• 9.378.061 stemmen

Animatie / Avontuur | 96 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Geregisseerd door: Pete Docter en Bob Peterson

Met onder meer: Ed Asner, Jordan Nagai en Christopher Plummer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.221.986)

Releasedatum: 7 oktober 2009

Plot Up

"The greatest adventure is just getting back home."

Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan en zijn de grootse avonturen alleen maar dromen geweest. Maar dat gaat vanaf nu veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur.

Carl Fredricksen (stemrol)

Charles F. Muntz (stemrol)

Russell (stemrol)

Dug / Alpha (stemrol)

Beta (stemrol)

Gamma (stemrol)

Construction Foreman Tom (stemrol)

Newsreel Announcer (stemrol)

Young Ellie (stemrol)

Young Carl (stemrol)

avatar van xitpo

xitpo

Hehe, gewoon een grappige film om te kijken met wat vrienden. Alleen is dit niet het niveau wat ik gewend ben van de makers van Nemo, Cars en Toy Story, maar toch erg leuk om te kijken

avatar van nele

nele

Vertederende en originele film. Zeker een aanrader!

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Dit is weer een heerlijke animatiefilm. Beetje anders dan ik had verwacht, met wat meer drama erin verwerkt maar hé, dat doet de film alleen maar goed! Love it!

avatar van Leviwosc

Leviwosc

UP, is zo'n film die anders is dan alle anderen. Daar waar de andere Pixarfilms duidelijk zijn gemaakt om de kijker een hoop lol en jolijt te verschaffen lijkt UP mij te zijn gemaakt om de kijker iets moois te laten zien, een moraal mee te geven en even na te denken over het leven. UP heeft een heel andere benadering, een heel andere invulling.

UP is dan wellicht ook niet geschikt voor kleine kinderen, juist deze Pixar niet, deze film vereist wat inlevingsvermogen, wat denkkracht en wat volwassenheid.

De film laat zien dat een gedesillusioneerde oude man, nog iets moois kan bereiken in het leven.

De film heeft mij zelfs heel erg ontroerd en soms heb ik moeite moeten dom om een traan tegen te houden.

Pixar, kan naast heel grappig en jolig, ook heel mooi en diep zijn.

4,5 sterren

avatar van boombastic

boombastic

Waar deze film prachtig begint viel de tweede helft voor mij ontzettend tegen. Helaas, had een toppertje kunnen zijn als de lijn was doorgezet.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Deze film is idd niet wat je gewend bent en juist daarom zo leuk. Ontroerend op sommige momenten maar niet te veel. Vooral de hond en Russel zorgen voor leuke momenten. Ik hem er erg van genoten en weet zeker dat ik hem nogmaals zal bekijken.

Leviwosc schreef:

hooguit het eerste gedeelte, daarna gaat het een totaal andere kant op wat zo'n contrast is dat de film geen duidelijkheid uitstraalt over wat het wil zijn..

avatar van tboezem

tboezem

Ik weet niet waarom, maar ik heb tot nu toe niet het gevoel gehad dat ik echt zin heb om deze film te kijken. Plot lijkt me kinderachtig/vreemd, vergelijken met dat van bijvoorbeeld Ratatouille.

Maar ga er nu toch even rustig voor zitten.

avatar van etherman

etherman

Prachtige film,heb deze op blu-ray gekeken in combinatie met een led scherm en wat een beademing.Super strakke beelden!! het verhaal is leuk maar niet hoogstaand.kijkt wel lekker weg.

avatar van Lennon

Lennon

Dit is 1 van de leukste animatie films die ik in tijden gezien heb..

Het verhaal is mooi, geen stuk is langdradig, en de film is zo voorbij..

Heel erg leuk en mooi!

Mooi stukje werk van Pixar!

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Heerlijke film dit.

avatar van Ralf81

Ralf81

Mooie, originele film, met prachtige plaatjes en leuke humor! Het einde ging wat snel; je kon merken dat de film rond het anderhalf uur moest blijven. Dit vond ik jammer, omdat de speelduur met gemak nog wat verlengd had kunnen worden ten behoeve van een betere uitwerking van de afloop.

Up is een animatiefilm die geen moment verveelt en leuk voor alle leeftijden!

