• 9.379.134 stemmen

Met onder meer: Sean Penn, Emile Hirsch en James Franco

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Milk

"Never blend in."

De film vertelt het verhaal van Harvey Milk (Sean Penn). Harvey Milk was het eerste homoseksuele gemeenteraadslid van San Francisco en was één van de allereerste activisten voor gelijke rechten. Milk leert in deze periode onder andere de activisten Cleve Jones (Emile Hirsch) en Scott Smith (James Franco) kennen waarmee hij verschillende mooie, maar ook dramatische momenten beleeft.

Harvey Milk

Mayor Moscone

John Briggs

Dick Pabich

lykathea schreef:

Leek mij inderdaad evident.

Dat 'ie denkt dat het zien van een "uitgebreide" trailer dan ook echt genoeg is om zo'n performance te beoordelen is misschien nog wel het ergste.

Je hoeft geen Einstein te zijn om in een trailer te zien, hoe iemand acteert. De trailers van tegenwoordig laten veel zien.

Dit is net zoiets als Adrian Brody die een Oscar krijgt voor zijn rol als joodse pianist, terwijl Jack Nicholson (About Schmidt) en Daniel Day Lewis (Gangs of New York) het veel beter deden.

Een blunder dus.

avatar van speranza

speranza

Een eigen blunder eerlijk toegeven zou van grote klasse hebben getuigd. Een trailer blijft een trailer en een poster blijft een poster.

speranza schreef:

Daar ben ik het helemaal mee eens! Sean Penn is een briljant acteur die wat mij betreft in één adem met Al Pacino, Russell Crowe en Marcello Mastroianni genoemd mag worden en Robert De Niro, Jack Nicholson en Mickey Rourke achter zich laat.

Laat me niet lachen. Sean Penn is misschien wel de meest overschatte acteur.

Zijn Oscar voor Mystic River vond ik ook zwaar overdreven.

Ik zou zeggen, kijk op IMDB naar de carrieres van Robert DeNiro, Al Pacino en Jack Nicholson.

Wat voor films ze hebben gemaakt en wat voor legendarische rollen ze neer hebben gezet.

avatar van lykathea

lykathea

Al DeNiro schreef:

Ja, joh. Je hebt helemaal gelijk.

lykathea schreef:

Ja, joh. Je hebt helemaal gelijk.

Bedankt!

Al DeNiro schreef:

Zag je die trailers ook?

avatar van tims

avatar van speranza

speranza

avatar van RedLightCityBoy

RedLightCityBoy

Opzich een sterke film. De boodschap is duidelijk en wordt sterk gebracht door een ijzer sterke cast. Toch vind ik de film redelijk eenzijdig, en het heeft een soort sfeertje die me niet altijd even lekker lag. Voor mij niet meer dan een aardige film.

avatar van gotti

Een tegenvaller. Penn is ok, maar het zijn vooral Franco en Hirsch die schitteren; iets wat het nog pijnlijker maakt dat Rourke de oscar niet heeft gekregen. Daarbij heeft Milk nogal een lineair scenario, waarin de personages enorm sympathiek zijn -vooral de relatie tussen Penn en Francxo boeide enorm-, maar door deze vlakheid werd het moeilijk om buiten Penn en Franco met iemand mee te leven. En zelfs met deze twee meeleven werd moeilijk, omdat Franco al snel van het toneel verdween.

Milk voelt dan ook meer als een documentaire, dan als een meeslepende speelfilm, waarin dramatisch gezien het één en ander ontbreekt. Jammer...

avatar van Koerok

Koerok

Nog niet gezien, maar mijn vrouw vertelde dat die Milk zo'n vervelend ventje is, dat je aan het eind blij bent dat hij eindelijk wordt doodgeschoten.
Bij-wijze-van-spreken-dan-natuurlijk (wink wink, nudge nduge, say no more).

tims schreef:

speciaal voor Al de Niro

trailermeter.nl??

postermeter.nl?

