Genre: Avontuur / Drama
Geregisseerd door: Ron Howard
Met onder meer: Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon
Releasedatum: 12 oktober 1995
Plot Apollo 13
"Houston, we have a problem."
De film vertelt het waargebeurde verhaal van de 13e Apollo missie, op weg naar de maan. De astronauten Lovell, Haise en Swigert ondervinden dat er in 1970, na de landing op de maan, nog maar weinig interesse is in de missies naar de maan. Dit verandert echter als er een aantal dingen verkeerd gaan in de Apollo, en een terugkeer naar de Aarde onwaarschijnlijk wordt.
Jim Lovell
Deke Slayton
Henry Hurt
Mary Haise
Weertenaar
Howard laat zich helaas maar weinig gelden: 3.50 (3.50)
Sinds tijden ben ik weer eens op het punt aanbelandt dat ik gewoonweg niet weet wat ik voor cijfer voor een film moet geven. Ik zit te denken aan een 3 of 3,5 maar om daar achter te komen zal ik de film toch nader moeten bekijken (zoals altijd!). Een punt dat deze film absoluut mee heeft is het feit dat goede ruimtefilms op de vingers van één hand zijn te tellen en het onderwerp bij het gros van de mensheid gewoon erg intrigeert, zo ook bij mij. Daar speelt Apollo 13 aardig op in, want het grootste deel van de tijd heb je ook echt het idee dat de 3 astronauten daadwerkelijk in de ruimte zijn, al weet de prent maar niet los te komen van het feit dat de drie het toch zouden gaan overleven, wat op zich best jammer is, want de spanning wordt aardig opgebouwd, zijn alle oplossingen die men verzint om de terugkeer mogelijk te maken over het algemeen voldoende interessant en ligt de geloofwaardigheid hoog. Toch zijn er ook minpunten. Zo verkiest men er toch weer voor om terug te grijpen naar de clichematige en o zo gemakkelijke uitweg om het verhaal lopend te krijgen doormiddel van alle familietaferelen, welke overigens ook nog eens geen moment van toegevoegde waarde zijn; en is het acteerwerk nauwelijks sfeerverhogend, wat ik uitermate teleurstellend vond.
Tom Hanks heeft het simpelweg niet in deze film, zoals het zo vaak alles of juist niks is bij hem. En naast hem voegt noch Paxton noch Bacon ook maar iets aan de film toe. Ronduit zonde, want het had juist deze film zoveel goed kunnen doen. In de bijrollen zien we dan wel een sterke Harris en Quinlan, maar hun rol is van zodanige lage importantie dat zei de film onmogelijk bij de hand kunnen nemen, al moet gezegd dat Harris een heel eind op weg was. De dialogen zijn verder van een gemiddeld niveau en zag ik eerder gemiddelde films als Ransom en Far and Away van Howard en aan dat rijtje kan Apollo 13 moeiteloos toegevoegd worden. Howard pakt opnieuw nauwelijks het initiatief, iets dat hij misschien pas later begon te beseffen, aangezien 5 van zijn 6 laatste films goed tot zeer goed scoren en daarvoor veelal middelmatige films zijn cv sieren.
Echter moet Apollo 13 het vooral van de cinematografie hebben. Hoewel het camerawerk niet echt bijzonder is zijn vele randzaken dat wel. Zo is de montage van hoog niveau, zijn de decors van het ruimteschip gewoonweg fantastisch, kunnen de special effects er vandaag de dag met gemak nog mee door en karakteriseert een fijne soundtrack deze prent. Jammer genoeg ontbreekt het de film aan finesse en voldoende stootkracht bij de drie hoofdrolspelers om echt tot grote hoogten te stijgen. Nu ik de balans opmaak komen er toch meer hoogtepunten dan dieptepunten in de film voor, waardoor er toch een dikverdiende 3,5 uit de koker komt rollen.
Script / Verhaal:................ 3,00
Acteerwerk:....................... 3,00
Regie / Speelduur:.......... 3,50
Realisme:......................... 4,00
Cinematografie:............... 4,00
huVILEub
Erg vermakelijke film. Hij was wel heel erg ver'hollywood', vooral het einde. Maar ondanks dat was het heel erg vermakelijk. Goede acteurs en goed camerawerk. De spanning zat goed in de film, net als de emoties.
Warren Stantin
Best aangename film maar het laatste half uur vervalt helaas weer in typisch Amerikaans sentiment en moralisme.
Arnhemmer
Ik heb deze film na ruim 10 jaar weer eens bekeken. Destijds maakte deze prent al een ijzersterke indruk. Nu blijkt dat deze film, voor mij, totaal niets aan kracht heeft ingeleverd. Een geweldige film van Ron Howard (happy days), temeer omdat dit een waargebeurd verhaal is. Regelrecht mijn top 10 in.
Ik ben benieuwd of jij, bij de landing, je traantjes had kunnen binnen houden als jouw geliefde / familielid in die capsule had gezeten. In mijn ogen dus geen typisch Amerikaans sentiment en moralisme. Enkel menselijke emotie.
