Pitch Black (2000)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 109 minuten / 112 minuten (unrated version)
Alternatieve titel: The Chronicles of Riddick: Pitch Black
Geregisseerd door: David Twohy
Met onder meer: Vin Diesel, Radha Mitchell en Cole Hauser
Gesproken taal: Engels en Arabisch
Releasedatum: 9 november 2000
Plot Pitch Black
"Don't be afraid of the dark. Be afraid of what's in the dark"
Getroffen door een meteorietenregen moet een transportschip, met aan boord de levensgevaarlijke gevangene Riddick, een noodlanding maken op een afgelegen en levenloze planeet. Wanneer echter een eclips de planeet in volledige duisternis hult worden de overlevenden van de crash geconfronteerd met de monsterlijke bewoners van de planeet die slechts één vijand kennen: licht. Hun enige redding blijkt Riddick te zijn, wiens bijzondere gezichtsvermogen hem in staat stelt in het pikkedonker te kunnen zien. Maar leg je je lot in handen van een moordenaar?
Richard B. Riddick
John 'Zeke' Ezekiel
Greg Owens
Suleiman
Wolf
Stoere film, het bekende verhaal ...onbekende planeet met gevaarlijke buitenaardse monstertjes.Ondanks dit gegeven toch een goede film, de spanning wordt goed opgebouwd. Personages zijn goed.Ook de filmmuziek is goed.Kortom een aanrader voor mensen die van alien-films houden. 4 sterren.
Jordy
Het leek me een gigantische B-film, maar het viel erg, heel erg mee. Dat de film blijkbaar niet zo'n groot budget had, en er een grote sterren in meespelen, is alleen maar een groot voordeel van deze film. De film is erg spannend, en redelijk origineel. De beelden zien er erg mooi en origineel uit, zodat het ook boeiend blijft als je niet zo geboeid bent door het redelijk standaard achtervolgingsverhaaltje. Pitch Black krijgt drie en een halve ster.
SJOE®DO
Ik vond het ook zeker een goede film.. lekker spannend.. echt weer een beetje goeie actiefilm.. terwijl ik dat van Pitch Black zeker niet had verwacht.. hij krijgt van mij 3 sterren..
Jerome-B
Ik zag de film in de sneak preview en dacht eerst:"wat is dit nou weer voor'n kut film".....maar dat bleek toch mee te vallen! Stoere, vlotte film, waarbij je niet teveel moet nadenken (wat het plot is bijvoorbeed....) Zitten trouwens wel hele gave aliens in........
iman
STTTOOEEERR!!!....het is tenminste niet zo'n standaard film.....hele aparte camera beelden en alles zit gewoon goed in elkaar 4 sterren
filmgek
Leuke film maar had wel wat meer bloed in mogen zitten.
Waarschijnlijk hadden ze daar geen geld meerd voor!!!!!!!!!!
Etienne U
Kewle Film dit..............ondanks dat vond ik het wel wat weg hebben van wat andere films.............maar ja er zijn er al zoveel van mensen komen op onbekende planeet (neergestort) en komen wat beesten tegen die niet echt vrede lievend zijn!! maar ondanks dat was hij toch echt wel de moeite waard en hield me dan ook op de bank.............3 sterren
dttom
Erg vermakelijke film en dat dat wijf dood zou gaan wie had dat ooit verwacht ik dacht aan begin zal wel weer heel amerikaans worden maar dat viel dus wel mee.
Zwartkijker
Ik had verwacht dat dit een goedkope alien remake zou zijn, maar dat viel reuze mee. De originele belichting, zorgt ervoor dat je je echt op een buitenaardse planeet waant. En de onverwachte wendingen houden het verhaal spannend. Zo te zien een low-budget film, maar zeker geen B-film. Ben benieuwd of hier nog een vervolg op komt.
Jordy
ze willen geloof ik een prequel gaan maken, over Vin Diesel (die crimineel)
neo
