• 9.374.549 stemmen

Enemy of the State (1998)

Actie / Thriller | 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Will Smith, Gene Hackman en Jon Voight

Releasedatum: 7 januari 1999

Plot Enemy of the State

"It's not paranoia if they're really after you."

Wanneer de succesvolle advocaat Robert Clayton Dean een oude vriend tegenkomt, komt hij in het bezit van een disc. Deze disc bevat opnames van een politieke moord. De dader komt er al snel achter dat Dean de disc in bezit heeft, en besluit de bronnen van de National Security Agency te gebruiken om hem te vinden. Dean heeft echter geen idee waarom hij achtervolgd wordt.

Robert Clayton Dean

Daniel Zavitz

Rachel F. Banks

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Pff intellectuele dwerg in de bocht

avatar van gimli f

gimli f

Ik zal volgende keer weer met mijn antieke bijl een paar stenen in elkaar rossen...

Precies wat van mij verwacht wordt.

Pff.

avatar van shayed

shayed

Best spannend. Goede rollen van Smith en Hackman.***

avatar van gimli f

gimli f

Dit was in ieder geval een stuk spannender dan Smith's rol in Men in Black.

avatar van haagseharry

haagseharry

Dit is de derde keer binnen 7 maanden dat deze film op SBS6 wordt uitgezonden. Wat bezielt deze commerciële omroep?

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Zolang er genoeg mensen naar blijven kijken zullen ze het blijven uitzenden vrees ik.

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Enemy of the state is een actiefilm, wat vinden jullie dan wat enemy of the state niet heeft wat wel in een actiefilm moet zitten

avatar van cornelis

cornelis

Op zijn minst een plot dat binnen de door de film gestelde grenzen geloofwaardig is. Verder ken ik een aantal heel goede actiefilms, die ook een goede karakterontwikkeling en spannend drama herbergen. Geen idee waarom een actiefilm dat niet zou hoeven, simpelweg 'omdat het een actiefilm is'. Daarin proef ik nogal veel dédain jegens het genre.

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Ik geloof eerder dat het plot geloofwaardiger is, dan de rest van de door de film gestelde grenzen. Verder ken ik moet ik zeggen weinig actiefilms met een realistische karakterontwikkeling

avatar van neo

neo

het paranoide ''big brother is watching you' thema wordt naar mijn mening erg goed uitgewerkt. daarbij laat de film ziet hoever mensen gaan met het het in de gaten houden van het doen en laten van andere mensen. een oogschijnlijke normaal bewaakte winkel kan wel volgehangen zijn met allerlei verborgen camera's, waar weinig mensen zich van bewust zijn. en smith ondervindt zelf hoe het is om constant in de gaten te worden gehouden, wat naar mijn mening zorgt voor de nodige spannning.

avatar van patjenmgn

patjenmgn

Goede en spannende film alleen vond ik het allemaal zwaar overdreven wat 'men' met die satellieten kan zien! Kom op zeg net alsof ze bij mij in de huiskamer kunnen kijken of de playboy op tafel ligt ofzo!

Natuurlijk kan dat allemaal niet, maar in film moet dat kunnen. Ik houd het op science fiction.

avatar van Jordy

Jordy

dat vond ik niet "in de geest" van de rest van de film.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Met sattelieten kunnen ze al autos en mensen zien die vrolijk rondrijden/lopen. Dus zo ver gezocht is t nou ook weer niet.

avatar van Stoffeltje

Stoffeltje

Ik vond het een hele vette film. Dat gedoe met die satelieten zag er goed uit en hackman en smith deden het goed. Het plot was leuk bedacht. Niet top maar toch wel verrassend. 4 sterren.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Zeer aardige actiethriller met een Will Smith die goed op dreef is. Gene Hackman is voortreffelijk. Het verhaal is erg goed en het wordt ook op een mooie en actievolle wijze tot uiting gebracht. 3,5*

avatar van flicks

flicks

Echt een mooie film, veel actie en goed geacteerd door Will Smith en Gene Hackman. Ook heel mooi hoe de film je laat denken over de manier waarop je in de gaten gehouden wordt. Ik vond het einde een beetje flauw... 3.5 sterren

avatar van Jaap

Jaap

Een van de beste films ooit gemaakt. Het slot is perfect, super geacteerd door will smith is een MUST see film!

avatar van NERD

NERD

Bovenstaande vind ik wel een beetje ver gaan maar zeker een goede film in het actiegenre.

