• 9.371.620 stemmen

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon

Releasedatum: 12 oktober 1995

Plot Apollo 13

"Houston, we have a problem."

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de 13e Apollo missie, op weg naar de maan. De astronauten Lovell, Haise en Swigert ondervinden dat er in 1970, na de landing op de maan, nog maar weinig interesse is in de missies naar de maan. Dit verandert echter als er een aantal dingen verkeerd gaan in de Apollo, en een terugkeer naar de Aarde onwaarschijnlijk wordt.

Jim Lovell

Deke Slayton

Mary Haise

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Weer een aflevering uit de serie "de avonturen van Tom Hanks", omdat hij bijna altijd min of meer het zelfde typetje speelt. Desondanks een erg goede film, die misschien wel wat minder leuk is omdat je op voorhand de afloop al weet.

avatar van otherfool

otherfool

Goed gemaakt entertainment met een goede cast, maar echt spannend/enerverend? Nou nee. 3*.

avatar van italian

italian

veel te langdradige film...

zeker het eerste deel voor dat ze in de ruimte gaan is vreselijk saai.net zoals het acteerwerk: hanks en paxton spelen matig en de rol van bacon konden ze voor mijn part wel schrappen.het zijn allemaal prima acteurs maar deze keer was het echt niet goed...

en dan heb ik nog niets gezegd over het einde!!

nergens wordt de film echt spannend

apollo 13 is gewoon een mix van goede acteurs en special effects,meer niet.

het hier hoge verwachtingen naar maar het haalt met moeite een 2,5

avatar van Film Pegasus

Zoals er al mensen gezegd hebben lijkt het soms langdradig met al het jargon dat gebruikt wordt. De acteerprestaties zijn wel goed, maar zeker geen klassiekers. Waarom Hanks meer recht had op een Oscar tegenover zijn collega's is me een raadsel. De film begint nogal traag, maar dat kan voor een deel aan het onvermijdelijke taalgebruik liggen met veel jargon. Eens de ramp begint schiet er echter een shot energie in de film. De regisseur en montage zorgen dat de spanning mooi opgebouwd wordt. En dat is niet evident met een waargebeurd verhaal, waarvan al bekend is hoe het eindigt.

Minpunt is (zoals ik al een paar keer zei) het jargon en het wetenschappelijke gedeelte en eigenlijk had ik meer verwacht van de cast.

Pluspunten zijn de opbouw van de spanning (vooral 2e deel van de film) en de prachtige beelden. Mooi decor in de shuttle en de mooiste lozing van urine in film.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Traditioneel, doch oerdegelijk vakmanschap, waarmee Howard voor het eerst toonde waartoe hij enigszins in staat was. De kijker voelt zich evenals de crewleden van de Apollo 13 bijzonder benauwd en geïsoleerd, wat uiteraard de nodige spanning met zich meebrengt. Daarnaast kan Howard eveneens steunen op de bijzonder authentieke kostumering, het verfijnde geluid en de degelijke acteerprestaties.

3.5* ...maar meer zit er voor een Howard meestal niet in...

avatar van stinissen

Vanmiddag herzien en ik moet tot de conclusie komen dat deze film een waar meesterwerk is.

De film heeft alles , top acteurs , drama en veel spanning daarnaast berust de film op ware gebeurtenissen.

avatar van Zinema

Ondanks de voorspelbaarheid, is dit een prettig te pruimen film. Misschien ietwat langdradig maar ook spannend met uitstekend acteerwerk, Goed.

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Ik vond het in het begin inderdaad een beetje een pro -Amerika film, maar hij groeit enorm. Dingen als de verloren ring zijn een beetje saai en onnodig, zeker omdat ze er niet meer op terug komen. De special effects waren niet echt geweldig, maar ook die vielen niet tegen. De hele film lang voelde ik eigenlijk een 3 a 3.5 aankomen, maar op het moment dat de 3 minuten aanbreken voel je toch dat je echt geeft om de personages. De blijheid die je dan krijgt voelt gewoon geweldig, en gelukkig ook geen ellenlang einde.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Apollo 13.. Een erg mooie film. Tom Hanks, Kevin Bacon, Ed Harris etc. acteerden erg goed hun rollen. Wat me ook opviel was dat er prachtige muziek in de film zat, en ook dat de film zelf heel mooi gemaakt was. Het einde kon bijna niet beter. Hier en daar was het misschien wat langdradig, maar over het algemeen vond ik het zeer zeker een goede film.

