ad
 • 139.968 films
 • 6.690 series
 • 20.275 seizoenen
 • 435.393 acteurs
 • 282.115 gebruikers
 • 8.113.057 stemmen
Avatar
 
banner banner

Morte a Venezia (1971)

Drama | 130 minuten
3,51 394 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 130 minuten

Alternatieve titels: Death in Venice / Dood in Venetië

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Luchino Visconti

Met onder meer: Dirk Bogarde, Björn Andrésen en Mark Burns

IMDb beoordeling: 7,4 (19.104)

Oorspronkelijke taal: Italiaans

Releasedatum: 1 maart 1971

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play

Over Morte a Venezia

"The celebrated story of a man obsessed by ideal beauty"

Een bejaarde componist ontdekt tijdens zijn vakantie in een jonge Poolse toerist de schoonheid, die hij in kunst en leven vergeefs heeft nagestreefd. De alleen op een afstand gadegeslagen jongen wordt hem tot een obsessie, waardoor hij ondanks de wetenschap van een dreigende pestepidemie in Venetië blijft.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van hdehoon

hdehoon

 • 326 berichten
 • 279 stemmen

Ik hou erg van de trage, melanchonlieke shots van deze film. Soms te lang, vooral als het niets toevoegt. Zo zouden de discussies over kunst tussen de Ashenbach (die de componist Mahler moet voorstellen) en zijn collega er beter eruit gelaten zijn. Je hoeft de beelden niet te verklaren, die spreken voor zichzelf. Je moet maar durven, een close up in een bootje van meer dan twee minuten. Prachtig. Hoewel spaarzaam met muziek (ik hou erg van veel natuurlijke geluiden zonder muziek in flims) is de muziek van Mahler perfect om de 'Weltschmertz' die in deze periode zo sterk gevoeld werd weer te geven. Bogarde overacteert naar mijn idee niet, hij kiest er bewust voor de componist groter dan de werkelijkheid neer te zetten, want zo schijnt hij zich ook gedragen te hebben.

Hoewel de hoofdpersoon op geen enkele manier toenadering zoekt tot de jongen, kijk je nu een beetje vreemd naar die oudere man die smachtend naar een minderjarige loert en hardop zegt 'I love you'. De jonge acteur zegt in interviews dat hij er lang last van gehad heeft als 'gay' acteur te zijn weggezet en dat hij het de regisseur Visconti kwalijk heeft genomen dat die hem meenam naar een gay bar. In de film speelt het nauwelijks een rol. Daar gaat het vooral om een man die in de jongen de perfectie ziet en de jeugd die hij zelf verloren is.


avatar van ThomasVV

ThomasVV

 • 1029 berichten
 • 432 stemmen

hdehoon schreef:

Bogarde overacteert naar mijn idee niet, hij kiest er bewust voor de componist groter dan de werkelijkheid neer te zetten, want zo schijnt hij zich ook gedragen te hebben.

Wat bedoel je precies, hdehoon? En wie is "hij"?


avatar van hdehoon

hdehoon

 • 326 berichten
 • 279 stemmen

ThomasVV schreef:

(quote)

Wat bedoel je precies, hdehoon? En wie is "hij"?

Sorry voor de onduidelijkheid: met ' hij' bedoel ik Mahler, die model stond voor het personage Ashenbach in de film


avatar van Mattson

Mattson

 • 848 berichten
 • 1276 stemmen

Na alle berichten even doorlopen te hebben, merk ik dat de film erg verdeeld op enkele vlakken.

Vooreerst is er de cinematografie van Pasquale de Santis. Voor de ene meesterlijk en praktisch ongeëvenaard, maar voor de ander bijzonder matig. Ikzelf bevind me eerder in het tweede kamp, hoewel ik er ook wel enkele positieve dingen over te zeggen heb. Het openingsshot is inderdaad prachtig; een rookgordijn tegen een geschilderde horizon om vervolgens naar links te trekken om de naderende boot te tonen. Erg mooi. Idem voor de cinematografie in de eindscène. Maar het meeste daartussen is niet echt spectaculair en vooral de composities van de scènes binnen het hotel zien er vaak erg lelijk uit. Dan is er nog de immer bewegende camera die nogal onstabiel en geforceerd te werk ging. Met name het plotse inzoomen is niet echt geslaagd. Vooral wanneer dit pas in het midden van een shot begint komt dit nogal geforceerd over en ik denk dat een dolly hier meer op zijn plaats was geweest.

