Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)
Geregisseerd door: Tony Scott
Met onder meer: Will Smith, Gene Hackman en Jon Voight
Releasedatum: 7 januari 1999
Vandaag om 20:00 uur op SBS9
Plot Enemy of the State
"It's not paranoia if they're really after you."
Wanneer de succesvolle advocaat Robert Clayton Dean een oude vriend tegenkomt, komt hij in het bezit van een disc. Deze disc bevat opnames van een politieke moord. De dader komt er al snel achter dat Dean de disc in bezit heeft, en besluit de bronnen van de National Security Agency te gebruiken om hem te vinden. Dean heeft echter geen idee waarom hij achtervolgd wordt.
Robert Clayton Dean
Daniel Zavitz
Rachel F. Banks
Fiedler
Captain Pervert
Deze film is echt supergoed. Eén van de spannendste films van de afgelopen jaren.
Maar ik ben sowieso een sucker voor overheidscomplottenfilms.
Scorpio11
Boeit van begin tot eind......een Topper !! moet je gezien hebben!!!
Dead01
- 1977 stemmen
Ik vind de film zeer goed.Ik wa heel moe as ik keek maar toch ben ik niet in slaap gevallen want ik vond de film zeer spannend en het bleef boeiend vond ik,zeker een 4 sterren waard
Nils
Gave film, zit qua spanningsopbouw goed in elkaar.
Goede rol van Gene Hackman als een beetje uitgerangeerde sjagerijn....
Kortom: in mijn opintie zeker 4*
Dstruct
Ik heb deze film nu al meer dan 4 keer gezien en blijft leuk. Vooral omdat het een redelijk realistisch verhaal is (dat met die 360 graden camera is inderdaad beetje tricky, maar je weet maar nooit misschien kan het echt wel). En ik vond de film bestwel goede spanning hebben en goede acteerprestaties
WiLL
Weer een stukje gezien gisteren, maar elke keer wordt het voor mij minder met deze film.
Er gebeurt eigenlijk niet zo heel veel. Wanneer Hackman en Smith elkaar ontmoeten vind ik het niveau van de film ook dalen. Het einde vond ik raar en een beetje een domper.
Laat de film toch op 3* staan puur omdat de eerste keer dat ik hem zag toch het positieve overheersde, nu hoef ik deze film ook echt nooit meer te zien.
joeri15
idd wel ongeloofwaardig, maar ik geloof dat het in het echt ook ongeveer zo gaat en na deze film schrik je daar wel van... geen moment verveeld tijdens deze film, de spanning bleef er lkkr in
twg
ongeloofwaardig maar toch spannend en goed gespeeld en best wel orgineel .
geslaagde film! 4 sterren
Flipman
Dat met die camera die 75 graden roteert om iets dat al opgenomen is, dat stoort mij wel erg aan deze film, dat haalt de geloofwaardigheid er een beetje van af. Mara deze film laat goed zien hoe groot de greep van de overheid op de mensheid zou kunnen zijn.
Gaaf geacteerd, goeie cast, gaaf verhaal. Ja, dat met die roterende camera was het enige minpunt aan de film.
soekenahh
lekkere spannende film die bijna constant boeiend is puik werk
Een van de betere rollen van Will Smith. Het blijft toch wel een grappige vent
krijgt 3,5 sterren
Fangs (crew films)
Prachtige actiefilm vol flitsende stunts, mooie plaatjes en met geweldig acteerwerk van o.a. Will Smith en Gene Hackman. Eén van de betere actiethrillers van de afgelopen jaren. 4*
emanuel
Leuke film heel knap in beeld gebracht en ik vond dat er heel goed geacteerd werd door will smith,
het is blijkbaar not done om de man goed te vinden maar vind hem eigenlijk wel altijd vrij goed acteren denk maar aan de "ruzie" scene met zijn vrouw in deze film, vond ik heel geloofwaardig!
Je merkt wel dadelijk dat het een bruckheimer productie is, die sfeer hangt er zo aan, heel groots opgezet altijd.