avatar van huVILEub

huVILEub

Erg vermakelijke film. Hij was wel heel erg ver'hollywood', vooral het einde. Maar ondanks dat was het heel erg vermakelijk. Goede acteurs en goed camerawerk. De spanning zat goed in de film, net als de emoties.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Technisch zit deze film perfect in elkaar: Apollo 13 is een prachtige productie die de angstige dagen rond de rampvlucht van de Apollo 13 tot in detail en serieus behandelt. Af en toe tikkeltje heroïsch en sentimenteel in toon, maar anders zou het een grote droge bende worden en dat is ook niet tof. Daarbij is het ook ontzettend knap hoe de crew toentertijd veilig op aarde heeft weten te landen.

avatar van Zeriel

Zeriel

Men neme een verzameling dik hout , en zaagt het tot planken, e voila: Apollo 13 is verfilmd.

De film kon mij totaal niet boeien. Het verhaal is al bekend , het is gewoon keurig vertaald naar een film. Hoe maak je van een waar gebeurd verhaal toch een interessante film? Waar de Titanic wel grandioos in is geslaagd, je gaat ten onder met de Titanic (of qua claustrofobie Das Boot), slaagt Apollo 13 daar niet in.

Dat komt omdat we nooit lang in de ruimtecapsule blijven, want we gaan steeds terug naar Houston, en moeten ook nog meeleven met de vrouw van Jim Lovell, dit leidt alleen maar af, waardoor je het zelf nooit benauwd krijgt.Dit alles oversaust met een strijk en hobo-orkest klanken , bijzonder storend.

De astronauten vond ik ook niet echt overtuigend, zeker Tom Hanks niet, die een zeer ervaren astronaut: Jim lovell, moet voorstellen. Ik had geen moment het gevoel dat hij zo ervaren was. Dit wordt dan in een scene verbeeld dat de andere twee naar de Maan willen kijken, en hij niet want hij heeft het al gezien. Alsof de Maan bij een tweede bezoek niet meer interessant zou zijn. Een beetje zwak.

Het is allemaal vrij voorspelbaar typisch Amerikaans helden drama, met een stevig dosis vlagvertoon, gemaakt met een ruim budget.

Net als Titanic hoefde ik deze film eerst niet te zien, omdat ik dit al vreesde. Maar waar Titanic me volledig meezoog de oceaan in, gaat Apollo 13 ten onder in voorspelbaarheid.

avatar van Theunissen

Mooi spannend drama met goede rollen van Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Een leuke film om eens gezien te hebben. Het verhaal is toch heel waarheidsgetrouw. Alleen is de film niet erg spannend en het einde is wel wat voorspelbaar en heel erg typisch Hollywood.

De film verveelde niet, maar het was ook nergens spannend. 3*

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zeer goede film.

De impact van toentertijd, met name het fenomeen : "mens op de maan" komt hier erg sterk naar voren. Komt sowieso ook door het erg sterke acteerwerk van de cast. De film wist mij ernstig te boeien. Een onplezierige zit was het voor mij zeker niet. Vooral de beelden in de ruimte zijn fascinerend mede door de mooie muziek. Een mooie film van Ron Howard. 4,0.

avatar van 606

Erg mooi gemaakte en fascinerende film met behoorlijk spannende momenten.

Zeer goed geacteerd en zeer mooie beelden.

3,5 ster

avatar van scorsese

Geweldige film over de welbekende reis van Apollo 13. Vanaf het moment dat het fout gaat blijft het werkelijk onophoudelijk spannend tot het einde (ondanks dat de uitkomst al bekend is). Buitengewoon spectaculair en realistisch in beeld gebracht waarbij veel oog voor detail. Ook complimenten voor hoe de moeilijke materie wordt uitgelegd zodat een leek het ook begrijpt. Verder een hele fijne cast waarbij Ed Harris misschien nog wel het meest opvalt.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Een aantal maanden geleden heb ik deze op tv gekeken. Tom Hanks doet het zoals altijd goed en ook Gary Sinise had een leuke rol (die 2 zitten in veel films samen trouwens). De films is goed nagemaakt van het waargebeurde verhaal. Ik wist niet hoe het in het echt afliep dus het was alsnog redelijk spannend. Eerlijk gezegt had ik precies het tegenovergestelde verwacht als einde. Een minpunt was dat de film te langdradig is.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Goede film die op een sterke manier laat zien hoe het er aan toe moet zijn gegaan met de Apollo 13 missie. De chaos in het NASA-centrum wordt mooi weergegeven en komt zeer realistisch over. Het is dus wel eens leuk om dat allemaal te zien, maar dat had evengoed in een wat kortere tijd gedaan kunnen worden. Nu vond ik het soms wat langdradig: de Apollo 13 had blijkbaar te kampen met het ene na het andere probleem, maar dat was niet allemaal even boeiend (al weet ik ook wel dat de film gebaseerd is op waargebeurde feiten, zodat de regisseur er waarschijnlijk zo veel mogelijk wou insteken).

avatar van Spetie

Degelijke verfilming van de ongeluksvlucht naar de maan.

