd.

Je gaat meeleven met de hoofdpersonage en zal haar ellende nog lang na dat de film is afgelopen met je meedragen.

Als horror film uitermate geslaagd en absoluut voor mij de beste in zijn soort.

avatar van Shadowed

Shadowed

Krachtig.

Aan het begin dacht ik dat dit gewoon een heftig gore filmpje zal zijn. Ook was dit mijn eerste "Extreme French Period" film. En geeft mij ook gelijk een flinke klap. Wat een ongelooflijke film zeg, en zo enorm somber.

Alle hoop lijkt wel volledig vervlogen te zijn in deze duistere achtbaanrit. Waarbij ik me in het eerste deel eigenlijk klaar ging maken voor een "eng demonen filmpje" met veel schrikmomentjes. En met die ghoul leek het ook wel die richting op te gaan.

Toen de tweede helft kwam ging de film een andere richting op. De film kreeg me met die foto's al te pakken en elke keer als je denkt "erger zal het niet worden" gaat de film nog een stukje verder..

Tegen het einde moest ik echt even bijkomen, iets dat ik echt zelden nodig heb. De film kreeg me goed te pakken, niet met verdriet, maar met verbijsteren. Een aanrader als je er ECHT klaar voor bent, want dit is zeker geen gezellige film. Maar wel steengoed.

avatar van Kondoro

Kondoro

Holy damn, heftige shit dit! Heerlijk film die psychologisch toch erg weet te raken, hoewel het niet helemaal mijn ding was (vind dit soort films soms wat lastiger om te volgen) heb ik merendeels echt wel genoten! En zoals ik al zeg dat het niet helemaal mijn ding is, is ook wat overdreven aangezien ik gewoon genoten heb van de vele bloed spetters die er rond vlogen en de heerlijke gore, verhalen zoals hier in deze film vond ik af en toe nog wat lastiger om te volgen, alsof mijn interesse noch gedachtegang toch wat op hol slaat tijdens zo’n film, misschien iets te ingewikkeld?!

De cast vond ik leuk, de demonische persoon vond ik ook erg vet gedaan en de film is in het algemeen best boeiend en mooi gebracht! Maar man ó man je word in een heerlijk traject gesleurd, en waar je denkt dat de film toch wel op het punt is gekomen dat hij het heftigste wel gehad heeft, is de scéne er na toch nog weer een stukje harder en soms ook een stukje beter. Toch op een gegeven moment had ik zelf nog wel het gevoel dat het misschien te erg begon te worden (het villen op het einde of het doodschieten van de kids) maar ik heb echt genoten.

Het bloed spatte er van af, helaas heb ik niet de tijd om er uitgebreid langs te gaan, misschien dat ik dat dan de volgende keer doe als ik de film in de herziening ga gooien. Dat die er komt is geen vraag, maar wanneer? Ja, ik heb aardig genoten van deze Franse horrorfilm met aardig wat martelelementen die in het begin inderdaad neigt naar een demonische film eindigt toch onverwacht anders. Pascal Laugier houd je zeker niks tot weinig verborgen en we krijgen alles te zien. Hoe de kogels door de lichamen vliegt, en hoe de mensen de polsen zelf doorsnijden. De film kent veel verschillende onderwerpen en het geheel maakt een perfecte horror, die ik niet zag aan komen (Ik dacht aan een revenge film in de zin van ‘I Spit On Your Grave’ etc).

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Uiteindelijk dan toch deze gekeken, na al die berichten gelezen te hebben over hoe ziekelijk en gruwelijk goor het wel is. Het zal wel aan mij liggen, maar het uiteindelijk gevoel bij mij was zoiets van "ok, was het dat". Inderdaad zijn de gebruikte beelden heftig op sommige momenten. Maar om eerlijk te zijn vond ik niet de afslachtingen, verminkingen en mishandelingen heftig, maar wel die momenten waarop Anna stil voor zich uitkijkt in haar cel. Die wanhopige blik en het besef dat ontsnappen praktisch onmogelijk zal zijn. Dat sneed door mij heen als een scherp mes door boter. Het slot was in mijn ogen minder geslaagd. Beetje makkelijk open einde waar weer veel giswerk uit voortspruit.

