• 9.376.732 stemmen

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Drama / Romantiek | 96 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Woody Allen

Met onder meer: Javier Bardem, Penélope Cruz en Scarlett Johansson

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Vicky Cristina Barcelona

"Life is the ultimate work of art."

Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder (Javier Bardem) en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw (Penélope Cruz). Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.

avatar van joe black

joe black

Mooie film. De emoties en vonken springen in het rond. Maar toch geen topfilm. Het graaft diep genoeg maar niet breed genoeg. Er blijven vragen over. Ik ben ook niet zo'n fan van Johansson en Cruz speelt zo een beetje op automatische piloot. De typische opvliegende zuiderse vrouw. Javier Bardem is werkelijk een geweldige acteur. Bewees hij met No Country For Old Men en nu opnieuw.

Ik appreciëerde ook de alwetende voice over waardoor de film geen dramatische proporties aannam. De korte duur zorgde ervoor dat het geen lang uitgesponnen drama werd zoals Julio Medem (bv: Lucia Y El Sexo en Tierra) ze zo goed kan maken.

avatar van plompa

plompa

suffe saaie zware dooie hap!

avatar van laundromat

laundromat

Roel B schreef:

Een heerlijke film! Door de droge voice-over krijgt de film een cynische ondertoon die mij erg beviel. Scarlett Johansson is perfect gecast, Javier Bardem doet het prima in zijn rol van sympathieke casanova en Penelope Cruz is onweerstaanbaar als beeldschone freak.

Ik kreeg het gevoel dat we het allemaal niet zo serieus moeten nemen met die liefdesperikelen en dat mensen het zichzelf in relaties altijd weer moeilijker weten te maken dan nodig is. Aan het eind van de film is ook niemand echt tevreden.

bedankt! dit wou ik ook zeggen

en ik wil weer naar barça! nu!

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Gewoon weer een heerlijke Woody Allen film, klaar.

avatar van Hankieh

Hankieh

Lol, gewoon weer terug bij af aan het eind van de film.

Ik irriteer me ook mateloos aan die narrator, ook was het gigantisch te merken dat het een Woody Allen film was wat dan ook weer een gigantisch minpunt is. Hoe hij die film brengt is niet irritant maar mateloos irritant.

Ik dank hierbij alleen met Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Javier Bardem en Penélope Cruz die voor de enige pluspunten in de film hebben gezorgt. Die zorgend voor 1.5 ster, de andere halve ster komt door de mooie omgeving.

avatar van K.A.N. de Laar

K.A.N. de Laar

een heerlijke film, mooie muziek, mooie plaatjes van Barcelona en een prachtige Penolope Cruz.

avatar van Rabbitto

Rabbitto

goede film, maar heeeeel erg traag. Soms zijn de dialogen zo lang en met van die doorgetrokken (philosofische zinnen) dat ik echt moeite had me kop erbij te houden.

Verder gewoon lekkere zitfilm die met de franse slag loopt. Je moet der van houden.

Einde ging nergens over. Als je de hele film weg zou houden en er een ander verhaal in zou stoppen heb je exact hetzelfde einde..

avatar van Mobilemel

Mobilemel

Hele bijzondere sfeer heeft deze film. Goede acteurs waartussen de spanning goed te voelen is. Filmisch helemaal leuk omdat ik graag in spanje vertoef. Het geeft goed weer hoe verschillend mensen met elkaar omgaan en toch van elkaar kunnen houden. Ik vond penelope eigenlijk nog het beste spelen als gestoorde vriendin. Haar rol was niet groot maar ze was erg aanwezig. Heerlijk om naar te kijken.

avatar van jervel

jervel

plompa schreef:

suffe saaie zware dooie hap!

Kun je dat iets uitgebreider toelichten?

avatar van Tomsheep

Tomsheep

Voor een hete vrije zomeravond:

Trek je linnen broekie aan. Schenk de beste wijn die je hebt. Zet wat tapas op tafel en kruip lekker tegen je liefie aan.

Fijne avond !

Waarschuwing: Ik kreeg echt een vreselijk lekker vakantie gevoel van deze film. Jammer dat ik de volgende dag weer moest werken.

avatar van djeebee

djeebee

alleen de mooie locaties maakte de film om te kijken

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Heel sterke prestaties van alle acteurs. Ze maken de film luchtig, amusant, een de verschillende verhaaltjes zorgen voor een frisse cocktail die de film nét iets meer geeft dan de doorsnee speelfilm.

avatar van Down_By_Law

Down_By_Law

Ik heb alle films van Woody Allen gezien, en deze ook direct gekocht. Het is niet één van zijn allerbeste. Wel is het één van de betere die hij de afgelopen tien jaar heeft gemaakt (samen met "Cassandra's Dream" en "Match Point").

De opbouw en dialogen zijn typisch Woody, maar wat deze film ongetwijfeld populair maakt is de cast. Scarlett Johansson, Javier Bardem en Penelope Cruz hebben mij alledrie zelden kunnen overtuigen met hun acteerprestaties (Cruz eigenlijk nooit). Hier zijn ze allemaal in prima vorm, ook al heb ik nog steeds het gevoel dat het talent van Scarlett zeer beperkt is.

