• 9.379.413 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

avatar van The Oceanic Six

Nooit van gehoord maar mijn interesse is gewekt....

Shock-horror werkt bij mij vaak aardig goed. Ik vond bv The girl next door (2008) echt heel erg.

Als ik zo de recensies hier lees dan is dit ook een film waar je beroerd van wordt...

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Van een heftige film gesproken!
Waar bij films als Saw en Hostel een glimlach op je mond tevoorschijn komt, is hier geen enkel sprankeltje humor te bespeuren, geen hoop, niets.
Ongetwijfeld is dit een film die ik lang zal onthouden en misschien wel eens zal terugzien binnen enkele maanden.
Ik vond het wel frustrerend om niet te weten te komen wat Anna nu juist heeft gezegd maar dat is nu eenmaal deel van het mysterie voor ons allen.

avatar van dzeaz

dzeaz

Tering zeg wat een film!

Heb em net gekeken en ben van mening dat die fransen toch wel een mooi staaltje bloedwerk kunnen maken.

Ik heb af en toe zelf t gevoel gekregen wanneer er weer werd gemarteld om t maar even te noemen.

Ik kan veel hebben, maar deze film raakte me toch echt!

krijgt van mij 4,5*

avatar van apolicum

apolicum

brucecampbell schreef:

Daar zit ik dus ook al even mee in m'n hoofd
Waarom pleegde mevrouw tulband zelfmoord voordat ze ook maar iets zéi wat er na de dood was?
Ofwel wist ze nu dat er na de dood allen maar miserie zou zijn. Mischien zei ze daarom niets tegen de rest, maar waarom zou ze dan meteen dood willen zijn?
Misschien weet ze nu dat er niéts is na de dood, maar ook dan.. waarom zou ze niets zeggen en onmiddelijk willen sterven?
Tenslotte beseft ze misschien dat er een paradijs is na de dood... dan begrijp ik misschien wel dat ze nu reeds wil sterven, maar waarom deelt ze die vreugde dan niet met de rest? (wat toch wel het "doel" was van die organisatie)
Ik kan er dus niet echt aan uit...

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Tja, het echte antwoord zullen we ooit wel te weten komen...

avatar van Zinema

Raar maar eng.

En dat lijkt me op zijn minst een goede voorwaarde voor een horror. Er wordt goed geacteerd en het verhaal wordt lekker freaky gebracht. Gore alom en vooral spanning. Om vervolgens te vervallen in een soort van Hostel-kloon. Al is dit filmpje vele malen beter, het pad dat de makers in het laatste half uur nemen is niet het beste. Ook het einde is een erg gemakkelijke keuze. Maar het eerste uur is absoluut sterk.

Toch zeker de moeite waard. Goed.

avatar van vranque

vranque

Ik kan hier werkelijk helemaal niets mee en deze ben ik morgen ook vergeten. Op zich een interessant gegeven maar de uitvoering is puur gebaseerd op het ziekelijke verlangen om te shockeren.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ik hoor van alle kanten dat deze al te koop is in België, maar ik zie hem nergens liggen ... ?

avatar van ASman

ASman

Halcyon schreef:

6 April pas, denk ik toch. Ik heb mijn portefeuille alvast in de aanslag !

avatar van SilverGun

SilverGun

Ik schaf 'm nog wel aan op DVD maar betwijfel of ik 'm ooit nog ga kijken

avatar van 606

Hij was gruwlijk maar niet zo als hier vermeld werd.

Zeker vrouw onvriendelijk.

Zeer spannend.

allemachtig zeg... jezus!

heb the unborn, the uninvited en babysitter wanted zitten kijken afgelopen dagen, en vergeleken met deze film zijn dat de teletubbies onder de horrors!

90 minuten pijn. en pijn zoals de fransen dat kunnen maken...

telkens als je dacht van, "zo erger kan het niet worden....." gingen ze weer wat verder.

voor de horror liefhebber een must see, voor de gevoelige horror liefhebber? .... laten liggen deze film.

had wel wat moeite met het vrouwonvriendelijke. dat was erg echt!

alles was eigenlijk erg echt. kijken als je een sterke maag hebt.

