

Dekalog, Szesc (1988)
Genre: Drama
Speelduur: 58 minuten
Alternatieve titels: Dekalog VI / Decalogue VI / Dekalog 6
Oorsprong:
Polen
Geregisseerd door: Krzysztof Kieslowski
Met onder meer: Olaf Lubaszenko en Stefania Iwińska
IMDb beoordeling:
8,6 (4.380)
Gesproken taal: Pools
Releasedatum: 2 maart 1990
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Dekalog, Szesc
"Thou shalt not commit adultery."
In een flatgebouw in een troosteloze buitenwijk van Warschau begluurt hij met een verrekijker zijn overbuurvrouw maar dat is hem niet genoeg. Hij lokt haar ook naar het postkantoor waar hij werkt en gaat de melk bij haar bezorgen. Dan verzamelt hij zijn moed om haar zijn liefde te verklaren hetgeen hem fataal wordt.
Externe links
Acteurs en actrices
Tomek
Magda
Gospodyni Tomka
Kochanek Magdy
Mężczyzna z walizką
Listonosz Wacek
Roman
Kochanek Magdy
Naczelniczka poczty
Video's en trailers
Reviews & comments

Freud
-
- 10772 berichten
- 1153 stemmen
Film die ik niet echt in de dekaloog-reeks vond passen, het verhaal is wel interessant maar op de een of de andere manier link ik voyeurisme eerder met Brian De Palma en Alfred Hitchcock. Ik vond deze film gewoon niet zo erg goed, het sprak mij allemaal wat minder aan, ook de personages vond ik niet zo interessant als anders. De muziek is wel erg mooi, maar misschien iets te veel aanwezig. Als ik het zo bekijk is dit misschien nog de meest conventionele van de dekalogen, en misschien vind ik dat gewoon spijtig, en verwachtte ik er meer van dan dat. 2,5 sterren.

Onderhond
-
- 87057 berichten
- 11743 stemmen
Armzalige mensen met een common romanprobleempje. Past toch echt perfect binnen de reeks.
Misschien omdat het allemaal wat zoetsappiger en aandoenlijker is ? Zelfs schattig soms. Kieslowski gooit z'n filtertjes weer weg en maakt een geinig liefdesverhaaltje, met wat nodeloos dramatisch gedoe op het einde, maar aardig is het wel.
Verder eigenlijk bitterweinig te melden over deze film. Je kijkt het, zet het af, geeft het een score en gaat je tanden poetsen. Ik blijf het een middelmatig project vinden, dat z'n status niet kan waarmaken. 2.5 *

Freud
-
- 10772 berichten
- 1153 stemmen
Ik had Onderhond zijn berichtjes nog helemaal niet gelezen. Ik zou graag in discussie gaan, maar dat kan ik niet eigenlijk, ik vond dat ik mezelf al overtroffen had door bij elk deel iets te verzinnen . Nee, het zal wel gewoon persoonlijke voorkeur zijn, ik vind ze dus wel goed. Somber maar mooi, eenvoudig maar sterk, en met zijn tien bij elkaar vormen ze een prachtig beeld van een rare wereld, die Polen misschien is, of die anders uit Kieslowskis verbeelding is ontstaan, dat maakt me weinig uit. Ik vind het gewoon erg mooi, al die mensjes met hun verhaaltjes en hun probleempjes, kort maar grondig geschetst. Door al jouw negatieve kritiek te lezen heb ik zelfs zin gekregen om ze nog eens te gaan bekijken
.

Onderhond
-
- 87057 berichten
- 11743 stemmen
Waarom kijk je ze eigenlijk?
Geen kritiek, gewoon nieuwsgierig.
Wordt hoog gewaardeerd, beschikbaar, ik heb nog geen 0.5* weggegeven dus ergens is er altijd wel iets boeiend, de eerste en laatste vijf minuten van Dekalog 1 vond ik schitterend, dus hoop ik nog wat meer van dat te zien, ...
Er is altijd wel iets dat me boeit in Kieslowski's films, en zelfs al is dat er niet, dan kijkt het meestal nog aardig weg en duurt het allemaal niet te lang.

