• 9.379.380 stemmen

Geregisseerd door: Catherine Hardwicke

Met onder meer: Kristen Stewart, Robert Pattinson en Taylor Lautner

Releasedatum: 4 december 2008

Plot Twilight

"When you can live forever, what do you live for?"

Isabella Swan is een normale Amerikaanse studente, die verliefd wordt op de jongen Edward Cullen. Deze jongen heeft een groot geheim: hij is een vampier. Als Isabella dit ontdekt is ze niet bang, ze houdt van hem. Edward doet dan ook zijn best om de verleiding zijn geliefde leeg te zuigen te weerstaan. Maar hoe sterk is hij? En lukt het hem om de andere vampiers, die niet het doorzettingsvermogen van Edward hebben, bij Isabella weg te houden?

Elineloves

Kijk aan. Hoelang duurt het in zijn totaliteit? Als deze al 2 uur duurt..

avatar van Q Jones

Q Jones

weet ik niet de laatste film begint om 23.00, Ga jij ook?

Elineloves

Ik zou gaan, maar één van de mensen waar ik mee ging zit nu in het ziekenhuis vanwege vocht in haar buik en longen.. Dus dan gaan we allemaal niet.

avatar van Q Jones

Q Jones

Oeh komt het toch wel goed met haar, wel solidair dat jullie nu allemaal niet gaan, ik zal morgen laten weten hoe deel 3 was ben benieuwd

Elineloves

Ik wacht je recensie af! Veel plezier in ieder geval!

Kevin13

Goede site ook. Ben het vaak eens met hun cijfers aan films en series.

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Zeker een prachtige recensie

avatar van chevy93

chevy93

Hij zegt het precies goed:

maar wat maakt het uit? Het doelpubliek leest je recensie helemaal niet, en de mensen die ‘m wel lezen, zullen op z'n best eens glimlachen en naar betere dingen gaan kijken.

Goede recensie ja. Goede site ook.

Heeft ook door dat Eastwood gewoon in de betere Leone speelt.

Once Upon a Time in the West film bespreking Digg* filmbespreking

The Good, the Bad and the Ugly film bespreking Digg* filmbespreking

(kon het niet laten )

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Recensie opzich duidelijk alleen af en toe had ik het wel een beetje gehad met de zijkerige toon waarop hij mij probeerd te overtuigen hoe slecht deze film wel niet is.

Dat hij niet sterk is, is wel duidelijk, maar na de 2/3 de alinea was het voor mij we duidelijk. Achja, ieder zijn mening.

avatar van Flipman

Flipman

Ik vond het juist redelijk subtiel, zelfs in een professionele recensie zou ik me minder hebben ingehouden dan de schrijver van deze review.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Herzien en moet toch wat herstellen. Ondanks de wat overdreven hype is dit toch eigenlijk best een film waar weinig op aan te merken valt. Dat hele romantisch plotje voelt overbodig, de benadering van het vampieren`thema laat nogal te wensen over maar de sfeer is wel goed. Ook de locatie is perfect gekozen, erg mooie landschappen, erg sfeervol ook. Visueel ook best aardig. Dit kwam veel beter uit de verf, de vorige keer dat ik hem zag was het een niet al te beste dvdrip. Ik trek het boetekleed aan en geef Twilight een terechte verhoging.

avatar van Flipman

Flipman

Trek dat kleed toch weer uit, dan ben je veel sexier !

avatar van Wyverex

Wyverex

Onlangs 'verplicht' moeten bekijken, wegens een vriendin die wou dat ik deze zou zien en er zeker van was dat ik het super zou vinden. Niet dus. Het begin valt nog mee, maar van als Edward daar bij komt is het echt te gek voor woorden.

Een nichterige vampier die als hij te lang in de zon gaat staan een beetje blinkt. Origineel zou je denken, maar voor mij toch niet echt geslaagd. Ik zie die gast overigens wel graag acteren, maar met Twilight heeft hij toch een foute reeks gekozen.

Ergens ben ik wel blij dat ik deze op dvd ben gaan zien in plaats van een van de sequels vroeg of laat toch in de cinema te gaan zien.

Ben blij dat nu ook alle tienermeiden een nieuwe hype gevonden hebben, maar deze laat ik verder toch mooi aan mij voorbij gaan.

avatar van Noekje

Noekje

Okee, na aanraden van vriendinnen deze film toch maar gekeken, ben niet zo fan van tiener slijm movies, en ja dit is er echt een. Op zich het verhaal is wel goed maar jeetje wat duurde de film lang, mijn vriend is van verveling maar een stuk gaan lopen, op zich snap ik wel waarom tienermeisjes helemaal gek zijn van deze film, beetje romeo en julliet, al moet ik zeggen dat ik dat verhaal beter vind. Vanavond deel 2 kijken ik ben benieuwd of er iets meer actie in zit dan dit deel.

avatar van Roonn

Roonn

Ik vind m wel oké.

