Genre: Animatie / Drama
Gesproken taal: Latijn en Engels
Releasedatum: 28 november 1996
Plot The Hunchback of Notre Dame
"Join the party!"
Parijs, 15e eeuw: de misvormde klokkenluider van de Notre Dame, Quasimodo, leeft verborgen voor de buitenwereld in de klokkentoren. Op een dag besluit hij om naar beneden te komen voor een festival. Hier ontmoet hij de zigeunerin Esmeralda.
- Notre-Dame de Paris (BoekMeter)
- The Hunchback of Notre Dame (MusicMeter)
Quasimodo (stemrol)
Esmeralda (stemrol)
Esmeralda (singing stemrol)
Frollo (stemrol)
Phoebus (stemrol)
Gargoyle Victor (stemrol)
Gargoyle Laverne (stemrol)
Additional Laverne Dialogue (stemrol)
Gargoyle Hugo (stemrol)
Clopin (stemrol)
centurion81
- 2067 berichten
- 1991 stemmen
Wil toch een lans breken voor deze film. Ik vond dit 1 van de allerbeste Disney's die ik ooit gezien heb!
wanda*v
ik krijgt toch echt altijd kriebels van het lied dat helemaal aan het begin komt...

Omg, heb ik dat gezegd?
What was I thinking?
Angrod_Pallanén
Niets raar, vind het een prachtige opening, beter dan dat van The Lion King zelfs.
fleurtje
de mooiste disneyfilm. toen ik nog klein was vond ik hem leuk, maar ik kijk hem nog steeds supergraag
ik heb m ook in de bios gezien in 1996 ofzo, of eind 95, zoiets, en toen moest ik echt huilen toen quasimodo vastgebonden werd, en gemarteld werd door het volk.
gisteravond heb ik hem nog gezien, en iedere x vind ik het weer leuk!
M.ike
De animatie is erg mooi, de film heeft een serieus uiterlijk wat erg goed werkt gezien het serieuzere verhaal. Jammer alleen dat de film niet echt grappig is, en de muziek nogal slecht. 2 en een halve ster.
o nee?? nou de waterspuwers maken aardig wat grapjes of je moet geen humor hebben...
Angrod_Pallanén
Wederom een belevenis waar je amen tegen kan zeggen. Ik blijf de Nederlandse versie beter vinden (ben er tenslotte mee opgegroeid), en zeker als je hier en daar naar de Engelse tekst luistert, krijg je bewondering voor de vertaling, die zeker niet zo dicht bij het origineel blijft als bij films als Belle en het Beest of De Kleine Zeemeermin.
Tevens zitten er een paar prachtige shots, waaronder die voortreffelijke openingsshot. De Notre-Dame is mooier in de film dan in het echt, maar dat neemt niet weg dat het ontzettend realistisch getekend is. De film kent op het gebied van animatie zijn mankementen, zo is het computerwerk té overduidelijk, en in sommige shots zelfs niet mooi. Ook wordt het te pas en te onpas gebruikt, waardoor het tegen de tijd dat Quasimodo over het plein heen zwaait niet meer speciaal is, hoe mooi fenomenaal die scène ook is.
De muziek is werkelijk prachtig, en zoals gezegd, is er met de humor niets mis mee. Zeker niet nu ik dingen beter begrijp (vroeger had ik vaak geen idee wat de waterspuwers allemaal uitkraamde).
Ik ken het boek niet, dus credit geef ik Disney niet voor het geweldige verhaal dat op het niveau van The Prince of Egypt zit.
Echt een goede film, waar weinig mis mee is.
4.0 naar een 4.5
Sneakerjeans29
Vanavond wordt er zelfs een Belgische versie van uitgezonden.Luister maar
dafoefan
Vind hier weinig aan, ben er zelfs na een paar minuten mee gestopt.
De Vlaamse stemmen maken het nog erger.
Angrod_Pallanén
ben er zelfs na een paar minuten mee gestopt.
Stem er dan niet op. Wie weet vond je de film tegen het einde geweldig, maar heb je dat dus nooit gezien. Je kan nu ook niet zeggen dat jou stem rechtvaardig is...
dafoefan
Nou, het zou kunnen dat ik de versie met de Amerikaanse stemmen wel goed vind, ik zal die nog eens een kans geven.
Film_La_Timo
gewon niet leuke film. want ik vind het een heel dom verhaal
2,5
murtcelP
Mooie Disneyfilm. Wel erg hard voor een Disneyfilm en apart zo'n sexueel gefrustreerde schurk Frollo. Maar weer erg mooi getekend en goede muziek van Alan Menken. 3,5
dafoefan
Je hebt helemaal gelijkt, ik heb mij stem verwijderd.
Bedankt dat je me er attent op hebt gemaakt.