BASWAS
-
- 985 berichten
- 1092 stemmen
Wat een juweeltje van een film!
Film is emotie. Schaamte, plaatsvervangend of niet, is ook een emotie. In deze film speelt Kieslowski een prachtig spel met dit gevoel. Schaamte kan het gedrag soms wel of niet bewust behoorlijk in de weg zitten door een vorm van ongewenste censuur. Soms op een gezonde manier, soms op een ongezonde.
Van de week las ik in de krant n.a.v. 11 september een reactie van een ooggetuige. Hij vroeg zich spontaan af bij iets dat hij zag vallen langs de wolkenkrabber waarom iemand bij de net binnengevlogen vliegtuigen en de uitbrekende brand in de Twin Towers een herenkostuum uit het raam gaat gooien.
Uit overlevingsdrang beschikken mensen op sommige momenten over een gezonde zelfcensuur in het gevoel om een verschrikkelijke waarneming niet direct als echte werkelijkheid te ervaren die belemmerend zou kunnen werken.
In Dekalog 6 wordt een situatie geschetst met zelfcensuur en de ongezonde uitlopers ervan. Het is zo sterk gedaan dat ik mij in sommige negatieve reacties over deze film wel kan inleven.
Het is een zeer kwetsbaar filmpje over de achterkant van zaken waarvan we ons eigenlijk liever niet bewust willen zijn dat ze ook in de eigen omgeving kunnen afspelen. Deze treurige werkelijkheid zal wel ergens in Polen plaats vinden en niet in Oostenrijk, België of om de hoek, ook al wordt over deze gebeurtenissen wel regelmatig in de eigen kranten geschreven.
Kieslowski gaat gelukkig zo’n onderwerp niet uit de weg. Net zo min als een aantal jaren geleden de Belgische schrijver Peter Verhelst die toen de moedige uitspraak deed dat hij voor 99% op Dutroux lijkt. Alleen hij heeft de mazzel gehad dat hij in een veilige omgeving is opgegroeid waarin hij een moreel besef heeft kunnen ontwikkelen.
Dekalog 6 gaat over de ontmoeting van een hoofdpersonage met sociale en erotische onhandigheden en een vrouw die schijnbaar wel handig midden in het leven staat. Soms word je als kijker overvallen door plaatsvervangende schaamte. Dan raak je weer geïntrigeerd door het aanwezige spel van aantrekken en afstoten. De film is een prachtige emotionele schets over de mogelijke verwarring bij de altijd onduidelijke grenzen tussen liefde, hartstocht, verlangen en oerinstinct.
Een juweeltje van een film!

Baggerman
-
- 10550 berichten
- 7901 stemmen
Ik vind dit één van de leukere films in de reeks. Alle Dekalog films tot nu toe vind ik lekkere tussendoorkijkfilmpjes. Verder blijft de Oostblokkerige en jarenzeventig/tachtig sfeer me steeds toch aanspreken. En inderdaad keek ik ook steeds met een soort van plaatsvervangende schaamte.
Ook in deze film weer tweemaal de engel?, die in iedere aflevering een cameo maakt!
Ik kon overigens geen gebod in deze film ontdekken? Misschien: Gij zult niets begeren dat van uw naaste is????'
Het einde vond ik eerst wat te dramatisch, maar toch ook wel mooi 'open'.
Verder eigenlijk bitterweinig te melden over deze film. Je kijkt het, zet het af, geeft het een score en gaat je tanden poetsen.
Ha ha!


Freud
-
- 10772 berichten
- 1153 stemmen
OH heeft vast prachtig verzorgde tanden, als hij ze na elke volgens hem oninteressante film gaat poetsen

Baggerman
-
- 10550 berichten
- 7901 stemmen
OH heeft vast prachtig verzorgde tanden, als hij ze na elke volgens hem oninteressante film gaat poetsen

mister blonde
-
- 12349 berichten
- 5261 stemmen
Mooie film, een wat sterker deel, maar weer niet zo goed als deel 1 of 5. Inderdaad niet zo veel over te melden. Vond de dunne lijn van verontrustend voyeurisme en oprechte liefde goed uitgewerkt. 4 sterretjes. Dekalog serie blijft me boeien.

93.9
-
- 3122 berichten
- 4194 stemmen
Erg mooie film in de Dekaloog reeks.
"Ik kijk niet meer naar jou", zegt de jongen tegen de jonge vrouw.
Maar de rol van voyeur is inmiddels opgedraaid.
Het oppervlakkige leven van de jonge vrouw (wat een prachtige vrouw overigens) heeft plaats gemaakt voor het serieuze, doch onmogelijke.
Uitzichtloosheid, een afspiegeling van de wereld dus...
4 en halve ster!

