Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)
Geregisseerd door: Tony Scott
Met onder meer: Will Smith, Gene Hackman en Jon Voight
Releasedatum: 7 januari 1999
Plot Enemy of the State
"It's not paranoia if they're really after you."
Wanneer de succesvolle advocaat Robert Clayton Dean een oude vriend tegenkomt, komt hij in het bezit van een disc. Deze disc bevat opnames van een politieke moord. De dader komt er al snel achter dat Dean de disc in bezit heeft, en besluit de bronnen van de National Security Agency te gebruiken om hem te vinden. Dean heeft echter geen idee waarom hij achtervolgd wordt.
Robert Clayton Dean
Daniel Zavitz
Rachel F. Banks
Fiedler
Sportingerke
Leuke thriller met erg bekende acteurs in de bijrollen (en Jason Lee, die ik zonder zijn Earl-snor helemaal niet herkend had :s).
In het begin een beetje warrig en de wat complexe relatie tussen Dean en de maffia (in de gedaante van Pintero) zorgt er - hoewel het een noodzakelijk gegeven in de film blijft - voor dat de film niet volledig het hersenloze actievoer is dat ik voor ogen had.
Toch overheersen bij mij vooral positieve gevoelens na het zien van deze film.
Al bij al een aanrader!
JasonBourne
Kan me de eerste keer kijken nog herinneren. Nagelbijtend spannende actiethriller. Will Smith was prima en ook de ultime "bad-guys" Gene Hackman en Jon Voight zeer sterk!
moviemafketel
- 19752 berichten
Goede combinatie van Smith en Hackman. Ook nog een leuk rolletje voor 1 van mijn lievelings-acteurs Tom Sizemore. Er was constant wel iets te beleven. Het kat en muisspel hield me geïnteresseerd. Af en toe ook een beetje humor wat het geheel een goede balans gaf. Heb deze film meerdere keren gekeken en zal dat maandag ook wel weer effies gaan doen. Aanrader!
barns
Goede thriller, na een aantal kijkbeurten nog steeds een erg goede film
Delvenaartje
Kvond hem cool, paar keer gezien en zeker met de nodige spannende momenten.
Een echte aanrader!
Al DeNiro
Spannende actiethriller met goede rollen van Will Smith, Jon Voight, Tom Sizemore en natuurlijk Gene Hackman.
Bottleneck
Redelijk, vind alleen die American Security en Governance-achtige onderwerpen en vooral de serieusheid waarmee het zichzelf brengt overdone. Wel goed acteerwerk (hoewel ik geen Smith-fan ben) en aardig spannend gebracht, maar het kan me helaas niet aan het beeldscherm kluisteren.
BjornH
Kan iem mij godver**** vertellen waarom ze de film afkappen op het meest spannende stuk?! het is maar dat ik hem al meerdere keren heb gezien, maar dit gaat gewoon echt te ver :O
Ondanks deze grote naaizooi van SBS 6 was dit een zeer interessante film. Het is toch wel wenkbrauwoptrekkend (:P) om te zien hoe makkelijk de regering kan doen wat ie wil :S....
Daarnaast een film die op veel momemten weet te boeien, een goede cast en een fantastische soundtrack heeft:)
Zidaan
Omg, dit is te bizar voor woorden, ik besluit geheel tegen mijn principes in om deze film te gaan kijken op SBS6. Zit fijn te kijken, ben bij de shout out op het laatste (het is toch niet zo dat het daar af loopt?) wordt de film gewoon opeens afgekapt. Uit het niets zwart beeld en we krijgen Hart van Nederland voorgeschoteld,
Dit gaat gewoon echt te ver SBS6
BjornH
Dit is echt de laatste keer dat ik iets op SBS 6 kijk :S.....wat een drama met zulke storingen en die tientallen reclames ertussen :S
GElukkig heb ik hem op dvd heir thuis liggen....
J.D
Inderdaad! Ik dacht wat gaan ze me nu flikken bij SBS. Maar ben toch blij dat ik bleef kijken, anders had ik het mooie eind niet kunnen meemaken;)
Zidaan
Oh shiiit, eerst doen ze je geloven dat het afgelopen is, zenden ze toch weer verder uit, en mis ik het laatste gedeelte
Desondanks heb ik me uiterst vermaakt met deze film. Gewoon zo'n lekkere weg-kijk-film! Binnenkort even het einde kijken..
Tup&Joep
Lekkere actie van SBS. Ik ben blij dat ik de tv niet meteen uitgedaan heb. Verder boeiende film. Goede rol van Will Smith en Gene Hackman.
-Revi-
LOL sbs 6 is best een noob kwa uitzenden van films.
Me ouders werden gek XD.
