• 9.380.719 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

Bottleneck schreef:

Ik doelde inderdaad op Japanse horrors, dan moet je me wel goed quoten.. ..

Ik ben hier niet om alleen om jou vragen te beantwoorden en/of aan aan je eisen te voldoen... Men denkt dat dit origineel is, ik zeg nee.

Wil je Japanse voorbeelden? Sorry. Of andere films die frame to frame exact lijken op deze film? Helaas. Verder zou ik zou zeggen, kijk eens verder dan deze flick. Staar je niet blind op 'Japans' of zo.

Thorak: film, ook "The passion of the christ" wel een goede film vinden. Je raadt het waarschijnlijk al, dat vond
Inderdaad een film waarop deze film leunt.

Thorak schreef:

Zo'n beetje alles dat je hier opsomt kom je regelmatig tegen in Japanse films. Ok toegegeven, mischien in meeste gevallen met een ander doel, maar dat is hier niet het punt. Martelen lijkt me overigens, met of zonder doel, altijd sadistisch
Mischien dan iets meer Japanse films kijken?

Denk dat je de term sadisme eens moet opzoeken, daarin draait het om plezier van de daders en niet meer dan dat. Dat is nou net wél het punt.
Denk dat je Martyrs nog maar eens moet kijken en gelijk daarna een Guinea Pigs of Grotesque. Als je het dan nog niet ziet..
Nogmaals, noem die Japanse horrors eens op die niet over bijv. geesten of martelporno gaan (waarvan ik er aardig wat heb gezien) maar over levensvragen, ik sta ervoor open.

Thorak schreef:
Jouw opmerking doet me denken aan iets wat ik eerder al had willen typen maar weer heb weggelaten; dat mensen die dit een goede film vinden, waarschijnlijk door het geen ze goed vinden aan deze film, ook "The passion of the christ" wel een goede film vinden.

Passion of the Christ vind ik weinig aan, dus dat gaat niet op. Behalve de overgave zie ik verder ook geen enkele overeenkomst.

mikey schreef:

Men denkt dat dit origineel is, ik zeg nee.

Vreemd, om het dan toch als niet-origineel te bestempelen als je geen voorbeelden kent.

En frame-to-frame is uiteraard onmogelijk tenzij de remake precies zo gemaakt wordt.

Ik was trouwens niet degene die Japanners erbij sleurde.

Wordt een beetje een zinlose discussie zo..

mikey schreef:

Hier hou ik het voorlopig ook even op.

Discussies met jou blijken erg onzinnig omdat je maar op 1 manier lijkt te kunnen lezen en dat is hoe het het meest in jouw straatje past. Je begrijpt mijn uitspraken blijkbaar totaal niet en draait een hoop om of trekt scheve conclussies.

Ik kijk films om de entertainende waarde en geef op die manier mijn beoordeling, deze film was voor mij totaal niet entertainend dus een slechte beoordeling. Vond jij het wel een goede film? Prima! Ben ik blij om voor je, ik vond het voor mezelf ruim anderhalf uur tijdverspild.

Tonypulp

Je uitspraken zijn ook behoorlijk vaag, alsof je een totaal andere film hebt gezien.

Dat het jouw ding niet is is prima, maar je argumenten zijn niet te begrijpen op deze manier.

Met name de aziatische cinema erbij betrekken is raar, aangezien ik geen enkele film kan bedenken waar iets rechtstreeks uitgehaalt word en in martyrs is verwerkt.

Wanneer er dan om voorbeelden worden gevraagt draai je er behoorlijk omheen, dat schiet zo niet op

Thorak

Enige dat ik overigens nog wil melden is dat de martelingen in deze film ook absoluut geen 'hoger doel' dienen maar puur zelfzuchtigheid. Een hoger doel zou zijn om de slachtoffers bijvoorbeeld tot een god te laten komen! Hier dient het alleen maar voor eigen gewin.

Thorak schreef:

Je levert kritiek, prima. Dan vraag ik alleen om voorbeelden en haak je blijkbaar af, over onzinnig gesproken.

Zegt meer iets over jou dan dat ik er omheen zou draaien.

dutchtuga

Inderdaad. Nergens wordt er een inhoudelijke reactie gegeven. Inderdaad moeilijk discussiëren zo. En sadisme in Martyrs? Lees even de uitleg van Bottleneck, zou ik zeggen, Thorak. Of heb je daar ook overheen gelezen?

