• 9.377.071 stemmen

Enemy of the State (1998)

Actie / Thriller | 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Will Smith, Gene Hackman en Jon Voight

Releasedatum: 7 januari 1999

Plot Enemy of the State

"It's not paranoia if they're really after you."

Wanneer de succesvolle advocaat Robert Clayton Dean een oude vriend tegenkomt, komt hij in het bezit van een disc. Deze disc bevat opnames van een politieke moord. De dader komt er al snel achter dat Dean de disc in bezit heeft, en besluit de bronnen van de National Security Agency te gebruiken om hem te vinden. Dean heeft echter geen idee waarom hij achtervolgd wordt.

Robert Clayton Dean

Daniel Zavitz

Rachel F. Banks

avatar van sinterklaas

sinterklaas

De eerste keer dat ik deze fim zag was ergens in december 2001 en toen vond ik hem al erg goed. Eigenlijk ook gewoon mooi om zulke commerciele actiefilms rond je 10de te bekijken. Nu ruim 7 jaar later werd het eens tijd om hem op dvd te kopen en inderdaad, hij blijft gewoon goed.

Will Smith zie je eigenlijk vaker in films die neigen naar een komedie ook al is de film serieus bedoelt. Maar Enemy of the State is heel anders dan Bad Boys of Men in Black. Ik heb me met EOTS van begin tot eind kostelijk vermaakt net als vroeger. Tony Scott zet hiermee gewoon weer iets moois in elkaar met deze spannende High Tech-actie thriller. Will Smith is hierin zoals gezegt heel anders dan dat je meestal van hem gewend bent want hij speelt dit keer wel een bloedserieuze rol. Maar hij deed het toch wel prachtig vond ik. Wat ik ook altijd al mooi vond net als vroeger was die mooie bijrol van de cynische Gene Hackman en ik vond het duo gewoon prachtig. Film laat ook zien dat je ook maar met de kleinste dingen slachtoffer kan worden met internetspionage. Verhaal kwam daarbij dus erg goed uit de verf en alles (satelietbeelden, plattegronden, vogelvluchtshots van Washington en de decors) waren erg mooi opgebouwt en gegeografeert. Welke scene nog altijd leuk is in deze film is dat Will Smith in zijn onderbroek op de vlucht is en door de straten en de tunnel rent. FIlm zit niet propvol actiescenes maar wel spannende momenten. Die actiescene op het einde was natuurlijk weer wel puur Tony Scott's

En ik heb nu al al het donker bruin vermoeden dat Will Smith ook wel erg dol is op katten.

Maar een heerlijke thriller die je gewoon niet mag missen.

avatar van Zinema

Ongeloofwaardigheid troef, zoals gebruikelijk bij Scott, maar hij komt er hier aardig mee weg. Het verhaal steekt redelijk in elkaar en de spanning wordt goed vastgehouden in deze thriller met sterrencast. Toch is er meer potentie dan uitwerking. I.i.g. vermakelijk en onderhoudend genoeg. Redelijk.

avatar van The Last

The Last

Deze film benut toch echt de volle 2 uur om een aardig verhaal neer te zetten (met bijbehorende cliché's en al...). Ik zie eerlijk gezegd nergens een overschot aan potentie. Bij Scott moet je onderhand wel weten dat de ongeloofwaardigheid zegeviert...

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Redelijke film wel leuk maar die combinatie Will Smith en Gene Hackman past echt niet.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

10 Jaar na dato is Enemy of the State nog steeds een razendsnelle film die nog makkelijk mee kan en slechts op details verouderd aan doet. Er is behoorlijk veel ruimte voor grappen en grollen, dat is ook net waarin de film verschilt van de hedendaagse actie/spionage films.

De subtiele verwijzingen zowel in beeld als geluid naar het betere The Conversation waarin Hackman nagenoeg hetzelfde personage speelt zijn erg vermakelijk.

avatar van james_cameron

Gelikte thriller, met een onderhoudend script en Smith in een voor hem geknipte hoofdrol. Qua montage en camerawerk niet meer zo bijzonder als tien jaar geleden, maar de film blijft dankzij de strakke regie van Scott nog steeds zeer de moeite waard. Hackman is leuk in een rol die continu refereert aan eerder werk ("this conversation's over" zegt een personage in een bepaalde scene). Ook erg aardig gevonden zijn de handlangers van de slechterik, vertegenwoordigd door een keur aan jonge (en inmiddels zeer bekende) akteurs die allemaal iets weten te maken van hun potentiëel zeer vlakke rollen.

avatar van moviefanatic

moviefanatic

Zeer spannende film, met een sterke Will Smith in de hoofdrol. Ook Gene Hackman deed het erg goed (iedereen eigenlijk wel).

