• 9.372.317 stemmen

Pitch Black (2000)

Actie / Sciencefiction | 109 minuten / 112 minuten (unrated version)

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 109 minuten / 112 minuten (unrated version)

Alternatieve titel: The Chronicles of Riddick: Pitch Black

Geregisseerd door: David Twohy

Met onder meer: Vin Diesel, Radha Mitchell en Cole Hauser

Gesproken taal: Engels en Arabisch

Releasedatum: 9 november 2000

Plot Pitch Black

"Don't be afraid of the dark. Be afraid of what's in the dark"

Getroffen door een meteorietenregen moet een transportschip, met aan boord de levensgevaarlijke gevangene Riddick, een noodlanding maken op een afgelegen en levenloze planeet. Wanneer echter een eclips de planeet in volledige duisternis hult worden de overlevenden van de crash geconfronteerd met de monsterlijke bewoners van de planeet die slechts één vijand kennen: licht. Hun enige redding blijkt Riddick te zijn, wiens bijzondere gezichtsvermogen hem in staat stelt in het pikkedonker te kunnen zien. Maar leg je je lot in handen van een moordenaar?

Richard B. Riddick

John 'Zeke' Ezekiel

Greg Owens

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Laag budget, maar erg vermakelijk en spannend.

Met Pitch Black werd Vin Diesel ook pas echt ontdekt.

Chronichles of Riddick is trouwens ook een goeie.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Een film die voor mij uitblonk in origininaliteit. Sommige vondsten in het script waren aardig gevonden, evenals sommige cinematografische punten zoals het gebruik van de camera en het kleurgebruik. Erg sfeervol en bij vlagen ook spannend, daarbij heeft de film ook een einde met een twist die je niet ziet aankomen. Acteerwerk was niet bijzonder maar onderhoudend. De special effects waren degelijk maar niet constant op niveau, ook bied de film niet veel actie,maar is het meer een sfeerzetting. Uiteindelijk doet het lage budget dus meer goed dan kwaad, hoewel de film dus niet constant top-notch is, is het wel erg origineel en in Hollywood is dat best een verademing. Het resultaat is niet geweldig, maar wel uitstekend vermakelijk.

Originele sci-fi film die goed entertaint. 3.5*

avatar van nens89

nens89

Very nice. En men oh men, wat vind ik Vin Diesel fijn in deze rol. Spannend en origineel.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Onderhoudende film, "creepy" optreden van Vin Diesel, veel aktie met toch heel aardige animaties. Radha Mitchell mag er ook zijn.

avatar van Awake78

Awake78

Jaah leuke film! Echt mee vermaakt. Mooie kleuren ook, die de verschillende zonnen moeten nabootsen.
Vond echter wel het eerste uur beter dan het laatste gedeelte. Het laatste deel vond ik meer een standaard slasher waar je precies kan uitvogelen wie er het eerst het loodje legt.

Zonder Vin Diesel was er nog een punt afgegaan. Vond hem nooit zo goed, maar sinds ik die game 'Chronicles of Riddick' gespeeld heb vind ik hem steeds leuker worden.

Goeie avond vermaak in ieder geval!

avatar van Carl

Carl

film waarbij je lekker kan wegkijken als je niet alteveel eisen stelt.

Wel leuk dat ze er wat metafysische elementen in hebben gedaan. Sterven voor een ander, demonen, licht in de duisternis etc. etc.

Geen superhoge eisen stellen, dan heb je prettig vermaak. 3,5

avatar van Norma

Norma

Niet bepaald de spannende film waar ik op hoopte; zeker de eerste drie kwartier zijn een ontmoedigende samenvoeging van lelijke beelden, cliché personages en vervelende lollig bedoelde oneliners. Niet dat deze het tweede deel van de film verdwijnen, maar iets meer spanning en originaliteit (het feit dat Riddick kon zien wat de rest niet zag vond ik nog wel aardig) wisten me toch voor het afzetten van de film te behoeden. Dat mensen hier kijkplezier aan beleven kan ik me nog enigzins voorstellen, maar zelf zou ik dit echt nooit als een goede film willen bestempelen!