Men neme een ervaren regisseur, een aantal ervaren acteurs en dan vloeit er meestal wel iets goeds uit voort, moet men gedacht hebben. Tom Hanks, Ed Harris, Gary Sinise En Kevin Bacon doen het allemaal naar behoren. Vooral Sinise is erg goed hier, jammer dat zijn rol niet zo heel groot is.

Het begint allemaal nogal vrij traag, maar als het op een gegeven moment dan misgaat, komt alles letterlijk en figuurlijk in een flinke stroomversnelling terecht. Howard slaagt erin om vooral door de prima montage, de nodige spanning te creëren, ondanks het feit dat de afloop vrij gemakkelijk in te vullen is. Tussendoor zakt het overigens soms wel een beetje in. Ook de typische Amerikaanse heroïek is weer aanwezig, maar dat zit blijkbaar in de cultuur van het land verweven. Ik vond het hier niet zo heel storend.

Kortom zeker niet slecht dus. Misschien een ietwat te lange aanloop, maar goed gemaakt, redelijk goed geacteerd, zoals eigenlijk alles vrij stabiel is, inclusief de uiteindelijk waardering van mijn kant.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Het is inderdaad een dramafilm, zonder blockbuster elementen, maar wel met spanning. Ik vind het wel een aparte film.

Het duurde even voordat ik het boeiend begon te vinden, maar op een gegeven moment vond ik de uitbeelding echt intrigeren. Het was ook boeiend om naar de acteerprestaties te kijken en de sfeer vind ik prettig, een tikje afstandelijk en toch ook enigszins beklemmend af en toe.

Het uiterlijk is wel wat gedateerd, maar bij dit soort drama is dat niet storend en prima passend.

Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon zijn niet de minste acteurs, het level van acteren is erg goed. Je krijgt goed feeling met de personages. Een goede soundtrack met mooie sixties songs completeert het geheel.

Gave cinema.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Op zich wel een leuk en vermakelijk filmpje maar niet meer dan dat. Tot aan het moment van de reis kabbelt het redelijk voort. Het verhaal wordt een beetje op gang gehouden door het charismatische karakter van Hanks maar verder blijft het redelijk saai.

Vanaf het moment dat de astronauten daadwerkelijk op reis gaan wordt het wat spannender. Je zit toch met ze mee te leven en de vraag of ze wel weer terug op aarde kunnen keren is behoorlijk spannend. Wat ik ook wel een extra element vond was de reactie van het publiek. De maatschappij op zich. Op het moment dat ze op reis gaan is er vrij weinig belangstelling. Armstrong was al een keer op de maan geland en toen was de spanning er af. Niemand keek naar de uitzendingen die de astronauten maakten.

Maar die onverschilligheid van de mensen veranderde plotsklaps toen het bleek dat de astronauten misschien niet meer naar huis zouden kunnen komen. Toen was er opeens spanning en sensatie en stortte iedereen zich op het verhaal. Opeens was er wel vollop belangstelling en medeleven. Tegenwoordig zie je dit soort mediahypes vaker maar ten tijde van het opnemen van deze film was dat volgens mij veel minder.

Het is wel interessant om deze film een keer te bekijken aangezien het een waargebeurd verhaal is. Het is geen spanning en sensatie verhaal a la Armageddon maar dat lijkt me vrij logisch aangezien het waargebeurd is.

avatar van Wuotanaan

Wuotanaan

Doorgaans hebben rampenfilms twee uitkomsten: of alles gaat gruwelijk fout, of alles komt toch nog goed. Daar het hier een Amerikaanse 90's film met Tom Hanks in de hoofdrol betreft, weet je dan eigenlijk alweer genoeg.

En toch is dat bij Apollo 13 niet echt storend. Regisseur Ron Howard heeft namelijk gezorgd voor een constante spanning bij de problemen die zich voordoen tijdens de vlucht, waardoor je eigenlijk voortdurend op het puntje van je stoel blijft zit. De meeslepende muziek speelt daar een grote rol in; de meer dramatische scènes worden uitstekend ondersteund door de soundtrack.