Thorak

Nee daar heb ik niet over heen gelezen en ook op gereageerd. Ik heb ook nergens geroepen dat het concept uit Japanse films is na gedaan, maar dat is waar Bottleneck maar over door blijft gaan. Ik had het over de eerste 20 minuten van de film, daar komt het hele 'concept' van de film nog niet naar voren. Het hele gebeuren met de waanbeelden die ze ziet (het monster achtige meisje dat haar lijkt te achtervolgen) is iets dat zo uit een Japanse film zou kunnen komen. De manier hou ze het huis binnen komt en iedereen neer schiet ook. Dit deed mij heel erg aan Japanse films denken. Het lijkt me dat ik dit eerder ook al duidelijk gemaakt had maar goed.

Maar lees mijn berichten ook nog maar eens door, jij hebt blijkbaar ook over een hele hoop heen gelezen.

jeroentjuhhhhh schreef:

Als je mijn eerdere berichten hebt gelezen zou je gezien hebben dat ik me dat ook al af vroeg.

jeroentjuhhhhh schreef:

Dat jij mijn uitspraken niet begrijpt wil niet zeggen dat ze vaag zijn. Er zijn mensen hier die ze wel begrijpen en ook een aantal die het er mee eens zijn...

jeroentjuhhhhh schreef:

Dat is ook niet wat ik gezegd heb, maar wat jij er van maakt.

1 pagina terug bladeren:

Ondanks het feit dat er heel erg geprobeerd is de Japanse horrors na te doen.

Hmmmmm?

En vaag in de zin van slecht onderbouwt en daardoor is het niet te begrijpen waar je nou heen wilt met je argumenten.

Je komt met prima punten aanzetten maar weet ze niet zo in te vullen waardoor duidelijk word waarom je denkt dat het zo is, mooi voorbeeld blijft het 'na doen' van japanse horrorfilms.

'Zou kunnen komen'
Zo kan ik er ook nog wel een paar opnoemen
Kan naar elke willekeurig film gaan en zeggen, hey maar wacht eens even...dit is slecht want dit zou zomaar in een japanse film kunnen gebeuren..
En daarnaast is de aanpak van die hele scene totaal anders dan ze dat in de aziatische cinema doen, ook de vormgeving van het monster zelf is op z'n minst origineel te noemen. Dat je die scene waar ze het huis binnen komt en de familie neerschiet erbij haalt als voorbeeld is helemaal vaag, dat is toch totaal niet iets wat typisch aziatisch is
Dacht aardig wat gezien te hebben maar blijkbaar mis ik een hoop?

Edit: Had trouwens over je voorbeelden heen gelezen Mijn fout

dutchtuga

Ik kan me misschien bij één scène voorstellen dat men er iets Aziatisch in ziet, nml de scène waar 'het monster' achter de badkuip wegschuift, maar verder is de aanpak geheel Europees. Het huis binnenstormen deed me nog het meest aan een Haneke denken (het keiharde contrast) en de score in de eerste 20 min deed me sterk denken aan een Argento (waar ook naar gerefereerd wordt bij de aftiteling, overigens). Hoewel ik bepaalde links kon leggen, was de samensmelting mij compleet nieuw en de opbouw zwaar onconventioneel, wat Martyrs in mijn ogen gewoon een originele film maakt. Bepaalde elementen zul je altijd wel ergens aan kunnen linken. Gaan we nu ook 2001: A Space Odyssey erbij halen vanwege de trip aan het eind van de film? Belachelijk natuurlijk.

De "geest" vond ik ook duidelijk geïnspireerd op modern Aziatisch trilwerk. Maar daar bleef het dan ook wel bij.

dutchtuga schreef:
Kon jij bijvoorbeeld voorspellen dat de mademoisselle d'r zelf even voor dr kop ging knallen? Maar ook al kon je op een gegeven moment het grootste deel zien aankomen; vanaf minuut één neemt Martyrs behoorlijk onconventionele wendingen, waardoor je de film als geheel gewoon onmogelijk voorspelbaar kan vinden en ik dat geen geldig argument meer vindt om de film mee af te doen.

Nee, dat einde vind ik gewoon flauw en in zekere zin natuurlijk een soort onvermijdelijk soort einde bij dit soort films.. maar vanaf het stuk dat die Rosemary's baby sekte de intree doet en die foto's van andere martelaars worden getoond, kan je toch onmogelijk verbaasd zijn geweest door wat volgde

orbit schreef:

Dan heb je het over het laatste kwart, daarvoor heb je al genoeg wendingen gezien, knap als je daarvoor al weet hoe het plot zich ontwikkeld.

dutchtuga

Juist. Heb dat al vaker geschreven, zelfs in het bericht dat orbit quote, maar dan nog lijkt er overheen gelezen et worden..

orbit schreef:

Ja, dat je (pas) vanaf dat moment weet wat Anna staat te wachten en vooral ook dat zijzelf weet wat haar staat te wachten qua foltering, maakt het juist wel wreed imo.
Dat besef lijkt me nou ook net ook de bedoeling van die foto's en uitleg.....

mikey

Maar ik geef toe origineel of niet, met of zonder geldige argumenten over onconventionele wendingen: het is een lekker bombastsich. Verstand op 0 en ga ervoor.

