Pitch Black (2000)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 109 minuten / 112 minuten (unrated version)
Alternatieve titel: The Chronicles of Riddick: Pitch Black
Geregisseerd door: David Twohy
Met onder meer: Vin Diesel, Radha Mitchell en Cole Hauser
Gesproken taal: Engels en Arabisch
Releasedatum: 9 november 2000
Plot Pitch Black
"Don't be afraid of the dark. Be afraid of what's in the dark"
Getroffen door een meteorietenregen moet een transportschip, met aan boord de levensgevaarlijke gevangene Riddick, een noodlanding maken op een afgelegen en levenloze planeet. Wanneer echter een eclips de planeet in volledige duisternis hult worden de overlevenden van de crash geconfronteerd met de monsterlijke bewoners van de planeet die slechts één vijand kennen: licht. Hun enige redding blijkt Riddick te zijn, wiens bijzondere gezichtsvermogen hem in staat stelt in het pikkedonker te kunnen zien. Maar leg je je lot in handen van een moordenaar?
Richard B. Riddick
John 'Zeke' Ezekiel
Greg Owens
Suleiman
kaasaanfiets
Ik had er niet al teveel van verwacht en het is ook niet heel veel soeps.
Het verhaal is vrij saai, en ik vind het ook niet goed uitgewerkt.
Belichting vind ik bar slecht, hoewel dat waarschijnlijk ook bij het verhaal hoort.
De personages vond ik ook niet echt heel boeiend.
De grootste domper vond ik nog wel het eind van de film met de captain...
Ik vind de film niet lekker inelkaar steken, geen lekker samenhangsel.
Opzich ben ik vrij negatief maar aan de andere kant heb ik wel een beetje genoten van deze film ik zou hem wel 3 sterren geven.
Ben reuze benieuwd naar de 2e
Vermakelijke film en daar is dan ook het meeste al wel mee gezegd. Vin Diesel is lekker op dreef en dit soort films lijken echt voor hem gemaakt. Ben het een paar voorgangers eens dat de oneliners soms tenenkrommend slecht zijn. Dat heeft echter tot gevolg dat de scene dan meestal wel vermakelijk is. De montage ziet er strak en goed uit en door het aparte kleurgebruik heb je als kijker daadwerkelijk het idee dat de film zich op een andere planeet afspeelt. De CGI was soms goed en soms behoorlijk matig. Toch stoorde het mij bij deze film niet echt. Stukken beter dan het vervolg in ieder geval.
Pastichio Rocker
Prima filmpje en de special effects mochten er ook (voor die tijd) wel wezen. Ik vond ze niet slechter of beter dan een Starship Troopers, en die film had wel wat meer budget. Verder doet het allemaal een beetje aan Aliens denken, maar dan in de open lucht ipv een groot ruimtestation. Mooi gebruik van kleuren, filters en lenzen. Dit is iets wat meteen opvalt. Sommige special effects waren aardig fake, maar goed, we hebben hier zoals ik al eerder zei niet te maken met een high budget film. En toendertijd had nog niemand van Vin Diesel gehoord, wat ook een pluspunt is, want hij is prima op zijn plek als zwijgzame moordenaar. Voor de rest een hoop Australische acteurs en actrices, aangevuld met wat Amerikaanse b-acteurs zoals Keith David en Cole Hauser, die allemaal redelijk tot aardig acteren. Mooiste scene was nog wel toen meneer het drankorgel in het donker van het padje afging en ging vuurspuwen, waarna je een glimps zag van de aliens. Heel erg stoer gefilmd. Vin Diesel speelt ook niet de standaard actieheld, en het einde verraste me enigszins. Heb me i.i.g. goed vermaakt. 4*
mister blonde
Wat een tegenvaller. Heb met de dvd al eens een paar keer in mijn handen gestaan, omdat de film me aansprak. Uiteindelijk blij dat ik hem niet heb aangeschaft.
De film begint veelbelovend. Mooie cinematografie. De personages hebben allemaal wel iets waar je meer van te weten wilt komen en de film had mijn volledige attentie.