Verder zijn er enkelen die zich wat ongemakkelijk voelen (of aanstoot nemen) bij de pedofiele ondertoon van deze film. Persoonlijk denk ik dat deze "ondertoon" helemaal niet aanwezig is. Aschenbachs obsessie met Tadzio is volgens mij helemaal niet van pedofiele aard en hij wil Tadzio ook niet fysiek begeren. Uit zijn discussies met Alfred blijkt dat Gustav denkt dat schoonheid een product is van de geest en de zintuigen hier niet aan te pas komen. Gustav schok bij het zien van Tadzio doet zijn visie wankelen gezien hij hier op een zintuiglijke manier schoonheid ontdekt. Net zoals wij de schoonheid kunnen appreciëren van Griekse naakten zonder enige seksuele aantrekking te voelen, zo kijkt Gustav volgens mij ook naar Tadzio. Overdonderd worden door schoonheid en aantrekking zijn twee verschillende dingen. Nu dat is mijn mening/theorie en ik het boek van Thomas Mann of andere werken en verklaringen over deze film niet gelezen. Mocht iemand dat wel hebben gedaan, voel u vrij om het nodige te corrigeren.


avatar van ThomasVV

ThomasVV

 • 1029 berichten
 • 432 stemmen

Mattson schreef:

Overdonderd worden door schoonheid en aantrekking zijn twee verschillende dingen.

Maar ze liggen wel erg dicht bij elkaar, en lopen ook vaak in elkaar over. Vraag dat maar aan de Grieken, bijvoorbeeld aan Plato!


avatar van Mattson

Mattson

 • 848 berichten
 • 1276 stemmen

ThomasVV schreef:

(quote)
Maar ze liggen wel erg dicht bij elkaar, en lopen ook vaak in elkaar over. Vraag dat maar aan de Grieken, bijvoorbeeld aan Plato!

Nu je het zegt, Gustav zag Tadzio maar al te graag worstelen, net zoals Socrates zich in de worstelschool van zijn meest homo-erotische kant liet zien.

En ja ze kunnen zeker overlappen, maar ik denk dat het verhaal evenzeer verteld had kunnen worden met een vrouw of eender welke persoon, misschien zelf gewoon de zee, gezien Tadzio eerder een soort verpersoonlijking is van een abstract idee, nl. zinnelijke schoonheid (we blijven bij Plato ).


avatar van laskola

laskola

 • 28 berichten
 • 53 stemmen

Vroeger had ik deze film vijf sterren gegeven, maar bij het terugzien waren met name de scenes

in het hotel wat tegenvallend. Begin en slot natuurlijk nog steeds geweldig, begeleid door het adagietto.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2286 berichten
 • 6417 stemmen

Wij mogen geen spoilers geven, maar hier zetten ze er een in de titel. In de novelle van Thomas Mann was Gustav von Aschenbach een schrijver; hier is het een componist geworden die lijkt op Gustav Mahler. Het Adagietto van de vijfde symfonie, met enkel strijkorkest en harp, zit vol opgehouden spanning waarvan de oplossing steeds uitgesteld wordt.

Het hoofdpersonage laat zich leiden door een innerlijke romantische drang, wanderlust, sehnsucht. De dood wordt symbolisch aangekondigd. De zwarte boot is een doodskist, de illegale gondelier is Charon die hem de Styx overvaart. Te midden van het vele wit verschijnen de besmette rode aardbeien. De rosse zanger met de ontbrekende tanden is grotesk.