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ik wel. Kijken dus.

avatar van Awake78

Awake78

Nou misschien is ie niet goed in de zin van oscar-waardig, maar het is wel geweldig kijk-vermaak! En da's minstens zo belangrijk. Films zijn toch ook entertainment?

avatar van ILDIB

ILDIB

2e keer gezien nu, en dan is ie toch wel minder en is het onzinnige opvallender. Maar toch, qua kleur en beeld erg fraai.

avatar van xzaz

xzaz

Ik moet ondertussen gewoon concluderen dat ik een scy-fi fanaat ben. Dit zijn mijn type films, alleen jammer dat de films waarin Vin speelt nooit echt het budget krijgt wat het moet hebben. Zo ook bijvoorbeeld bij Babylon A.D.

F. Gump schreef:

Zeer toevallig dat zwaartekracht en temperatuur gelijk zijn als op aarde.

Zwaartekracht en temperatuur zijn wel de laatste zorgen die je hebt als een planeet meerdere sterren heeft. Aardbevingen van hier tot Tokio, straling van hier tot gunter en een planeet met ringen zal een flinke regen van meteorietstofdeeltjes opleveren. Wel mooi vuurwerk, maar zo'n planeet houd het niet lang vol

avatar van charmed one

charmed one

dit vind ik een heerlijke film om naar te kijken. vin diesel speeld altijd wel goed in films. er zijn weinig films van hem die ik niet leuk vind. en hij ziet er ook wel goed uit. lekker gespierd.maar de film is echt spannend. ik hou wel van zulke films.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Aardige sci-fi film zonder al te veel franjes echter.

Op sommige momenten best wel spannend, beetje jammer dat de aliens niet al te veel in het stuk voorkwamen, althans toch niet visueel.

Vin Diesel speelt hier wel lekker cool, rol is hem op het stoere lijf geschreven.

Had graag wat meer conflicten tussen de gestrande mensen gezien, want behalve het conflict tussen Fry en Johns en z'n druggebruik (waar niet eens zo zwaar aan getild wordt) is het niet veel soeps. Er waren nochtans mogelijkheden legio: Fry die de passagiers eigenlijk had willen droppen nog voor de landing (wordt terloops vermeld, but nobody seems to care), meer strijd tussen Johns en Riddick, misschien de geloofskwestie wat meer uitdiepen...dingen die het verhaal meer spanning, meer kracht had kunnen geven, want nu blijft het allemaal net ietsje te standaard.

avatar van xzaz

xzaz

Jawaddedadde schreef:
Aardige sci-fi film zonder al te veel franjes echter.

Misschien was dat ook wel een punt van de film. Het maakt niet uit wat je gedaan heb of wat je doet of wie je bent. Je zit in het zelfde schuitje en dient daar op een menselijke manier uit te komen. Mja, misschien ga ik te diep op de film in... Iedereen heeft wel wat maar gelukkig werd dat niet compleet uitvergroot tot verschillende banden onderling.

avatar van MovieGirl13

MovieGirl13

Ik vond het wel een goede film. En Vin Diesel is ook gewoon lekker om naar te kijken. ;p

avatar van Whunter

Whunter

Geweldige film, Je wilt niet weten wat onze vleermuizen s`nachts uitvreten haha. Vin = Toppie. Welke films zijn er nog meer van hem?

avatar van Minotaures

Minotaures

Whunter schreef:

Alsjeblieft

avatar van Slipvin

Slipvin

Dankzij magnifiek gebruik van kleurenfilters, cameralenzen en het charisma van Vin Diesel als moordmachine zorgt David Twohy voor een pareltje onder de sci-fi horror.

avatar van Fast Eddy

Fast Eddy

Verre van slecht, maar ook geen oscarwinnaar.

Het was wat ik min of meer verwacht had.

Onderhoudende film met een wat spanning & actie.

avatar van AC1

AC1

Fast Eddy schreef:

... maar ook geen oscarwinnaar.

