• 9.376.274 stemmen

Enemy of the State (1998)

Actie / Thriller | 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 132 minuten / 140 minuten (unrated director's cut)

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Will Smith, Gene Hackman en Jon Voight

Releasedatum: 7 januari 1999

Plot Enemy of the State

"It's not paranoia if they're really after you."

Wanneer de succesvolle advocaat Robert Clayton Dean een oude vriend tegenkomt, komt hij in het bezit van een disc. Deze disc bevat opnames van een politieke moord. De dader komt er al snel achter dat Dean de disc in bezit heeft, en besluit de bronnen van de National Security Agency te gebruiken om hem te vinden. Dean heeft echter geen idee waarom hij achtervolgd wordt.

Robert Clayton Dean

Rachel F. Banks

avatar van Actionfreak

Actionfreak

The only privacy left is inside of your head

Weer een goeie van Tony Scott maar weer niet geniaal.

Het verhaal begint traag duurt lang, dat heeft deze film ook nodig. Na ongeveer 45 minuten begint het actie kat-en-muis spelletje dat erg goed doordacht is. Enigsinds voorspelbaar maar wel echt actie thriller momenten.

De cast, Will Smith speelt hier goed doet hij zoiezo wel dus niet speciaal.

Gene Hackman zet ook een goeie prestatie neer.

De special effects zijn zeer goed (voor die tijd), we hebben het hier dan over ontploffingen en even naar de ruimte zoomen voor een blik op een satelliet. Dit was goed.

Coclusie 4,0*:

- Punten: Niet veel, maar toch wel het enigsinds voorspelbare verhaal en een net niet gevoel.

+ Punten: De special effects, het doorgedachte plot, het actie/spanning gevoel.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Heb ik altijd al een van de betere complottheorie thrillers gevonden.

vandaar de 4 sterren.

avatar van pumpking

pumpking

Vanavond op 2be.

avatar van pumpking

pumpking

Filmpje om paranoïde van te worden.

avatar van Tarkus

Tarkus

Zeer degelijke thriller, met een prima scenario en prachtige vertolkingen.

Topcast in deze film met voorop Will Smith en Gene Hackman die prima op elkaar zijn ingespeeld. En een goede Jon Voight als de bad guy.

Alleen het einde had wat beter gekund, de shoot-out is me een wat makkelijke oplossing.

avatar van stitch

stitch

vond het een zeer goede film.. Will Smith is dan ook een goede acteur

avatar van goongumpa

goongumpa

Best een spannende conspiracy / paranoiathriller. Vlot tempo, aardig acteerwerk, redelijk boeiende ontwikkelingen in het plot, best spannend. Alleen slaan de technische snufjes nergens op.

avatar van JHM

JHM

Lang geleden dat ik deze film heb gezien, maar nog steeds staat hij me bij als een van de beste films welke ik gezien heb. 4 sterren.

avatar van Theunissen

Destijds in de bioscoop gezien maar echt hoogstaand vond ik het allemaal niet. Verhaal is best aardig en Will Smith en Gene Hackman spelen best aardig maar is deze film dan zo bijzonder ?

avatar van goongumpa

goongumpa

Nee hoor.

avatar van sofripa

sofripa

Big brother...brrr. Smith is goed de klos en speelt daar ook naar. Altijd een genot te kijken naar de kop van Voight, zeker als bad guy. Prima, fijn entertainment.

avatar van gerrit019

gerrit019

Wat een heerlijke film is dit toch... een van de weinige die je vaker kan zien en toch weer gevangen kan worden in de paranoia die gecreeerd is. Toppertje.

avatar van cm_punk

cm_punk

Met me Bro in de bios gezien ... dolletjes

Top film! Ik hem hem al te vaak gezien daarom halverwege gestopt met kijken. Ik ben daarna verder gegaan met King Kong

avatar van chevy93

chevy93

Voor de 30e keer op TV inmiddels?

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Ondanks dat deze film zo vaak op tv is, heb ik 'm gister pas voor het eerst helemaal bekeken en moet zeggen dat het een vermakelijke film is. De actie is continu aanwezig en Will Smith doet het leuk. Ook zijn er grappen aanwezig. Wel vond ik de technische snufjes wat flauw, maar daar zijn films nu eenmaal voor. Ook het einde viel me wat tegen... Toch een leuke film om eens te zien en heb me geen moment verveeld.

avatar van Montorsi

Montorsi

chevy93 schreef:

Voor de 30e keer op TV inmiddels?

Nog een vrij conservatieve schatting voor m'n gevoel

avatar van djvero

djvero

Erg leuke en vlotte film. De tijd vloog voorbij toen ik deze film keek.

Vooral de laatste scène met dat vuurgevecht vond ik zeer goed, misschien wel één van de gaafste scènes die ik ooit heb gezien in een film. Ook fantastisch hoe de film naar dat moment opbouwt!

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Zeer degelijke thriller, met een prima scenario en prachtige vertolkingen.

Het was nog niet zo lang geleden dat ik deze film had gezien, maar omdat ik hem nu in m'n bezit heb (gratis blu-ray) heb ik hem opnieuw bekeken.