4.5 voor het echte (vooral in combi met verhaal)

s0062423

Vrouwonvriendelijk? Dat heb ik dan precies toch gemist...

s0062423 schreef:
Vrouwonvriendelijk? Dat heb ik dan precies toch gemist...

een kleine jonge vastgebonden vrouw die stelselmatig en langdurig gemarteld wordt door een grote man van 120 kilo, en dan nog eens op zo'n botte en ruwe manier, is in mijn ogen zeer vrouw onvriendelijk. over de gehele film gezien viel het misschien wel mee, want het was meestel vrouw tegen vrouw, maar op het einde...

Moet je nagaan hoeveel man-onvriendelijke films er dan wel niet zijn!

ralfsjam schreef:

Ik dacht altijd dat de term 'vrouwonvriendelijk geweld' gebruikt werd om 'geweld tegen vrouwen omdat ze vrouwen zijn' aan te duiden. Iets wat absoluut niet terug te vinden is in Martyrs.
Toegegeven, tweede deel is zeer hard en er wordt een tengere vrouw bruut mishandeld door een grote man, maar om dit nu te bestempelen als vrouwonvriendelijk? Het 'experiment' stond toch centraal? Niet het feit dat het een vrouw was.

s0062423 schreef:
Het 'experiment' stond toch centraal? Niet het feit dat het een vrouw was.

Voor het eerste was het tweede anders zeer essentieel, evenals de leeftijd. (niet dat dat de film meer vrouwonvriendelijk maakt dan bijv. de gemiddelde slasher)

avatar van SilverGun

SilverGun

Ook tof dat je een groot deel van de speelduur het idee hebt dat Lucie, blind door wraakgevoelens, de verkeerde personen heeft afgemaakt, totdat je op het einde ziet dat die brede kerel eenzelfde soort gezinnetje heeft.

-fal schreef:

Het is ondertussen wel al een tijdje geleden dat ik de film gezien heb, dus ik kan mij de criteria niet meer zo goed voor de geest halen. Maar ik meen mij toch te herinneren dat er in de geschiedenis ook al mannen 'het' gezien/ervaren hebben. Hing er in de ondergrondse gang ook geen foto van een gemarteld man (ik denk iemand uit een concentratiekamp)?

• 2028 berichten

Opmerkelijk natuurlijk als je meest favoriete symbool dat van een lijdende man aan een kruis is.

Snap trouwens niet zo goed waarom met name het derde deel van de film als zo schokkend ervaren wordt door zo velen. Voor mij zakte de film volledig in, met zijn pseudo-intellectuele onzin en belachelijk einde. Lijkt me ook meer voor de hand te liggen om net trots te zijn op het meisje ipv afschuw. Soort van verlossend mede-lijden. Christenen met sterke maag, gaat dit zien.

-fal schreef:
Mevrouw "Simone Signoret" zegt dat "bewezen" is dat vooral jonge vrouwen het meest gevoelig zijn voor de transfiguratie. (...) Lijkt me ook meer voor de hand te liggen om net trots te zijn op het meisje ipv afschuw.(...)

Inderdaad, de kracht van het vrouwelijke wordt in de verf gezet. Dus daarmee dat ik het vrouwonvriendelijke ook echt niet begreep.
Voor mij kwam het door de kilheid waarop dit in beeld werd gebracht. De marteling wordt niet overdreven zodat ze eerder belachelijk wordt. We krijgen ze daarentegen op zeer rustige wijze (telkens lange shots vanuit hetzelfde camerastandpunt) te zien. Het werd 'gewoon' geregistreerd waardoor de efficiëntie van de marteling zelf treffend in beeld werd gebracht.
Of is dit niet het derde deel waarop jij doelde?

• 2028 berichten

Ja. Vanaf het gedeelte in de tunnel waar het grootste deel van de pointe weggegeven wordt en meer je intellect/nieuwsgierigheid aanspreekt. Maar duidelijk is al: lijden is goed, mits je het als uitdaging aankan. De hele marteling - uiteraard niet prettig om naar te kijken, maar is mijlenver verwijderd bij de impact die Irreversible op me had - wordt ook tamelijk koel ontvangen. Het wordt duidelijk: "we have a winner". Ik voelde op een gegeven moment echt iets van "ik gun het je dat je haalt". Tegelijkertijd: Laugier, schiet nu maar op, ik wil de clou nu ook weten. Helaas, er komt niet meer. Twee eeuwen Christelijke kunstgeschiedenis, en dan komt Laugier ook nog even langs...