Wat grappig. Je zou zo in een comedy kunnen meespelen

Nee, van die films heb ik niet alleen trailers gezien, maar ook de films zelf.

Wat ik bedoelde, is dat je aan een trailer wel ongeveer kan zien wat je kan verwachten. Af en toe word je wel verrast, maar meestal kloppen je verwachtingen wel.

Hiermee sluit ik de discussie (van mijn kant) over Milk en Sean Penn.

avatar van GRBB

GRBB

Prachtige film, vooral door de ronduit magnifieke acteerprestaties van Sean Penn. Het is echt geloofwaardig!

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

Forty years old and I haven't done a thing that I'm proud of.

Een aantal dagen geleden gezien in de cinema. Gus Van Sant heeft al heel wat goede films gemaakt die een zeer eigen karakter hebben, voor Milk geldt eigenlijk enkel het eerste. De film kleurt nergens buiten de lijntjes en ziet er uit als een standaard biopic, maar dan wel een heel goede.

De film spitst zich toe op de laatste 8 jaar van Milk zijn leven en hoe hij zich inzet voor de homobeweging. Ondanks dat de film zeer braaf blijft in vergelijking met de regisseur zijn andere films ontbreekt hij niet aan emotie. Er zijn heel wat zwaar emotioneel geladen momenten, maar ook grappige tedere.

Zoals de naam doet uitschijnen gaat de film over het leven van Harvey Milk. Harvey wordt vertolkt door Sean Penn, Penn zet hier één van zijn beste acteerprestaties neer. De manier dat hij het personage van Milk speelt is werkelijk fantastisch gezien het als hetero best moeilijk is Harvey te spelen zonder in een soort van cliché te vallen dat niet realistisch aanvoelt. Zeer verdiende Oscar.

avatar van Waku

Waku

Mooie film.

En goede rol van Sean Penn.

Maar dat is een inkoppertje.

Verder een goed en sfeervol beeld van de jaren 70.

Er is echt op details gelet.

Ik sluit mij aan bij Ricky Roma..... Zeer verdiende Oscar.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Goede sets, kapsels, kleding en sfeer. Echt typisch jaren 70. En een fenomenale Sean Penn natuurlijk. Al had ik Rourke voor The Wrestler die Oscar ook zeker niet misgund (vond die film ook beter).

De film zelf is vrij lineair en er zit niet veel intrige in. Het is een beetje een opsomming van feiten. Maar goed, je moet het doen met een waargebeurd verhaal, het echte leven is soms ook niet altijd even interessant. Dat vond ik wel jammer (het kabbelt een beetje voort, zonder veel drama of spanning).

avatar van Tolkienfan

Tolkienfan

Een geweldige film en een terechte oscar voor Sean Penn!!

avatar van serpico

serpico

2008 zal voor mij wel het jaar van The Joker blijven. Wat een briljante acteerprestatie was dat. Maar wat was het dat Heath Ledger zo goed deed in The Dark Knight? De dialoog uitspreken? Gek kijken? Slim doen? Eigenlijk allemaal nee. Wat hij deed was het personage wórden. De tics en eigenaardigheden overnemen en gebruiken. Niet nadoen; uit jezelf laten komen.

En ik dacht dat één zo'n prestatie op een jaar wel de max zou zijn. Nou, niet dus. Wat Sean Penn in Milk doet met zijn personage sluit aan bij Ledger's benadering van The Joker. Hij dóet niet gay, hij ís het. Het draaien met de handjes, de lachjes, de stem: het lijkt allemaal gewoon uit hemzelf te komen. Verbijsterend knap! Sean Penn bewijst zichzelf meermaals als acteur met deze briljante rol. Harvey Milk is een onstuitbaar, overtuigend en interessant personage. Altijd charmant, doch soms een beetje labiel, maar toch weet hij de mensen voor zich te winnen. Milk is een biopic waarin je de hoofdpersoon ook écht door en door leert kennen. Voor mijn part zijn de 2 gewonnen oscars meer dan terecht.