Mijn recensie van juni 2010 jongstleden hoeft geen aanpassing, alleen is de film op BD mooier van beeld en geluid, een pluspunt dus.

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

Tony Scott leverde met Enemy of the State een sterke thriller af waarin Will Smith in het middelpunt komt te staan van een golf technologische paranoia. Het plot zit ondanks zijn onvolmaaktheden degelijk in elkaar en de film schuwt enige kritiek op de controlemaatschappij niet.

avatar van puckb96

puckb96

Blijft een spannende thriller die je wil blijven kijken. Will Smith is trouwens geweldig goed in zijn filmrollen.

avatar van Prince AFCA

Prince AFCA

Destijds gezien in de Bios..een redelijke spannende film, al moet je wel heel goed blijven opletten om niet het verhaal kwijt te raken, want die is best ingewikkeld vond ik!

En wat ik meer ongeloofwaardig vond is dat ze met de satelliet haar scherp op de personen konden inkijken.

redelijke goede film, maar zeker geen cult status!

avatar van Denzz

Denzz

Een spannende thriller met de juiste dosis humor, genoeg tempo en prima vertolkingen van Smith, Hackman en Voight. Verhaal is ook best goed.

avatar van Corcicus

Corcicus

Na herziening toch wel een punt moeten aftrekken.

De muziek is gewoon te slecht en de dialogen zijn ronduit belachelijk, alsook de rol van Jack Black. Het thema blijft dan weer razend actueel en de aanklacht smaak ik wel.

avatar van Minotaures

Minotaures

Een interessante film m.b.t. corruptie en moord in de overheid (defensie?).

Het is een film met een indrukwekkende cast, die allemaal uitstekende acteerwerk hebben verricht. Verhaal is interessant en spannend om te volgen. Een goed opbouw, motief en tempo. Nadat de disc gekopieerd is, begint het extra spannend en interessant te worden.

Wanneer Smith in het bezit van de disc komt, maakt die van de ene achtervolging tot aan de andere. Die heeft makkelijk 5 km gerend als je alle achtervolgingen bij elkaar optelt. De rol van Gene kwam niet meteen aan bod, maar ietsje later. Een erg interessante personage, met militaire ervaring en diverse vakkundigheden. Om Gene te volgen hoe die afluister- en camera-apparatuur installeert is ook soort van 'leerzaam'. En voor de rest is het alleen maar geklets over privacy, satelliet, corruptie en liquidatie's en het ontwijken van slechtgezinde overheidsagenten en helicopters.

Er zijn niet zoveel van zulke films die, ondanks dat ze langdradig zijn, je weten te boeien. Alleen zou dit voor mij als herziening een 'no-go' zijn, juist vanwege de speelduur (voor een keertje leuk, maar dan houdt het wel weer op).

Ik heb dan wel de normale versie gezien, kon helaas de langere niet vinden. Stiekem had ik toch voor de langere versie gekeken, juist omdat het een boeiend onderwerp is.

avatar van JustMike

JustMike

Een thriller die zich gewoon bijna kan matchen met Bourne. Wat een fantastische film, verveelt helemaal niet. Gewoon een goede thriller ver conspiracy's. die hebben altijd wel goede plottwists. Maar om te weten of je deze leuk vind, moet je echt voor jezelf kijken.

Ik ben ook altijd al een fan geweest van Will Smith, dus leuk dat ik die in deze film tegenkwam, ik vind hem wel geknipt voor een rol als deze en zijn tegenspeler Hackman al helemaal. Dit is gewoon een perfect team, die zorgen voor een fantastische, spannende thriller, die je gewoon moet zien.

avatar van Boneka

Boneka

De film is ver vooruit in zijn tijd. Gisteren bewonderd op blu ray. Ziet er fantastisch uit met slechts een paar kleine vuiltjes. Het plot is subliem, je verveelt je geen moment. Gene speelt ijzersterk zijn rol. Wat Will Smith in deze film moet doen was voor mij een raadsel, maar al met al speelt ie zijn rol niet slecht. Zag overigens Lisa Bonet nog langskomen in deze film. Al met al een zeer goede film.....binnnenkort op tv zie ik hier. Ps Gene Hackman leeft nog en is al 81 jaar.

avatar van cm_punk

cm_punk

Actionfreak schreef:

The only privacy left is inside of your head

Gezien op VHS maar zelfs dan komen de special effects en de actie/spanning goed naar jet toe!l.

Haal 'zelfs' er maar tussen uit.

avatar van Number23

Number23

Vaak gezien maar blijft sterke actie/thriller. Ook geweldig dat je al die bekende koppen aan t begin van hun carriere ziet. En paar al bekendere in kleine rollen.

Scott Caan

Gabriel Byrne

Jason Lee

avatar van ehs21

ehs21

Redelijke film, gaat allemaal iets te ver en overdreven naar mijn smaak. Als die lui dan toch alles van iedereen (kunnen) weten, waarom checken ze dan niet even wie de eigenaar van dat restaurant is bijv.? 3*