Billy-Pilgrim

Wat mij altijd een beetje dwarszit bij Pixar films, is dat ze zelf lijken te worstelen tussen twee doelen: een prachtige kunstzinnige film maken, en een kinderfilm maken. Zowel bij Wall-E als bij Up kom ik dit sterk tegen. De plots van beide films zijn fantastisch. Toen ik het verhaal van Up hoorde en de eerste stills zag wist ik: deze film moet ik zien! De heerlijk rustige manier waarop de film op gang komt is dan ook fantastisch. Het eerste half uur is misschien wel één van de sterkste delen van een film die ik ooit heb gezien.

Er zit zoveel emotie in verwerkt. Vervlogen dromen, de oude man die altijd wilde zijn als zijn jeugdheld, maar dit nooit heeft waar kunnen maken. Het sullige jongetje, dat vrienden wordt en later trouwt met het meisje, in eerste instantie op basis van die ene overeenkomstige obsessie die ze hebben. En dan volgt die prachtige scene die hun leven samen beschrifjt. Dit stukje is werkelijke briljante cinema! De muziek, het verhaal, de emotie. Ik kreeg beide keren dat ik deze film zag tranen in mijn ogen bij deze scene. Het maakt je tegelijkertijd boos en blij, omdat ze nooit echt iets bereikt hebben in hun leven, maar tegelijkertijd zo ontzettend gelukkig met elkaar waren. Zulke concepten zijn zo mooi. Stel je voor, dat je je leven lang zo gelukkig met iemand kan zijn dat niets anders er nog werkelijk toe doet? Wat een opluchting moet dat zijn.

Hoe dan ook. Na dit filmpje zitten we opgescheept met een chagrijnige zuurpruim, maar weten we tenminste wat er voorheen gebeurd is. Dit geeft de gehele film een emotionele diepgang die de vorige films van Pixar nog niet konden. De oude man is duidelijk in een rouwproces en is opeens zwaar ontevreden over zijn huidige leven. Hij haalt zijn oude droom uit de kast, en dit alles is zelfs voor een psycholoog in opleiding een duidelijk gevalletje van coping met het verlies van een dierbare. Je kunt dan ook zeggen dat hij tegen het einde toch een soort acceptatie kan vinden. Nadat hij het fotoboek verder inkijkt, en blijkt dat zijn vrouw deze heeft volgeplakt met foto's van hen. Terwijl ze ouder werd, zijn haar wensen veranderd en bleek dat ze alles wat ze wilde hebben al lang had: ze wilde alleen maar met hem zijn!

Dat is dus wat ik bedoel met het kunstzinnige element. Niet alleen de animaties, die natuurlijk ook van hoogstaan niveau zijn, maar ook het verhaal zelf, is vrij complex voor een kinderfilm. Ik denk ook niet dat een kind dit volledig zou begrijpen.

Tegelijkertijd blijft Pixar toch een onderdeel van Disney. Ze maken toch films voor de kleinsten. Daarom moet er toch in iedere film weer een oppervlakkige bad guy, met gekke karakters voor de komische noot, verschijnen. Hoewel ik de gekke vogel nog wel erg leuk vond, en de eerste pratende hond zelfs hilarisch vond, werd het me toch teveel toen er ineens bleken nog meer te zijn. En toen de baas van de honden een piepstemmetje bleek te hebben, werd het me toch weer teveel van het goede. Het tweede deel van de film wordt het weer actie en spektakel zoals in bijna iedere Pixar film. En dat is nu wat me altijd een beetje ontevreden houdt bij het zien van Pixar films. Wordt het niet eens tijd dat Pixar films exclusief voor volwassenen gaat maken. Zodat de eendimensionale actie sequenties achterwege gelaten kunnen worden? Dit weerhoudt mij er toch van om, ondanks dat ik van een groot deel van de film enorm heb genoten, niet meer dan een 4* aan Up te geven. Datzelfde gevoel had ik bij Wall-E. Waar de Pizar films daarvoor in ieder geval nog echte kinderfilms waren, krijg je hier de indruk dat het bedrijf steeds meer voor de volwassene films maakt. Ik vind dit alleen maar een goede zaak, en hoop dat ze deze lijn door durven te trekken, maar om dat volledig te kunnen doen zullen ze zich toch van Disney los moeten maken, of zie ik dat verkeerd?

