Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)
Geregisseerd door: Tony Scott
Met onder meer: Will Smith, Gene Hackman en Jon Voight
Releasedatum: 7 januari 1999
Morgen om 20:00 uur op SBS9
Plot Enemy of the State
"It's not paranoia if they're really after you."
Wanneer de succesvolle advocaat Robert Clayton Dean een oude vriend tegenkomt, komt hij in het bezit van een disc. Deze disc bevat opnames van een politieke moord. De dader komt er al snel achter dat Dean de disc in bezit heeft, en besluit de bronnen van de National Security Agency te gebruiken om hem te vinden. Dean heeft echter geen idee waarom hij achtervolgd wordt.
Robert Clayton Dean
Daniel Zavitz
Rachel F. Banks
Fiedler
Rianneke_Dan
Wel een goeie film om te zien.
Will Smith is een goeie acteur!!
Dead01
- 1977 stemmen
Na het herzien van de film ga ik mijn stem niet verlagen.Blijft zeer goede en spannende film met een goede Will Smith en ook Gene Hackman en de andere ook.Film word ook geen moment slecht ofzo.Zit zeer goed in elkaar.
JJ_D
Het is een goed verhaal, goede acteurs en zelfs de grappen zijn leuk en gepast, vind ik.
Verder wil ik opmerken dat de technologie die wordt gebruikt in de film (satelieten die mensen kunnen volgen e.d.) wel lijken te kloppen. Voorgaande berichten klonken allemaal alsof het overdreven was, maar dat is niet zo.
Volgens mij lag het fundamentele probleem met deze film juist bij dat verhaal. Het heeft nu eenmaal niets te bieden, de prent is opgebouwd als een doorsnee actiefilm (dwz. eerst maken we de crime mee, daarna volgt het onderzoek. Hier was jammergenoeg geen sprake van een onderzoek, het enige wat Will te doen stond was vluchten voor enkele "killer-cops" en met Hackman erbij werd het er niet echt beter op...) en zit tevens nog boordevol clichés, om nog maar te zwijgen van de bij momenten rampzalige humor. De soms flitsende filmstijl werkt op enkele luttele ogenblikken, maar er wordt nooit echt een spionage-sfeertje gecreëerd. Het ene technisch snufje na het andere passeert de revue, het is alsof we een oerslechte Bond-film bekijken waarin niet één maar honderdmaal zoveel gadgets gepresenteerd worden. De actie zelf is daarenboven laagdrempelig, het enige wat de film mist om een totaal fiasco te worden is een Arnold Schwarzenegger die nog eventjes snel de wereld komt redden. Tony Scott schotelt ons niets dan één formule voor (achtervolging, achtervolging, en nog eens achtervolging), en na een dik uur hebben we er wel kaas van gegeten.
Reden waarom deze film Amerikanen aanspreekt lijkt me nogal simpel: De thematiek rond het privacybeleid wordt hier sterk in vraag gesteld, maar dan op een erg slungelige en rommelige manier. Waarom hij dan ook in de Benelux aanslaat is me ten zeerste de vraag. Ik maal er helemaal niet om als ik 24/24 gecontroleerd wordt, de mensen achter de PC's zijn pro's, weet je wel... (Iets wat je uit Enemy of the State niet kunt opmaken...)
In elk geval een afstompende film, van een soort dat de Hollywood-rompslomp van de laatste jaren typeert.
Hersenloos, met een triestig bijgesleurd verhaaltje.
Madecineman (moderator films)
De thematiek rond het privacybeleid wordt hier sterk in vraag gesteld...
Hmm, misschien neem je de film wel iets te serieus iig ik til niet zo zwaar aan "de boodschap" in deze film vind dat eerder bijzaak. Ben het wel met je eens dat het een format-film is maar wel een leuke. Ik heb ook nooit zo'n problemen met dit soort films, eerlijk gezegd zie ik liever een knap, proffesioneel gemaakte hollywood actie-thriller dan een oersaaie arthousefilm waarbij ik na 20 minuten in slaap val. Denk ook dat het soms wel wat onderschat wordt, alsof het zo makkelijk is een amuserende, spannende, goed uitziende film te maken, format of geen format.
Totdat ze het memorystickje met je gegevens kwijtraken ja...
otherfool
Mja, wel een lekker filmpje. Leuk basisgegeven en genoeg spanning, zij het dat de film naar het einde toe wat afvlakt. 3*.
g_unot_soldier
geweldige film.
super spannend en ook echt boeiend.
will smith je bent weer helemaal top
snakevega
Goede film! smith speelt op hoog niveau.
Maar na tweede keer gezien te hebben stak hij erg tegen.
Het is de hele tijd een kat en muis spel.
papaEd
Goede film! smith speelt op hoog niveau.
Maar na tweede keer gezien te hebben stak hij erg tegen.
Het is de hele tijd een kat en muis spel.
Ik heb Smith nog nooit in een slechte film zien spelen.
Spannend tot op het laatst.
behoorlijk spannende film met smith.
hij doet het echt goed.
orbit
- 12092 berichten
Ik heb Smith nog nooit in een slechte film zien spelen.
Spannend tot op het laatst.
Wild wild west of bad boys nooit gezien?
JJ_D
Ik heb Smith nog nooit in een slechte film zien spelen.
Ik heb Smith nog nooit in een ECHT goeie film zien spelen.
wesbrina
Elke keer dat ik deze film bekijk is het puur genieten !
De film vliegt in een hoog tempo voorbij , maar het verveelt geen seconde !
Vooral het einde met die "Tape ? What tape?'' is echt geweldig !
Ook Gene Hackman doet wat we van hem gewend zijn , en zet een goede rol neer .
PollyPeachum
Onlangs heb ik deze film voor de 3e keer gezien en hij blijft ijzingwekkend spannend. Een echte "op het puntje van je stoel" film.
miepke
leuke film, een van de betere met will smith
goed geacteerd, en idd lekker spannend
Gang_Star
Een lange film die je afkijkt alsof je een standaard film van 90 minuten kijkt...de film is zeer spannend en het waard om te kijken(vind ik tenminste wel)
TheRisingSun
God nee toch, wéér op tv
Je bent niet verplicht om te kijken, dat weet je toch wel hè?!
zandertjuh
Hele mooie film, je blijft hele film aan 'de buis gekluisterd' door de spanning. Goed opgebouwd en ook goed einde.
*3.5
dragonmage
super film heb hem al vaak zat gezien.
Met goede acteurs vooral will smith.
dat vind ik zo'n goede acteur.
deze film blijft leuk tot aan het einde.
Niet van dat je denk van o nu gaat dat gebeuren na er gebeurt iets heel anders.

