Genre: Oorlog / Avontuur
Alternatieve titel: Winter in Wartime
Nederland / België
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Zondag om 10:15 uur op Film1 Drama
Plot Oorlogswinter
"A country occupied, a child's innocence lost."
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
Michiel van Beusekom
Theo
Auer
Schafter
Simon Smith (crew films)
Hopen dat er een cd van de score wordt uitgebracht, Donaggio maakt prachtige filmmuziek.
Wanneer komt de echte poster er?
Is in de maak.
Quentin
Mooi nieuws, moet nog steeds bijna janken als ik zijn 'Sally and Jack' hoor.
timbo_
Gisteren bij Het Gesprek was de regisseur aanwezig en die had het over de spaghettiwesterninvloeden die deze film in zich had. Moet zeggen ben daar erg benieuwd naar.
Quentin
Binnenkort (blijkbaar ...) hier terug te zien; http://www.hetgesprek.nl/archief/1402/
Die zullen heus niet voor iedereen zichtbaar zijn.
Net als dat de interviewer ze in het Schnitzelparadijs niet had opgemerkt. Ik overigens ook niet echt als ik de spahettiwesternkenmerken die wikipedia hanteert er langs leg. Vooral kenmerk twee herken ik niet echt
low-budgetproductie
opgenomen in Spanje en/of Italië
weinig dialogen
gewelddadig
geen uitgesproken onderscheid tussen goed en kwaad
figuranten hebben een mediterraan uiterlijk
LOL. Er zijn meer kenmerken, hoor. Overigens was het wel low budget...
rokkenjager
In Het Schnitzelparadijs heb ik overigens wel een paar spahettiwestern-kenmerken opgemerkt. Vooral paar shots vond ik wel tof om te zien.
timbo_
Wel erg jammer dat de grootste Nederlandse film die dit jaar nog uit gaat komen niet op het Nederlands Film Festival zijn premiere beleeft. Nog een reden voor of is er nooit geprobeerd hem op tijd af te krijgen?
mister blonde
Die zullen heus niet voor iedereen zichtbaar zijn.
Lachen. Hoeveel kennis dien je ervan te hebben om het te kunnen ontwaren? Ben geen kenner, maar heb er ondertussen wel een aantal gezien. Maakt Oorlogswinter weer een stukje interessanter. Of is dit Koolhoven op een Tarantino achtige promotietour?
timbo_
Dat was de andere film waarin dergelijke invloeden hadden gezeten volgens Koolhoven in zijn interview in het gesprek dus dat heb je dan vermoedelijk goed gezien.
timbo_
Bride Flight lijkt me de grootste, daarna deze en Wit Licht.
Lijkt me niet. Oorlogswinter trekt alleen al vanwege de link met het boek vermoedelijk een groot publiek. Bride Flight zou me verbazen mocht dat een hit worden als ik de cast en het verhaal zo zie. Lijkt me geen film waar een groot publiek op gaat afkomen. Wit Licht daarentegen misschien wel al zal dat voor 90 % door de aanwezigheid van Borsato komen. Of doel jij op hoeveel de film gekost heeft Quido want dat kan ik niet beoordelen. Qua aantal bezoekers zou het me in ieder geval er verbazen mocht Oorlogswinter niet de grootste van de drie worden.
Is niet haalbaar. Is ook geen reden toe als de film in december uit gaat.
Bride Flight lijkt me de grootste, daarna deze en Wit Licht.
Allemaal multi-interpretabel. Beide titels hebben een hoger budget dan Oorlogswinter.
timbo_
Nee maar kan me voorstellen dat je als Nederlandse regisseur het leuk zou vinden dat jou film de belangrijkste attractie van het Nederlands filmfestival is. Overigens heb ik net het programma even bekeken maar welke film nu de mensen moet lokken? Ik heb in ieder geval geen idee.
Zo ver voor de film uitkomt? Wat is het nut daarvan?
Quido
timbo_
Zo ver voor de film uitkomt? Wat is het nut daarvan?
