ad
 • 139.968 films
 • 6.690 series
 • 20.275 seizoenen
 • 435.393 acteurs
 • 282.115 gebruikers
 • 8.113.057 stemmen
Avatar
 
banner banner

Apollo 13 (1995)

Avontuur / Drama | 140 minuten
3,39 2.042 stemmen

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 140 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon

IMDb beoordeling: 7,6 (274.280)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 30 juni 1995

Over Apollo 13

"Houston, we have a problem."

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de 13e Apollo missie, op weg naar de maan. De astronauten Lovell, Haise en Swigert ondervinden dat er in 1970, na de landing op de maan, nog maar weinig interesse is in de missies naar de maan. Dit verandert echter als er een aantal dingen verkeerd gaan in de Apollo, en een terugkeer naar de Aarde onwaarschijnlijk wordt.

imageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Jim Lovell

Fred Haise

Jack Swigert

Ken Mattingly

Gene Kranz

Marilyn Lovell

Congressman

Deke Slayton

Mary Haise

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van jipt

jipt

 • 3249 berichten
 • 2776 stemmen

Niet dat ik iets heb met Ron Howard, Tom Hanks, Amerika en de dromen van de bevolking, average huisvaders en een voorspelbaar patriottistisch verhaal. Maar vond deze wel goed. De reis wordt mooi gedetailleerd episch neergezet en de film had een fijne cast. Het was ook allemaal goed gemaakt, ondanks dat de SFX gedateerd zijn.

3,5*


avatar van Wuotanaan

Wuotanaan

 • 19 berichten
 • 17 stemmen

Doorgaans hebben rampenfilms twee uitkomsten: of alles gaat gruwelijk fout, of alles komt toch nog goed. Daar het hier een Amerikaanse 90's film met Tom Hanks in de hoofdrol betreft, weet je dan eigenlijk alweer genoeg.

En toch is dat bij Apollo 13 niet echt storend. Regisseur Ron Howard heeft namelijk gezorgd voor een constante spanning bij de problemen die zich voordoen tijdens de vlucht, waardoor je eigenlijk voortdurend op het puntje van je stoel blijft zit. De meeslepende muziek speelt daar een grote rol in; de meer dramatische scènes worden uitstekend ondersteund door de soundtrack.

De uitmuntende cast helpt ook een handje mee; Hanks is zoals altijd de alleswetende leider van het stel, Bacon mag de rookie uithangen en Paxton is zit er een beetje tussenin. Wat dat betreft had de rol van de laatstgenoemde wellicht beter geruild kunnen worden met die van Gary Sinise, die deze taak beter toevertrouwd zou zijn geweest. Desondanks vervullen Sinise als collega-astronaut en Ed Harris als flight director op aarde hun rollen met verve.

Toch kleeft er wel aan nadeel aan Apollo 13, en dat is de lengte. Op een gegeven moment kende ik het trucje wel en zat ik alleen nog maar de climax af te wachten. Deze was jammer genoeg over-the-top heroïsch met de bijbehorende feelgood sentimenten die je bij een verder vrij sobere film eigenlijk wel kunt missen.

Dat had dus wel wat subtieler gemogen, maar het is en blijft een Amerikaanse blockbuster natuurlijk


avatar van Insignificance

Insignificance

 • 3216 berichten
 • 5561 stemmen

Over hoe Apollo 13 alsnog een televisie succes werd. Net als al het andere iets dat Howard in een dusdanig ruime mate toedient, dat je er snel de buik van vol kunt hebben. Spoon-feeding volgens het boekje, waar elke emotie en andere lading kunstmatig wordt opgeklopt. Frappant dat je je zo in de technische aspecten van zo'n ruimtereis verdiept om dan zo'n glibberige film af te leveren.

Van de openingsmuziek kreeg ik al de kriebels en het blijft ook maar doortetteren. Je zou denken dat een bepaalde mate van stilte beter matcht met dit soort ellende tussen maan en aarde. Dan wordt er ook nog eens te vaak en te snel geschakeld tussen de astronauten, Mission Control en de achterblijvers, waar het kleine spanningsboogje dat er nog is, meer last dan profijt van heeft.