Moviestar1979
Ik heb zo'n pesthekel aan de zender waar deze film vanavond op wordt uitgezonden.
Niet voor niets zijn ze nummer 1 geworden op het gebied van uitzenden in slechte speelfilms.
Deze film zal een uitzondering zijn.
Het irritantste gedeelte is dat ze de langere films bijna op het einde afbreken voor die nieuwsberichten.
whitemoor
Deze film zal een uitzondering zijn.
Helemaal mee eens! Meer reclame en "nieuws" dan entertainment. Mensen betalen én kijken er ook nog naar...
lowhusky
U kunt ook klagen bij sbs6 via een mail (maar helpt toch niet
). Ik irriteer me er ook vreselijk aan. irritantste zender ooit. maar goed dat ik deze film al gezien had.
lowhusky
Een paar zeer ongeloofwaardige technische snufjes (sataliet-beelden waarmee je 360 graden om een object kunt draaien??).
Lol
BenicioDelToro
Heb deze film jaren geleden voor het eerst gezien en ving toevallig wat flitsen op toen hij gisteren weer op tv was... Wat spelen hier eigenlijk veel bekende acteurs in de bijrollen (Barry Pepper, Jack Black, Jamie Kennedy, Regina King, Gabriel Byrne). Was me eerder nooit opgevallen. Waarschijnlijk omdat ik nog maar weinig van film wist toen ik deze voor het eerst zag...
skip
God nee toch, wéér op tv
Het is gewoon een goede film
, alleen bij SBS een film kijken is geen pretje.

tukkerstein
Gisteren gezien. Nieuwsrubriek, tja niet veel bijzonders 1*. Vervolgens de reclame. Ook zeer slecht.
Oja, het ging over een film. Ik vond het een goede film, spannend, goed verhaal,
maar wel ongeloofwaardige snufjes. Ze kunnen met behulp van 1 beveiligingscamera 360 graden in de rondte draaien. Daar heb je tientallen camera's voor nodig. En het leuke is dat die camera in de satelliet alleen maar recht naar beneden kan kijken, en niet 360 graden kan ronddraaien.
Gewoon echt een goede film! 4*
SvV_Ying
Gister weer herzien op SBS.. een vette film. snel tempo, veel actie en zo hier en daar ook wat humor. Deze film heeft me vermaakt.
4,5 *

Thriller 'Enemy of the State' van Tony Scott vanavond (15 oktober) te zien op televisie

Vijf goed beoordeelde films over complottheorieën

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006