Alles wordt vanuit het standpunt van Von Aschenbach getoond. We zien Venetië door zijn ogen, afgewisseld met zijn herinneringen en fantasieën. Over Tadzio weten we niks. De Poolse adonis is enkel object. We zien slechts wat hij in de waarneming van Von Aschenbach voorstelt. Dit is een kunstenaar die z'n hele leven gewijd heeft aan het creëren van schoonheid. Nu ontdekt hij in Tadzio een natuurlijke schoonheid die nooit door het artificiële geëvenaard kan worden. Z'n aantrekking is in eerste instantie platonisch; hij ziet de jongen als de verzinnebeelding van het ideale kunstwerk. Geleidelijk aan neemt het zintuiglijke het echter over en komen z'n verdrongen, perverse verlangens naar boven. Hij blijft passief; de scène waarin hij over Tadzio's krullenbol strijkt, is gefantaseerd. Wel laat hij z'n haar verven om jonger lijken.

Stafke van Asbeek komt meestal niet centraal in beeld, maar in combinatie met zijn omgeving: het luxueuze art nouveau-interieur van het Grand Hotel des Bains (waar Thomas Mann verbleef in 1911), de strepen op de kleedhokjes van het Lido en op Tadzio's trui, de Venetiaanse architectuur. De camera rolt langzaam achter de zuilen van het San Marcoplein om de getormenteerde kunstenaar tussen de duiven te tonen. Die trage camerabewegingen en de smachtende muziek dragen bij aan de lethargische sfeer van gelaten wachten op het noodlot.


avatar van de grunt

de grunt

 • 4155 berichten
 • 2029 stemmen

Draait as. donderdag om 15.30u eenmalig in Filmhuis O42 Nijmegen.avatar van Shadowed

Shadowed

 • 4214 berichten
 • 3003 stemmen

Half geslaagd.

Aan het begin vond ik deze film maar moeilijk om doorheen te komen, ik moest echt even wennen aan de trage manier van vertellen. Daarna, begon ik steeds meer sympathie te voelen voor Bogarde en trok het verhaal zichzelf steeds een beetje meer mee.

Ontzettend traag, met hier en daar absoluut een paar scenes die vrijwel weinig toevoegen aan het verhaal waarmee Visconti alleen zijn speelduur lijkt te willen verlengen. 130 minuten leken aan het begin een onmogelijke opgave, maar al snel trok het me mee.

Vooral richting het einde is de film geslaagd, met een erg pakkend einde. Hier en daar verveelde ik me enorm, waarbij ik me bij de volgende scene compleet in het verhaal voelde. De Poolse jongen gedroeg zich redelijk achterlijk, dat op een gegeven moment toch wel een beetje opviel.

Voor de rest mag ik dit soort Italiaanse arthouse vaak wel, alleen duurt het vaak voordat ik ook echt in het verhaal kom. Hier duurde dat echter nog een stukje langer, maar een voldoende krijgt het zeker.


avatar van stephan-0115

stephan-0115

 • 1005 berichten
 • 1210 stemmen

I remember we had one of these in my father's house. The aperture through which the sand runs is so tiny that... that first it seems as if the level in the upper glass never changes. To our eyes it appears that the sand runs out only... only at the end... and until it does, it's not worth thinking about... 'til the last moment... when there's no more time left to think about it.

Een wereldfilm die binnenkomt op plek 4 in mijn top-10. Waar vooral Ossessione tegenviel en in mindere mate Senso en La Notte Bianche, zag ik 2 weken terug het prachtige Rocco e i Suoi Fratelli welke me wel zeer kon bekoren, en nu dus Morte a Venezia.. Stijgende lijn dus bij Visconti, alleen gaat hij dit meesterwerk niet overtreffen.

Hoewel de titel al laat vermoeden wat er gaat gebeuren, blijft het lang onduidelijk wie, hoe en wat. We maken kennis met Von Aschenbach, een man wiens hoogtijdagen allang achter hem liggen, geteisterd wordt door gezondheidsproblemen (waarschijnlijk als gevolg van) maar ook wordt geplaagd door Sehnsucht als hij de jongen Tadzio tegenkomt in het hotel. Deze jongen bezit alles wat Von Aschenbach niet heeft en alles wat Von Aschenbach zou willen hebben. Het is een bizarre gewaarwording dat gedurende de hele film de 2 hoofdrolspelers geen woord met elkaar spreken, maar de blikken zeggen genoeg.. Uiteindelijk komt het punt dat hij wil vertrekken, maar door de speling van het lot besluit hij te blijven. Dan probeert hij zichzelf te verjongen, waarna hij op het strand sterft, met Tadzio in het oog.