Verder heeft Howard niet veel te vertellen. Een potje familiedrama waar hij (te) stevig in roert met een grote naam om de kar te trekken. Hanks krijgt in feite niet meer om handen dan iemand die zijn droom uiteen ziet spatten. Blijkbaar is een blik niet voldoende en zo krijg je nog een klunzige fantasie voor de kiezen. Een hachelijk avontuur dat ten onder gaat aan sentimenteel gespartel.


avatar van gauke

gauke

 • 9704 berichten
 • 12553 stemmen

Een schrijnende reconstructie van een vlucht naar de maan, gemaakt rondom de dreigende, historische woorden: "Houston, we have a problem", vol met ongelukkige omstandigheden, onderlinge spanningen en voelbare emoties bij de achterblijvers. Ron Howard voorzag zijn film van zoveel details dat het net leek of je naar een documentaire zat te kijken en stelde het menselijke drama als middelpunt van een buitengewone situatie. De regisseur voorzag zijn productie terecht van een stevige cast.


avatar van Movsin

Movsin

 • 5979 berichten
 • 7289 stemmen

Van regisseur Ron Howard zag ik reeds 3 knappe films : "A beautiful Mind", "Cinderella Man" en "Frost/Nixon" (

Ook deze "Apollo 13" is goed maar zal ongetwijfeld door de vele technische benamingen door mensen die wat vertrouwd zijn met ruimtevaart veel hoger worden ingeschat.

Natuurlijk wordt er ook emotie ingelast en steunt de film toch op enkele klasse-acteurs wat het allemaal wat draaglijker maakt.

Amper enige spectaculaire ruimtebeelden maar wel knappe beelden van het interieur van de capsule, de ruimtepakken enz...


avatar van John Barry

John Barry

 • 3366 berichten
 • 537 stemmen

Apollo 13 vind ik een aardige film om een keer gezien te hebben, maar ik vind de film niet helemaal geslaagd.

Het probleem van deze film is dat de filmmakers te veel willen laten zien. Ze willen laten zien hoe het in Apollo 13 was. Maar je ziet ook hoe het in Houston eraan toe gaat en wat familie leden en echtgenotes doormaken. Dit is teveel. Het liefst had ik gezien dat we de gebeurtenissen alleen maar zagen door de ogen van de drie astronauten in Apollo 13 . Als de film alleen op hun gefocust had ga je echt meeleven met de astronauten. Maar de film kiest niet voor die aanpak met als gevolg dat ik niet zo meeleef met de astronauten. Het is heel irritant dat de gebeurtenissen van de astronauten in Apollo 13 in de film steeds onderbroken worden. Doordat de filmmakers zoveel wilden laten zien kwam de film een beetje rommelig over en leefde ik uiteindelijk met niemand mee. Jammer.

Het acteerwerk in deze film is erg goed. Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon acteren alle drie heel erg goed als de drie astronauten die de ruimte in gaan. De chemie tussen die drie is erg goed. Ze zijn goed gecast. Op de rest van de cast valt ook niks aan te merken.

De film is ondanks de onderbrekingen toch op sommige momenten behoorlijk spannend. De scènes in Appolo 13 zijn van hoog niveau. Het is goed weergeven in de film hoe de astronauten met een zekere kalmte, maar soms ook met onderlinge conflicten, de problemen te lijf gaan.

De special effects die we in deze film voorgeschoteld krijgen zijn erg goed. De muziek van James Horner vond ik niet zo goed. Horner probeert naar mijn idee de situatie een beetje te geforceerd dramatisch te maken. Horner overdrijft een beetje met zijn muziek.

Al met is dit een film waar meer in had gezeten. Het acteerwerk is in ieder geval erg goed. Dit zelfde kan gezegd worden van de special effects. En de scènes in Appolo 13 zijn van hoog niveau en zijn nog vaak erg spannend. Maar de aanpak van de filmmakers om zo veel te laten staat me tegen, evenals de muziek.

3 sterren voor deze film.


avatar van blurp194

blurp194

 • 3049 berichten
 • 2784 stemmen

Een wat standaard aanvoelend Ron Howard en Tom Hanks vehikel.