AmazingPP
Leuke, sprankelende Disney-bewerking van het alom bekende verhaal van de gebochelde van de Notre Dame. In sommige scenes kun je duidelijk zien dat Disney aan het expirimenteren is met de computer, want de figuurtjes op de markt lijken op elkaar en bewegen ook veelal hetzelfde. Al met al geen onaardige Disney verfilming. 3,5*
fanaat
Een geweldige Disney Classic. Als knaapje heb ik deze film ook erg vaak gekeken. Echt een goeie animatiefilm met ook mooie muziek.
Ik hoop dat ze hiervan ook ooit nog eens een musical gaan maken net als bij The Lion King, Beauty and the Beast en Tarzan.
Kisje
Mooie film, heb deze film erg vaak gekeken, want we hebben hem ook. Met mooie animatie, muziek en de nodige spanning.
amazingmoi
De film zojuist - na vele jaren- nog eens terug gezien. gewoonweg prachtig !! 5 sterren.
tommykonijn
Een leuke Disneyfilm maar nog altijd niet de beste die ik ooit gezien heb hoor, Ik vind er dan ook beter zoals o.a : The Lion King, Peter Pan e.a maar nogmaals : zeker geen Flop en Prutswerkje van Dinsey maar een Vermakelijke Film.
***
LivingShinigami
Vroeger was ik niet zo'n fan van deze film, maar ik heb hem recent nog teruggezien en vind hem best oké.
Vooral de liedjes (opening en Heaven's Light/Hellfire) zijn geweldig.
film_kaza
MMhh deze film is van dezelfde reggiseur als Beauty And The Beast, maar een totaal andere sfeer. Er is 1 ding wat op elkaar lijkt. De op 1-na laatste scene. Ik wil geen spiolers uit B&TB verlinken, maar ik zag in de op 1-na laatste scene uit deze film duidelijke overheenkomsten met die uit B&TB.
Het is een mooi verhaal. Een stuk zieliger dan de andere disney films. Vooral wanneer het volk rotzooi naar Quasimodo gaat gooien vond ik vroeger zo erg om te zien, dat ik niet keek. En ik kreeg het gevoel alsof ik moest huilen toen Esmeralda Quasimodo niet meer vast kon houden. Dat was even schrikken
Het verhaal heeft typische onrealistische tekenfilm dingen die ik helaas niet echt kan waarderen omdat De Klokkenluider van de Notre Dame juist een sirrieus verhaal is. Waaronder 3 irritante liedjes. De "clown zigeuner" die een erg belangrijke rol heeft, vond ik eigenlijk geen aanwinst voor de film. Hij doet maf alsof alles een grap is en zijn liedjes waren juist de slechte (behalve de openingscene). Ook de 3 standbeelden waren onrealistisch, geen goed liedje en gaven het een andere sfeer. Grappig waren ze wel, ik kon wel om ze lachen. Dat is ook eigenlijk de bedoeling bij een Disney film.
Er zitten goede nummers tussen, maar zoals ik zei ook wat mindere. Dit waren meer opera\kerk-achtige liedjes die wel erg mooi overkwamen bij het verhaal en de kerk.
Quasimodo was een schat,
Esmeralda een heldin,
en Frollo was een Hitler als ik het zeggen mag.
3,5 \3,75*
anni3se
Vind het een heele mooi film!
vooral het begin als je de klokkenhoort het mooien vond ik bij dit verhaal dat er een goed verhaal in zat want het is nu nog steeds bijv.als je een zwerver voorbij ziet lopen ga je niet gelijk er naar toe enz(ik doe dat ook niet) vooral als je het leid van Esmarelda hoort verteldt ze dat heel goed want meesal als je een zwervester ziet kijken de mensen ze altijd een beetje weg vond dat heel mooi.Het leert je ook dat alle mensen het zelfte zijn en mensen die heel rijk zijn dat zijn.Dit is de tekst van het lied:)
[Esmeralda]
Ik heb nooit geleerd te bidden,
is dit een goed begin?
Luistert u wel naar een zwerfster,
een zigeunerin?
Ik word overal gemeden,
ze blijven uit mijn buurt.
Ik zie uw gezicht en vraag u:
"Werd u ook zo weggestuurd
God help het uitschot,
zal niemand het doen.
[het volk]
Ik vraag om moed.
Ik vraag om kracht.
Ik vraag om rijdom, bezit en om macht!
ik vraag om geld (geld).
Mijn beurs is leeg.
Ik vraag aan God en zijn engel de zegen!
[Esmeralda]
Ik vraag geen rijkdom,
ik vraag niets voor mij.
Ik ken er zovelen
met minder dan wij.
De armen, de zwervers,
ik bid voor hun lot.
Uitschot der aarde,
de kind'ren van God.
Zijn we niet allen
kind'ren van God?
ik wil nog even kwijt dat ik het een heele mooien film vond het verhaal is heel mooi.
Pieter Montana
Een klein meesterwerkje van Disney.
