Enter the Void (2009)
Geregisseerd door: Gaspar Noé
Met onder meer: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta en Cyril Roy
Gesproken taal: Engels en Japans
Releasedatum: 23 september 2010
Zaterdag 21 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Enter the Void
Oscar en zijn zus Linda wonen sinds kort in Tokio. Oscar leeft van de inkomsten van kleine drugsdeals en Linda werkt als stripper in een nachtclub. Tijdens een inval van de politie wordt Oscar geraakt door een kogel. Hij ligt op sterven, maar zijn geest, die eveneens trouw is aan zijn belofte om zijn zus nooit achter te laten, weigert de wereld van de levenden te verlaten. Tijdens de dwaaltocht van zijn geest door de stad worden de visioenen steeds chaotischer en veranderen ze in een ware nachtmerrie. Het verleden, het heden en de toekomst vermengen zich in een hallucinogene draaikolk.
Linda
Young Oscar
Tito
Saki
s0062423
Een soort van one-off dan? Niks van opgevangen. Al ken ik die bioscoop verder ook niet echt denk ik.
Los daarvan blijft het een schande dat een bioscoop als Cartoons zich niet aan een film als deze meer durft te wagen. Die zijn een beetje vastgeroest in oubollige arthouse heb ik de indruk. Ook UGC had met z'n Franse roots wel eens een sprongetje mogen wagen.
Cinema Zuid is de cinemazaal van Muhka, in het fotomuseum. Die durven af en toe best interessante films te draaien. Zo spelen ze woensdag Shinboru.
Heb het in de tijd hier wel op het forum geplaatst hoor.
Ik lees meestal de filmthreads niet zolang ik de film niet gezien heb. Voor je het weet is de halve film al gespoilerd
In Cinema Zuid heb ik denk ik ooit Haze een keer gezien. Vond het eerlijk gezegd niet zo'n fijne cinema (al kan dat wel weer veranderd zijn). Weet ook niet echt of ik de film beter zou ervaren in een bioscoopzaal. 160 minuten worden dan best lang vrees ik.
Trailer nooit in de UGC gezien trouwens, zitten daar toch redelijk vaak.
s0062423
Mja, Enter the Void was echt wel een film om op groot scherm te zien. Cinema Zuid is best gezellig vind ik. Al was het inderdaad wel een lange zit, maar dat lag eerder aan de film zelf.
Trailer in UGC was ongeveer in mei of juni. Was ook op de schermen buiten aan de Keyserlei. Binnen ook nooit gezien, maar ik vind UGC dan weer geen fijne cinema, dus kom er zelf niet zo vaak.
Goldenskull
Was voor mij denk ik ook de reden dat ik eerst maar 4* gaf. Verder wel vreemd als ie in België weinig gedraaid heeft, in NL toch op betrekkelijk veel plaatsen.
decicco
Is de DVD versie van deze film al in de Nederlandse winkels te verkrijgen?
misterwhite
Woensdag komt de Franse editie uit heb ik gezien. En 11 januari komt er een grote release stond op amazon.
SilverGun
Heb een meer dan prima set up staan in m'n woonkamer maar kan verzekeren dat alleen al de aantiteling in de bios veel indrukwekkender is. Verder vond ik niet zozeer de speelduur de film parten spelen maar wel de wijze waarop een groot deel van de tijd gevuld is, namelijk met veel oninteressante interactie tussen de weinig boeiende hoofdpersonen (vond de kindacteurs ook vrij irritant). De sublieme audiovisuele presentatie kon dat voor mij niet compenseren. Ga de film wel op blu-ray halen omdat het een ervaring als geen andere is.
Trippen in de ruimte.
En daar komt weinig leegte aan te pas.
Noé levert hier een uitstekende trip af, die nog langer aanvoelt dan de uitgebreide speelduur doet vermoeden. Dat komt omdat hij de kijker bijna al het tijdsbesef doet vergeten door vakmanschap en indringende scènes. Alles overgoten met een prachtige en sterke visuele saus, waarvan de ogen vanzelf gaan knipperen.
Geweldig.
U-96
- 2082 stemmen