De langdurige speurtocht naar het vampirisme werkte me niet bepaald op m'n zenuwen.

Vind de tegenstelling tussen vampier & wolf goed weergeven.

vampieren zijn modern.

wolven klassiek

TragieStar.*

Uhm, volgens mij komen er in het eerste deel niet zoveel of helemaal geen wolven in voor als ik eraan terug denk.

Kevin13

Maar je komt wel al te weten dat Jacob een weerwolf is. Wolf zou misschien beter passen.

TragieStar.*

Jacob komt hier toch nog niet in voor? Of heb ik niet goed opgelet

Kevin13

Jawel met zijn lange haren .

TragieStar.*

Oh, haha nou dan ga ik dit deel nog maar eens over kijken want ik herinner me er weinig van, dacht eigenlijk dat hij pas in deel 2 kwam

avatar van Threeohthree

Threeohthree

hij is hier gewoon een langharige hippie, vandaar dat je hem niet voor de geest kan halen. Zn spieren komen pas in New Moon

avatar van Musicer

Musicer

Ik heb me er lang niet aan willen wagen, maar aangezien het uiteindelijk toch zo'n hype is met de release van Eclipse dacht ik er toch maar eens te bekijken om bij te blijven met de rest van mijn leeftijdsgroep (of toch de meisjes, die hier op het lyrische toe over praten). Zelfs ondanks de beschrijving van de Saga in het nieuws eergisteren bij een reportage over de première van Eclipse: 'het verhaal gaat over een meisje haar twijfels of ze al dan niet haar maagdelijkheid moet opgeven aan een vampier'.

Het verhaal komt redelijk traag op gang en lijkt soms nergens naartoe te gaan. Wat me nogal wat irriteert is dat ik eerst niet zeker was of het hier wel ging over een film met vampieren: de eerste drie kwartier is er geen enkele aanwijzing dat Edward, noch een van de andere Cullens, vampier is. In de auto voelt Bella per ongeluk hoe koud Edwards hand is en na een zoektocht op internet van zo'n 2 minuten komt ze tot het besluit dat hij een vampier is. Het verhaal is nogal wankel in beeld gebracht en bij zo'n momenten merk je duidelijk dat de focus in de Twilight Saga ligt op de romantiek tussen twee personen en dat het vampier-zijn niet meer is dan een middeltje van Meyer om van één van de twee een outcast te maken en het verhaaltje zo wat aantrekkelijker/specialer dan de gewone stationsroman te maken.

Wat Twilight het meeste tegenhoudt om er als film te staan is het feit dat er bar weinig gebeurt en dat je echt voelt dat het hier gaat om een serie. Films uit reeksen van ongeveer dezelfde speelduur kennen een veel rijker verhaal, wat het ook veel aangenamer maakt om te kijken ( Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl en Harry Potter and the Philosopher's Stone; beide eerste delen uit een reeks die met hun weliswaar iets langere speelduur een veel uitgebreider plot kennen en niet de helft van de film bestaan uit een verliefd koppel dat de helft van de film in beslag neemt door te zwijmelen over hoe vreemd en apart de ander wel niet is).

Wil toch even de nadruk leggen op de scène waarin Edward het zonlicht instapt om te laten zien wat hij echt is: zo blijkt dat hij net uit de Gay Parade komt gelopen. Het hele fragment is slecht in beeld gebracht, de graphics met het zonlicht zijn belachelijk slecht en het glittergedoe... tja, qua verhaal zou zoiets nog aanvaardbaar zijn als het om een nieuw verzonnen ras ging. Je kunt het creatieve vrijheid van Meyer noemen, maar net zoals dit heeft ze praktisch alle toonbare karakteristieken van vampieren weggehaald en er niets meer van gemaakt dan glitterende kannibalistische bleekscheten met een raket in hun achterwerk. Voor alle duidelijkheid: dit is kritiek op Meyer's verzinselen, niet op de film en als boekverfilming ga ik dat ook niet te zeer laten doorwegen op de score.

Wel kritiek op de film is dat alles voorgekauwd wordt. Ergste voorbeeld is de scène waarin Bella plots Edward in haar kamer ziet en daarbij de voice-over 'This is the first time I dreamt of Edward Cullen' bij geplakt is. Het is een beetje een belediging dat ze denken dat de kijker daar zelf niet achter kon komen. Het voice-over gedoe werkt wel vaker op de zenuwen.

Ook niet erg geloofwaardig is dat de Cullen kinderen, ondanks het feit dat ze allemaal al zo'n 100 jaar of ouder zijn, toch nog steeds als tieners naar school gaan. Ik veronderstel dat dit deel van hun dekmantel is, maar toch geloof ik er niks van dat mensen/vampieren zoals Emmett en Jasper nog zin hebben om lessen te volgen.