Het is vooral de animatie die overweldigend is. Hoe zij Notre Dame tot leven wisten te brengen op tekenpapier, is één van de knapste stukjes animatiewerk uit het hele Disney oeuvre. Ook de aanloop naar de credits is adembenemd. Een prachtig opgebouwde openingsscene. Dan blijft het allemaal maar wat aanmodderen. Hier en daar eens een leuk grapje door de standbeelden, maar ik miste toch wat de Disney magie, dat komt dan vooral door het wel erg donkere verhaal. Soms eigenlijk te gruwelijk voor kinderen. Ook lijken de nieuwste Disney personages wel last te hebben van een hoop arrogantie (Esmeralda, Phoebus, Hercules). Na eigenlijk het mooiste 1ste kwartier ooit in een Disney film, blijkt de film eigenlijk lang niet zo overweldigend. Naast "Hellfire" en het aanstekelijke "A Guy like You" en het knappe einde valt er eigenlijk weinig te beleven in dat laatste uur. 3.5*
Toch misschien wel het mooiste wat Disney heeft gemaakt na Pocahontas. En deze is dan toch ook al meer dan 10 jaar oud
film_kaza
Eerst keek ik naar de film zoals Pieter Montana. Maar ben echter sterk van mening veranderd en anders ernaar gaan kijken zoals anni3se. Al die dingen die ze mooi vind aan de film leken mij eerst niet op te vallen. Dan zou ik grandioos verkeerd hebben gekeken ernaar want daar gaat deze film zeker over.
Daarnaast tuurlijk vele mooie liedjes als Buiten, De Klok Van De Notre Dame, de operamuziek en het melodietje dat je vele malen hoord in de film. "Draaien" ergerde ik me niet meer zoveel aan. Juist het vrolijke van het carnaval werd erin gepresenteerd. Maar Zo Een Als Jij en Het Hof Der Wonderen hadden weggelaten moeten worden.
Het verhaal zie ik nu als een erg zielig maar mooi verhaal. Niet als een sprookjesachtig vrolijk lief verhaaltje van Grimm. Zeker niet, vergis je daar niet in. Hoewel in de reclame en posterrs alles er vrolijk uitziet kent de film echt zielige scenes die niet voor kinderen zijn geschikt. Ditmaal moest ik bijvoorbeeld echt huilen wanneer het volk Quasimodo mishandelde op het festival en Quasi smeekte om hulp. Racisme komt hier erg in voor dat kinderen zeker niet zullen begrijpen.
Wat slecht is is dat ze niet goed lieten zien of de scene nou mooi en ontroerend moest zijn of grappig. De 3 beelden vond ik sfeerverpestend want als ik het mooi moest vinden kwamen zij weer die het verpesten. Hun rol in de film (liedje al helemaal) zag ik niet als belang voor het echte verhaal.
De animatie is met shaduw en de op 1 na best getekende film van disney. Top in ieder opzichte. Niets over te zeggen.
Veranderd naar 4 - 4,5
Friac
De scène waarin Frollo zijn duistere liefde voor Esmeralda bij het haardvuur bezingt was voor mij het hoogtepunt van de film. Zelden zo'n intense Disneysong gehoord/gezien.
Ik was compleet vergeten hoe goed deze Disneyfilm wel niet was. Het was al van 1996 geleden toen ik hem in de bioscoop gezien heb, en sindsdien heb ik hem niet meer bekeken (ik blijf de Disney-dvd's voorlopig te duur vinden).
Een pluspunt aan deze Disneyfilm vind ik zijn volwassenheid. De film verteld het ontroerende verhaal van een sociale outcast, onmogelijke liefdes en starre maatschappelijke opvattingen, en kan de serieuze toon gelukkig aanhouden. Dit wil echter niet zeggen dat de film niet speels meer is: daar zorgen de bijzonder kleurrijke animatie en de guitige nevenpersonages wel voor (de gargoyles vond ik, in tegenstelling tot mijn voorganger, prima: élke Disneyanimatiefilm heeft blijkbaar nood aan humoristische sidekicks, en in die rol vond ik de gargoyles zeker en vast goed).
De animatie lijkt me, als leek wel te begrijpen, van hetzelfde hoge niveau als Beauty and the Beast te zijn, en het is bij momenten dan ook enorm genieten van de rijke detaillering binnen de animaties.
Conclusie: een hartverwarmende film, met knappe animaties, mooie personages en enkele erg sterke liedjes (alhoewel ik de hoeveelheid liedjes in deze film misschien nét iets aan de hoge kant vond).
Eén van de pareltjes uit de Disneydroomfabriek.
M.ike
GEWELDIGE film! Ik vind hem nu nogsteeds leuk! denk dat ik hem maar eens op dvd aanschaf, want me video van vroeger heeft al heel veel haperingen en slecht beeld

The Hunchback of Notre Dame II
2002