De uitmuntende cast helpt ook een handje mee; Hanks is zoals altijd de alleswetende leider van het stel, Bacon mag de rookie uithangen en Paxton is zit er een beetje tussenin. Wat dat betreft had de rol van de laatstgenoemde wellicht beter geruild kunnen worden met die van Gary Sinise, die deze taak beter toevertrouwd zou zijn geweest. Desondanks vervullen Sinise als collega-astronaut en Ed Harris als flight director op aarde hun rollen met verve.

Toch kleeft er wel aan nadeel aan Apollo 13, en dat is de lengte. Op een gegeven moment kende ik het trucje wel en zat ik alleen nog maar de climax af te wachten. Deze was jammer genoeg over-the-top heroïsch met de bijbehorende feelgood sentimenten die je bij een verder vrij sobere film eigenlijk wel kunt missen.

Dat had dus wel wat subtieler gemogen, maar het is en blijft een Amerikaanse blockbuster natuurlijk

avatar van Insignificance

Insignificance

Over hoe Apollo 13 alsnog een televisie succes werd. Net als al het andere iets dat Howard in een dusdanig ruime mate toedient, dat je er snel de buik van vol kunt hebben. Spoon-feeding volgens het boekje, waar elke emotie en andere lading kunstmatig wordt opgeklopt. Frappant dat je je zo in de technische aspecten van zo'n ruimtereis verdiept om dan zo'n glibberige film af te leveren.

Van de openingsmuziek kreeg ik al de kriebels en het blijft ook maar doortetteren. Je zou denken dat een bepaalde mate van stilte beter matcht met dit soort ellende tussen maan en aarde. Dan wordt er ook nog eens te vaak en te snel geschakeld tussen de astronauten, Mission Control en de achterblijvers, waar het kleine spanningsboogje dat er nog is, meer last dan profijt van heeft.

Verder heeft Howard niet veel te vertellen. Een potje familiedrama waar hij (te) stevig in roert met een grote naam om de kar te trekken. Hanks krijgt in feite niet meer om handen dan iemand die zijn droom uiteen ziet spatten. Blijkbaar is een blik niet voldoende en zo krijg je nog een klunzige fantasie voor de kiezen. Een hachelijk avontuur dat ten onder gaat aan sentimenteel gespartel.

avatar van Movsin

Movsin

Van regisseur Ron Howard zag ik reeds 3 knappe films : "A beautiful Mind", "Cinderella Man" en "Frost/Nixon" (

Ook deze "Apollo 13" is goed maar zal ongetwijfeld door de vele technische benamingen door mensen die wat vertrouwd zijn met ruimtevaart veel hoger worden ingeschat.

Natuurlijk wordt er ook emotie ingelast en steunt de film toch op enkele klasse-acteurs wat het allemaal wat draaglijker maakt.

Amper enige spectaculaire ruimtebeelden maar wel knappe beelden van het interieur van de capsule, de ruimtepakken enz...

avatar van John Barry

John Barry

Apollo 13 vind ik een aardige film om een keer gezien te hebben, maar ik vind de film niet helemaal geslaagd.

Het probleem van deze film is dat de filmmakers te veel willen laten zien. Ze willen laten zien hoe het in Apollo 13 was. Maar je ziet ook hoe het in Houston eraan toe gaat en wat familie leden en echtgenotes doormaken. Dit is teveel. Het liefst had ik gezien dat we de gebeurtenissen alleen maar zagen door de ogen van de drie astronauten in Apollo 13 . Als de film alleen op hun gefocust had ga je echt meeleven met de astronauten. Maar de film kiest niet voor die aanpak met als gevolg dat ik niet zo meeleef met de astronauten. Het is heel irritant dat de gebeurtenissen van de astronauten in Apollo 13 in de film steeds onderbroken worden. Doordat de filmmakers zoveel wilden laten zien kwam de film een beetje rommelig over en leefde ik uiteindelijk met niemand mee. Jammer.

Het acteerwerk in deze film is erg goed. Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon acteren alle drie heel erg goed als de drie astronauten die de ruimte in gaan. De chemie tussen die drie is erg goed. Ze zijn goed gecast. Op de rest van de cast valt ook niks aan te merken.

De film is ondanks de onderbrekingen toch op sommige momenten behoorlijk spannend. De scènes in Appolo 13 zijn van hoog niveau. Het is goed weergeven in de film hoe de astronauten met een zekere kalmte, maar soms ook met onderlinge conflicten, de problemen te lijf gaan.