Ik ben met mijn zuster helemaal heen en weer van O'geest naar Deventer gereden puur voor deze film en het was absoluut de moeite waard. Wat een spektakel! Als het lukt, recensie volgt.
misterwhite
Edit: heb mij miskeken het is 25 januari dat de dvd uitkomt op amazon wat misschiens een grote release op die dag kan betekenen. Ik kan in ieder geval echt niet meer wachten.
Koert
Wat is er fijner aan een televisie dan aan een groot bioscoopscherm met goed geluid? Het enige voordeel wat ik me kan bedenken is de pauzeknop, maar die zou een heel erg goede film niet nodig moeten hebben.
Leland Palmer
Een film als deze zet ik ook veel liever thuis op. Lekker alleen (of met z'n tweëen ofzo) wegtrippen in een donkere kamer met beeld + geluid wat thuis beter tot z'n recht komt dan in de bios. De sfeer daar in zo'n grote zaal, met vaak veel mensen doet de beleving van deze film geen goed.
Een filmpje als Piranha 3D (o.i.d.) zie ik bijv. graag (liever) in de bios, gezellig lachen met een groep in de zaal daar.
Dit is andere koek.
Goed geluid is absoluut geen garantie in de bioscoop. Verder is een groot scherm wel fijn, maar een zal vol medekijkers meestal niet.
Leland Palmer
Goed geluid is absoluut geen garantie in de bioscoop.
Goldenskull
Mja, Koert en ik hadden maar een man of 5 extra in de zaal
Geluid was ook gewoon goed, maar die stoelen zitten na 2 uur toch niet zo lekker meer. Bank thuis met wat kussens is ideaal, wel met denderend geluid uiteraard. Herziening thuis volgt binnen een jaar, maar die 4,5* is wel een zekerheidje.
SilverGun
Het selecte publiek dat al op Enter the Void afkomt kiest bewust voor deze film en bestaat doorgaans niet uit volk dat even een filmpje wil pakken zonder veel voorkennis. De collectieve opwinding bij het audiovisuele spektakel deed de beleving juist veel goed in mijn geval. Blij dat ik deze in de bios heb mogen meepikken.
SilverGun
De kwaliteit van het geluid bij de versie die momenteel op het web circuleert is anders verre van optimaal en met afstand inferieur aan hoe het in Kriterion Amsterdam klonk.
dutchtuga
Vond het geluid in de Kriterion wel erg zacht staan. Heeft mij in ieder geval benadeeld in de ervaring. Denk niet dat ik Enter the Void anders veel beter had gevonden, maar dat het geluid beter had gekund staat wel vast.
Leland Palmer
Toch hoor je op verschillende mensen klagen over vervelende mensen in de zaal, onnozel gegiechel, gedempt gelach en dan soort grapjasserij.
Fortune
Het blijven mensen natuurlijk. Maar toen ik in deze film in de bioscoop zag werd er alleen een beetje gelachen bij de gigantische penis shot en dat is begrijpelijk. Dus valt allemaal reuze mee.
Naomi Watts
Fortune
. Ja, erg grappig een penis. Een heel bijzonder fenomeen ook.
Hoe het op die manier gefilmd was, kan het wel grappig zijn voor mensen. Vooral na 2 uur doodse stilte in de zaal en dan die shot. lachen of humor heeft niks met bijzondere fenomenen te maken. kan ook omdat we met 20 mensen in de zaal zaten dat sommige zich niet in kunnen houden.
SilverGun
Totaal geen last van gehad eigenlijk, maar dat verziekt wel veel ja. Ook niemand over horen klagen op andere (vooral Engelse) fora. Wel veel nadruk op de meerwaarde van het grote scherm.
. Ja, erg grappig een penis. Een heel bijzonder fenomeen ook.
Hoe vaak zie jij dan van die gevaartes van een meter of 4 voorbij schuiven?
Kan me voorstellen dat het een komisch en niet alledaags beeld op levert, dus bijzonder lijkt het me zeker. Maar moet 'm nog zien. Ben in ieder geval voorbereid.

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod

Tip voor fans van de 'Outlander'-spin-off: de fantasyhitserie 'A Discovery of Witches' op Netflix

'All The Money in The World' van Ridley Scott dinsdag te zien op televisie

Woodstock