Ik heb deze al meerdere malen gezien maar hij blijft vermakelijk. Echt een aanrader voor de actiethriller liefhebber.

Ik twijfel tussen 3.5 en 4 sterren, maar laat ik 'es gek doen!

4.0

avatar van Totalwar

Totalwar

een film waarin ik zeker zin heb om hem te kijken want ik heb hem een keer voor de helft gekeken maar weet er niet zo veel meer van en hij schijnt heel goed te zijn

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Mooi opgezette techno-thriller van ADHD-er Tony Scott. Na zijn films wil je spontaan zelf ook aan de ritalin om even fatsoenlijk adem te happen.

avatar van subwoofer henk

subwoofer henk

en deze was hoeveel x op tv geweest ?

avatar van Kricky

Kricky

Jee deze film heb ik samen met mijn broer in de bioscoop gezien. Toen waren we 16 en 13. Ik vond hem toen en nu nog een hele spannende film. Will Smith is hier goed op dreef en Gene hackman doet het hier ook prima. Dit is echt een Tony Scott-film met diverse camerapunten en spannende achtervolgingen.

Ik zeg niet dat er tegenwoordig slechte actiefilms worden gemaakt, maar toch mis ik soms iets. of het nou aan de tempo ligt of uitwerking van de karakters of verhaallijn, dat weet ik niet. Maar als ik bijvoorbeeld een hele reeds films van het afgelopen jaar heb gezien en ik kijk voor de verandering weer eens een film van 10-15 jaar geleden dan krijg ik toch weer heimwee naar die tijd.

als goeie herinnering aan de goeie jaren 90 geef ik deze film

een 7,3

avatar van Charlie Cheese

Charlie Cheese

• 1936 stemmen

Blijft een sterke actie-film, alleen jammer dat hij te vaak op tv komt.

avatar van Rosicky

Rosicky

Ik vond "enemy of the state" een beetje weinig humor hebben, ondanks de inbreng van Will Smith. Gene Hackman speelt een heel cool personage, en ook alle bijrollen hadden bekende gezichten (Jack Black, de sluipschutter uit Saving Private Ryan, en die ene uit Ocean's Eleven).

Het verhaal was dik in orde, enige aanmerking is dat ze Smith in het begin wel heel erg onderschatten, waardoor hij een paar keer op een wel heel spectaculaire manier kan ontsnappen, ook het einde vond ik niet groots.

avatar van Edwin Pindahaai

Edwin Pindahaai

Aardige actie. De humor in de film was wel van een bedroevend niveau.

avatar van The One Ring

The One Ring

Vermakelijke thriller. Dat hele gedoe met sattelieten, zenders en corrupte overheden is ook niet meteen heel moeilijk om spannend te maken en uiteraard kreeg ik waar ik om vroeg. Toch had ik graag wat meer humor, interessante personages en wat gedenkwaardige dialogen gehad, maar ik ben dan ook een onredelijk mens. Het voelt allemaal net iets te routineus aan om indruk te maken, zelfs al is het vermakelijk. Alleen de finale vond ik nog wel grappig in elkaar steken.

Maar twee dingen stonden me tegen. Dat men opnames van een bewakingscamera nog een kon draaien (let wel: ik heb het over de opnames, niet over de camera) en het bizarre moment op het einde waarop Smith na de shoot-out door de FBI om onduidelijke reden meteen mag gaan, zelfs zonder een verklaring af te hoeven leggen. "Hij hoort er niet bij", zeggen de FBI dan, maar hoe zij dat weten is mij een gigantisch raadsel. Zeker omdat Smith er wel bij hoorde.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Zeer aardige thriller, maar het script is net wat te pover om echt memorabel te zijn.

Op zich best wel jammer gezien het boeiende onderwerp van de film wat zat stof biedt voor een intrigerend script. Helaas blijft het verhaal redelijk oppervlakkig en neemt het zichzelf iets te serieus.