Milk schetst bovendien een intrigerend tijdsbeeld. De hele homo-acceptatie wordt helder gebracht en voorzien van ondersteunende archiefbeelden en een aantal gruwelijk duidelijke scènes. Milks rol in dit alles blijft altijd duidelijk, en zijn gevecht voor gelijkheid alleen al is heerlijk filmisch en vloeiend verteld. Een soort van klassieke vertelstijl qua introductie van personages en plotwendingen wordt gemengd met een ongekende rust en sfeer. Bijzonder knap en genietbaar. Het goede acteerwerk helpt ook. Emile Hirsch en James Franco spelen beide een intrigerende rol in het geheel, en Josh Brolin eigenlijk ook wel. Zíjn oscarnominatie was dan weer wat teveel van het goede, maar toch. Ik vond het cool dat de 'Hollywood-klasse', die vaker voor een dusdanig biopic/drama gebruikt wordt, werd gecombineerd met menselijkheid en frisheid.

Het is weer een film geworden over mooie mensen die mooie dingen willen bereiken en daarbij uitgebreid in de clash liggen met minder mooie mensen. Maar tegelijkertijd ook over hoop, homoseksualiteit en over mensen. Een film over optimisme.

avatar van Ciai

Ciai

Jajaja. Serpico heeft gelijk.

Ik zal even meehelpen met geweldigheidjes aandragen, de bijrollen waren inderdaad geweldig. Fantastisch vond ik het toen Milk Cleve Jones die nogal héel erg verwijfd met een sigaretje in zijn hand de straten op en af paradeert bij hem riep, en hem probeerde te rekruteren. Je zag zo mooi duidelijk dat Milk een enorme indruk had gemaakt op Cleve Jones, doordat hij de hele tijd weg wilde lopen naar zijn vrienden, maar toch telkens teruggetrokken werd. Uiteindelijk belandde hij een beetje depressief bij Harvey Milk terug, en dat vond ik reuze ontroerend. En het meisje Anne vond ik al helemaal geweldig. Zij was zo'n doortastend iemand, iemand die op de achtergrond een boel regelt, en dat vond ik haar wel goed uitstralen, alhoewel ze niet overduidelijk lesbisch was. En de burgemeester, wat leuk vond ik het om hem weer te zien (geen andere film dan Titanic ken ik van hem). Geweldig stukje in the Mayor's room dat Milk er achter komt dat hij ook politieke macht heeft, iets wat hij ook constant laat zien met Dan White. Heerlijk om te zien hoe Milk compleet over hem heen walst, meerdere keren, en dat zijn charme hem elke keer weer als de overwinnaar uit de strijd laat komen.

De oscar is meer dan verdiend.

Sowieso zaten er heel mooie plaatjes in de film, in combinatie met de shots uit de tijd zelf was het echt een lust voor het oog.

Er zat echter ook een negatieve factor in de film. En dat was Milks minnaar Jack. Wat een irritante vent. Ik irriteerde me dood aan hem, en dan vooral aan de persoonlijkheid die hij had. Aanstellerig, aandachttekortig, destructief. Hij maakte wel op een prachtige manier een eind aan zijn leven, met alle briefjes.

Een prachtfilm, waaraan je een heel fijn gevoel aan overhoudt, alsof de wereld nog niet verloren is.

avatar van Wouter666

Wouter666

de film na 3 kwartier uitgezet,

het zal vast een goeie film zijn maar hij kon me echt nie boeien gewoon, viel bijna in slaap.

avatar van CrazyDavid

CrazyDavid

Ik heb de film nog niet gezien (ben het wel van plan), maar er is me iets opgevallen dat niet klopt. Bij ''Cast'' staat Josh Brolin niet vermelt, maar is die niet genomineerd voor een oscar als ''beste bijrol'' in deze film?

avatar van Naduah

Naduah

Niks op aan te merken, bijzonder goede film en terechte oscar voor Penn.