lucdecoster
Geef maar 5* i.p..v. 4,5* ; als ie in uw top 10 komt, op een halve ster komt het ook niet op aan.
Arnhemmer
4,5* voor deze prent, omdat er toch nog wel een paar scherpe randjes aan zaten. Zo zag bv. de rookontwikkeling bij de `ignition` van de Apollo 13, vanuit het oogpunt van Ken Mattingly, er net iets te veel `CGI` uit. Storend ten opzichte van alle andere prachtige `special effects` in deze film. Enkele acteurs, in het Houston Mission Control Center, met een kleine rol met maar èèn of twee regels tekst, overacteerde naar mijn mening net iets te veel. Daarom net geen 5*.
in uw top 10
Zeg maar `jij / jouw`.
mnrk
Een prima film van Ron Howard met een net zo prima cast.
Al is het hele verhaal bekend en weet je al hoe het zal aflopen blijft het toch een film die je blijft boeien.
Film zit goed in elkaar en de special effects zijn ook in orde ( film uit 1995).
Avlater
Een prima film van Ron Howard met een net zo prima cast.
Inderdaad je weet hoe het af gaat lopen en toch blijft het spannend.
Vinokourov
Technisch zit deze film perfect in elkaar: Apollo 13 is een prachtige productie die de angstige dagen rond de rampvlucht van de Apollo 13 tot in detail en serieus behandelt. Af en toe tikkeltje heroïsch en sentimenteel in toon, maar anders zou het een grote droge bende worden en dat is ook niet tof. Daarbij is het ook ontzettend knap hoe de crew toentertijd veilig op aarde heeft weten te landen.
Film Fan
Wat een waanzinnig goede film. Hoewel het verhaal bekend is, is het erg goed in beeld gebracht en is de spanning in zowel het ruimteschip als in Houston goed overgebracht. Ik ben al een aantal malen in Kennedy Space Centre geweest maar moet nog iedere keer aan deze film denken als ik daar ben.
vph1272qm
goeie film, redelijk naar waarheid gedaan.
voor de geintereseerde: de docu "for all mankind" bevat alleen maar echte opnames van diverse apollo, waaronder 13, vluchten.
vind ik persoonlijk vele malen indrukwekkender....
Film Fan
Niets mis dat je dat vindt, maar 't is wel appels met peren vergelijken.
vph1272qm
klopt, maar ik geef t maar ff aan....:-)
ik keek ze vlak achter elkaar, weer geinspireerd geraakt door de apollo 13 film...
mayhemblik
Ik heb het eigenlijk niet zo op van die typisch amerikaanse heroische film maar deze vond ik toch razend spannend en ook erg interessant.
Ik heb echt zitten genieten en ik moest vanaf de helft van de film eigenlijk steeds denken aan die 118? mannen die in 2000 met de Koersk op de bodem lagen, wat zullen die het toch ongelofelijk slecht hebben gehad zeg, brrrr.
Volgens mij is dat nog claustrofobischer dan wat hier gebeurd is, niet dat dit zo'n geweldige ervaring moet zijn geweest voor de astronauten, nee zeer zeker niet.
Ik kreeg het er zelf benauwd van.
Deze jongen blijft gewoon wel lekker fietsen, dan kom je ook (bijna) overal.
Zeriel
Men neme een verzameling dik hout , en zaagt het tot planken, e voila: Apollo 13 is verfilmd.
De film kon mij totaal niet boeien. Het verhaal is al bekend , het is gewoon keurig vertaald naar een film. Hoe maak je van een waar gebeurd verhaal toch een interessante film? Waar de Titanic wel grandioos in is geslaagd, je gaat ten onder met de Titanic (of qua claustrofobie Das Boot), slaagt Apollo 13 daar niet in.
Dat komt omdat we nooit lang in de ruimtecapsule blijven, want we gaan steeds terug naar Houston, en moeten ook nog meeleven met de vrouw van Jim Lovell, dit leidt alleen maar af, waardoor je het zelf nooit benauwd krijgt.Dit alles oversaust met een strijk en hobo-orkest klanken
, bijzonder storend.
De astronauten vond ik ook niet echt overtuigend, zeker Tom Hanks niet, die een zeer ervaren astronaut: Jim lovell, moet voorstellen. Ik had geen moment het gevoel dat hij zo ervaren was. Dit wordt dan in een scene verbeeld dat de andere twee naar de Maan willen kijken, en hij niet want hij heeft het al gezien. Alsof de Maan bij een tweede bezoek niet meer interessant zou zijn. Een beetje zwak.
Het is allemaal vrij voorspelbaar typisch Amerikaans helden drama, met een stevig dosis vlagvertoon, gemaakt met een ruim budget.
Net als Titanic hoefde ik deze film eerst niet te zien, omdat ik dit al vreesde. Maar waar Titanic me volledig meezoog de oceaan in, gaat Apollo 13 ten onder in voorspelbaarheid.
fappie
- 2005 stemmen
Opzicht een prima film, maar inhoudelijk stelde het gewoon te weinig voor. Natuurlijk is het wel een waargebeurd verhaal, maar heel bijzonder is het eigenlijk niet. Tom Hanks was goed en de uitwerking was ook prima.
3,0