De special effects die we in deze film voorgeschoteld krijgen zijn erg goed. De muziek van James Horner vond ik niet zo goed. Horner probeert naar mijn idee de situatie een beetje te geforceerd dramatisch te maken. Horner overdrijft een beetje met zijn muziek.

Al met is dit een film waar meer in had gezeten. Het acteerwerk is in ieder geval erg goed. Dit zelfde kan gezegd worden van de special effects. En de scènes in Appolo 13 zijn van hoog niveau en zijn nog vaak erg spannend. Maar de aanpak van de filmmakers om zo veel te laten staat me tegen, evenals de muziek.

3 sterren voor deze film.

avatar van blurp194

blurp194

Een wat standaard aanvoelend Ron Howard en Tom Hanks vehikel.

Het verhaal van Apollo 13 is natuurlijk ijzersterk, en hoewel iedereen nog wel weet hoe het afgelopen is blijft het toch wel wat spannend. Maar ook wel wat afstandelijk en abstract, eigenlijk - er had wel wat meer aan de kijker overgelaten mogen worden, de problemen worden te uitvoerig aangekondigd en uitgelegd, en even later jawel is het zover. Wat ook teveel ontbreekt is de sfeer in het ruimteschip, de beklemmendheid van de situatie komt maar nauwelijks over. Ook vond ik de scenes waarbij het kreupele ruimteschip koerscorrecties uitvoert wat al te overdreven.

Voor het gebeuren op de grond is veel aandacht. Aan de ene kant is dat wel leuk, maar het leidt ook wel wat veel af - en hoe relevant is het voor het verhaal eigenlijk dat de moeder van Lovell door Armstrong en Aldrin werd afgeleid van de uitzending op de televisie. Je kan ook teveel willen vertellen.

De special effects waren voor 1995 al niet al te best - dat kon toen echt al wel wat beter, dacht ik toch - maar voor nu zijn ze wel lachwekkend slecht, de beelden van de opstijgende raket zijn behoorlijk triest. Jammer - had dan liever de historische beelden gebruikt.

avatar van The Oceanic Six

Opnieuw gekeken na tig jaren en eigenlijk viel het me nu wat tegen. Op zich een boeiend verhaal rondom een mislukte ruimtereis, maar het wordt allemaal wat droogjes gebracht en met 130 minuten speeltijd is het ook best aan de erg ruime kant. Daarnaast hangt er wel een heel erg dramatisch sfeertje over de film, met bange en later juichende familieleden en NASA medewerkers. Allemaal begrijpelijk, maar het voelde op deze manier wat teveel op het sentiment gericht aan. Visueel is de film best oke, al zijn bepaalde effecten een tikje gedateerd geworden. Het acteerwerk van de hoofdrolspelers is gelukkig wel meer dan prima.

3* (was 3,5*)

avatar van Fisico

Fisico

Degelijke onderhoudende film van Howard die de Apollo-13 reis verhaalt. In principe is het al aartsmoeilijk om een boeiende en aantrekkelijke film te maken over een vrij technisch en statisch thema. Toch vind ik dat Howard het vrij behoorlijk heeft gedaan. Uiteraard heeft een film met Tom Hanks altijd een klein streepje voor bij mij, toch vond ik niet dat hij er hier bovenuit stak, integendeel zelfs. Gary Sinise maakte dan toch meer indruk op me evenals de steeds betrouwbare Ed Harris. Voor de rest allemaal prima gecast en geacteerd.

Realistisch, mooie muziek, goede sfeercreatie, goede opbouw, ... op dit vlak is de film zeker ok. Ook al kan je een aantal technische zaken niet verloochenen in de film, maar niet iedereen heeft kaas gegeten van kwantumfysica ed meer.

De film kabbelt rustig voort, echt spectaculaire dingen gebeuren er niet, maar dat is niet onlogisch voor een waargebeurd verhaal. Film is goed, zonder meer, maar niet uitzonderlijk. Howard en zijn cast deed dit prima en haalde er volgens mij het maximum uit.

avatar van TMP

TMP

Behoorlijk matige verfilming van het verhaal van de Apollo 13 missie. Het verhaal wordt op een weinig enerverende en langdradige wijze naar voren gebracht en de personages kunnen geen van allen echt boeien. De nodige bekende gezichten in de cast, maar zij weten de film ook niet naar een hoger niveau te tillen.