• 9.379.403 stemmen

Geregisseerd door: Catherine Hardwicke

Met onder meer: Kristen Stewart, Robert Pattinson en Taylor Lautner

Releasedatum: 4 december 2008

Plot Twilight

"When you can live forever, what do you live for?"

Isabella Swan is een normale Amerikaanse studente, die verliefd wordt op de jongen Edward Cullen. Deze jongen heeft een groot geheim: hij is een vampier. Als Isabella dit ontdekt is ze niet bang, ze houdt van hem. Edward doet dan ook zijn best om de verleiding zijn geliefde leeg te zuigen te weerstaan. Maar hoe sterk is hij? En lukt het hem om de andere vampiers, die niet het doorzettingsvermogen van Edward hebben, bij Isabella weg te houden?

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Deze regisseuse ken ik nog van haar Tiener Drama 'Thirteen (2003)', dat een pak beter is dan deze film.

Verder heeft ze nog twee films gemaakt die ik nog niet heb gezien nl. het Biografische Sport Drama 'Lords of Dogtown (2005)' en de Bijbelfilm 'The Nativity Story (2006)'. Haar volgende film wordt blijkbaar een Middeleeuws Thriller-Drama over een meisje dat verliefd wordt op een houthakker, er zou ook een Weerwolf in het spel zijn, de titel is: 'The Girl with the Red Riding Hood (2012)'.

Maar dat terzijde...

Het moest er ooit eens van komen, hier kon ik écht niet aan ontsnappen. Als filmfan krijg je van de meeste meiden de vraag: 'Heb je Twilight al gezien...?' waarop ik tot nu toe telkens iets mompelde in de genre van: 'Twi..wat ?'.

Dan bekijken ze je met zo'n verontwaardigde blik. Je ziet ze zo denken dat ik dan wel geen écht grote filmfan zal zijn en maar wat loop te lullen. Bij deze is dat rechtgezet !

OK, IS het een bangelijke Vampierenfilm geworden met intense Actiescènes, bloederige gevechten met in het rond vliegende ingewanden en opensplijtende hoofden.....? Natuurlijk niet ! Dit is een 100% meidenfilm, weet je wel ? Ik kan heel goed begrijpen waarom de meeste jonge kerels een hekel hebben aan Twilight. Ze beseffen maar al te goed dat deze film de natte droom is van de meeste meisjes en jonge vrouwen, waaraan ze nooit zullen kunnen voldoen.

Edward is niet alleen uiterlijk héél aantrekkelijk maar ook nog eens sprookjesachtig romantisch, mysterieus, bedachtzaam, attent, wijs op een volwassen manier (hij ziet er 17 uit maar leeft als vampier al véél langer...), en niet te vergeten: hij heeft een mooie, blitse wagen en woont in een prachtig huis met een coole familie. Da's een combinatie waaraan niet veel vrouwen kunnen weerstaan.

Ik schoot zelfs regelmatig in de lach telkens Edward ten tonele verscheen, omdat de meisjes in deze film op hem reageren met een kwijlende blik en soms letterlijk met hun tong die langs hun lippen gaat uit pure wellust, niet te doen Dat mannen zo reageren op een sexy vrouw is algemeen geweten, leuk om zien dat in deze film ook de vrouwen hun ware aard eens tonen, ha ha.

Nu weet ik eindelijk waarom deze Film-Saga zo waanzinnig populair is bij het overgrote deel van het vrouwelijke publiek en ons mannen maar matig of helemaal niet weet te boeien. Ik moest keer op keer terugdenken aan zo één van die Romantische TV-Films die ze dagelijks op VijfTV en Vitaya spelen. Je weet wel, van die 'Lifetime' en 'Hallmark' films, deze zou niet misstaan tussen hun aanbod.

Over de vele onwaarschijnlijkheden en filmtechnische foutjes ga ik niet beginnen, die zijn er in overvloed. Ik heb me daar niet al te veel aan gestoord en gewoon met mijn verstand op nul dit sprookje uitgezeten. Het viel al bij al nog mee, enkel spijtig dat hij zo lang duurde, pffffft.

Wat ik niet begrijp is dat hij ongeveer 37 miljoen Dollar heeft gekost, dan mag je op zijn minst verwachten dat er goeie special effects in voorkomen, ja toch...? Wel, dat is niet het geval, het ziet er allemaal erg low budget uit. Waar werd al dat geld dan aan besteed....?

Ik geef hem toch nog een 6/10 omdat het tenslotte vermakelijke, romantische onzin is die redelijk goed werd gemaakt.

De volgende films in deze reeks zal ik ook nog wel te zien krijgen, maar een cinematicket zal ik er nooit voor over hebben. Ook al werd de 3e film die nu/binnenkort in de zalen speelt geregisseerd door David Slade, da's die van de goeie Thriller 'Hard Candy (2005)' en de bangelijke Horror/Vampierenfilm '30 Days of Night (2007)'.