Gelukkig niet!

avatar van movie fan

movie fan

goede film met een redelijk goed verhaal . vin diesel was het beste van de film . vond hem hier echt perfect voor de rol . de rest van de cast viel mee . special effects waren ook wel redelijk goed . 4sterren

avatar van sofripa

sofripa

Slipvin schreef:

Idd, en dat alles gemaakt voor een magere 23 miljoen dollar. Top scifi.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Erg standaard en matig deze SF-actiefilm met Vin Diesel. Ook veel irritatiemomenten, zoals de rollen van die overbodige moslims en in het begin het oeverloze gebruik van filters . In dat soort mooifilmerij trap ik niet in! Uiteraard gaat de film nog los met wat actiescenes waarbij demonen in het pikkedonker een groep gestrande ruimtereizigers aanvallen. Het leed is echter al geschied: het boeit geen ene zier.

avatar van mnrk

mnrk

Slipvin schreef:

Helemaal mee eens, deze film heeft in de loop van de tijd ook een bepaalde status gekregen.

En ook Vin Diesel heeft toen laten zien dat hij prima kan acteren.

avatar van Lennert

Lennert

Niet per se beter dan Chronicles Of Riddick, maar anders.

Waar eerstgenoemde het puur moet hebben van het absurde over the top actiewerk, heeft deze film veel meer sfeer en een beduidend beter script plus acteerwerk. Helemaal Diesel geeft hier een geinspireerde rol weg, maar ook Mitchell, David en Hauser doen het uitstekend.

Het beste aan deze film blijft de prachtige achtergrond van een op het eerste oog verlaten woestijnplaneet met 3 zonnen (die voor mooie cinematografie zorgen) en het benauwde sfeertje wat onstaat zodra de zonsverduistering begint. Minpunt blijft echter wel de wezens die dan naar buiten komen, omdat ze allereerst erg slecht in beeld komen en op de momenten dat dit wel gebeurt ze er weinig angstaanjagend uitzien.

Voor het relatief lage budget blijft dit een ware klassieker, maar beter dan Chronicles vind ik hem nog steeds niet.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Ooit een klein stukje van gezien op tv, maar wil hem graag een keer helemaal bekijken, want het verhaal klinkt goed en de cast ook vooral Diesel en Mitchell.

avatar van glimlicht

glimlicht

Pitch Black begint aardig met een goed in beeld gebrachte crash. Film had gelijk mijn aandacht. Naarmate de film vorderde ging mijn aandacht steeds meer verslappen. Uiteindelijk zat ik te kijken naar een "help we moeten naar het vliegtuig voordat de Aliens ons pakken" achtige film.

Vond de film totaal niet spannend, waar ik wel van genoot waren de mooie beelden in het begin. Vooral het blauw vond ik erg fijn om naar te kijken. Af en toe grinnikte ik wat om Vin Diesel die zijn best deed om de film te redden.

Moest trouwens vaak aan de gamereeks Metroid Prime denken, vanwege de rare filters (vizors), creature design, energy cells en omgeving. Ach ik was vast aan het wegdromen...

Morgen ben ik deze film vast al weer vergeten..

*1,5

avatar van scorsese

Goeie sci/fi-film die zeker leentjebuur speelt bij de 'Alien'-reeks. Het duurt een tijdje voordat de film spannend wordt, maar dan wordt het ook echt wel spannend. Film heeft een originele look (o.a. door het gebruik van kleurfilters), en een aantal mooie shots (zoals wanneer de antiquair vuurspuwt omringd door aliens. Vin Diesel is goed gecast als de mysterieuze en coole Riddick.

En wat lijkt die Cole Hauser toch veel op Patrick Wilson, of andersom (het is maar net hoe je het bekijkt).

avatar van Tristan Scelso

Tristan Scelso

Een dikke 4

Was in 2000 een erg origineel verhaal.

avatar van lagaiske

lagaiske

Vrij aardige actie film.

Je ziet wel dat deze low budget gedraaid is.