was wel een coole film
wibro
Het zijn toch echt filmbarbaren die van SBS 6. Ze doen net alsof de film afgelopen is na de shoot-out ,kondigen met groot bombari 'Hart van Nederland' aan tot grote ergenis van de filmkijkers en beginnen voorts weer met het laatste stukje van de film. Het lijkt wel of die badgasten van SBS 6 de kijkers bewust hebben willen pesten.
SBS 6, fuck you.! Oei, schelden mag geloof ik niet op MovieMeter.
Oh ja, de film. Die was best goed. Ik kon genieten van een uitstekende cast, een aardig plot en bovendien veel spanning. Dat kan zeker niet van alle thrillers gezegd worden. Bij de shoot-out moest ik onmiddellijk denken aan die shoot-out van True Romance, die voor mij altijd nog geldt als de beste film van Tony Scott.
Tja, wie kijkt er nu film op SBS. Da's net zoiets als kreeft gaan eten bij de friettent.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Ik heb het zelfs weleens meegemaakt bij SBS6 of Veronica, weet jammer genoeg niet meer welke film, dat ze gewoon een deel op het eind geheel weglieten. Wat ze waarschijnlijk 10 min. winst opleverde, maar dat vond ik pas echt het toppunt van commerciele tv.
moviemafketel
- 19752 berichten
Nog 1 keer offtopic. Wat mij sowieso verschrikkelijk irriteert aan films op de commerciele zenders is dat ze de eind-aftiteling nooit laten zien.
Op BBC bijvoorbeeld is het prettig om even bij te komen van een mooie film met goede filmmuziek en de aftiteling. Dit maakt het voor mij meer af.
Als ik op SBS6 net een goede film heb bekeken en na de laatste zin bam meteen Gore Geer in beeld zie ben ik helemaal het gevoel al kwijt.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Daar heb je helemaal gelijk in. Meteen een bombastische reclame erachteraan, en je bent ook meteen uit de film, heel hinderlijk. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook groot fan van de Belgen, die vaak goede films uitzenden zonder reclame tussendoor en de ondertiteling er aan toevoegen (of beter gezegd er niet uitknippen).
Xx_se7en_xX
Nooit verveeld tijdens de film. Scenes zijn nooit saai en is verschrikkelijk spannend. Beste rol voor Smith vind ik.
Had hem opgenomen dus kon ik hem vandaag weer bekijken. Wat is het toch heerlijk om reclame door te kunnen spoelen!
Xx_se7en_xX
Is dat bij een film op Ned 1,2,3 enz wel dan, de aftiteling? Ik ben het met je eens alleen ik heb het nooit opgemerkt.
maartend96
Gisteren gezien op tv,
Helaas het laatste stukje volgensmij niet uitgezonden, maar toch een heel goeie film. Verder ook nog een geweldige cast.
4,5 *
rooie60
Gisteren gezien op tv,
4,5 *
Jawel is wel uitgezonden,je had ff moeten blijven kijken,typisch SBS6!
chevy93
Uitstekende thriller die je tot het einde in zijn macht heeft. Verveelt bijna niet en kijkt lekker weg.
Will Smith zet hier een prachtprestatie neer!
. De rest van de crew was natuurlijk ook top!
Billy-Pilgrim
Heerlijke film die je vanaf het eerste moment bij de kladden grijpt. Het is ook nog eens erg interessant om te zien hoe de inlichtingendienst inmiddels alles in de gaten kan houden en hoe je eigenlijk nergens meer veilig bent. Ik neem aan dat de technologie uit deze film inmiddels zelfs alweer behoorlijk verbeterd is, wat de vooruitzichten voor onze werkelijke privacy er niet beter op maakt.
Daarbuiten gewoon een heerlijk fugitive verhaal. Ken de normale verloop die je bij deze films tegenkomt, maar alles wordt op uitstekende manier uitgevoerd met Will Smith en Gene Hackman in rollen die ze helemaal passen. Ook het hele NSA team dat achter Smith aanholt is prima gecast. De beelden zijn ook nog eens erg fijn, met een constant deprimerend grijstintje.
Ik heb deze film als tiener heel vaak gezien, maar ook nu gaat hij er nog in als taart.
skipy05
Heel goede film. spannend van het begin tot het einde. Goed verhaal. Will Smith zet een goede rol neer.

Thriller 'Enemy of the State' van Tony Scott vanavond (15 oktober) te zien op televisie

Vijf goed beoordeelde films over complottheorieën

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006