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Billy-Pilgrim schreef:

Hmmmm, misschien effe een opfrissing geven, ik citeer van http://nl.wikipedia.org :

Overname Pixar

Op 24 januari 2006 kondigden The Walt Disney Company en Pixar aan dat ze een akkoord bereikt hebben over de overname van Pixar. De overname geschiedde door middel van een aandelenswap. Met een belang van 50,6% in het animatiebedrijf, is Steve Jobs sindsdien de grootste (individuele) aandeelhouder in Disney geworden. Steve Jobs is tevens toegevoegd aan de Raad van Commissarissen van Disney, als niet-onafhankelijk lid. De huidige president van Pixar, Ed Catmull, is president van zowel Pixar als van Walt Disney Feature Animation geworden.

Altijd leuk om weten

Billy-Pilgrim

Okee, ik ben niet zo goed in aandelen e.d., wie is nu van wie? Als de president van Pixar ook de president van Disney is geworden dan is Disney nu eerder van Pixar dan andersom toch?

Billy-Pilgrim schreef:

Dat klopt

avatar van CaptainTwisted

CaptainTwisted

Ondanks dat ik een beetje Pixar-moe ben op het moment, was dit wel weer een verfrissing. Ik heb echt gelachen om deze film. Liet zien dat er toch nog niveau in die films kan zitten.

avatar van Blokland

Blokland

Pixar-moe? Kan me er niets bij voorstellen!

avatar van GameSwitch

GameSwitch

Vermakelijke film, samen met de kleine gekeken. Verhaal zwakt wat af. Moraal is goed gedaan

Maar hij komt absoluut niet in het rijtje Lion King, etc.

avatar van LinkVink

LinkVink

Wow....

Ik ben, vooral van Pixar, films gewend als Toy Story. Dus ik vond het alleen maar 'apart' dat deze genomineerd was voor beste film (!).

Maar het weerhoud me niet om niet het lijstje aftemaken van de nominatie voor best film.

Echt een zware comedie film. Ik dacht dat het een gemakkelijke kinderfilm werd, maar het kwam toch nog onverwachts uit het hoekje gekropen .

Vooral een hulde aan de muziek componist! Ongelovelijk de geluiden die uit de spiekers kwamen

avatar van Minotaures

Minotaures

Wat een onverwacht wending had dit voor mij zeg. Ik had het op het niveau van G-Force verwacht: slecht. Dus niet!

Het begon met een snelle samenvatting van het verleden van Carl en Ellie; prachtig en emotioneel.

Vlak daarna begon het met Carl, de 8-jarige Russel en zijn eigenaardige avontuur.

En als slot dhr. Muntz, zijn Zeppelin en zijn trouwe hondenlegioen, met Alfa... Squirrel!

Ik moet zeggen dat ik betere films van Pixar gezien heb, maar hier heb ik vrij weinig negatiefs over te melden! - Leuke personages, lekker komisch, prachtig geluid en beeld. Alleen vond ik de verhaal een beetje aan de mattige kant. - Verder dan de verhaal was alles

Niettemin een welverdiene ruime voldoende!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Niveau van G-Force verwacht? Man, is Pixar! Die barsten van de creativiteit!

avatar van Minotaures

Minotaures

Mwa, ik let niet zozeer op op de labels; dat Dreamworks, Pixar, Disney, het gehele mierenhoop.

Ik dacht dat G-Force ook van Pixar was ofzo.

Minotaures schreef:

Ik dacht dat G-Force ook van Pixar was ofzo.

Nope, Walt Disney

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Vermakelijke film met een leuk moraaltje.

Ik had in eerste instantie weinig zin om naar een 'kinder 3D film' te gaan, maar ik ben blij dat mn vriendin me toch heeft overgehaald.

Hij was het zeker waard. Leuke animaties en hier en daar idd een stukje sentiment.

Minotaures schreef:

In het geval van animatie films kun je beter wel op de labels letten. De films van Dreamworks zijn nochtans crap, en die van Pixar zijn prachtig.

avatar van Fryce

Fryce

Heb er genoten van deze erg mooie film. Zit leuke humor in en is erg vertederend. Erg Mooi!

avatar van Nand

Nand

De vogel heeft de film gered IMO. Ik heb er echt van genoten.

avatar van dolphinazee

dolphinazee

Leuke film.

Heb er erg van genoten.

Heeft ook 2 oscars gewonnen voor beste animatie en beste soundtrack.

avatar van Montorsi

Montorsi

Toch jammer dat dit uit gewoonte maar een oscar krijgt.. afgezien van het eerste kwartier geen enkele reden voor, aangezien het verder een doodgewone doorsnee Pixar is. Erg voorspelbaar, maar daarom niet minder onterecht, dat Coraline die Oscar niet heeft gekregen.