Eigenlijk gebeurd er feitelijk helemaal niets en dialoog is er sowieso al nagenoeg niet te ontdekken. Toch zijn alle beelden raak, zeggen de blikken in de meeste gevallen genoeg dan een heel dialoog en kom je d.m.v. enkele flashbacks achter de historie van Von Aschenbach. De volle 5* voor dit pareltje.


avatar van notsub

notsub

 • 1114 berichten
 • 1106 stemmen

In Morte a Venezia maakte ik kennis met een componist, die onderweg naar Venetië is. Aldaar viert hij vakantie in een hotel, waar hij zijn tijd doorbrengt met het verlekkerd kijken naar een blonde jongen. Enige flashbacks verschaffen nog wat achtergrondinfo van deze artiest, maar het enorm trage tempo komt daardoor echter niet in een versnelling. Pas in het laatste half uur komt er eindelijk een klein beetje vaart en wordt het duidelijk waar de film heen gaat. Toch heeft dat de film niet kunnen redden voor mij, het langdurig apatische gestaar van een oude man naar een jonge knul was ik toen al aardig zat.


avatar van de grunt

de grunt

 • 4155 berichten
 • 2029 stemmen

Review van de aanstaande Criterion Blu-ray

Prachtig , film komt opnieuw tot leven!


avatar van de grunt

de grunt

 • 4155 berichten
 • 2029 stemmen

Grote klasse weer van Criterion


avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

 • 469 berichten
 • 817 stemmen

Mooie film vol sfeer. Mooie muziek van Mahler. Maar verder heeft de film niets met Mahler te maken. Gustav Aschenbach lijkt er ook totaal niet op. Weet niet waar die verhaaltjes vandaan komen ??? Het lijkt mij meer over Thomas Mann te gaan daar deze wel degelijk stiekem mannen begeerde. Al zie ik niks erotisch getinte begeerte in dese film. Hij raakt geobsedeerd door de schoonheid van de jongen en that's it !


avatar van T.O.

T.O.

 • 1637 berichten
 • 1866 stemmen

Teveel snobistische clichés in deze film. Ben niet onder de indruk van die pathos over schoonheid en verloren jeugd, ook nog eens doorspekt met intellectueel gebrachte, maar niet bijster bijzondere discussies zoals over verstand versus gevoel. Op dergelijk vlak mis ik de pretentieuze jaren '70 eigenlijk helemaal niet.

That being said, op vormgebied heeft de ambitie wel weer goed uitgepakt. Muziek, decors en beeldensfeer van een heel hoog niveau en dan is het moeilijk een onvoldoende te geven.


avatar van ThomasVV

ThomasVV

 • 1029 berichten
 • 432 stemmen

T.O. schreef:

Teveel snobistische clichés in deze film. Ben niet onder de indruk van die pathos over schoonheid en verloren jeugd...

Is het leven (voor heel veel mensen) dan iets anders, T.O., tenminste op één of andere manier, en vanaf een bepaalde leeftijd?


avatar van T.O.

T.O.

 • 1637 berichten
 • 1866 stemmen

Sorry, wat bedoel je precies?


avatar van ThomasVV

ThomasVV

 • 1029 berichten
 • 432 stemmen

Bestaat het leven voor veel mensen niet voor een groot stuk uit nostalgie in één of andere zin? Nostalgie naar gesublimeerde schoonheid en jeugd?


avatar van Antonin

Antonin

 • 104 berichten
 • 361 stemmen

Dievegge schreef:

Wij mogen geen spoilers geven, maar hier zetten ze er een in de titel. In de novelle van Thomas Mann was Gustav von Aschenbach een schrijver; hier is het een componist geworden die lijkt op Gustav Mahler. Het Adagietto van de vijfde symfonie, met enkel strijkorkest en harp, zit vol opgehouden spanning waarvan de oplossing steeds uitgesteld wordt.