Hoe meer de film vordert, hoe minder er te beleven valt. De digitale effecten van de creatures zien er niet uit. De personages blijken allemaal bijzonder onboeiend en het is uiteindelijk niet meer dan een dertien in een dozijn verhaaltje. Erg jammer. 2,5 sterren voor het eerste half uur.
The Last
Gister ook nog even een stuk gekeken. Het begint allemaal prima, maar de film verzwakt uiteindelijk (wat mister blonde al zegt) in een 13 in een dozijn verhaaltje, met hier en daar irritante moralistische trekjes. Aan de slechte CGI stoorde ik mij niet eens zo erg ('t is tenslotte low-budget), maar die geweldige setting maakt uiteindelijk toch nog veel goed. Plus het feit dat Vin Diesel voor de verandering eens een goede rol neerzet.
Pastichio Rocker
Moralistische trekjes? Welke dan?
The Last
Dat gedoe tussen Diesel en Mitchell, dat ie ineens ''om haar geeft'' bijv. is totaal niet toepasselijk bij zo'n film. En bovendien komt het wel érg geforceerd over. Hoewel minpunt, is dat niet eens het ergste, dat de film verzwakt in een 13 in dozijn verhaaltje, neem ik het echter wel zwaar kwalijk. Beetje zonde van die mooie set(s), en het idee is niet eens zo slecht. Nou kijkt het gewoon prima weg, meer niet.
m1701
Film was niet verkeerd.
Spanning werd goed opgebouwd
Het einde was ook erg spannend.
Goeie vermakelijke film
En goed acteerwerk van Vin Diesel
Na en ijzersterk begin zakt de film al snel weg in clichématigheid, vermakelijke clichématigheid, dat wel. Sfeervol met prima camerawerk, maar het verhaal houdt niet goed genoeg stand. Redelijk.
The Goss
Ik heb eerst The Chronicles of Riddick gezien, die erg matig was, dus ook Pitch Black met enige voorbehoud aangezet.....resultaat was dat ik verrast was door de goede kwaliteit van de Pitch Black en een avondje genoten heb. Natuurlijk is een aantal gebeurtenissen van een planeet verderop al aan zien te komen, maar dat mag de prettig absoluut niet drukken.
Vin is weer in mijn achting gestegen.
hitmannetjuh
Ik heb hem zoveel jaartjes geleden ooit gehuurd maar onlangs gekocht en weer zitten kijken.
Budget toentertijd was zo'n $23,000,000 , niet erg veel voor een SF en het resultaat mag er zeer zeker wezen! Het sfeertje dat in de film zit is redelijk beklemmend te noemen en er zitten een paar mooie shots in.
Herzien naar 3,5 *
dammit
goeie en aparte film en weet nu ook als ik het goed heb waarom ik pitch black en the chronicols of riddick zoveel op elkaar vind lijken ze horen bij elkaar stond op een site ( is dit waar) en dat dark fury de laatse deel is dan zie wat er met diesel gebeurt na het ontsnapt te zijn van die donkere planeet want hij is natuurlijk een gevaarlijk man (in de film)
kan iemand mij een beetje vertelen hoe het precies zit aub
sinterklaas
Weer een zeer vermakelijk Vin Diesel-filmpje met een verhaal die we al zo'n beetje kennen maar evengoed wel leuk blijft: mensen crashen op een onbekende planeet en komen ook nog moordlustige buitenaardse wezens tegen. Vin Diesel maakte er weer wat leuks van in zijn beginperiode en er zaten wel goede stukken in. Ook de beelden van de ruimte en de decors zaten goed in elkaar en alles was ook grotendeels blauw gefilmd. En verder zaten er wel wat lekkere gore scenes in en mooie actiescenes.
Prima standaard filmpje voor de actieliefhebbers.
kan iemand mij een beetje vertelen hoe het precies zit aub
The Chronicles of Riddick is het vervolg op Pitch Black. Dark Fury is een tekenfilm en speelt zich af tussen Pitch Black en Chronicles.
plorp
Mooie film. Lekker spannend en ook erg bloederig.
4,0
dammit
oke bedankt nu snap ik het.