Leland Palmer

Mijn grootste complimeten gaan uit naar Sean Penn, want wat zet hij een prachtige prestatie neer zeg. Hij is Harvey Milk, hij is een homo, hij is gewoon formidabel, echt geweldig! Eén van de betere prestaties van de laatste jaren vind ik. Naast Penn schitteren ook James Franco en Josh Brolin, maar vooral ook Emile Hirsch. Geweldig gedaan van hem en hij begint echt één van mijn favoriete acteurs te worden van dit moment.

Het hele tijdsbeeld wat Gus Van Sant weet te schetsen is prachtig. De kleren, kapsels, de archiefbeelden, maar eigenlijk de hele sfeer. Ik heb de film op blu-ray gekeken, maar de hele jaren '70 sfeer spat van het scherm. Het verhaal is interessant en brengt een aantal indrukwekkende scénes met zich mee, van het begin tot het eind, maar ook dat vooral weer dankzij Sean Penn en dat is logisch, want om zijn personage draait het allemaal. Wat heeft die Milk allemaal wel niet beleefd zeg, niet te geloven. Soms dacht ik dat ''good old'' Harvey een beetje aan het doordraaien was, maar dat heeft er toch voor gezorgd dat zijn naam niet snel vergeten zal worden...

... niet door mij in ieder geval. Vooral de dood van Harvey Milk en de stille tocht, met de vele kaarsen, prachtig. Van die scénes kreeg ik toch wel behoorlijk kippenvel. Maar ondanks dat de film erg mooi was, had ik wat meer verwacht. Niet van Sean Penn, want die kon het echt niet beter doen, maar wel van het verhaal zelf. Ik had meer indrukwekkende en emotionele momenten verwacht. Toch een hele, dikke voldoende. Erg mooie film.

avatar van helleke

helleke

Geen superfilm, maar wel de moeite om eens gezien te hebben.

Dit dankzij de goeie acteerprestaties van o.a. Penn en Franco.

Alleen al voor het feit dat ze hun verstand op nul moesten zetten om als hetero een man te kussen, verdient Penn zijn oscar.

Hij zet het personage dan ook heel overtuigend neer.

3,5 sterren.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Overtuigende film. Zit hem vooral in het geweldige script en de sublieme rol van Penn. Van Sant is niet zo mijn regisseur en ook in deze film heeft hij velel stijlkeuzes gemaakt (vooral cameratechnisch waarbij ik vele shots inefficient vind) die mij niet liggen. Maar ook naar hem mag een compliment uitgaan voor die briljante moordscene op Milk.

Ok, terug naar Penn.

Penn speelt mooi verliefd, maar het feit dat dat op een man is maakt het niet bijzonderder dan als het een vrouw betrof. Een acteur kan doen alsof. Een homo spelen is geen idoot grote opgave.

Penn speelt prima, maar door gedachten als die van Helleke is het ook enorm overschat.

Leland Palmer

Nou, ik vind Penn's prestatie toch wel wat meer als prima eigenlijk. Hij speelt geen homo, maar is het gewoon. Dat loopje, die handjes, die kop, echt geweldig allemaal

avatar van helleke

helleke

Ik vond hem ook zeer overtuigend overkomen als actief homo-activist.

Ik heb al andere acteurs de rol van homo op zich weten te nemen, maar dat was wel niet met hetzelfde engagement als Penn dat hier doet.

Anderzijds, Seymour Hoffman was ook wel sterk in 'Capote'

De oscar is dan ook te rechtvaardigen, al vond ik Rourke in 'The Wrestler' ook wel heel sterk.

avatar van Wouter

Ik zie echt niet in wat er zo moeilijk is aan het spelen van een homo. In Nederland deed hensema het bijvoorbeeld ook uitstekend in Simon.

Leland Palmer

Die deed het inderdaad ook erg goed, maar er zit toch wel een vreselijk groot verschil tussen die prestatie en deze van Penn als Milk. Al zal dit voor jou misschien niet zo zijn. Ik vond Penn iig subliem.