3,5 sterren

avatar van Sjan

Sjan

Vandaag nog eens gezien en ik blijf bij 4*. Ondanks het onzin-plot en de ontzettend vergezochte scenes en gebeurtenissen is dit gewoon een ontzettend vaardige actiethriller. Het acteerwerk is erg goed (Hackman deed me denken aan zijn rol in de French Connection) en er zit de nodige humor in de film.

avatar van Ericinho

Ericinho

het gaat wel redelijk ver, maar zo onwaarschijnlijk is het hele verhaal niet...

avatar van Jordy

Jordy

Sjan schreef:

Hackman deed me denken aan zijn rol in de French Connection

Dan heb je vast The Conversation niet gezien...

avatar van U-96

U-96

• 2070 stemmen

Het was gisteravond de derde keer dat ik deze film zag. Toch blijf ik me steeds een beetje storen aan dat overdreven camerawerk, en al die computerdingen. Desondanks toch wel een redelijke film. Verhoogt naar ***

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Professionele, goedgemaakte en vooral erg onderhoudende spionage/actiefilm, met een verrassende Will Smith.

En de knipogen naar The Conversation zijn natuurlijk bijzonder geestig ...

3.5 sterren

avatar van KLah

KLah

Hai,

Ik kan deze film keer op keer bekijken en ik blijf em goed vinden. Een goed onderwerp daar is deze film op gefundeerd. Privacy(schending) Veel computer en sattelieten die je zo kunnen bekijken. (Big brother is watching you is wel gepast om te zeggen). Een heel interessant onderwerp en erg goed weergegeven. Werkelijk spannend om te kijken. Het is een van beste films.. Hij staat in mijn top 10. Een film die je eigenlijk in je kast zou moeten hebben.

Bye the way: Het einde van de film is erg leuk bedacht.. niet dat het een andere wending krijgt ofzo maar erg "slim" bedacht door de acteur in kwestie (in de film dan).

MvG

Klah

avatar van Anatolia

Anatolia

Hoewel deze film de realiteitsgrenzen wel erg forceert, kan ik niet ontkennen dat ik er erg van heb genoten. 3,5*

avatar van The Great Gonzo

The Great Gonzo

Is al weer een tijd geleden dat ik hem heb gezien, maar ik herriner me nog wel dat ik em wel aardig vond. Vooral Gene Hackman is top.

avatar van dray

dray

Beetje ongeloofwaardig, maar wel spannend.

Voor/door Lisa Bonet een extra *.

avatar van bartsch

bartsch

Ik vind Will Smith een nare acteur maar in deze film is ie wel goed. Het is een goed verhaal, goede acteurs en zelfs de grappen zijn leuk en gepast, vind ik.
Verder wil ik opmerken dat de technologie die wordt gebruikt in de film (satelieten die mensen kunnen volgen e.d.) wel lijken te kloppen. Voorgaande berichten klonken allemaal alsof het overdreven was, maar dat is niet zo. Zoek op google maar eens op "Keyhole satellite". Daar vind je met foto's en al bewijs genoeg.
Het enige niet realistische was dat ze de tas in de lingerie-winkel, van meerdere kanten bekeken.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Goede film,die me blijft boeien hoe vaak ik hem ook kijk! Gene Hackman speelt zeer goed vind ik en ook Will Smith doet weer zijn werk (kan bij mij niet zoveel fout doen). Een van de laatste scenes vond ik wel geweldig om te zien! Waar Smith die gasten van de NSA naar die Italiaan brengt en ze elkaar helemaal overhoop schieten. En Smith zit daar onder die tafel:) Echt lachen!