Filmsite : http://www.twilightthemovie...

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Waar werd al dat geld dan aan besteed....?
Wit poeder om het gezicht van Stewart te verbergen.

Hoe erg kun je de mist in gaan als regisseur, twee pareltjes achter z'n naam en dan dit

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Misschien wordt het eindresultaat wel goed, weet jij veel .

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Kan niet wachten..

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik ook niet hoor .

Flipman

Ik kan ook niet wachten. Ik kan m'n tijd wel beter besteden.

Tonypulp schreef:

Wit poeder om het gezicht van Stewart te verbergen.

En zelfs daar slagen ze niet in.

Tonypulp schreef:

Ja, inderdaad! 30 Days of Night vond ik best cool, komt ie HIERmee :-S! En Howard Shore doet de score! Het feit dat dat rijmt is het enige grappige hieraan! Howard, what the HELL are you DOING ?!

zag deze toevallig op Film1,was benieuwd wat iedereen hier nou zo tof

aan vindt,en kwam zelf tot de conclusie dat deze toch wel heel erg fout is.

wat een ramp deze film zeg,die kleurtoon ook,ik weet dat het allemaal

griezelig moet over komen,maar zowat elk personage ziet er lijkwit uit.

wat slechte keus is dat,dit is een echte verstand op 0 film,vandaar dat ie

ook zoveel prijzen wint bij de MTV Awards,,te kinderachtig voor worden.ik lachte me suf om de slappe dialogen,en domme actiescenes,ze komen ook volgens mij om het jaar nu met een nieuw deel hiervan.eind deze maand

al weer de derde volgens mij,en het vierde deel splitsen in 2 net zoals bij harry een slechte film uitmelken is wel een schandaal.

Een 1 voor de moeite.

Elineloves

Aangezien er behoorlijk wat vampieren in deze film zijn, zijn de gezichten sowieso al snel wit.. En verder werd er volgens mij duidelijk verteld dat het stadje een donker hol was, waar amper de zon scheen.. toch?

Elineloves schreef:

ja weet ik,maar ik vindt het kleurgebruik echt overdreven.

Flipman

Nou, ik heb er net als jij wel last van maar 'overdreven' vind ik voor mij persoonlijk niet het juiste woord. Ik ben het wel met je eens dat het absoluut niet past.

Elineloves

Het was niet nodig geweest om een grimmig sfeertje neer te zetten nee, want dat was er sowieso al niet. Ze hadden die carnavals-schmink best weg mogen laten.

Oh ja, wat een SPUUGlelijke poster trouwens.

Elineloves schreef:

Oh ja, wat een SPUUGlelijke poster trouwens.

Dank je, DÁNK je!! Zeker dat laatste, helemaal mee eens!

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

88Fabian schreef:

ik weet dat het allemaal

griezelig moet over komen,maar zowat elk personage ziet er lijkwit uit.

Denk niet dat het griezelig moest over komen..

88Fabian schreef:

ja weet ik,maar ik vindt het kleurgebruik echt overdreven.

Waar heb je nou precies problemen mee, met het kleurgebruik of de make-up..?

88Fabian

Als je goed leest weet je waar ik het over heb.namelijk over beide

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Heb goed gelezen hoor, maar zo duidelijk ben je niet.

avatar van Spirou

Spirou

Ik moet deze film als vampierliefhebber maar snel gaan kijken. Ik ben reuze benieuwd waarom al die tienermeisjes spontaan klaarkomen bij deze film.

avatar van Guardian of Isis

Guardian of Isis

Wacht, zaten er vampieren in deze film?

Flipman

'k Heb effe wat screenshots bekeken maar de enige 'vampiers' zijn Cam Gigandet en Robert Pattinson, die het bloed onder m'n nagels vandaan halen. Telt dat?

Pattinson is overigens een afstammeling van Vlad Tepes, oftewel Vlad the Spietser -hoewel de Engelse naam Vlad the Impaler iets imposanter klinkt. Las ik vandaag in 'n nieuwsartikel. Maar ik vraag 't me af, is vast een reclamestunt.

Guardian of Isis schreef:

Wacht, zaten er vampieren in deze film?

Dat is een klein detail van de film, inderdaad.

@ Flipman, je bent wel bedreven in het zoeken/lezen van Twilight info, is het niet?

avatar van chevy93

chevy93

Spirou schreef:

Dan weet ik welke film ik ga laten zien als ik een feest geef

Elineloves

Want? Je wil dat meisjes allemaal op een film klaarkomen in plaats van op jou? Gezellig feest dan, met allemaal hysterisch gillende tienertjes.

avatar van chevy93

chevy93

De avond is nog jong. Na de film heb je een feest vol met hitsige meiden.