Het verhaal van Apollo 13 is natuurlijk ijzersterk, en hoewel iedereen nog wel weet hoe het afgelopen is blijft het toch wel wat spannend. Maar ook wel wat afstandelijk en abstract, eigenlijk - er had wel wat meer aan de kijker overgelaten mogen worden, de problemen worden te uitvoerig aangekondigd en uitgelegd, en even later jawel is het zover. Wat ook teveel ontbreekt is de sfeer in het ruimteschip, de beklemmendheid van de situatie komt maar nauwelijks over. Ook vond ik de scenes waarbij het kreupele ruimteschip koerscorrecties uitvoert wat al te overdreven.

Voor het gebeuren op de grond is veel aandacht. Aan de ene kant is dat wel leuk, maar het leidt ook wel wat veel af - en hoe relevant is het voor het verhaal eigenlijk dat de moeder van Lovell door Armstrong en Aldrin werd afgeleid van de uitzending op de televisie. Je kan ook teveel willen vertellen.

De special effects waren voor 1995 al niet al te best - dat kon toen echt al wel wat beter, dacht ik toch - maar voor nu zijn ze wel lachwekkend slecht, de beelden van de opstijgende raket zijn behoorlijk triest. Jammer - had dan liever de historische beelden gebruikt.


avatar van VforVictor

VforVictor

 • 508 berichten
 • 561 stemmen

Goede film met Tom Hanks. Ze weten het wonderbaarlijk rete interessant te houden in die capsule en das best knap. Ik zat op het van me stoel ook al wist ik dat het goed zou komen. De film verveeld dus nergens.


avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5145 berichten
 • 1046 stemmen

Film neemt te veel hooi op zijn vork.

Te veel situaties die gevolgd worden die bovendien nog eens erg uitgerekt worden, traag ingeleid worden en gewoon in het algemeen erg langdradig is. Focus op een bepaald iets van de film, in dit geval de crew en de communicatie van Houston en sporadisch eens een reactie van hoe de wereld reageert, maar de balans nu is ver te zoeken. Ook is de eerste 30/45 minuten van de film totaal niet interessant. Opbouw kon gerust een pak korter, en heeft naar mijn insziens ook niet gewerkt gezien ik niet echt meeleefde met de personages.

Het is en blijft een interessant verhaal natuurlijk, maar het kon gerust een pak beter.


avatar van Boneka

Boneka

 • 1823 berichten
 • 1029 stemmen

Apollo 13 is een uitstekende "rampenfilm" die behoorlijk nauw op feiten is gebaseerd. En juist dat ene dingetje waarvan ik dacht, dit zal toch niet is inderdaad wat aangedikt. (Stemverheffingen naar elkaar toe). Voor de rest kloppen de feiten voor een zeer groot deel. En toch blijft deze film filmisch. Was alleen niet zo enthousiast over het eerste half uur met een hoog Amerikaans (Spielberg) sausje. Het thuisfront later vond ik een stuk beter in beeld gebracht. Dit stoorde mij ook niet tijdens de reis naar de maan. De lancering vond ik spectaculair in beeld gebracht en was misschien wel het mooiste in de film. We moeten er zo'n half uur op wachten en dan begint de film ook echt. Twee van deze astronauten leven overigens nog. Swigert is helaas vroeg aan kanker overleden.

De blu ray versie vond ik iets te verzadigd. Er schijnt een 4K mastered versie aan te komen. Geluid is prima in orde. Extra's zijn mooi en geven een goed beeld van deze tijd en later.


avatar van Thomas83

Thomas83

 • 3168 berichten
 • 2863 stemmen

Geen fan van Howard, maar ik kreeg laatst ineens zijn deze weer eens te kijken, en ik vind het toch wel bijzonder vermakelijk allemaal. Een van zijn beste films. De militair roffelende soundtrack doet aan het begin nog even een meer bombastische en patriottistische film vermoeden dan dit uiteindelijk is. De mensen van NASA aan de grond zijn minstens zoveel de helden als de astronauten aan boord, en een groot deel van de film draait om realistisch overkomende details en de claustrofobische sfeer en de sterke geluidseffecten.