Geen enkel nut. Maar dan ga je er ook vanuit dat de film per se in december moet uitkomen. Ik bedoel iedereen weet wanneer het Nederlands Film Festival is. Je kan als regisseur ook zeggen dat je naar die datum toewerkt en je film daar de premiere beleeft. Met de publiciteit die dat oplevert zou je ook in de weken/maanden erna de bioscopen vol moeten kunnen krijgen lijkt me. Kijk in dit geval is blijkbaar besloten dat die film in decemeber moet uitkomen dan snap ik ook wel dat het geen nut heeft hem nu te laten draaien in Utrecht.
timbo_
Bride Flight[/i] richt zich duidelijk op een groot publiek. Lijkt me de derde A-Film titel - na Zwartboek en Alles is Liefde - die met veel bombarie gepromoot zal worden (en waarbij dat al enkele malen tijdelijk gebeurd is). A-Film gokt duidelijk op eenzelfde aanpak als met de twee eerder genoemde titels. Of het helpt is natuurlijk een andere vraag. Van mij mogen ze het allebei goed gaan doen, en Oorlogswinter heeft - ook door het fenomenale boek - toch altijd mijn grootste interesse gehad.
Ik kan mezelf nu natuurlijk schromelijk overschatten maar volgens mij kan ik die mensen nu al vertellen dat ze zich de moeite dan beter kunnen besparen. Het succes van Zwartboek was Verhoeven met Carice. Het succes Alles is Liefde was de cast met allemaal aansprekende namen die een film konden verkopen + de link aan Love Actually. Nu moet ik me dan wel heel erg vergissen maar ik zie bij deze film geen regisseur staan die tot de verbeelding spreekt, geen acteur/actrice die die film gaat verkopen of die een groot publiek gaat trekken en hij is ook niet gebasseerd op een boek dat iedereen kent. Kortom ik voorspel een onbegonnen zaak om ook maar in de buurt van die twee films te komen.
neo
Het overgrote gedeelte van de bevolking zal echt niet weten wanneer het NFF is. Het zal vast voor publiciteit zorgen, maar het draaien (plus publiciteit) zal echt niet zo'n grote invloed hebben op bezoekersaantallen als jij vermoedt.
timbo_
Het NFF kent lang niet iedereen helemaal mee eens, maar De Wereld Draait Door kent wel iedereen. De kranten lezen wel veel mensen en op internet is het ook redelijk druk tegenwoordig. Mocht je film op het NFF goed presteren krijg je op al die fronten aandacht, zeker als verfilming van een dermate bekend boek.
Overigens zijn Koolhoven en Oorologswinter bekend genoeg om die aandacht evengoed wel te genereren maar ik denk dat het goed doen op het NFF wel degelijk positieve gevolgen kan hebben.
Tot slot wil ik nog wel even opmerken dat veel publiciteit volgens mij wel degelijk veel bezoekers oplevert en daarmee toch wel zo ongeveer de belangrijkste sleutel tot succes is.
Als cast en crew tzt in DWDD verschijnt heb je toch hetzelfde effect? Zo heel erg leeft het NFF niet in Nederldn, volgens mij....
Quentin
Overigens zijn Koolhoven [...] bekend genoeg .
Niets ten nadele van Koolhoven, maar volgens mij is het (nog) niet zo dat mensen 'naar de nieuwste Koolhoven gaan'. Is in Nederland slechts aan enkele voorbehouden; Verhoeven, Maas, Van Warmerdam en misschien wat kleinere arthouse 'auteurs'.
raymon
Het is een goed groeiend festival met vorige jaar 125.000 bezoekers en het jaar daar voor 118.000. Er is aandacht voor het festival in alle kranten, op het internet, en het festival word altijd goed gepromoot door het hele land met posters en tv spots.
Quido
timbo_
De kwaliteit kan ik natuurlijk nog niets over zeggen maar als ik eerlijk ben denk ik dat van alle bovenstaande namen enkel Rutger Hauer een naam is die echt verkoopt. En ook van hem zal het nog moeten blijken of dat nog steeds zo is. Sombogaart mag dan nog twee succesvolle films op zijn naam hebben hij zal er door het grote publiek niet aan gelinkt worden verwacht ik. Ik denk dat de namen Marco Borsato en Oorlogswinter meer bezoekers zullen genereren hoe onterecht dat misschien ook zal zijn.
P.S misschien een leuke poule van te maken weke Nederlandse film gaat het beste scoren
Daar is het festival niet belangrijk genoeg voor.
December is voor OW een betere uitbrengdatum.
Was dat maar waar.

Zwartboek