De acteerprestaties zijn niet van wereldschokkend niveau, maar Stewart is nog zeer genietbaar. Ze heeft grotendeels te lijden onder het eentonige materiaal dat ze voorgeschoteld krijgt, wat kan verklaren waarom zoveel mensen haar niet kunnen aanzien. Pattinson is de rol van hoofdacteur niet waardig en Edward lijkt in iedere scène wel een ander personage te zijn; eens de onzekere tiener, dan weer de zelfzekere adolescent. Grootste teleurstelling is Lautner: iedere keer dat hij in beeld komt lijkt het geforceerd, overgearticuleerd etc. Echt niet goed. Kellan Lutz als Emmett Cullen heeft praktisch geen woord te zeggen, maar zijn constante grijns werkt toch op de zenuwen. De rest is redelijk oké en de enige waar ik nog wat positief over kan zijn is Peter Facinelli (Carlisle), die net zoals in Nurse Jackie ook hier erg genietbaar is.

Hier en daar zijn toch wat overeenkomsten te vinden met de eerder dan Twilight geschreven Southern Vampire Mysterie boeken - en dus ook de daarop gebaseerde serie True Blood, zoals 'vegetarische vampieren', de aantrekkingskracht tussen de 2 hoofdpersonages doordat één ervan in tegenstelling tot bij andere mensen, de andere zijn gedachten niet kan horen. Ook het feit dat de hele situatie op gang wordt gebracht door een reeks moorden in het kleine stadje is ook een gelijkenis, al is dit natuurlijk sowieso niets nieuw of verfrissend in de tv- en filmwereld. Het is echter zo dat True Blood op ieder vlak een betere uitwerking kent. Maar een vergelijking ga ik uitlaten.

Om het negatieve in deze recensie niet te zwaar te laten doorwegen, toch nog even wat positief:
- hoewel de moderne soundtrack soms wat irriteert (e.g. Bella gered door Edward wanneer die auto op haar af komt), zijn er ook scènes waar ze echt in past. Zo ook bij de beste scène van de film, de baseball scène met het geweldige Supermassive Black Hole van Muse en - eindelijk - de introductie van de villains en het echte begin van het verhaal).

- waar de hoofdpersonages regelmatig wat aan interesse ontbreken, wordt de film regelmatig nog gered door zijn interessantere nevenpersonages zoals Victoria, Rosalie, Bella's vader, Alice en Carlisle.

- ondanks het redelijke voorspelbaar verhaaltje (James chanteert Bella via haar moeder) is het nog redelijk goed en emotioneel in beeld gebracht. De laatste 20 minuten, waarin Edward ook eindelijk eens laat zien dat hij vampierballen aan zijn lijf heeft, maken dan ook veel goed.

Het voornaamste in het achterhoofd te houden bij het kijken van Twilight is dat je niet kijkt naar een vampierenthriller, zoals de genrefilms meestal zijn, maar naar een romantisch 'drama' waarbij praktisch al het geweld off-screen gebeurt, en meer van het kaliber is van een bravere versie van een vampierdocumentaire à la Interview With the Vampire, verwoven met het verhaal van een tienermeisje dat zich tracht aan te passen aan een nieuwe omgeving. Als je het an sich bekijkt, is het een relatief genietbare prent die je niet opnieuw hoeft te zien, maar die wel z'n volle 2 uur op zijn manier kan entertainen.

avatar van kobe bryant fan

kobe bryant fan

goede film maar komt een beetje te laat op gang

acteerwerk is goed .

special effects ook .

alleen een beetje cliché verhaal.

avatar van Poppe

Poppe

Eigenlijk zijn er maar weinig films die niet cliché zijn. Maar die ondanks hun cliché rijkheid toch genietbaar zijn. Twilight hoort daar ook bij..

Goede acteurs, geen onaardige cinematografie. Ik ben zeker de doelgroep niet, van mij mag het geweld nog wat expliciter, maar mijn vriendin en haar 14 jaar oude zusje hebben de hele film op het puntje van de stoelen gezeten, en zonder al te seksistisch te zijn snap ik zeker waarom vrouwen met de Twilight films weglopen, en stiekem hoe uncool het ook zijt, heb ik ook een aardige middag gehad..

3,5!

avatar van romy10.8

romy10.8

Dat de film een beetje laat op gang komt hoeft toch geen minpunt te zijn. Ik vond dat juist leuk aan de film. Dan wil je de film afzien. eigenlijk wil ik dat sowieso al, want de films van de twilight saga zijn geweldig.

en nu ga ik eclipse kijken.

avatar van neo

neo

Off topic berichten verwijderd.

avatar van emporio

emporio

leuke film, heb me er goed mee vermaakt

TragieStar.*

Naja zeg, heb ik alles voor niks getypt

avatar van Zobor

Zobor

Roonn schreef:

Vind de tegenstelling tussen vampier & wolf goed weergeven.

vampieren zijn modern.

wolven klassiek