Gelukkig weet Tony Scott dan wel weer hoe je zoiets in beeld moet brengen. Met behulp van zijn typische audiovisuele stijl geeft hij het script de adrenalinestoot die het nodig heeft om dik 2 uur lang te blijven boeien. Toch weet zelfs Scott niet te verhelpen dat het tempo af en toe wel erg wegzakt.

Cast doet het zeer aardig. Will Smith weet inmiddels wel hoe ie een blockbuster moet dragen al is het Gene Hackmen die de show steelt in een stijlvolle bijrol.

avatar van Pistons

Pistons

Vermakelijke actiefilm die wel een leuk loopje neemt met de logica. Als er zo'n team vol expertise achter je zit, en ze hebben je bestemming tot op meerdere malen, dan kom je er echt niet zo onderuit.

Maar dat boeit ook helemaal niet, want daar ligt de focus in zo'n film niet op. Ik zocht gewoon naar een leuk avondje actie met een degelijke uitwerking en die vond ik ook.

avatar van SvV

SvV

Echt een lekker actiefilm. Will Smith doet het goed en vind van die films waar organisaties/bedrijven achter 1 iemand aanzitten altijd wel vermakelijk.

Zeker vermakelijk. 4*

avatar van aburex

aburex

Prachtige actie- en politieke thriller die je van begin tot einde weet vast te houden.

Ik heb er in elk geval van genoten en Will Smith is weer prachtig in zijn rol. Gene Hackman speelt zoals vanouds goed.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Toffe actiefilm die zeker niet verveeld; maar eigenlijk vind ik will smith niet echt passen in deze rol. Men heeft enkele grappige momenten ingelast die naar mijn gevoel deze film echt wel verkloten. Verder ligt de politieke boodschap er vingerdik op. Niet zo erg natuurlijk, want die amerikanen zijn wat conspiracy gewoon. Het verhaal lijkt me wat rommelig en de gebruikte technologie onrealistisch. Toch blijft de spanning er meestal wel in; tot op het einde.

avatar van lagaiske

lagaiske

Best wel een leuke film met een uitstekende Will Smith!!!

avatar van aerts007

aerts007

Reeds 3 maal een poging ondernomen om Enemy of the State te bekijken, en dus 3 maal in slaap gesukkeld.

Nog een 4de maal proberen, en dan stemmen....i think !

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Klasse film, spannend van het begin tot het einde, wat een gezeur ben 3 keer in slaap gevallen van AERTS007: 4.0

avatar van polopolo150

polopolo150

Dit is een film dat ik jaren in mijn hoofd heeft blijven zitten... Voor heel veel dingen (video's, plaatjes, muziek, etc) heb ik door één of andere manier uit deze film gehaalt (heel vaak onbewust)

Hij is goed, en anno 2009 blijft hij goed..

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Deze film kent een erg goed verhaal en het acteerwerk is top. Enkel vond ik dit totaal niet spannend.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

JDSsmetje schreef:

Het was inderdaad geen spannende film, maar zoals je zelf zegt is het wel een boeiend verhaal en laat Will Smith (en de rest van de cast) wel zien dat hij bangelijk goed kan acteren.

avatar van schram101

schram101

Boeiend filmpje die me een beetje deed denken aan Eagle Eye. De film is redelijk spannend en soms heeft soms wat overbodige humor. Will Smith acteert zoals altijd weer uitstekend en ook de bijrollen worden goed ingevuld door oa Jack Black, Barry Pepper en Scot Caan.

avatar van bild

bild

Thriller met inhoud. Het verhaal geef meer dan de doorsnede thrillers en het acteerwerk is op en top, zeer goed.

avatar van Revolution64

Revolution64

ik vond em geweldig, 1 vd beste actiefilms die ik ooit heb gezien. Ongeloofwaardig verhaal , maar dat mag de pret niet drukken

avatar van powerman

powerman

Dit is de 3e keer dat ik de film heb gezien en hij blijft me boeien van begin tot het eind. De film dendert werkelijk over je heen met een enorme snelheid. Goede rolbezetting van Will Smith en Gene Hackman! Hightech kan prima gecombineerd worden met spanning en een goed verhaal en dat verhaal over privacy geeft je wel even te denken!