ik vond het vooral cool dat vin diesel met zo'n alien ging vechten.
vliegtuig13
Echt spannende en stoere film. Hele mooie special effects en stoere vin diesel.
Het einde was minder. Ik vond het geen leuk eind omdat het eigenlijk niet echt goed afliep. Jammer.
aburefan
mja eigenlijk vond ik er niet zoveel aan, die beelden zijn wel origineel maar dat was het dan ook wel, voor de rest erg doorsnee film.
BS
ik vond dit ook een goede film.Erg aparte shots,mooie beelden door de film heen,aardig verhaal,goed geacteerd en spannend!
En Vin is gewoon een begrip geworden ondertussen.Hij is gewoon geweldig!
4,5 ster
don-the-jeweler
Deze film heeft me goed vermaakt. Verhaal was wel aardig, niet te langdradig. Het verhaal verloopt niet helemaal Amerikaans maar ach dat maakt ook niet zoveel uit vind ik.
3,5 ster.
darkcity
Vond hem toch wel amerikaans. Het verhaal is redelijk, de personages worden wel opvallend goed uitgewerkt en er wordt goed geacteerd.
Ik snap niet dat ie zo'n hoog cijfer krijgt.
Heel bijzonder was nou ook weer niet. De special effects waren gewoon goed ! Het was ook erg vermakelijk en spannend. Het einde was een minpuntje. En Vin Diesel is gewoon stoer. 3.5*
Goodfella
Het ziet er allemaal verrassend mooi uit, érg mooi zelfs.. maar verder is het wel weer erg standaard allemaal. 2,5 sterren
Padd0
Een aller aardigste film. Geen beister origineel verhaal. Geen beister goed acteerwerk (hoe kan het ook anders met "ik-heb-biceps-zo-groot-als-een-boomstam" Vin Diesel). Gelukkig neemt de film zichzelf niet al te serieus en heb je nog wel een aardige actiefilm om naar te kijken, mits je niet al te serieus naar de film gaat kijken dus. 2,5*
Yekezzez
Het begin was niet om door te komen, ben blij dat ik hem af heb gekeken. Goeie film.
Joetje
Hij begon inderdaad waardeloos, bij de openings-scene wilde ik hem eigenlijk al liever uitzetten. Later werd het wel beter, alleen jammer dat die ene irritante gast het overleefde die het nodig vond om iedere vijf minuten een keer Allah te zeggen.
damon
leuke film, lekkere wijf......wat wil je nog meer?
Eerste film die ik zie met Vin Diesel en tot mijn verbazing vond ik hem prima uit de verf komen. Goede genrefilm, ondanks de af en toe matige beeldregie/montage.
jassonn
leuk filmpje voor tussen door,het begin was niet bepaald denderend maar daarna wordt het toch nog leuk.
Vond het begin niet echt wat. Later komt de film in het 'nog net vermakelijk stadium', maar dan zakt hij weer naar het 'ik val bijna in slaap stadium'. Niet echt geslaagd dus. 2*
Justice4All
wanneer komt deel 2 uit, enig idee? Heb "ergens" iets over gelezen. Als ik het niet verkeerd heb begrepen.
Agony
- 1985 berichten
Special effects (de vliegende aliens) waren zeer aardig gedaan... Bovendien de eerste film met Vin Diesel die ik zonder al te grote ergernissen tot een eind heb gebracht. Het bleef tot het eind toe redelijk spannend: 3 sterren.
Tegen beter weten in toch maar eens gekeken, omdat ik nogal wat mensen ken die enthousiast zijn over deze film. Het is mij echt een raadsel waarom de film nog zulke hoge cijfers krijgt. Ik zie echt niet wat deze film beter maakt dan het alom afgekraakte Red Planet bijvoorbeeld.
Dom verhaal, irritante karakters, ongelofelijk simpele humor en one-liners, special effects stellen vrijwel niks voor...ik begrijp er werkelijk niets van. 1,5 ster.

Riddick: Blindsided

Dark City
Thriller / Sciencefiction, 1998

Star Trek into Darkness
Sciencefiction / Actie, 2013
darknessdystopiecometalien life-formoverlevingschepseleclipseflaskspaceship crash