JJ_D
-
- 3756 berichten
- 1294 stemmen
De komende week ga ik in het NTGent de theater-versie van Kie%u015Blowski's dekaloog gaan bekijken, en om die reden ben ik een goed half jaar geleden begonnen met de films te bekijken. Het feit dat ik nu pas aan deel 6 ben geraakt, zegt genoeg over hoe interessant deze reeks mij toeschijnt.
Dit deel heeft echter iets voor op de andere: het tragische verhaal heeft een soort universele draagkracht, en de personages intrigeren tot het eind. Niet alleen hebben beide karakters heel eigen drijfveren, die niet voor het grijpen liggen, ook zit het gebod goed verborgen in deze aflevering...
Alleen heeft Kie%u015Blowski inderdaad (zoals Onderhond al aangaf) de filters uit zijn vorige deel langs de kant gezet (wat een jammerlijke keuze is), zonder een esthetisch alternatief in de plaats te zetten.
Het resultaat is een film die baadt in afgrijselijke eighties-stijl, uiteraard nog verergerd door de triestige, Poolse setting. En al boeien de karakters voor een keertje wel, dan nog zwemt ‘Dekaloog VI’ in een ontheemde, dromerige sfeer (eigen aan Kie%u015Blowski, en zeker aan de Dekaloog-reeks), die nooit echt culmineert tot een boeiende film.
Kie%u015Blowski stelt de vragen, wij (arme kijkers) poetsen de tanden vooraleer het slapen gaan. Is dat nu eenmaal de orde der dingen...?
2,75*

Paalhaas
-
- 1552 berichten
- 2412 stemmen
Frappant dat de 28 minuten langere cinema-versie A short film about love met praktisch evenveel stemmen twee volle tienden lager scoort. Ik begin nu te twijfelen welke ik moet kijken.

Apollinisch
-
- 21265 berichten
- 0 stemmen
23 gebruikers hebben op beide films gestemd, met een gemiddelde van 3,72 voor Dekalog, Sześć en een gemiddelde van 3,67 voor Krótki Film o Miłości.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- twaalf personen geven aan beide films dezelfde waardering (stinissen, alastor, ramon k, starbright boy, thejoshuatree, wibro, blabla, dragon, el ninjo, lars, mochizuki rokuro en gish)
- vijf personen vinden Dekalog, Sześć beter (monza, onderhond, cinefieltje,wendyvortex, poisonthewell en nicolaas10)
- zes personen prefereren Krótki Film o Miłości (henry spencer, gimli f, jokingsurely, 93.9, ko kret

starbright boy (moderator films)
-
- 21105 berichten
- 4284 stemmen
Frappant dat de 28 minuten langere cinema-versie A short film about love met praktisch evenveel stemmen twee volle tienden lager scoort. Ik begin nu te twijfelen welke ik moet kijken.
Beide. Ze verschillen meer van elkaar dan alleen de lengte. Het einde is ook anders.

The One Ring
-
- 29974 berichten
- 4109 stemmen
Deel 6 alweer, het teken dat ik meer dan de helft heb overleefd. En het wordt steeds beter, al verkies ik vooralsnog deel 3 en 5 boven deze. Leuk hoe het gebod weer gebruikt wordt, bij een vrouw die niet eens begrijpt dat overspel überhaupt een zonde kan zijn, omdat ze niet gelooft in de liefde. Het einde is mooi ironisch. Verder een goede betrokkenheid bij de hoofdpersonen en het bljft mooi hoe Kieslowski's personages altijd tegelijkertijd ongeloofelijk slechte eigenschappen hebben en toch nooit onsympathiek neergezet worden. Dat maakt het wat menselijker. Alleen geloofde ik niet dat die jongen zo snel zelfmoord wilde plegen, maar daar kon ik me nog enigzins overheen zetten.
Ik moet overigens eens bij mezelf te rade gaan. Ik krijg geen genoeg van Hitchcocks Rear Window, Body Double is duidelijk mijn favoriete DePalma en ik vond zelfs Disturbia bovengemiddeld. Kortom: het lijkt erop dat voyeurisme mij fascineert. In de cinema tenminste.
4*