Buiten het "nepeffect" van het beeld draaien vond ik hem heel entertainend en leuk om naar te kijken.
Heb net ook effe de rest van de berichten gelezen en ik vind ook dat het afentoe eens leuk kan zijn om een nobrains film te kijken daarmee relativeer je soms de inteletuele films
HiLL
geweldige film vol spanning en sensatie!
(zo lekker cliche maar is wel zo
sinds wanneer moet een film geloofwaardig zijn
Face Off is ook niet geloofwaardig, wel erg gaaf
Pacino88
Zeer spannende thriller met high tech snufjes,zet je wel aan het denken of dit ooit gaat gebeuren,wat in deze film gebeurt:D
Will Smith acteerde weer zeer sterk en de rest was ook zeer goed (gene hackman,jon voight etc.)
leuke bijrollen van jack black,seth green,barry pepper,tom sizemore,scott caan enz.
Nieke
Een film die je geen seconde alleen kan laten, anders kan je niet meer volgen.
Toch sterk gedaan, er zit soms sterk acteerwerk in Smith.
Youri
Leuke film die erg spannend blijft totdat Will Smith Gene Hackman ontmoet, dan wordt de film rommelig. Al die Big Brother is watching you scene's zijn erg realistisch en grappig verwerkt in de film op die 180 graden camera draaien in de boetiek na dat mij niet realistisch lijkt.
Fredo Corleone
Smith's beste film tot nu toe.
De film vond ik niet echt bijzonder maar ik heb me wel twee uur dik vermaakt.
djelle
Saaie film. Een ondermaats acteur met een weinigzeggende uitstraling als Will Smith was om te beginnen al een slechte keuze voor dit soort film. Het ganse thema met die overheidskomplotten en big brother-toestanden is wel leuk maar redelijk afgezaagd, voorspelbaar en veel gebruikt. Ook het camerawerk wou niet echt vernieuwing brengen. De actiescenes waren matig en het hele kat en muis-spel kon niet blijven boeien. De film kijkt teveel zoals je het verwacht, en werkte bovendien alles maar erg droogjes uit. 1,5*
DRJeFF
Goed verhaal,met natuurlijk weer Voight als de eeuwige bad guy.
Maar jammer dat Will Smith voor deze rol gecast was.
Dat geeft de film toch een wat goedkoop commercieel randje.
Nomak
Topfilm, geloofwaardig, realistisch, en ijzersterke acteerprestaties van iedereen.
4,5 sterren
iivan
meesterlyke film.
ik heb hem vanacht nog gekeken om 12 uur, en hy was echt super.
belgie had geen pauzes dus ik was echt 2 uur aan de buis gekluisterd.
goed verhaal, goede acteer prestatie's , echt een aanrader!
4,5 sterren.
silhoupin
een goeie actiethriller met een bijzonder goede rol van will smith, ik verschoot er van. will smith is nu niet dadelijk mijn lievelingsspeler maar ik had niet verwacht zo een goede rol te zien van hem in deze film. de film is zeer spannend en het camerawerk is ook zeer behoorlijk, de verhaallijn daarentegen kon misschien wel beter, in deze film word een grote vijand gebruikt met hoog-technologische snufjes die het toch wat iets overdreven maken maar niet echt verpestend voor de film.
op het einde een prachtige scene die je laat zien dat het een tony scott film is (waar iedereen elkaar afknalt).
een welverdiende 3,5 voor deze goeie film
die Lange
een van de betere films met will smith!
Witch-king
Een hele tijd geleden dat ik deze film gezien heb, maar hij was wel heel goed. Ik vind hem zeker 4,5 sterren waard.
scoly
Echt een topper van een film
Goede acteurs, ze laten de paranoia goed zien.

Thriller 'Enemy of the State' van Tony Scott vanavond (15 oktober) te zien op televisie

Vijf goed beoordeelde films over complottheorieën

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006