Het hoofdpersonage laat zich leiden door een innerlijke romantische drang, wanderlust, sehnsucht. De dood wordt symbolisch aangekondigd. De zwarte boot is een doodskist, de illegale gondelier is Charon die hem de Styx overvaart. Te midden van het vele wit verschijnen de besmette rode aardbeien. De rosse zanger met de ontbrekende tanden is grotesk.

Alles wordt vanuit het standpunt van Von Aschenbach getoond. We zien Venetië door zijn ogen, afgewisseld met zijn herinneringen en fantasieën. Over Tadzio weten we niks. De Poolse adonis is enkel object. We zien slechts wat hij in de waarneming van Von Aschenbach voorstelt. Dit is een kunstenaar die z'n hele leven gewijd heeft aan het creëren van schoonheid. Nu ontdekt hij in Tadzio een natuurlijke schoonheid die nooit door het artificiële geëvenaard kan worden. Z'n aantrekking is in eerste instantie platonisch; hij ziet de jongen als de verzinnebeelding van het ideale kunstwerk. Geleidelijk aan neemt het zintuiglijke het echter over en komen z'n verdrongen, perverse verlangens naar boven. Hij blijft passief; de scène waarin hij over Tadzio's krullenbol strijkt, is gefantaseerd. Wel laat hij z'n haar verven om jonger lijken.

Stafke van Asbeek komt meestal niet centraal in beeld, maar in combinatie met zijn omgeving: het luxueuze art nouveau-interieur van het Grand Hotel des Bains (waar Thomas Mann verbleef in 1911), de strepen op de kleedhokjes van het Lido en op Tadzio's trui, de Venetiaanse architectuur. De camera rolt langzaam achter de zuilen van het San Marcoplein om de getormenteerde kunstenaar tussen de duiven te tonen. Die trage camerabewegingen en de smachtende muziek dragen bij aan de lethargische sfeer van gelaten wachten op het noodlot.

Stafke van Asbeek?


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2286 berichten
 • 6417 stemmen

Antonin schreef:

Stafke van Asbeek?

Gustav von Aschenbach in vrije vertaling.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 27516 berichten
 • 4536 stemmen

Venetië zien en sterven. Het moet niet altijd Rome zijn. De film is vooral een mooie film. Ik hou wel van dit soort films die tot in detail zijn uitgewerkt en ook cinematografisch best wel boeiend zijn. Je ziet naar een aparte wereld die best wel overtuigt. Maar dat is niet voldoende. Zeker niet in dit soort drama's, waar verhaal en acteerwerk ook een belangrijke rol spelen. En Dirk Bogarde stelt daarin toch wat teleur. Het blijft vrij afstandelijk en duurt veel te lang voor je in de film zit. Gaandeweg wordt het gelukkig wel beter. Jammer, want je ziet dat hier tijd en energie in gestoken is. Maar echt pakken doet het helaas niet...


avatar van John Milton

John Milton

 • 15223 berichten
 • 7992 stemmen

Ik was erg onder de indruk van Manns Novelle in de vijfde of zesde klas, en ik moet zeggen dat Visconti's verfilming me meevalt. Rocco e i Suoi Fratelli (1960) en Il Gattopardo (1963) hadden beide zo hun sterke kanten, maar konden me tevens niet goed genoeg smaken voor een hoge waardering. Morte a Venezia is tot nog toe mijn favoriete van de drie, al weet ik niet in hoeverre dat alleen Visconti's verdienste is; Manns intrigerende verhaal en Mahlers prachtige muziek zullen daar ook veel mee te maken hebben.

Net als sommige andere hier had ik ook liever dollyshots dan deze soms wat storende zoom gehad (de steadicam was er in '71 nog niet), maar gelukkig maakt DoP Pasquale De Santis dat goed met enkele wonderschone shots, waaronder de opening en het einde. Smetje: dat clowneske variéténummer op 93 minuten in de film had van mij achterwege mogen blijven. Strontvervelend.

Desalniettemin: 4*