Ik raad hem iedereen aan hoor.

avatar van rep_robert

Jeroentjuhhhhhhhhhhhhhhh, je moet even spoilers plaatsen in je berichtje. Je verklapt een paar dingetjes

Dom van me, aangepast

Montorsi schreef:

Volgens mij was dat meer halverwege.. ze ziet die foto's al hangen in die kelder namelijk. Ik wil het hoogstens eens zijn met het feit dat je bij die afrekening met dat gezin nog niet weet waar het naartoe gaat, maar daarna heb je toch niet heel veel filmkennis nodig volgens mij om te weten waar de klepel hangt.. Misschien dat sommigen de Nederlandse vertaling van het woord Martyrs niet kennen

avatar van Noodless

Noodless

Maakt ook veel uit als je op voorhand dat je een film gaat zien het verhaal of info over de film al of niet leest. Want dat de film voorspelbaar is, lijkt mij toch wel een tikkeltje overdreven.

Dan kun je bijna bij alle films dit zeggen.

orbit schreef:

De term martelaarschap krijgt hier nou net een heel andere invulling dan de reguliere vertaling, je hebt het einde wel gezien toch (dan doel ik op de Griekse vertaling)? En daarvoor heb je nog de tussenfase gehad met 'de geest', de uitwerking daarvan, voordat de sekte mondjesmaat zijn intrede doet. Alles goed en wel, en ik kan alleen voor mezelf spreken, zie je die martelingen wel aankomen, maar het motief ervan blijft nog lang onduidelijk.

Montorsi schreef:

De term martelaarschap krijgt hier nou net een heel andere invulling dan de reguliere vertaling, je hebt het einde wel gezien toch?

Wat voegt dat einde daar dan nog aan toe? het leven na de dood? Maakt dat voor het martelaarsschap iets uit? Volgens mij is die wending toch al ver vantevoren aan te zien komen. Dat het die ene draai heeft vind ik nou niet echt iets toevoegen waardoor ik denk, wauw hee. Ook Jacob's Ladder of zelfs Flatliners gaan daarover. Misschien benadert Martyrs dit vanuit een horror-oogpunt, maar daar veranderd het thema van het tweede bedrijf verder niet door. Ze hadden haar ook in de naam van de kunst zo kunnen toetakelen, om de artistieke schoonheid van die foto's te benaderen..

orbit schreef:

Martelaar is een term gebruikt voor gelovigen die sterven voor hun geloof, dat is hier in geen enkel opzicht het geval, het gaat nota bene om atheisten. Dat het thema je niet aanspreekt tot daar aan toe, maar het ging er toch over dat je dit had aan zien komen. Kennelijk heb jij het dan enkel over de martelpartij, maar 'gelukkig' komt daar nog meer bij kijken.

Montorsi schreef:

Ik geloofde heus wel dat ze zou worden gemarteld in de naam van iets toen ik die foto's zag.. ik had eerder iets als kunst verwacht volgens mij heb je dan al redelijk veel van de plot zien aankomen, niet? Tenslotteze doen niet veel met dat leven na de dood plot, hoop suggestie.

orbit schreef:
Tenslotteze doen niet veel met dat leven na de dood plot, hoop suggestie.
Ze zag wel zo'n overbekende tunnel toch?

Bottleneck

Tja het is maar net wat je aanspreekt, dat thema vind ik van toegevoegde waarde t.o.v. zou het plezier of kunst zijn. Het laat imo zien hoe belangrijk die levensvraag is, een overdrijving/uitvergroting van hoe ver mensen bereid zijn te gaan net zoals dat er vroeger mensenoffers waren.

orbit schreef:
Tenslotteze doen niet veel met dat leven na de dood plot, hoop suggestie.

Nee, maar mij stoorde dat niet. Als ze meer laten zien heb je kans op een flauw of ongepast moraal ('er is wel/geen mooie hemel', of: 'je kunt er d.m.v. marteling wel/niet achterkomen wat er is'). Maar goed kan ook wel mooi zijn zoals bij Jacobs ladder idd

orbit schreef:

En ik was blij dat ze veel met het wekken van een suggestie. Blijft er nog wat te raden, en hints op te pikken de volgende keren dat je hem kijkt.