Op één of andere manier doet het me wat terugdenken aan "Get Out". Zeker met dat groepje bejaarden (redelijk vermogend volgens mij) die zich verzamelden voor het verlossende nieuws te horen. Zou dit ook een zoektocht kunnen zijn van ouderlingen om hun vergankelijk leven verder te zetten? Misschien daarom de ultieme daad van Mademoiselle?

Ik had er in ieder geval meer van verwacht. Maar zeker een film die een impressie nalaat. En vooral niet voor ieder geschikt om te kijken. Gevoelige zielen kunnen zich beter onthouden van deze film.

avatar van Devedeetje

Devedeetje

eng !

avatar van Fisico

Fisico

Horrorfilm die voor mij uiteenvalt in twee delen. Het eerste deel bevindt zich meer in de zone van een slasher. Ook een vreemd creatuur mag niet ontbreken en de nodige scare jumps worden opgewekt. Allemaal vrij standaard tot dan toe. Het bloed vloeit rijkelijk en is zowat overal zichtbaar. Snijwonden en kogelgaten komen prominent in beeld.

Wanneer het personage Anna meer naar de voorgrond wordt geschoven verandert de film. Alles is duisterder en mysterieuzer. Het vreemde creatuur wordt verklaard en is niets meer dan een hallucinatie van de psychisch labiele Lucie. Met de gevangenschap van Anna krijgt de plotwending een extra dimensie, een extra betekenis. Een soort van religieuze sekte streeft naar een vorm van catharsis door het begrip martelaarschap voorbij de pijngrens heen te trekken. Het lijden staat centraal in navolging van Christus en het lijden leidt tot de toegang van een transcendente nieuwe wereld.

Sterk plot dus in dit tweede deel dat de film in zijn geheel naar een hoger niveau tilt. Beetje gore, maar in de kelder viel dit best mee, al was de situatie uiterst verwerpelijk en weinig benijdenswaardig. Als men dan toch streefde naar het ultieme lijden, dan stelde ik me de martelingen wel anders voor (behalve het villen dan natuurlijk), maar het zo was het ook goed. Prima!

Ik weet niet waar ik moet beginnen.....Heb net de film klaar en ik moet echt effe bijkomen!

Dit is misschien wel de ziekste film die ik ooit heb gezien maar op een heel ander level! De film zit ontzettend strak in elkaar en verbaast constant. Ik heb ook bijna de hele tijd met een open mond lopen kijken. Je voelt de pijn van de hoofdkarakters ontzettend erg en uiteindelijk kreeg ik ook last van me maag door de hoeveelheid leed en pijn die in beeld word gebracht.

De mensen die emotioneel effe extra fucktop willen zijn..."gewoon voor de ervaring"...moeten deze film zeker kijken!

De mensen die van reguliere "horror" en "drama" films houden moeten uit deze film haar buurt blijven als je het mij vraagt...een kwestie van "Gewoon niet voor jou" zeg maar!

Ik heb zelf genoten en geleden door deze film! Nu brengt het wel een soort glimlach omhoog maar meer om het feit dat het bijna masochistisch is om naar deze film te kijken! Bij veel films die een beetje in het straatje van Martyrs passen heb ik zoiets van "wtf heb ik naar gekeken" maar bij Martyrs weet ik dondersgoed waar ik naar heb gekeken! Een macaber stukje kunst over menselijk leed met wat meer diepte maar wat die diepte is dat mogen jullie zelf ondervinden!

Bij veel films hoef je de waarschuwingen niet serieus te nemen maar doe dat bij "Martyrs" maar wel!

☆5,0

(Wou deze nog effe als "recensie" hebben hehe)

avatar van Brabants

Brabants

Martyrs is een wat vreemd filmpje wat qua strekking zeker geen dagelijkse kost is. Het kon me niet helemaal vatten en qua gruwelijkheid vond ik het allemaal wel meevallen. Althans als ik hier de berichten lees denk je nou nou nu komt het. Zwaar overdreven maar dat is mijn mening.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2078 stemmen

Toch wel een ziek filmpje. Er is geen moment fun. Alleen maar een aaneenschakeling van destructie, geweld en lijden. Kudos voor het make-up team. Qua opbouw deed het me wel niet veel want het gaat louter van de ene abnormaliteit naar de andere. De toestand van Lucie - trauma met psychose - is natuurlijk tragisch maar dat maakt het daarom nog niet boeiend hoe het hier wordt neergezet. Het eerste uur vond ik dan nog het meest memorabele moment in de scene waarin de vrouw in de tuin de waterleiding repareert terwijl de man gezellig ontbijt met de kinderen.

