Kan door Huid Heen (2009)
Alternatieve titel: Can Go through Skin
Nederland
Geregisseerd door: Esther Rots
Met onder meer: Rifka Lodeizen en Wim Opbrouck
6,9 (661)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 29 januari 2009
Plot Kan door Huid Heen
De luchtbel van het onbezorgde, stadse leven van de dertiger Marieke wordt abrupt doorgeprikt als haar vriend het uitmaakt. In de woelige periode die volgt, dringt een toevallig passerende gek haar huis binnen en randt haar aan. Van een 'gewoon' mens dat alles denkt te hebben, verandert Marieke in een slachtoffer. In een mum van tijd.
het ging er ook niet om wat er gezegd werd.
als zij iemand niet echt verstond, kwam dat door dat ze zich niet goed kon concentreren, of dat ze meer met zich zelf bezig was dan met de ander.
en als je haar niet kom verstaan, dan kwam dat doordat ze in zichzelf mompelde.
Helleke is Belg, wat waarschijnlijk betekent dat ze met 'iets niet verstaan' bedoelde dat ze iets niet begreep.
helleke
Helleke is inderdaad Belg, maar wel een 'hij' ipv een 'zij'
Maar aangezien Helle al bezet was als nickname heb ik Helleke gekozen, omdat ik wel ne braven ben.
Wat ik bedoel met 'niet verstaan' is dat ik niet echt wild was van het ganse verhaal.
En dan nog Wim Opbrouck (die nochtans op zo'n 15km van mijn huis woont, in Zuid -West Vlaanderen tegen de Franse grens) zo een beetje op zijn 'Hollands' te horen praten, was tenenkrullend.
De film was gewoon mijn ding niet, vandaar mijn lage score.
Ik vond wel dat ik een quotering mocht geven omdat ik hem toch volledig uitgekeken heb.
Maar dat wil daarom niet zeggen dat iemand anders de film wel kan goed vinden é.
Meneer Bungel
Moeilijk geval. Ik had er heel wat van verwacht, maar dat is maar deels ingelost. Ik ga voor een tweede kijkbeurt, lijkt me wel dat de film dat verdient.
voskat78
Wow...Wat een aangenaame verassing was dit!
En ik maar denken dat de neerlandse film industrie al jaren op z'h gat lag/ligt. *Tot op heden hebben ze me nog maar weinig kunnen overtuigen* Uitzonderingen daar gelaten als ik het dan over bv; nachtrit, ober of de laatste dagen van emma blank heb. Verder blijft het vaak bij kommer en kwel.
Maar met deze film hebben ze iig weer een stap in de goed richting gedaan, om serieus genomen te worden.
Hulde en gaat dat zien!!
AmazingPP
Ik vond ook de blote neuzen factor erg hoog.

oteis
Ik snap niet dat mensen voor deze film een 1.0 geven....Er wordt gesproken over chaotisch en druk, maar vergeet niet dat zelfs dat binnen het thema van de film past. Juist de ruwe manier van editing is een van de dingen die mij aanspreekt in de film.
cove
Laat ik voorop stellen dat ik niet meteen de grootste fan ben van Nederlandse films, ben bv. laatst naar 'Het leven uit een dag' geweest en moest noodgedwongen na een half uur de zaal verlaten...
'Kan door huid heen' heb ik volgehouden tot het eind, en moet zeggen dat deze debuutfilm een zeker talent doet vemoeden bij zowel Rifka Lodeizen als ook bij Esther Rots, maar ook niet meer dan dat.
Acteerwerk, verhaallijn en het spelen met fictie en realiteit hebben allemaal dat 'net niet' karakter, wat juist een voorwaarde is voor een dergelijke ambitieuze film om geslaagd te kunnen zijn.
Hoe het wel moet kun je zie bij Haneke en gebroeders Dardenne, waarschijnlijk voorbeelden voor Rots, of ook bij nieuwkomer Andrea Arnold, die met nieuwe film 'Fish tank' vanaf de eerste seconde je meteen bij de strot pakt om je vervolgens niet meer los te laten.