Tom Hanks zijn personage wordt nog wel een beetje als een held geïntroduceerd maar blijft opvallend bescheiden op de achtergrond. Puttend uit eenzelfde soort bron van sympathie is Sinise de met charismatische verschijning hier. Bacon brengt ook karakter, en Harris dan weer fijn op een meer ingetogen manier.

Best bizar eigenlijk hoeveel technische discussies er nog in de film zitten, en hoe zo'n lange film dan toch loopt als een trein. En op een of andere manier stoort het nu ook niet zo dat weer zoveel bezorgde familie of vrienden op aarde volgen, tot Jims moeder in het bejaardenhuis aan toe.

Wel sterk overigens hoe precies iedereen alles kan volgen. En de muziek is er vaak wel zwaar overheen. Maar over het algemeen houdt Howard zich zowaar in bewaart de uitschieters in dramatische toon voor die enkele scène die er echt toe doet. 3.5*.


avatar van Ajax&Litmanen1

Ajax&Litmanen1

 • 54276 berichten
 • 3373 stemmen

Opnieuw gekeken na tig jaren en eigenlijk viel het me nu wat tegen. Op zich een boeiend verhaal rondom een mislukte ruimtereis, maar het wordt allemaal wat droogjes gebracht en met 130 minuten speeltijd is het ook best aan de erg ruime kant. Daarnaast hangt er wel een heel erg dramatisch sfeertje over de film, met bange en later juichende familieleden en NASA medewerkers. Allemaal begrijpelijk, maar het voelde op deze manier wat teveel op het sentiment gericht aan. Visueel is de film best oke, al zijn bepaalde effecten een tikje gedateerd geworden. Het acteerwerk van de hoofdrolspelers is gelukkig wel meer dan prima.

3* (was 3,5*)


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 3185 berichten
 • 2495 stemmen

Degelijke onderhoudende film van Howard die de Apollo-13 reis verhaalt. In principe is het al aartsmoeilijk om een boeiende en aantrekkelijke film te maken over een vrij technisch en statisch thema. Toch vind ik dat Howard het vrij behoorlijk heeft gedaan. Uiteraard heeft een film met Tom Hanks altijd een klein streepje voor bij mij, toch vond ik niet dat hij er hier bovenuit stak, integendeel zelfs. Gary Sinise maakte dan toch meer indruk op me evenals de steeds betrouwbare Ed Harris. Voor de rest allemaal prima gecast en geacteerd.

Realistisch, mooie muziek, goede sfeercreatie, goede opbouw, ... op dit vlak is de film zeker ok. Ook al kan je een aantal technische zaken niet verloochenen in de film, maar niet iedereen heeft kaas gegeten van kwantumfysica ed meer.

De film kabbelt rustig voort, echt spectaculaire dingen gebeuren er niet, maar dat is niet onlogisch voor een waargebeurd verhaal. Film is goed, zonder meer, maar niet uitzonderlijk. Howard en zijn cast deed dit prima en haalde er volgens mij het maximum uit.


avatar van TMP

TMP

 • 1353 berichten
 • 1354 stemmen

Behoorlijk matige verfilming van het verhaal van de Apollo 13 missie. Het verhaal wordt op een weinig enerverende en langdradige wijze naar voren gebracht en de personages kunnen geen van allen echt boeien. De nodige bekende gezichten in de cast, maar zij weten de film ook niet naar een hoger niveau te tillen.


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 85415 berichten
 • 9938 stemmen

Howard is saai.

Typische Hollywood verfilming. De film neemt lekker de tijd om alles tot in de puntjes uiteen te zetten, maar lijkt te vergeten dat de acteurs niet meteen veel diepgang hebben, dat het verhaal ondertussen wel bekend is en dat het best wat snediger had gemogen om de spanning wat op te krikken.

Ondertussen zijn we ook wel verwend met dit soort film. Een Gravity of zelfs Life spreken veel meer tot de verbeelding als het gaat over thrillers die zich afspelen tussen de Aarde en de Maan. Het is allemaal een stuk spectaculairder en innemender, bij Apollo 13 zit je toch vooral te kijken naar een Howard die met wat lijm en plakband een ruimtereis op film probeert te krijgen.