Flipman schreef:

Misschien komt er nu eindelijk een degelijk deel

Elineloves

Als je je gezicht wit maakt en monotoon praat, heb je misschien nog wel een kans.

Flipman

En glimt in 't zonlicht! En bij de weg, Eline, dat over Robert Pattinson's voorouder las ik via een link op MSN. EN ik geloof er dus geen ene reet van.

avatar van Thomas83

Thomas83

Aan de boekenserie ben ik puur uit nieuwsgierigheid begonnen, om te kijken of de hype wordt waargemaakt, en om te ondervinden of Twilight nu echt geschikt is om aan te beginnen als je weer eens zoiets als Harry Potter wilt. Die vergelijking is duidelijk totale onzin, maar het boek was wel een beetje zoals ik had verwacht, niet dramatisch slecht en best onderhoudend, maar erg vaak ook tenenkrommend. Aangezien de film ook een redelijke hype was en ik altijd benieuwd ben hoe personages in de films verschillen met wat je in je hoofd had wilde ik deze toch ook maar eens zien, en de film geeft me nogal gemengde gevoelens.

Dat begint eigenlijk vooral met mijn laatstgenoemde punt, het uiterlijk van de personages. Edward is eigenlijk onmogelijk te casten maar Pattinson vind ik zowaar nog een heel acceptabele keuze. Ook Stewart is wel een goede keuze. Op zich was dat ook niet zo moeilijk, Bella Swan is echt een lege huls, je kunt er alle kanten mee op. Ze ziet er naturel en gewoontjes uit maar niet lelijk, wat denk ik goed gekozen is. Alleen kan ze echt totaal niet acteren en vond ik Bella in het boek meer "grappig", al komt haar humor in het boek ook meer van innerlijke monologen, haar zelfspot. Dat vertaalt zich niet zo goed naar een film.

Maar goed, de twee hoofdpersonages kunnen er in de film dus nog wel goed mee door, maar waar mijn bek echt van open viel was de overige casting. Ik heb Twilight niet met gigantisch veel aandacht gelezen, maar kan me amper voorstellen dat het me ontgaan is dat Eric een Aziatisch uiterlijk heeft, Tyler en Laurent een negroïde uiterlijk hebben of dat Mike zo ADHD is. Het is weer zo'n voorbeeld van zeg maar de regenboogmentaliteit die in Hollywood nog wel eens heerst: als we er iemand van elke huidskleur in stoppen voelen zoveel mogelijk doelgroepen zich aangesproken, zoiets moet de gedachte zijn. Eric is trouwens ook nog aardig ADHD en van hem en Mike is een soort komisch duo gemaakt, Angela is dan weer in een ander soort karikatuurrol gemanoeuvreerd.

Ook de Cullens vind ik niet goed uitgewerkt. Ze zagen er niet echt uit zoals ik me had voorgesteld. Allereerst zijn ze al niet zo indrukwekkend knap, als ik het goed zag aten ze ook in de film en gedroegen zich op school qua uitstraling etc, als populaire pubers of zo, echt heel anders dan in het boek, en Emmet is lang niet zo gigantisch en intimiderend als hij in het boek is.

Wat me in het boek wel nogal aangenaam verraste was de soundtrack. Ik had een saaie en conventionele soundtrack verwacht, zoals altijd bij dit soort grote maar kwalitatief zwakke Hollywoodfilms, maar in plaats daarvan is het een vooral wat rustige en kabbelende soundtrack die goed bij de sfeer in Forks past, die ook al goed naar voren komt. Het klinkt een beetje dromerig en bijna indie-achtig, ik keek er echt van op.

Toch blijven er nog genoeg kritiekpunten over. Een heel opvallende is dat ze er gewoon een heel subplotje hebben in gestopt voor wat actie en "enge" momenten. Ook zijn er onnodig wat details veranderd. Volgens mij moest Bella in de film naar Seattle, nu was het Jacksonville. Al sluit ik zeker niet uit dat ik er hier naast zit. Puur voor de hipheid bevat het strandbezoekje in La Push nu opeens surfende pubers. Bella's eerste bezoekje aan de Cullens is zonder enige reden ook flink veranderd en het gedoe op het einde met de jacht etc. is wat versimpeld. Zo wordt er trouwens wel meer versimpeld in het boek en steeds drie keer voorgekauwd. De vluchtige behandeling van de opbloeiende liefde tussen Edward en Bella komt nu nóg minder uit de verf, omdat nu echt afgeraffeld wordt. Het einde is ook iets anders, gek genoeg ook zonder de cliffhanger uit het boek.

avatar van Q Jones

Q Jones

Vandaag de marathon ben vooral benieuwd naar deel 3 want twee haalden het niveau van deel 1 bij lange na niet.

Elineloves

Veel plezier. Begint 't daar ook om 19.00?

avatar van Q Jones

Q Jones