Dat 'Kan door huid heen' is overladen met prijzen zegt alles over de kwaliteit van de Nederlandse Cinema, maar ik ben er hoopvol over dat Rots en Lodeizen hun talent verder gaan ontwikkelen en in de toekomst ook nog eens onder mijn huid gaan zitten...
Zandkuiken
Erg moeilijk om hier een score op te plakken!
Enerzijds barst dit debuut van het talent maar anderzijds werd ik niet echt diep geraakt en had hier (veel) meer ingezeten.
Visueel bijzonder fraai, een eigenzinnige soundtrack (en een mooie song tijdens de slotscène) en een raak geschetst hoofdpersonage, nog eens met veel klasse vertolkt door Rifka Lodeizen.
En toch wist Kan Door Huid Heen (vind het net een zeer mooie titel) me niet helemaal te overtuigen. Gaandeweg verslikt Rots zich in mijn ogen een beetje in de vertelwijze en het hele Herfst-gebeuren hoefde voor mij niet.
Niet helemaal geslaagd en dus blijf ik steken op 2,5*.
Demini
Wow...Wat een aangenaame verassing was dit!
Hulde en gaat dat zien!!
Yep, buiten Van Warmerdam is er niet veel waarnaar ik uit kijk, maar vandaag voor het eerst iets over deze film vernomen. Ziet er veelbelovend uit! Zodra ik de kans heb ga ik zeker kijken!
Film v/d week in De Morgen: (Bevat spoilers)
mayhemblik
Geweldige film, echt geweldig.
Ik ben bang (en bij god ik hoop dat ik het fout heb) dat het de regisseur zelf is overkomen of in elk geval iemand in haar omgeving, zo goed word het in beeld gebracht.
Volgens mij doet dit met je als slachtoffer, steeds maar die angst, vreselijk.
Ik heb echt zitten janken als een (bijna) volwassen vent van 42.
Absoluut een aanrader!!!
narva77 (crew films)
Volgens een user op IMDB is het inderdaad gebaseerd op een voorval met regisseuse Esther Rots!
In Vlaanderen speelt die maar in 2 kleine zalen
Een download van zulke film zal er wel niet komen, dus zal ik maar effe een stukje moeten rijden
narva77 (crew films)
Ik weet niet waar in Vlaanderen je precies woont, maar in Nederland is de DVD voor € 9,99 verkrijgbaar bij de FRS!
mayhemblik
Was ik al bang voor, bedankt Narva.
Dit afschuwelijke voorval heeft één maar dan ook maar één voordeel namelijk een prachtige film!!
narva77 (crew films)
Sorry, ik denk dat ik mis ben!
Die user "matthewscott8" uit de U.K. schrijft letterlijk op IMDB:
"What's also interesting is that although the movie is about the aftermath of a rape and assault, director Esther Rots, who wrote the movie as well, has never been raped, and she also didn't really research the experience of rape victims. She said after the screening that she got three books on the subject, but didn't get past page one of book one because she wanted the movie to be real. So she basically imagined what it would be like if she had been raped by someone. You may think that wouldn't work, but apparently at the previous night's showing, there was a consultant psychologist in the audience and he said it was tremendously close to the real experience of raped women."
Maar even later schrijft hij weer:
"So this is a really brave film because Esther Rots has based the character Marieke on herself."
Dus ik ben een beetje confused. Ik denk NIET dat het autobiografisch is!
mayhemblik
Als het niet autobiografsch is heeft ze een zeer goed inlevings vermogen, maar ik ben wel blij voor haar dat het haar niet is overkomen.
Nogmaals mijn dank narva.
narva77 (crew films)
Ze heeft zeker véél empathisch vermogen, want zoals hierboven ook staat, schrijft die user op IMDB dat regisseuse Esther Rots totaal géén research heeft gedaan voordat ze de film opnam!
".....director Esther Rots, who wrote the movie as well, has never been raped, and she also didn't really research the experience of rape victims. She said after the screening that she got three books on the subject, but didn't get past page one of book one because she wanted the movie to be real."
Erg knap dus, vind ik!
Seamus
Heb hem nu gezien, erg mooi. Dusja niet veel aan toe te voegen.