Het resultaat is er ook naar. De film duurt veel te lang, het drama aan de zijkant mist alle impact en de spanning ebt al redelijk snel weg uit de film. Want rest is Hollywoodbezinksel dat in elke genre hetzelfde smaakt. Niet slecht gemaakt, maar oh zo droog en saai.

1.5*


avatar van Cellulord

Cellulord

 • 597 berichten
 • 2353 stemmen

Onderhond schreef:

Ondertussen zijn we ook wel verwend met dit soort film.

Dat mag men wel zeggen.

Heb deze nog steeds op 4* staan maar heb hem dan ook 20 jaar geleden gezien en denk ook dat hij bij een herziening, die er waarschijnlijk nooit komt, door de mand zal vallen.

'tis niet enkel dat dit soort films over het algemeen steeds beter gemmakt worden, ook de toeschouwer zelf groeit (hopelijk) met de tijd.


avatar van Flat Eric

Flat Eric

 • 6364 berichten
 • 1025 stemmen

Met Tom Hanks op reis is nooit een goed idee.

Na herziening viel deze me erg tegen. Dat komt denk ik ook mede door het geweldige First Man (2018) in het genre. Het waargebeurde verhaal van Apollo13 an sich is natuurlijk interessant maar de spanning en het meeleven met de crew kwam maar niet van de grond. Daarnaast of mede daardoor duurde het allemaal te lang en begon ik me ook te ergeren aan de verplichte bombastische epische heroïsche Hollywood soundtrack. Nee, geef mij maar de Eerste Man.


avatar van IH88

IH88

 • 5738 berichten
 • 3013 stemmen

“Houston, we have a problem.”

Uitstekende film rond de Apollo 13 missie, die niet helemaal vlekkeloos verliep (een understatement). Tom Hanks is natuurlijk perfect in dit soort rollen, en alle andere acteurs zijn ook goed op dreef. Paxton, Bacon, Harris, Sinise etc. Dit zijn acteurs die je wel om een boodschap kan sturen. Ron Howard weet de ruimtemissie ook indrukwekkend en spannend in beeld te brengen, en de manier waarop alles misgaat levert nagelbijtende momenten op. Ondanks dat je uitkomst al weet.


avatar van eempag

eempag

 • 292 berichten
 • 246 stemmen

Ja ik ben echt al zo oud dat ik nog weet dat het iedere dag in iedere nieuwsuitzending over de Apollo 13 ging zelfs in Nederland.

Natuurlijk niet zoals nu met internet en alles maar wel in de NOS journaals en dergelijke op de vaste tijden.

En natuurlijk pas vanaf het moment dat het fout ging.

Dus ja, erg goed en sfeervol neergezet.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 4214 berichten
 • 3003 stemmen

Ok.

Uiteindelijk vond ik het niet heel veel meer dan een wat doorsnee biografie verfilming die duidelijk door Amerikaanse handen is afgeleverd. Desondanks blijft het toch wel altijd op niveau, alleen weet de film hier en daar kansen te laten liggen.

Vaat is toch wel prima. Wel Amerikaans, en echt Pro-Amerikaanse koppen, maarja. Hanks is best leuk bezig, Bacon en Paxton voldoen ook wel. De rest, inclusief Harris, was wat onzichtbaar uiteindelijk. Voor de rest niet heel veel uitschieters.

Het duurt eventjes voordat ze de ruimte ingaan, maar echt saai wordt het nooit. Ondanks dat de drama niet perfect en impactloos is, weet het wel te boeien. Eenmaal in de ruimte krijgt de film wat vaart, maar de spanning wordt niet al te lang vastgehouden echter.

Ik vond de focus op de mannen in de ruimte uiteindelijk niet al te groot. Eenmaal ze de problemen hebben, lijkt de focus vooral op het grondpersoneel te zijn. Het zijn toch wel de verkeerde focussen die de spanning wegzuigen uit de film. De aanloop naar het probleem bijvoorbeeld was best spannend.