Spetie
-
- 38582 berichten
- 5256 stemmen
De zesde Dekalog deed mij enigszins aan Body Double en andere van dat soort films denken, omdat we hier te maken hebben met het thema “gluren naar de buren”. Wederom is dit een Dekalog van bovengemiddeld niveau. Kieslowski brengt het verhaal hier weer wat meer rechttoe rechtaan en dat werkt erg goed. Ik vond het spel van de jongen niet altijd overtuigend, maar de vrouw die hij begluurt speelt erg goed. Dat is trouwens een ontzettend mooie vrouw zeg, waarvan ik ondanks dat het natuurlijk hartstikke fout is best kon begrijpen dat hij haar zat te begluren.
Het einde is ook wel mooi, leuk om te zien hoe de situatie in de film langzaam omdraait. Een fijne Dekalog, die wederom lekker wegkeek en ook deze krijgt van mij drieënhalve ster.
3,5*

narva77 (crew films)
-
- 12197 berichten
- 6309 stemmen
Prachtige Dekalog-aflevering weer. Het einde wijkt echter wat af van "A Short Film About Love", meen ik me te herinneren??

ArnoldusK
-
- 564 berichten
- 1902 stemmen
Dit is cinema!
Mijn zesde uit de Dekalog-reeks en dan toch even een kort berichtje.
Van te voren lees ik telkens alleen om welk gebod het gaat, en dat maakt het kijken, naar mijn mening, wel iets leuker. Het is ongelooflijk hoe Kieslowski telkens weer alle verwachtingen geheel omver werpt en een hele eigen(tijdse) wending geeft aan de tien geboden.
Prachtige prenten, telkens weer, zo ook deze.
Het spel tussen de twee is zeer sereen, maar tevens zeer stylistisch vormgegeven. Over iedere seconde is nagedacht, en overal kun je de emoties zeer krachtig naar voren zien komen. Zowel de naïeve Lubaszenko, als de aantrekkelijke, liefdeloze Szapołowska vervullen hun rollen glansrijk.
Het is wellicht ook een prent die je met een dubbel gevoel achterlaat. De liefde heeft eventjes haar kracht laten zien, maar de kracht was te sterk en werd vervolgens ook te hard verwaarloost. Met als gevolg dat er niks meer van over was. Kieslowski is een geweldige regisseur, geen wonder dat Kubrick fan van hem was.
Maar eens snel de langere versie zien, want vond bij deze Dekalog-aflevering dat het nog wel iets meer filmminuten hadden mogen zijn.
4*

narva77 (crew films)
-
- 12197 berichten
- 6309 stemmen
Zeker doen, "A Short Film About Love" kijken. Heeft ook een iets ander einde!

Malick
-
- 9014 berichten
- 0 stemmen
De 'Beschermengel' dit keer als (tijd)reiziger. Aan zijn eerste blik af te lezen kwam hij pas net aan.
Pre- en sequels

Dekalog, Dziesiec
1989
21 reacties

Dekalog, Dwa
1988
49 reacties

Dekalog, Jeden
1988
58 reacties

Dekalog, Trzy
1988
20 reacties

Dekalog, Cztery
1988
11 reacties

Dekalog, Piec
1988
20 reacties

Dekalog, Siedem
1988
11 reacties

Dekalog, Osiem
1988
22 reacties

Dekalog, Dziewiec
1988
17 reacties
Het laatste nieuws

Angelina Jolie openhartig over haar mentale gezondheid en het moederschap: "Heb me al tien jaar niet echt mezelf gevoeld"

De tien best beoordeelde films van de jarige Brigitte Bardot (89)

Geprezen Koude Oorlog-film met Tom Hanks morgenavond uitgezonden op televisie

Acteur Reiky de Valk (23) had op moment van overlijden net eerste regieproject afgerond
Bekijk ook

The Sparks Brothers
Documentaire / Muziek, 2021
6 reacties

Dekalog, Jeden
Drama, 1988
58 reacties

Dekalog, Piec
Drama, 1988
20 reacties

Trois Couleurs: Rouge
Drama / Romantiek, 1994
142 reacties

Krótki Film o Milosci
Drama / Romantiek, 1988
24 reacties

Trois Couleurs: Bleu
Romantiek / Drama, 1993
236 reacties
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.