John Lee Hooker
Eens met fappie. Ik vond er vrij weinig aan en zal 'm ook nooit een tweede keer willen zien.
- 2 -
DragQueen
Prima drama, met aardig acteerwerk van hanks, paxton en bacon. de film zelf is goed verteerbaar, maar ontstijgt nergens echt de middenmaat. toch aardig om eens te zien. het bleef in ieder geval genoeg boeien. 3 sterren.
Mooi spannend drama met goede rollen van Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Een leuke film om eens gezien te hebben. Het verhaal is toch heel waarheidsgetrouw. Alleen is de film niet erg spannend en het einde is wel wat voorspelbaar en heel erg typisch Hollywood.
De film verveelde niet, maar het was ook nergens spannend. 3*
erik neuteboom
Professioneel in elkaar gezette film met goede opbouw en bij vlagen zeer spannend en meeslepend. Ik vond er een boeiend contrast inzitten tussen techniek en emotie: het ene moment piekert iedereen in Houston zich suf wat de beste optie is of moet de bemanning van de Apollo acuut improviseren, het andere moment zie je de wanhoop, angst en vertwijfeling bij het thuisfront, in Houston en in de cabine van de Apollo 13. Vrij cynisch is dat de media het niet nodig vond aandacht te besteden aan de Apollo 13 omdat men het teveel een routine vlucht vond maar toen het misging met deze vlucht was het ineens wereldnieuws en dook men er massaal bovenop. Verder vond ik het allemaal fraai en dynamisch gefilmd, alleen stoor ik me altijd aan die typische Hollywood film muziek met die zwellende klanken bij drama. Ook beelden zoals het moment dat Lovell uit zijn cabine naar de aarde kijkt en zijn vrouw toevallig net uit het raam naar de maan zijn me net iets te gelikt. Die momenten zijn er wel meer in Apollo 13 zoals bijvoorbeeld wanneer de trouwring van mevrouw Lovell tijdens het douchen in het putje valt, vlak voordat haar man naar de maan zal gaan, typische ‘over-the-top Hollywood-dramatiek’. Daarom houd ik het op niet hoger dan een welverdiende 3,5 ster want ondanks de lange speelduur van bijna 2,5 uur bleef deze film mij wel boeien.
Stephan
Poeh... wat word ik moe van die "typisch Amerikaans" opmerkingen.
Apollo 13 IS een heroïsche gebeurtenis. Het IS een staaltje vakmanschap. En ja... ze hebben het gehaald. Je kunt daar moeilijk wat anders voor verzinnen.
erik neuteboom
Poeh ... wat word ik moe van die "typisch Amerikaanse" elementen.
Wat jammer dat ze daar niks anders voor verzinnen, het moet in Hollywood nu eenmaal allemaal appeleren aan een hapklare brok van dramatiek, heroiek en vaderlandse trots. Want dan verlaat de gemiddelde Amerikaan de bioscoop met een blij en goed gevoel.
Stephan
De echte Apollo 13:
Dramatiek................ check
Heroiek......................check
Vaderlandse trots... check
Waarom zou je iets dat in werkelijkheid zo gebeurd is veranderen in iets anders? Dat zou ik dit geval 'valse bescheidenheid' zijn, en dat is dan inderdaad weer iets typisch Nederlands.
Marten1993
Prima film. Geen saai moment in gevonden. De acteurs zijn ook goed gekozen voor de film!
Arnhemmer
Poeh... wat word ik moe van die "typisch Amerikaans" opmerkingen.
Film Fan
Er zijn er meer hoor. Het staat hierboven toch duidelijk: Verenigde Staten / Drama. Als je daar niet van houd schuif 'm dan niet in je DVD speler maar maak er een kleiduif van. En ja de grootste industrie van de US is de entertainment business, en hoe komt dat? Juist omdat ze er in alle facetten goed in zijn. Er is geen land wat daar aan kan tippen.
booyo
Bedankt, ik hoef je nu slechts te quoten om mijn mening te kunnen geven
Beoordeling dan ook hetzelfde. Een ruime 3,5*
movie acteurs
Zeer goede film.
De impact van toentertijd, met name het fenomeen : "mens op de maan" komt hier erg sterk naar voren. Komt sowieso ook door het erg sterke acteerwerk van de cast. De film wist mij ernstig te boeien. Een onplezierige zit was het voor mij zeker niet. Vooral de beelden in de ruimte zijn fascinerend mede door de mooie muziek. Een mooie film van Ron Howard. 4,0.

De zes beste films geregisseerd door de vandaag jarige Ron Howard (68)

Hartkloppingen: de vijf spannendste films die op Netflix te vinden zijn

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

The Green Mile

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013

Lion of the Desert
Biografie / Drama, 1980
maanfloridanasaspaceman race against timehouston, texasgebaseerd op een waargebeurd verhaalruimtereddenoverlevingrampexplosieastronautimaxsaturn v rocket couragehypothermiaapollo programcape kennedylunar missionspacecraft accident