Ook de muziek vond ik knap, terwijl dit meestal een make or break ding is.
Het Herfst verhaal was me niet 100% duidelijk met die politie en dat telefoontje op het eind. Maar dat ligt aan wel aan mij, denk ik.
Bambie
Per toeval deze film gezien.
Deze film heeft mij zeer geraakt, het duurde een aantal minuten voor ik er helemaal in zat maar vanaf dat moment de film in trance uitgekeken.
Heel mooi verhaal met veel diepgang.
De hoofdrolspeelster heeft deze rol op een ongelooflijke mannier ingevuld, terwijl ik dit schrijf nemen de emoties weer bezit van mij.
Ook een prachtige vrouw om te zien, deed me denken aan mijn eerste echte vriendin.
Camerawerk heel goed.
Mooie song aan het eind van de film.
En ik vergeet bijna de mannelijke hoofdrol, deze was ook subliem.
Conclusie: Voor mij een film om nooit meer te vergeten.
Friac
Bovendien heeft hij in de Sphinx in Gent niet eens één volle week mogen draaien...Best een teleurstelling, want ik had gehoopt hem gisteren te kunnen gaan bekijken. Wat is de andere zaal?
Seamus
De ander zaal was Studio Leuven, waarvan bekend is dat die binnenkort de deuren sluit.
Heb deze moeten downloaden omdat hij nergens anders te zien is.
Anders mag ik niet klagen want er zijn goeie cinema's hier in Antwerpen.
Maar ik zou soms zelf wat mee de programmatie willen doen
Alleygator
Wat kunnen smaken toch verschillen! Ik heb zelden zo'n zwaarmoedige film gezien dan "Kan Door Huid Heen"
Helaas wankelde het script aan alle kanten; ik had veel moeite met het steeds weer verplaatsen van tijd, waardoor ik voortdurend in de war raakte. Wat een gedoe zeg. Waarom niet gewoon chronologisch verteld?
Alle respect voor Rifka Lodeizen, iemand die ik qua actrice hoog heb zitten. Misschien is dit wel moeilijkste rol in haar leven geweest. ik hoop dat ze ooit weer eens in een comedy gaat spelen, want die zwaarmoedige stof hoeft voor mij helemaal niet.
smoesje
Rifka Lodeizen is een prachtige actrice. De film sleepte me in eerste instantie mee, maar al snel raakte ik de verhaallijn kwijt. Die verkrachter en die Herfst, ik snap het niet.
Friac
Vervelend...Moviemeter had blijkbaar één of andere time-out, zodat ik mijn iets uitgebreidere mening ben kwijtgeraakt.
Kort gezegd volg ik The Cove voor een groot deel: ik proef de kwaliteiten van de regisseur, maar had al te vaak een 'net niet'-gevoel. Ik vrees dat de film qua aanpak niet mijn ding is: alhoewel de vorm erg goed aansluit bij de inhoud en het thema van de film, zorgt deze vorm er dan weer net voor dat ik geregeld afhaakte. De verhaallijn verliep me soms wat te bruut, de film werd bij momenten te warrig voor haar eigen goed en het einde stelde me - ondanks de prachtige begeleidende song - ietwat teleur (het werd te lang aangehouden terwijl er in mijn ogen te weinig wezenlijks gebeurde intussen).
P.S.: @ Seamus: Blijkbaar is deze film al sinds geruime tijd beschikbaar op dvd. Ik was gisteren op bezoek bij een vriend en die had de dvd toevallig liggen. Meteen geleend en daarnet bekeken, zo kan het dus ook
narva77 (crew films)
Vreemd, ik las gisteren of eergisteren idd een uitgebreide recensie van jou! Jammer dat dit kan gebeuren.
ralfsjam
bij het sinterklaasjournaal van vandaag stond Rifka Lodeizen daar als zwangere kleuterjuff... zou dat haar echte baan zijn? zo ja, zonde om goede actrice in nederland/belgie te zijn. maar als ik wikipedia er op na sla, dan moet ze dat als actrice gedaan hebben... schrok al!

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Loft