• 9.378.126 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Hopen dat er een cd van de score wordt uitgebracht, Donaggio maakt prachtige filmmuziek.

mister blonde schreef:

Wanneer komt de echte poster er?

Is in de maak.

avatar van neo

neo

Kijk erg uit naar Donaggio's muziek!

Quentin

Mooi nieuws, moet nog steeds bijna janken als ik zijn 'Sally and Jack' hoor.

timbo_

Gisteren bij Het Gesprek was de regisseur aanwezig en die had het over de spaghettiwesterninvloeden die deze film in zich had. Moet zeggen ben daar erg benieuwd naar.

Quentin

Binnenkort (blijkbaar ...) hier terug te zien; http://www.hetgesprek.nl/archief/1402/

Die zullen heus niet voor iedereen zichtbaar zijn.

Net als dat de interviewer ze in het Schnitzelparadijs niet had opgemerkt. Ik overigens ook niet echt als ik de spahettiwesternkenmerken die wikipedia hanteert er langs leg. Vooral kenmerk twee herken ik niet echt

low-budgetproductie

opgenomen in Spanje en/of Italië

weinig dialogen

gewelddadig

geen uitgesproken onderscheid tussen goed en kwaad

figuranten hebben een mediterraan uiterlijk

avatar van Wouter

LOL. Er zijn meer kenmerken, hoor. Overigens was het wel low budget...

avatar van rokkenjager

rokkenjager

In Het Schnitzelparadijs heb ik overigens wel een paar spahettiwestern-kenmerken opgemerkt. Vooral paar shots vond ik wel tof om te zien.

timbo_

Wel erg jammer dat de grootste Nederlandse film die dit jaar nog uit gaat komen niet op het Nederlands Film Festival zijn premiere beleeft. Nog een reden voor of is er nooit geprobeerd hem op tijd af te krijgen?

avatar van mister blonde

mister blonde

Die zullen heus niet voor iedereen zichtbaar zijn.

Lachen. Hoeveel kennis dien je ervan te hebben om het te kunnen ontwaren? Ben geen kenner, maar heb er ondertussen wel een aantal gezien. Maakt Oorlogswinter weer een stukje interessanter. Of is dit Koolhoven op een Tarantino achtige promotietour?

rokkenjager schreef:

Dat was de andere film waarin dergelijke invloeden hadden gezeten volgens Koolhoven in zijn interview in het gesprek dus dat heb je dan vermoedelijk goed gezien.

Bride Flight lijkt me de grootste, daarna deze en Wit Licht.

Lijkt me niet. Oorlogswinter trekt alleen al vanwege de link met het boek vermoedelijk een groot publiek. Bride Flight zou me verbazen mocht dat een hit worden als ik de cast en het verhaal zo zie. Lijkt me geen film waar een groot publiek op gaat afkomen. Wit Licht daarentegen misschien wel al zal dat voor 90 % door de aanwezigheid van Borsato komen. Of doel jij op hoeveel de film gekost heeft Quido want dat kan ik niet beoordelen. Qua aantal bezoekers zou het me in ieder geval er verbazen mocht Oorlogswinter niet de grootste van de drie worden.

timbo_ schreef:

Is niet haalbaar. Is ook geen reden toe als de film in december uit gaat.

Bride Flight lijkt me de grootste, daarna deze en Wit Licht.

Allemaal multi-interpretabel. Beide titels hebben een hoger budget dan Oorlogswinter.

timbo_

Nee maar kan me voorstellen dat je als Nederlandse regisseur het leuk zou vinden dat jou film de belangrijkste attractie van het Nederlands filmfestival is. Overigens heb ik net het programma even bekeken maar welke film nu de mensen moet lokken? Ik heb in ieder geval geen idee.

timbo_ schreef:

Zo ver voor de film uitkomt? Wat is het nut daarvan?

Wouter schreef:

Bride Flight richt zich duidelijk op een groot publiek. Lijkt me de derde A-Film titel - na Zwartboek en Alles is Liefde - die met veel bombarie gepromoot zal worden (en waarbij dat al enkele malen tijdelijk gebeurd is). A-Film gokt duidelijk op eenzelfde aanpak als met de twee eerder genoemde titels. Of het helpt is natuurlijk een andere vraag. Van mij mogen ze het allebei goed gaan doen, en Oorlogswinter heeft - ook door het fenomenale boek - toch altijd mijn grootste interesse gehad.

Wouter schreef:

Zo ver voor de film uitkomt? Wat is het nut daarvan?

Geen enkel nut. Maar dan ga je er ook vanuit dat de film per se in december moet uitkomen. Ik bedoel iedereen weet wanneer het Nederlands Film Festival is. Je kan als regisseur ook zeggen dat je naar die datum toewerkt en je film daar de premiere beleeft. Met de publiciteit die dat oplevert zou je ook in de weken/maanden erna de bioscopen vol moeten kunnen krijgen lijkt me. Kijk in dit geval is blijkbaar besloten dat die film in decemeber moet uitkomen dan snap ik ook wel dat het geen nut heeft hem nu te laten draaien in Utrecht.

Quido schreef:

Bride Flight[/i] richt zich duidelijk op een groot publiek. Lijkt me de derde A-Film titel - na Zwartboek en Alles is Liefde - die met veel bombarie gepromoot zal worden (en waarbij dat al enkele malen tijdelijk gebeurd is). A-Film gokt duidelijk op eenzelfde aanpak als met de twee eerder genoemde titels. Of het helpt is natuurlijk een andere vraag. Van mij mogen ze het allebei goed gaan doen, en Oorlogswinter heeft - ook door het fenomenale boek - toch altijd mijn grootste interesse gehad.

Ik kan mezelf nu natuurlijk schromelijk overschatten maar volgens mij kan ik die mensen nu al vertellen dat ze zich de moeite dan beter kunnen besparen. Het succes van Zwartboek was Verhoeven met Carice. Het succes Alles is Liefde was de cast met allemaal aansprekende namen die een film konden verkopen + de link aan Love Actually. Nu moet ik me dan wel heel erg vergissen maar ik zie bij deze film geen regisseur staan die tot de verbeelding spreekt, geen acteur/actrice die die film gaat verkopen of die een groot publiek gaat trekken en hij is ook niet gebasseerd op een boek dat iedereen kent. Kortom ik voorspel een onbegonnen zaak om ook maar in de buurt van die twee films te komen.

avatar van neo

neo

Het overgrote gedeelte van de bevolking zal echt niet weten wanneer het NFF is. Het zal vast voor publiciteit zorgen, maar het draaien (plus publiciteit) zal echt niet zo'n grote invloed hebben op bezoekersaantallen als jij vermoedt.

neo schreef:

Het NFF kent lang niet iedereen helemaal mee eens, maar De Wereld Draait Door kent wel iedereen. De kranten lezen wel veel mensen en op internet is het ook redelijk druk tegenwoordig. Mocht je film op het NFF goed presteren krijg je op al die fronten aandacht, zeker als verfilming van een dermate bekend boek.

Overigens zijn Koolhoven en Oorologswinter bekend genoeg om die aandacht evengoed wel te genereren maar ik denk dat het goed doen op het NFF wel degelijk positieve gevolgen kan hebben.

Tot slot wil ik nog wel even opmerken dat veel publiciteit volgens mij wel degelijk veel bezoekers oplevert en daarmee toch wel zo ongeveer de belangrijkste sleutel tot succes is.

avatar van gotti

Als cast en crew tzt in DWDD verschijnt heb je toch hetzelfde effect? Zo heel erg leeft het NFF niet in Nederldn, volgens mij....

timbo_ schreef:

Overigens zijn Koolhoven [...] bekend genoeg .

Niets ten nadele van Koolhoven, maar volgens mij is het (nog) niet zo dat mensen 'naar de nieuwste Koolhoven gaan'. Is in Nederland slechts aan enkele voorbehouden; Verhoeven, Maas, Van Warmerdam en misschien wat kleinere arthouse 'auteurs'.

avatar van raymon

raymon

Het is een goed groeiend festival met vorige jaar 125.000 bezoekers en het jaar daar voor 118.000. Er is aandacht voor het festival in alle kranten, op het internet, en het festival word altijd goed gepromoot door het hele land met posters en tv spots.

timbo_ schreef:

Denk dat je je vergist. Film is geregisseerd door de regisseur van zeer succesvolle jeugdfilms, het recentelijk goed scorende Kruistocht in Spijkerbroek en de bioscoophit en Oscar-genonimeerde De Tweeling (ook geschreven en gedraaid door dezelfde personen als hier). Verder zijn Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Pleuni Touw en Petra Laseur - zeker de eerste twee - namen die verkopen. Voor het wat jongere publiek vinden we talenten als Karina Smulders, Waldemar Torenstra en Anna Drijver. Bride Flight heeft in potentie alles in zich om een bioscoophit te worden. En gezien de kwaliteit die ze heeft, zal dat ook eigenlijk moeten (heb hem reeds gezien).

timbo_

De kwaliteit kan ik natuurlijk nog niets over zeggen maar als ik eerlijk ben denk ik dat van alle bovenstaande namen enkel Rutger Hauer een naam is die echt verkoopt. En ook van hem zal het nog moeten blijken of dat nog steeds zo is. Sombogaart mag dan nog twee succesvolle films op zijn naam hebben hij zal er door het grote publiek niet aan gelinkt worden verwacht ik. Ik denk dat de namen Marco Borsato en Oorlogswinter meer bezoekers zullen genereren hoe onterecht dat misschien ook zal zijn.

P.S misschien een leuke poule van te maken weke Nederlandse film gaat het beste scoren

timbo_ schreef:

Daar is het festival niet belangrijk genoeg voor.

December is voor OW een betere uitbrengdatum.

Was dat maar waar.