Redelijke film, meer niet. Vond het vervolg een stuk interessanter. Vin Diesel past wel in deze rauwe film, zet een aardige rol neer. Maar ik vond de film overall wat wazig en niet altijd even boeiend ondanks dat de effecten er wel goed uitzagen.
medansavamhel
Hmm een mooi concept maar ik vond het niet perfect uitgewerkt. Ten eerste gebeurt er in merendeel van de film maar weinig en zit de spanning er dus niet helemaal in. Ook vond ik de animaties niet altijd even sterk. Met betere animaties en spectaculairder camerawerk had dit een geweldige film kunnen zijn. Maar ach, de film is van 2000 dus wat dat betreft waren de mogelijkheden ietswat beperkt.
LEIDENAAR187
3.5,zonder diesel had ik een 1.5 gegeven,want hij draagt deze film en speelt een fantastische personage die van mij nog wel in in 5 andere films mag spelen,als ze ietsje beter zijn dan riddick..
Ninto
Best relaxt, maar enkel en alleen door Vin Diesel eigenlijk. En die vrouwelijke piloot is knetter lekker.
LEIDENAAR187
Dan moet je silent hill kijken,speelt ze de hoofdrol in,maar zo lekker vind ik d'r persoonlijk niet..
BjornH
Ik moet zeggen dat ik me wel heb vermaakt met deze film wat vooral te danken is aan Vin Diesel...wat een geweldige vent is hij toch met die rauwe stem van hem xD
Het verhaal was vrij matig...herinnerde me een beetje aan Aliens
Daarnaast was de soundtrack goed, de acteerprestaties redelijk met uitzondering van Vin Diesel dan en was het einde vrij cliché
Desalniettemin krijgt het van mij 3.5 wel verdiende sterren en ik kijk al uit naar t vervolg
Het verhaal was vrij matig...herinnerde me een beetje aan Aliens
Die is al tijdje uit he(denk dat je dat wel weet)
BjornH
Die is al tijdje uit he(denk dat je dat wel weet)
Ja hoor ik had ze allebei besteld, maarja...ik wist geen betere manier om dat te verwoorden
Pastichio Rocker
Van de week weer gekijkt. Blijft één van de betere sci-fi monsterfilms. 4* blijft staan.
skipy05
ik heb toevallig eerst de 2de gezien en dan deze. Ik vond deze toch iets minder. actie kon nog iets beter. Vin Diesel doet het hier ook goed.
Rianneke_Dan
Het idee was goed van Pitch Black maar ik vond het niet echt super uitgewerkt. Vond het beeld soms erg warrig, en ook qua kleur niet altijd even mooi. Het verhaal daarentegen sprak mij wel aan, en ook een goede reden om te kijken was voor mij Vin Diesel, die toch weer een geweldige stoere rol neerzet als Riddick. (en wat is hij toch sexy met dat brilletje en zijn mouwloos shirt) De rest van de cast vond ik niet echt heel bijzonder, en ik heb ook helemaal niks met Radha Mitchell. Maar goed daar kan ik wel overheen kijken. Die 'beesten' vond ik er goed uitzien, en maakte het soms ook wel spannend in de film. Ook de sfeer vond ik top! Maar het is gewoon jammer dat het net wat aan de magere kant is allemaal zowel als uitwerking als acteerwerk.
Toch nog een ruime 3.5*
TwoM
Goede sci-fi film met een sterke Vin Diesel.
Creepy monsters en jammer dat het wijveke dood gaat natuurlijk
Op naar de volgende!
Timothyvdmeer
Spannende Sci fi film met een op het lijf geschreven rol voor Diesel. Vond ook Cole Hauser goed spelen. Mooi donker verhaal en een goede afwerking. Het budget was laag voor deze film maar dat is mij niet echt opgevallen. Het verhaal is spannend genoeg...
Upgrade de film naar de 4*.

Riddick: Blindsided

The Chronicles of Riddick
2004

Into Pitch Black
2000

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Aliens

Dark City
Thriller / Sciencefiction, 1998

Star Trek into Darkness
Sciencefiction / Actie, 2013
darknessdystopiecometalien life-formoverlevingschepseleclipseflaskspaceship crash