De tweede helft van de film is evenmin echt boeiend. Het idee van de banalisering van het kwade komt wel verder tot uiting. Het idee dat zich onder het huis van een modelgezinnetje een folterruimte bevindt waar allerlei gaande is. De échte gruwel is voor mij dan niet zozeer wat zich op het scherm afspeelt maar het feit dat je dit kan relateren aan wat o.a. de nazi’s aanrichtten met hun experimentele folteringen en ontmenselijking. Ook daar ging het om huisvaders die zich tijdens de ‘werkuren’ vergrepen aan hun slachtoffers.

Het einde vind ik echt wel redelijk belachelijk. Als dat dan het resultaat moet zijn van 17 jaar onderzoek …

Samengevat. Het idee achter de film is voor mij sterker dan de film. Het is 'horror als drama' waarin de gore uiteindelijk de bovenhand haalt op drama en échte spanning.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Met de vele horror de laatste tijd toch ook eens wat anders en daarmee een film uit een lijstje met films die als schokkend ervaren worden. En dat betrof in dit geval dus deze Martyrs.

Het beginpunt is duidelijk met de jonge Lucie gevlucht en wel met een behoorlijke 'ordeal' reeds achter de kiezen en heel goed zijn we daar niet uitgekomen. Het geheel vervolgd zich 15 jaar later met de oudere Lucie op zoek naar antwoorden en in staat om ver te gaan wanneer ze haar daders gevonden denkt te hebben, toch komt het me verder allemaal niet echt bijzonder over met een soort revenge horror als tendens. Maar er blijkt vervolgens toch meer te zijn met een verschijning die om de haverklap opduikt en Lucie aanvalt, opzich heftig maar ook weer niet bijzonder waar het vrij voor de hand ligt dat dit iets is uit haar eigen fantasie en ze zelf de verwondingen aanricht. Oké, maar niet bijzonder...

Maar het geheel krijgt toch een behoorlijk onprettige wending wanneer vriendin Anna de kelder onder het huis ontdekt met een ander 'subject' die het hele verhaal van Lucie bevestigd. En het geklooi van Anna met de andere gemartelde is toch wel op het ongemakkelijk af dat ik me afvraag waar je aan begint. De meest logische keuze om de hulpdiensten, vooral de politie te bellen, doet ze niet en is iets dat haar heel erg dúúr zal komen te staan. Want wanneer er volk opduikt is dat natuurlijk van het verkeerde slag en verdwijnt juist Anna in de kelder om het project/experiment dat met de anderen geprobeerd werd te vervolgen. Het is de fase daarna die aanbreekt waar de film uiteindelijk om gaat en het zo bijzonder maakt.

En er valt iets van te zeggen dat dit een uniek iets is met een apart concept waar de marteling moet leiden tot een soort van verlichting, een lucide staat, een soort van overstijgend inzicht. Daarnaast is het bruut, mensonterende, gruwelijk, en heeft vooral het einde van Anna een vibe die in al zijn misselijkheid even een tijdje blijft hangen. Nu moet ik zeggen dat ik wel van films hou die even blijven hangen en die je nog even in de greep houden maar niet op deze manier, dit is toch de verkeerde afslag en voegt voor mij weinig toe. Wellicht dat je er wel dieper op in zou kunnen psychologisch gezien over de mens, het brengen van offers, sadisme en de zucht naar inzicht. Maar hier houdt het voor mij op met deze Martyrs die ik toch meer voor de liefhebbers van een dergelijke genre zie. Sadisme in horror is in die zin niet echt mijn ding. Desondanks wel een 3,5 voor het concept en de uitvoering die zeker zijn uitwerking heeft.