Richting het einde krijgt de film wel weer wat kracht, maar alles daarvoor vind ik vooral wat standaard gepraat dat niet al te opwindend is. Respect naar alle mensen die de 3 mannen op de grond kregen, maar deze film vond ik het simpelweg niet helemaal hebben. Maar desondanks krijgt het een voldoende.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 4891 berichten
 • 4839 stemmen

Prima avonturenfilm die lekker wegkijkt.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 1466 berichten
 • 1234 stemmen

Oudje alweer en ooit al eens gezien, maar veel wist ik daar niet meer van behalve de uitkomst.

De film kenmerkt zich in eerste instantie met een behoorlijk authentiek beeld qua sfeer, aankleding en settings. Daarnaast valt de beste wel lange aanloop op, een aanloop overigens die op zich wel een aardige inkijkje geeft betreffende het astronautenbestaan. Trainen, trainen, trainen...wachten en onzekerheid. Vooral op dat moment. De ruimtewedloop is al gewonnen dus zit er geen prioriteit meer achter de ruimtereizen en dus zou het zomaar kunnen zijn dat de mannen nooit te doen krijgen waar ze al die tijd voor trainen. De opluchting is dan ook des te begrijpelijker. De problemen omtrent de ziekte en risico's die je daar mee loopt des te begrijpelijk en hoe kut ook voor Mattingly begrijpelijk dat Lovell een keuze maakt voor zichzelf en niet het team, hoe egoïstisch dat ook mag zijn.

De lancering is voor 1995 best nog aardig gemaakt en met al het publiek en familie op de tribunes, en de wetenschap wat er ooit met de Challenger gebeurde, best wel een kippenvel momentje. Een aardig beeld volgt van alle mensen en systemen in de controlekamer, scenes waar Ron Howard zelf volgens mij ook regelmatig opduik in een okerkleurige trui. Aan boord van de shuttle volgt ook een aardig beeld van de drie mannen en alle technologie, kunstig voor die tijd maar soms ook ongelooflijk ingewikkeld zoals het gedeelte waar ze eerst moeten ontkoppelen om te draaien en weer aan te sluiten op de LEM naar ik meen. Tot dan is het een prima film maar geen 'hoogvlieger', iets waar snel verandering in komt.

Prima wordt nog een leuk beeld gecreëerd van de mannen die een videoboodschap sturen, iets waar lauwtjes op gereageerd wordt. Het is de aanloop naar alle problemen die snel zullen volgen. De spanning stijgt ondanks dat de film zich even lijkt te verliezen in veel technische termen en protocollen. Toch weet Howard daarna de aandacht vast te houden en de spanning langzaam op te bouwen. Vooral de momenten waarin Ken Mattingly uit bed gehaald wordt om met spoed in de simulator passende oplossingen te bedenken vind ik erg goed uitgevoerd en hadden op zich wat mij betreft langer mogen zijn. Achteraf misschien wel hun redding gezien Mattingly een enorme kennis lijkt te beschikken en een opstartvolgorde bedenkt die voldoet. Ook goed de spanning, toch ook rust en discussies die men heeft in de controlekamer en al even interessant is hoe men iets bedenkt voor het koolstofdioxide probleem. De daaropvolgende opbouw na de blackout is hemeltergend.

Apollo 13 kenmerkt zich vooral als een uiterst degelijke film met een goed opgebouwde spanningsboog die goed overkomt en pakt ondanks het feit dat je weet dat het waarschijnlijk wel goed komt. Niet te vergeten is de best aardige soundtrack van Horner en de acteurs die allen goed voor de dag komen met Hanks, Paxton, Bacon, Harris en naar mijn smaak de altijd goed presterende Gary Sinise. Een van de weinige dingen die ik kan opmerken is dat het tijdframe onduidelijk overkomt. Plotseling blijkt men toch al drie dagen onderweg in de kreupel maanlander, maar heel duidelijk komt dat niet over. Behalve dat komt Apollo 13 langzaam op gang maar boeit vanaf de helft meer dan prima, is spannend, goed in beeld gebracht en geeft een meer dan prima beeld. Goede film, geen twijfel over.


