• 9.381.092 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Offtopic berichten verwijderd. Nu graag weer over de film.

avatar van Wouter

combi schreef:

dit vind ik een film die je op dvd of video moet kijken, geld ook voor The Good.... de beelden komen dan veel meer tot hun recht.

Het beste in de bios, natuurlijk.

avatar van Banjo

Banjo

• 2041 berichten

mooi vanavond op tv! kijken dus...

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Wouter schreef:

Het beste in de bios, natuurlijk.

ik had deze film toen net gemist toen hij nog in de bios was

maar ik ga hem vanavond kijken

Met veel schaamte moet ik mededelen dat ik deze klassieker nog nooit heb gezien! Argh! Dat kan natuurlijk niet!

'k ga 'm vanacht zeker kijken op tv. Kan niet wachten. Lekker in bed, lichten gedimt, bakkie chips en geen reclame

avatar van vph1272qm

vph1272qm

en 2 logo's in beeld, ik heb em ook nog nooit goed gezien, maar kijk em zeker een keer op dvd en niet op tv dus....

avatar van Statiegeld

Statiegeld

vph1272qm schreef:

Als je daar al moeilijk over gaat doen dan kun je net zo goed geen tv gaan kijken. Ik dacht trouwens dat de film pas om 10 over half 3 was afgelopen, niet goed aangegeven dus.

Nou ik vond 'm vet hoor. Schitterend, al die rauwe, verbeten gezichten

Absoluut het beste aan deze film vind ik toch de soundtrack. Ik heb de OST hier al een tijdje thuis liggen, dus ik wist wel dat de muziek vet was, maar toch. Nog eenmaal bravo hoor.

Morgen de Butterflyeffect (ook nog niet gezien)

Lekker weekend zo

rose

Is het jullie opgevallen dat Claudia Cardinale wel wat wegheeft van onze Angela Schijf?

avatar van timbo_

timbo_

Dat zou Angela Schijf willen

avatar van Werwolf

Werwolf

Haha dan geef ik toch de voorkeur aan Claudia Cardinale...

avatar van Metalfist

Metalfist

Angela Schijf? Is dat degene die meespeelde in Kinderen Van de Wit ofzoiets? Was ook met Jan Decleir.

rose

Ja die! Viel me gisteren ineens op.

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Raar dat er bij de tv-gids en op filmtotaal stond dat deze film tot

02:40 duurde, terwijl hij iets voor 02:00 voorbij was

Goede film trouwens En alles klopte ook met elkaar dat was wel mooi.. Daar is dus echt over gedacht!

avatar van Wouter

Ik zie het ook niet.

rose

Vooral die scene dat ze in de spiegel keek.

avatar van Theunissen

vph1272qm schreef:

Jezus wees blij dat ze hem bij de publieke omroepen uitzonden, als hij op een commerciële zender was uitgezonden had je er nog 45 minuten reclame inzitten.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

wo2-Freak schreef:

02:00 voorbij was

Joh.... nee ze beginnen op zo'n set en zien wel waar het schip strandt.

avatar van anne J

anne J

Afgelope zaterdag de eerste anderhalf uur gekeken. Helaas kon ik om 1 uur niet verder kijken, want ik moest naar huis (ik was oppassen). Volgensmij heeft mijn broer deze film bij hem thuis, dus ik hoop dat ik hem nog kan afkijken zo!

Echt een heerlijke film tot nu toe (westerns doen het altijd goed bij mij), maar ik ga nog geen punt geven omdat ik hem niet heb afgezien.

avatar van Pistons

Pistons

rose schreef:

avatar van Pure

Pure

Technisch onverbeterbare cinema. Een ultieme samensmelting van het werk van twee virtuozen: Leone en Morricone. Deze film heeft werkelijk het gehele medium ten volle benut.

De openingsscène an sich is al een prachtige kortfilm. De beelden van de drie 'gunslingers', wachtend op de trein, worden niet zomaar ondersteunt door de muziek. Nee, de muziek verrijkt hier elk shot, elke seconde, om heel voorzichtig op te bouwen naar een shoot-out zoals je hem verwachten kan in een Leone.