Het hele derde gedeelte staat ook verder los van het gulle gore met slagaderloze lichamen ervoor. Had bij mij ook meer een omgekeerd Audition-effect.

Ben er zelf trouwens nog niet uit, heb nog steeds een sterke irritatie aan de film overgehouden, maar weet nog niet precies wat het is.

s0062423

Het omgekeerde Audition-effect kan ik ergens wel begrijpen, maar ik vind het niet toepasbaar op deze film. Ik vind het moeilijk te geloven dat het tweede deel (de marteling) je amper raakte of zelfs saai vond. Maar ja, dit is eerder persoonlijk.

De teleurstelling in het plot begrijp ik ergens wel. Laugier doet inderdaad weinig met het martelaarsgegeven en diept dit ook amper uit. Máár de kijkervaring is tot op heden, voor mij althans, niet geëvenaard. Nog nooit zo'n schokkende en in de kleren kruipende film gezien. Zelfs Irréversible werd overtroffen. Ook al is de tragiek daar iets realistischer en dichter bij huis en dus meer inleefbaar.

Niet? Voor een "horror" film is het een best intelligente aanpak met een boeiend einde. Laugier komt inderdaad niet met antwoorden en filosofieën. Gelukkig maar volgens mij, want dat loopt doorgaans niet goed af.

s0062423

Ik ben ook absoluut geen voorstander van voorgekauwde ideetjes, dus ik vond het 'open einde' heel sterk. Maar ik kan wel begrijpen dat anderen zich hier wel aan storen. Zo ook de mensen met wie ik de film ben gaan zien. Vreemd genoeg was het martelen voor hun dan weer geen probleem.

Maar je kan toch niet ontkennen dat hij heel veel in het midden laat en uiteindelijk maar een paar voorbeeldjes aanhaalt, waardoor hij best oppervlakkig blijft. Dit vond ik niet echt een minpunt aan de film, maar hij kon hier wel beter mee omspringen.

Wat bedoel je net met "maar een paar voorbeeldjes aanhaalt?"

Volgens mij is het ook niet echt dacht hij de theorie van de secte als serieus/realistisch wil bestempelen. Binnen de film vond ik het gewoon sterk genoeg om in mee te gaan.

avatar van Seam

Seam

Onderhond schreef:

Erg indrukwekkende film.

Hopelijk wordt de film niet het slachtoffer van de sappige horror fan op zoek naar een leuk avondje vetzakkerij. Martyrs wordt dan wel gezien als de opvolger van A l'Intérieur of Hostel (voor de mensen minder bekend met de wereldcinema), het heeft meer van doen met de cinema van Noé of Grandrieux, zeker qua toon en sfeer.

Dit doet het hem voor mij

Jammer dat ik deze niet in de bioscoop kan zien, word dus weer downloaden

s0062423 schreef:

Het is geen oppervlakkige onvrede over plotverloop en Laugier doet met het gegeven net heel erg veel:

Onderhond schreef:

Het laatste derde is filosofisch en verbonden met het christendom dat altijd al een positieve waardering aan lijden gaf als bron van kennis en verlossing. De film nodigt uit die gedachte te beleven en als iemand uitsluitend geschokkeerd raakt omdat er gemarteld wordt, mist volgens mij ofwel de pointe, of gaat er niet in mee. Het gemartel heeft een happy-end voor de uitverkorene. Zo kan ik meer lading in de film zien dan wanneer ik slechts geschokt vaststel dat er een stout genootschapje is dat vervelende dingen doet met een onnozele motivatie, iets wat me ook meer wat voor Dan Brown lijkt.

Het einde is natuurlijk een komische knipoog; Iedere poging om antwoord op de vraag te geven zou natuurlijk tot complete onzin leiden.

ralfsjam

ik snap niet dat mensen het vrouwonvriendelijke niet snappen aan deze film. als je een weerloze vrouw in elkaar geranselt ziet worden, is dat toch vrouwonvriendelijk? zeker op de manier hoe! veel film's vertonen vrouwonvriendelijkheid, en zeker de horror's. maar in deze film viel het juist op omdat het zo rauw in beeld was gebracht. en dat het zo goed in het verhaal paste is juist mooi mee genomen en dat maakte de film ook zo goed.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Als het slachtoffer inwisselbaar is, hoeft het niet per se vrouwonvriendelijk te zijn. Hangt eerder samen met de beweegredenen van de dader lijkt mij.