Pitch Black (2000)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 109 minuten / 112 minuten (unrated version)
Alternatieve titel: The Chronicles of Riddick: Pitch Black
Geregisseerd door: David Twohy
Met onder meer: Vin Diesel, Radha Mitchell en Cole Hauser
Gesproken taal: Engels en Arabisch
Releasedatum: 9 november 2000
Plot Pitch Black
"Don't be afraid of the dark. Be afraid of what's in the dark"
Getroffen door een meteorietenregen moet een transportschip, met aan boord de levensgevaarlijke gevangene Riddick, een noodlanding maken op een afgelegen en levenloze planeet. Wanneer echter een eclips de planeet in volledige duisternis hult worden de overlevenden van de crash geconfronteerd met de monsterlijke bewoners van de planeet die slechts één vijand kennen: licht. Hun enige redding blijkt Riddick te zijn, wiens bijzondere gezichtsvermogen hem in staat stelt in het pikkedonker te kunnen zien. Maar leg je je lot in handen van een moordenaar?
Richard B. Riddick
John 'Zeke' Ezekiel
Greg Owens
Suleiman
DragQueen
Erg goede sci-fi/thriller met een puike rol van diesel. er heerst een lekkere duistere sfeer in de film. visueel is ie erg goed in beeld gebracht. verder is de film bij vlagen spannend, en is er prima actie aanwezig. de special effects waren ook goed te noemen. het verhaal stak ook prima in elkaar, en al met al is deze film beter als z'n opvolger. 4 sterren.
Humphrey
Vin Diesel, daar hou je van of niet. Voor mij is hij uniek in deze produktie. Wie zou hem overigens in die rol kunnen vervangen en dezelfde prestatie neerzetten? Graag geef ik 4*.
Respekked
Jaartje geleden 'Chronicles' gezien die vond ik al heel aardig, nu Pitch Black. Erg goede film die wel behoorlijk leentje buurt bij Aliens, maar toch een heel ander sfeertje neerzet. 110 minuten zeer geboeid, duister en behoorlijk spannend. Diesel moet actieheld blijven en vooral niet gaan proberen te acteren. Mooi ook dat het vrouwtje wel dood gaat, had eigenlijk gehoopt dat Riddick echt alleen weg zou vliegen maar dat is dan weer te veel gevraagd .
Silvio Dante
Baggerfilm tot en met.
Geen verhaal. Geen spanning. Geen goeie SFX.
Geen punten. 0.5*
Ik vond dit een uitstekende Science-fiction/Horror film. Het verhaal is goed, spannend en origineel. De beelden zijn ook goed gefilmd en geven een duistere (wordt op een gegeven moment ook letterlijk duister) sfeer weer.
De acteer prestaties zijn echter niet super (m.u.v. Vin Diesel). Maar dat drukt de pret niet. Na Alien(s) is dit toch 1 van de betere Science-fiction/Horror films.
Kevin13
het eerste deel van de trilogie
zit er nu naar te kijken, en voorlopig vind ik het zeer spannend.
Infected_
Hmmm zalige ogen heeft die kerel toch ..
Was een redelijk goede film. Hebben deze wel gezien nadat ik the chronicles of riddick had gezien , maar maakt niet zoveel uit.
Rocco1984
Baggerfilm tot en met.
Geen verhaal. Geen spanning. Geen goeie SFX.
Geen punten. 0.5*
Wat een onzin, dit is zeker 1 van de beter actie sf horror. Wat voor argumenten heb je dan dat je dit zo'n slechte film vindt?
tukkerstein
Of andersom, welke argumenten heb jij?
alegondatje
Mega film ! Na aliens de beste sf film.
Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je van sf films moet houden.
Het is jammer dat mensen die niet van sf films houden deze toch gaan kijken en bijvoorbaat het al een slechte film vinden en dus laag stemmen.
Jammer want dit is een hele goede film en zeker een aanrader voor de sf liefhebbers
Barcel
Deze film sprak me niet aan. Er zijn heel veel slechte scenes in, dat vind ik heel erg jammer. Ik geef hem een 2 omdat ik het acteren van Vin Diesel wel erg geweldig vind. Ik wil The Chronicles of Riddick wel kijken.
Barcel
Zullen we dan samen kijken?:P
Haha, akkoord!
Barcel
The Chronicles of Riddick is lang zo vermakelijk niet.
Dat zien we wel.
Quaest
The Chronicles of Riddick is lang zo vermakelijk niet.
Ik heb dat 2 keer gezien.. en ik vond veel beter dan Pitch Black... maar toen was ik ook nog 13-14 jaar ofzo
Paden
Goeie Film! Vol spanning en goed acteerwerk. Met name Vin Diesel speelt hier erg goed in. Ik heb de film dan ook al minstens 4x gezien. Hij blijft goed!
kaasaanfiets
Vannvond op tv, RTL7 20:30
ik heb hem nog nooit gezien en hou wel van SF dus ik ben benieuwd.
Materny
Deze is beter afgaande op het gemiddelde. Persoonlijk beschouw ik deze ook als de betere van de 2.
mrkos
Oke tnx, dan ga ik deze kijken!
Lad
How, deze van Vin Diesel nog niet gezien denk ik.
Receiver
Wat een vreselijke film. Verwachtte er al niet heel veel van en dan nog valt 'ie tegen. Snel vergeten..
Leland Palmer
Opzich een prima filmpje. Had er niet superveel van verwacht, maar het viel allemaal toch wel mee. Vin Diesel is goed bezig en zet één van zijn beste rollen neer. Jammer dat ie' een aantal momenten weet te verpesten door verschrikkelijk slechte one-liners, want die waren niet best. Het verhaal is niet veel soeps, het ziet er allemaal wél prima uit en zo nu en dat word de film ook nog wel een beetje spannend. Alles is volgens mij aardig origineel, maar weet niet constant te boeien jammergenoeg. Het is allemaal wat standaard, maar opzich heb ik me goed vermaakt. Voldoende voor deze prent.
Phoenix
Opvallend hoe de CGI van de beestjes verschilt van scène tot scène. Van een afstandje en wat verscholen lijkt het allemaal nog wel ergens op, maar close-up in vol licht is het werkelijk niet om aan te zien. Vooral de tanden hadden wel wat anti-aliasing kunnen gebruiken.
Gelukkig wel mooie omgevingsbeelden en aparte montage, vooral in het begin.
F. Gump
Zeer toevallig dat zwaartekracht en temperatuur gelijk zijn als op aarde. Matige dialogen, matige actie. Filmtechnisch gezien nog wel aardig. Geen aanrader, maar kan me voorstellen dat het voor sommigen de moeite waard is.

Riddick: Blindsided

Dark City
Thriller / Sciencefiction, 1998

Star Trek into Darkness
Sciencefiction / Actie, 2013
darknessdystopiecometalien life-formoverlevingschepseleclipseflaskspaceship crash