Leone neemt vervolgens ook de tijd voor de introductie van de andere hoofdpersonages. Pas na deze uitgebreide eerste akte komt er schot in het verhaal.

De film zwakt het gehele middenstuk niet af (i.t.t. andere Leones), integendeel. Prachtige scènes, enkele geweldige scène-overgangen (bijv. van Jill's huiskamer naar de veilingzaal) en een prima balans in belichting van de personages.

De resolutie en climax zijn beroemd, en terecht. De shoot-out in The Good, the Bad and the ugly is memorabel, maar van een totaal andere orde als die in deze film: waar de shoot-out in The Good... voornamelijk een grandioze ego-clash is, is de shoot-out tussen 'Harmonica' en Frank een confrontatie waarin met oud zeer afgerekend wordt. De 'gedeelde flashback' - zowel Harmonica als Frank denken terug aan dat specifieke moment- is overigens een prachtig onderdeel van deze scène. Leone bewijst hier zijn kracht als visueel kunstenaar. Zonder dialoog weet hij in enkele ogenblikken en korte flashbacks een gehele geschiedenis ( dood van Harmonica's broer), relatie (Harmonica - Frank) en een moment van besef ( wanneer Frank zich eindelijk realiseert wie hem neergeschoten heeft, waarom hij dat gedaan heeft en waarom hij dat nu pas gedaan heeft) aan te tonen. Volledig conform de filmwijsheid: "Show 'em, don't tell 'em"

Wat weerhoudt mij er dan (voorlopig?) van om deze film de maximale score te geven? Dat onbeschrijflijke 'kleine beetje extra'; dat gevoel dat mijn 5*-films me wel bezorgden.

avatar van Khd

Khd

Herzien na tien jaar. Blijft een klassieker.

avatar van MXO

MXO

Mooi recensie Pure!

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Pure schreef:

Opzich wel jammer na zoeen prachtige recensie.....verhopen dat daar verandering aan toe komt.

avatar van Pure

Pure

Dankjulliewel,

Een tweede kijkbeurt zal uitwijzen of ik hem toch de maximale score toe wil kennen. Na het bekijken van deze film krijg ik opeens ook weer zin om Once upon a Time in America te herzien (4* heb ik die op staan). Ik heb het idee dat daar ook meer uit te halen valt.

avatar van Jeewee

Jeewee

dit is een voorbeeld van echt klassiek regiseerwerk. Sergio Leone bewijst zich nogmaals (na The Good, Bad and Ugly) door uitzonderlijk mooie shots neer te zetten. de briljante combinatie van de muziek en regiseer- en camerawerk maakt dit tot één van de beste films ooit gemaakt...

ik hoop dan ook dat er een keer een regisseur komt die wél het vak regiseren verstaat, zoals Sergio Leone dat deed.

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

De sfeer in deze film is echt prachtig, de 1e keer dat ik hem zag vond ik hem ontzettend langzaam gaan, maar de 2e keer ging het reuze snel. De muziek is erg mooi, de personages worden goed gespeeld, de gunfights zijn erg mooi, met name op het begin en op het eind! Toch mis ik iets bij deze film wat The Good, The Bad, The Ugly niet heeft, ik weet niet precies wat. Ik moet deze film nog maar eens kijken, toch krijgt ie 5 sterreen, maar een lagere plaats in mijn top 10.

@Pure mee eens!

@Pure2, ik heb ook zin om Once Upon a Time in America te zien, ik heb er nu wat over gelezen en dan denk ik dat ik de film eindelijk beter snap!

5 sterren!

avatar van HentheMan

HentheMan

Met recht een klassieker!

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

vind de muziek van Ennio Morricone goed, heeft hij ook de muziek voor deze film gemaakt?

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

Jazeker, hij heeft de muziek voor deze film ook gemaakt

Kijk ook hier: