Genre: Actie / Misdaad
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Julian Gilbey
Met onder meer: Ricci Harnett, Terry Stone en Craig Fairbrass
Plot Rise of the Footsoldier
"Based on the Shocking True Story"
Carlton Leach is al één van de meest gevreesde leiders van de hooligans die tribunes bij het voetbal bevolken, maar het gaat met hem van kwaad tot erger. Hij wordt lid van een criminele bende die in de late jaren '80 en begin jaren '90 heel Londen en Essex onveilig maakt. Leach groeit op die manier in de loop van de jaren uit tot een topcrimineel die niet met zich laat spotten.
Carlton Leach
Jimmy Gerenuk
Kate Carter
Eddie
John Lee Hooker
Hoe zou het zijn als we steeds in een Nederlandse film NEUK zeggen.
Ik denk best apart...
jvg
Wat een lekkere harde film zeg. De titel sprak mij niet echt aan waardoor ik tijdens het zappen toevallig op de helft inschakelde. Ik heb daardoor helaas het begin gemist. Ik ga hem zeker nog een keer vanaf het begin kijken,
Hoe zou het zijn als we steeds in een Nederlandse film NEUK zeggen.
In Nederlandse films zeggen ze dat niet continue maar doen ze het continue
martijn011
- 2034 berichten
Keiharde, sfeervolle thriller!
De film vliegt voorbij. Voor je het weet zijn de kleine twee uur om en verbaas je je over wat je allemaal voorbij hebt zien komen.
Wat een brok geweld, ongelooflijk.
Dat het verhaal zoals het hier verteld is waar is moeten we maar voor lief nemen. Feit is dat je goed de sigaar bent als je hier in verzeild raakt.
De acteurs zijn zeer goed. Ik kende er geen één, maar geen van allen presteert ondermaats. Carlton Leach wordt goed neergezet. Belangrijk dat de kop past bij de persoon. Gelukkig was dat bij alle acteurs het geval zodat het zeer realistisch overkwam.
Aan geweld geen gebrek. Het bloed vloeit rijkelijk en er worden behoorlijk wat schoten gelost. Gelukkig is het ontzettend vermakelijk en de film is voorbij voordat je er erg in hebt.
Gewoon een zeer goede thriller met weinig minpuntjes.
Vier sterren is dan ook zeer op z'n plaats!
TimmyOskam
dit vond ik nou echt een van de betere hooligan-films.
veel leuke personages en verveelt niet snel deze film.
veel goeie vecht scenes, en een goed verhaal over het leven van de hooligan/uitsmijter/gangster Carlton Leach.
Insignificance
Geen idee wat Carlton Leach allemaal over zichzelf loslaat in zijn biografie, maar het zal wel niet veel zijn geweest getuige deze film. Op het vlak van personages gebeurt slechts het hoogst noodzakelijke en dat pleit eigenlijk wel voor de Gilbeys. Hadden ze bepaalde rollen een meer dramatisch laagje of iets dergelijks opgesmeerd, had dit ongetwijfeld een lachwekkende vertoning geworden. Diepgaand gedoe en licht ontvlambare criminelen die zichzelf dagelijks volstouwen met drugs en steroiden gaan nu eenmaal niet samen. En zo ligt de focus op een aantal fases in Leach's leven die vooral gevuld zijn met rauw geweld, zowel verbaal als fysiek.
Zeer vlot aan elkaar gebabbeld door een voice over, met een soundtrack als feest der herkenning en scènes boordevol tomeloze agressie met klappen die je voelt. Best knap gemaakt ook. Zo'n sequensje als die van een rave richting gezin draait als een tierelier. Sowieso wordt het ietwat fragmentarische karakter veelal getackeld door het behoorlijke tempo. Pat Tate steelt stiekem de show met een paar memorabele momenten en de manier waarop de Rettendon moorden worden aangekaart, duurt misschien net wat te lang, maar valt wel te prijzen. Al met al een energieke en kernachtige brok Britse misdaad met onbehouwen kerels en cunts.
Flavio
Tegenvaller, de hoofdpersoon was maar een saaie gast en de Essex boys zagen er niet uit met hun pruiken. Begint wel aardig maar na de bijna-showdown met de Turkse mafia zakt het behoorlijk in en is het alleen nog geweld om het geweld. Die hele sequence met Jimmy voegde bv niks toe, net als die junk die vermoord werd door craig, behave dan om te laten zien hoe gestoord en gewelddadig ze allemaal waren.
K. V.
Heel toevallig deze film te zien gekregen, maar hij viel beter mee dan gedacht. In het begin vond 'k er niet zoveel aan, want voetbal, hooligans en het bijhorende vechten is niet echt aan mij besteedt, maar gelukkig was dit maar een kort stuk in de film. De film werd beter en beter, maar is zeker niet voor gevoelige zielen. Het is een redelijk harde en rauwe film met dus redelijk wat geweld.
Een totaal onbekende cast, maar ze deden het zeker niet slecht.
'k had dus totaal geen verwachtingen en zo is hij goed meegevallen.
Al DeNiro
Boeiende bio met keiharde geweld en lekkere dance-muziek uit 90s.
Ook stukken beter dan Bounded by Blood, die deels over hetzelfde gaat.
Dreman
Aardige en harde actiefilm. De geweldsscenes zijn erg rauw, er wordt ook goed een naargeestige en meedogenloze sfeer neergezet.
Maar zoals @Flavio hierboven al vermeldt, die Essex gasten waren lachertjes, dat leken wel pruiken die bij Jiskefet geleend waren. In ieder geval werden díe rollen niet bepaald overtuigend neergezet. Voor het overige een vermakelijke film.
Ge-Ronny-mo
Gruwelijke film! lang leve de britse fillms, veel beter dan die zgn 'perfecte' amerikaanse!
Rauw en puur!
gauke
Je moet een sterke maag hebben voor deze (losjes of echt?) op waargebeurde feiten gebaseerde impressie van het leven van Carlton Leach. Op zichzelf interessant, maar uitermate gewelddadig, grimmig, bloeddorstig, vulgair, stompzinnig en extreem vrouwvijandig. Mijn voorkeur gaat uit naar de films van Martin Scorcese die, om hetzelfde effect te bereiken, minder geweld gebruikt; hier moet iedere gruweldaad, liefst tot in detail, getoond worden. Ricci Harnett zet een goede rol neer.
Lord Flashheart
Of het aan het warrige script lag, de onduidelijke personages of het onverstaanbare dialect weet ik niet, want we konden hier geen touw aan vastknopen. Waarschijnlijk een combinatie van alle drie.
De film begint nog best aardig met de introductie van Carlton in zijn jonge jaren als voetbal hooligan midden jaren '70. Met een ironische voice-over, vlugge montage en een goede soundtrack heeft het zelfs wat weg van een Ritchie film. Dat gaat een tijdje zo door, tot we in de tweede helft van de jaren '80 belanden. Carlton is nu via een uitsmijters baantje een carrière als crimineel begonnen en vanaf dat moment raakt de logica zoek.
Een eindeloze reeks personages, (mislukte) drugdeals, geweld- en seksscènes passeren de revue, waarbij totaal niet duidelijk is wie, wat en hoe. Na een tijdje is Carlton niet eens meer de hoofdpersoon en verdwijnt zijn leven naar de achtergrond. Het 'wat' (drugshandel of zo) en het 'hoe' (iets met Turkse maffia) leken nauwelijks relevant. Tegelijkertijd gaat het tempo omhoog, de voice-over wordt spaarzamer en editing ontaardt in een soort videoclip. Om het nog hipper te maken moet de regisseur gedacht hebben, maar werkt het volkomen averechts.
Uiteindelijk wel de film uitgekeken, al wisten we toen echt niet meer waar het over ging. Zeer matig. 2**
pieterTk
Wat een heerlijke gewelddadige film. Alles volgt elkaar in een hoog tempo op. Beetje jammer/verbasend dat Vinnie Jones niet nog even langskomt.
ThuG_
heerlijke hooligan/gangster film. Alles liep gewoon goed, en die laatste stukje echt goed gemaakt precies hetzelfde wat er in het echt is gebeurd five stars van mij.
Jason82
die hoofdrol speler staat me niet aan..
Kan ik me wel in vinden. Ik vond hem op de één of andere manier ook niet helemaal overtuigen. Niet dat hij slecht acteerde, maar bij een legendarische voetbalhooligan had ik hem niet direct voor ogen.
Bruut geweld, keiharde actie... af en toe is zo'n film gewoon lekker. Als je je daarop in stelt, dan heb je er gewoon een kleine 2 uur veel plezier van!
ipman-99
"Listen, if I was you, I'd get those punters out of there 'cause the moment those Turks walk out that door, I'm gonna go fucking Schwarzenegger on the cunt!" ... " !!!
Fantastische Gangsterfilm (Heropfrissing) !!! Harde en brute UK Gangsterfilm die alle ingredienten bevat
zoals o.a Geweld, martelingen, seks, naakt, drugs gesnuif, ... !
Het grove harde taalgebruik is natuurlijk nooit ver weg net zoals de uitstekende muziek
!
Deze film kent harde scènes ... , denk maar bv in die pizza zaak waar Craig Fairbrass helemaal 'total loss' gaat.
Verder uitstekend acteerwerk van ondermeer Billy Murray (Mickey Steele), Terry Stone (Tony Tucker), Ricci Harnett (Carlton
Leach), Coralie Rose (Denny) en Kierston Wareing (Kate Carter) !
shrink
Redelijk goede film, met een interessant en boeiend verhaal. Mijn cijfer is niet top en dat komt door het volgende. Ik vind de hoofdrolspeler niet 'stoer' genoeg. Vooral als je de echte Carlton Leach ziet. Daar had gewoon Vinnie Jones moeten staan. Daarnaast vond ik de actie 'over de top'. Die vechtpartij in de metro bijvoorbeeld. Ik vind harde films wel lekker, maar het moet wel geloofwaardig blijven !
Elineloves
Tja, tja.. Wat moet ik er mee? Het was geen complete bagger, maar om nou te zeggen dat ik er van genoten heb... nee. Ik weet er waarschijnlijk te weinig vanaf, waardoor het voor mij allemaal zwaar over the top gebracht werd. Ik kon ook helemaal niks met de protagonist, hij kon me maar niet overtuigen en -wat wel goed was- ik vond hem een onuitstaanbare etterbak die ik het liefst een stoel tegen zijn smoel had geslagen.
Het sprong iets te vaak van de hak op de tak en na het zoveelste gewelddadige incident zwakte ik wat verder in mijn stoel. De vele bloedvergieten waren soms echt too much.
Maar enfin, ik ben dan ook een meisje. Het hele hooligan- en drugswereld gebeuren spreekt me dan ook niet direct aan. Voor mij had het allemaal wat minder gemogen.
Dat wordt weer a.s. zaterdagnacht genieten met Tony Tucker en vooral Pat Tate. Ik denk wel dat ik er een Pizza bij eet en bij deze film kan dat natuurlijk enkel en alleen de beruchte pizza met 4 toppings zijn. Wat een geweldige en legendarische scene was dat toch.
moviemafketel
- 19752 berichten
Haha helemaal met je eens. Heb me kapot gelachen. Lang geleden dat ik hem zag dus zal hem wel even meepakken.
riefenstahl
Op zich best goed gemaakte film, maar groot probleem is dat álle personages zo eendimensionaal onsympathiek zijn dat je moeilijk mee kan leven met dit gajes. Je blijft een toeschouwer van de spoor van ellende die deze egoistische sociopaten achter zich laten. De meest gestoorde, Pat, wordt wel ontzettend goed neergezet door de betreffende acteur. Hun ''ellende'' hebben ze over zich zelf afgeroepen en deed me dan ook niks, erger nog, ik vond dat ze het verdienden; de wereld is echt een betere plek zónder dit soort agressieve freaks. En de slettebakken die met hen omgaan krijgen het respect wat ze verdienen: geen.
Al met al een redelijke film, maar het gebrek aan beleving is toch wel jammer.
Oliveri
Snoeiharde actiefilm met een aantal sterke acteurs, waar voor de rest geen woorden aan vuil hoeven te worden gemaakt wat mij betreft. Gewoon erg goed!
DragQueen
Sterke film, van Britse bodem. Met overtuigend acteerwerk van de cast, en bovendien een onderhoudend uitgevoerd verhaal. 4 Sterren.

Rise of the Footsoldier: Vengeance
2023