avatar van Boneka

Boneka

 • 1823 berichten
 • 1029 stemmen

Blijf dit toch een sterke luchtvaartfilm vinden. De balans is dik in orde. Afgezien van het typische Amerikaanse trompettengeschal heb ik me weer dik vermaakt. Nu op een prachtige 4K transfer. Ik durf hier best te zeggen dat Apollo 13 misschien wel de uniekste ontsnapping ooit is Daarbij heb ik vooral genoten van het teamwerk. Wat ik een beetje miste in mijn vorige film Le Mans 66 is Apollo een ware teamsport geworden. Ook het thuisfront is prachtig in beeld gebracht met alle hectiek die je maar kan verwachten van zo'n film. Enig minpuntje dat ik kan ontdekken zei mijn vorige reviewer hier al. Ineens zien we delen van de maan terwijl ik dit niet meer had verwacht. Achteraf zal men misschien nog steeds denken of de "zieke" thuisblijver (zgn mazelen) hetzelfde lot zou zijn overkomen. Overigens van de 3 astronauten zijn er nog twee in leven. Jim Lovell 92 jaar inmiddels en Fred Haise 87.Jack Swigert werd slechts 51 jaar oud .

Apollo 13 is denk ik een van de betere astronautenfilms.

Film 4.0

Beeld 4.5 (4K)

Geluid 4.5


avatar van Basto

Basto

 • 7064 berichten
 • 6015 stemmen

Net herzien op 4k. Toch wel goed gemaakt met strakke cinematografie van Dean Cundey.

Verhoogd naar 4*


avatar van mjk87

mjk87

 • 11339 berichten
 • 3230 stemmen

Iets te lang en beetje saai ook. Ondanks de spannende momenten die de film zou moeten hebben is de film dusdanig degelijk geschoten dat het nergens sprankelt of intens wordt. Typisch Hanks dus eigenlijk. Dan gaan die 140 minuten ook wel tellen, hoewel het nooit echt vervelend wordt om te kijken. Het is gewoon gezapig en nogal weinig origineel. Dan zijn aankleding en acteerwerk wel oké, wereldverheffend is het ook niet. Ook de beeldtaal is doodsimpel en de regie doet niets bijzonders. Ik zou zweren de film ooit weleens gezien te hebben, maar ik had nog geen quotering hier, dus nu alsnog. 2,5*.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 2487 berichten
 • 2630 stemmen

Als je van dit genre houdt en een goed spel van acteurs weet te waarderen, dan zit je met deze film bijna 2,5 uur goed. Dit is met Philadelphia (1993) de tweede film vandaag die ik met Tom Hanks gezien heb. Deze was meer voor de spanning en de waargebeurde feiten in de ruimte, een plek waar ik op één of andere manier een zwak voor heb. Op de psychedelische films na, ben ik altijd verrukt geweest van verhalen die zich in de ruimte afspelen. De hele serie van "Star Trek" en alles wat daarmee samenhangt gezien, als het maar enigszins realistisch is of in theorie een mogelijkheid is, dan ben ik van de partij.

Ook deze film die door sommigen traag wordt genoemd en een beetje saai, vind ik een van de betere ruimtefilms die ik gezien heb, het is toch prachtig wat je ziet en opbouw van een film mag wat mij betreft wel even duren. Weet ik ook beter waar we naar kijken. Al die voorbereidingen die horen bij het verhaal en zijn niet saai maar informatief.

Voor het geheel krijgt "Apollo 13" van mij een 8+!


jammer van het afkraak gezeik hier****het is een uitmuntende goede film***tom hanks zoiezo altijd de moeite waard****3 en een halve ster*


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 2866 berichten
 • 2023 stemmen

Vrij mak.

Een tochtje naar de Maan, maar dan niet zoals voorzien. Het zou de kijker op het tipje van z'n stoel moeten krijgen, maar deze Apollo 13 van Ron Howard is me toch wat te braaf en typisch Hollywood - ook weinig verrassend natuurlijk met Howard. De film heeft eigenlijk alles wat je van zo'n film uit de jaren 1990 mag verwachten, tot de casting aan toe. De speelduur is trouwens een stuk te lang.

2,5