Woody staat er bekend om dat hij inspiratie haalt bij andere filmmakers: in zijn komedies is dat heel leuk. Wanneer een serieuzere film als "Vicky Cristina Barcelona" soms iets te overduidelijk op werk van Spaanse regisseurs lijkt, stoort me dat enigszins.

Verder een prima film, maar de oude Woody is de beste Woody!

avatar van korenwolf

korenwolf

Mooie lokaties, prettige sferen. Aangenaam om te bekijken.

3,0

avatar van serpico

serpico

Uh wat zijn de leukste films die er zijn?
Films over echte mensen, met echte problemen, die desondanks hun levenservaringen in humor hebben kunnen omgieten en van hun film een stralende, hilarische gang van zaken maken, waardoor je hard kunt lachen om hun grapjes en nog harder om hun ongemakken. Geweldig!

VCB (zelfs afgekort een fantastische! titel) is precies dat . Vriendinnen gaan op vakantie en ondergaan een dusdanig ruige ervaring dat ze beide hun levensvisies bij moeten stellen. De karakters van deze personages worden duidelijk door iedere intonatie en iedere terloopse gewoonte die je ze ziet hebben, wat een waar feest is. Je zíet de personages zijn, zegmaar, je ontdekt hoe ze zijn door de meest subtiele trekjes. Een prestatie die alleen het medium film met een uitzonderlijk stel acteurs kan bewerkstelligen. Scarlett is geweldig, Bardem simpelweg briljant en Rebecca Hall, mijn favoriete personage, fantastisch. Maar La Cruz steelt de show. Haar uitspattingen, haar Spaanse pittigheid, haar hoedje, haar conclusies en redenaties en haar ogen: alles is geweldig Het is gewoon feesten in de open lucht als 1 van deze personages in beeld is, en dat is vrijwel de hele film het geval! Tegen de achtergrond van de kunstzinnige kant van een zonnig Barca en voorzien van glazen wijn en schitterende verblijfplaatsen is het die periode in het leven van een aantal mensen die hen voor de rest van hun levens zal tekenen.

Hall, zoals gezegd mijn favoriet in de film, draagt dit eigenlijk het beste uit. Ze lijkt een vrij prototype iemand, ze is omringd door de meest hilarische prototype bijpersonages (haar man, het stel waar ze verblijft), maar in haar schuilt meer en dit is haar kans om dat eruit te halen. Allen heeft het waanzinnig knap geschreven. Het leuke is dat ze perfect bij Bardem's personage past als lover, juist dóór hun verschillende personalita, dat je gewoon in haar ogen kunt aflezen hoeveel die man voor haar betekent wanneer ze hem zegt dat ze hem niet langer bezig wil houden en door probeert te lopen, dat er echt een diepe liefde tussen de twee gekoesterd zou moeten worden en dat je dat ECHT OP HET SCHERM KUNT ZIEN! Magic! Betoverend, en, net zoals Vicky wanneer ze 'betoverd' is door gitaarmuziek, hilarisch!

Heerlijk droogkomisch en uit het leven gegrepen allemaal. De kunst die in de film wordt gemaakt is prachtig.

I'm feeling very confused ...
- Maybe you'll feel better after we've had sex!

avatar van stefan dias

stefan dias

Ik was heel benieuwd naar deze nieuwe van Allen, zeker na zijn mooie opflakkering 'Matchpoint'. Een spannende, slimme thriller met waarachtige en gevoelige vertolkingen.

Met zo'n cast kon in VCB niet veel mis gaan. Nu, de acteurs zorgen ervoor dat de film nog enigszins te genieten is, want dit was echt tenenkrullende cinema.

Een belachelijk verhaal over relaties dat spannend en verscheurend had kunnen zijn, ware het niet dat je de ene cliché na de andere krijgt toegeworpen. Alle Amerikanen zijn dom, oppervlakkig, materialistisch en doen niet veel meer dan huizen uitzoeken, met hun gsm wapperen en gaan golfen natuurlijk.

De Spaanse artiesten leiden dan weer een waanzinnig flamboyant leven, zijn natuurlijk vurig en vol passie en onwaarschijnlijk rechtuit. (de koppige vade die zijn gedichten niet wil publiceren Ook het wel erg toevallige gitaarconcert met schaarse toeschouwers er schilderachtig rond gedrapeerd en natuurlijk tranen van ontroering, was in de eerste plaats lachwekkend.

Al dit relatiehopping was meer de vrucht van Whishful thinking van een oud mannetje dan van echt onvermijdelijke, emotionele ontwikkelingen.

De twijfels van Vicky en haar overstag gaan, daar dreigde het even interessant te worden, maar Allen laat haar karakter hangen in haar eigen seuterigheid en zij verzuipt dan ook helemaal in haar ruggengraatloze rol.

Scarlett Johansen krijgt ook niet veel meer te doen dan 'opdraven' en af en toe een seksscène te spelen die geen greintje opwinding kan overbrengen (en ik zag haar toevallig dezelfde avond nog in 'The girl with the pearl earring': daar spat de erotische spanning van het scherm)

Ook Penelope Cruz' ziet er 1000 maal aantrekkelijker, echter en sensueler uit bij Almodovar dan bij Allen.

En die vervelende uitleggerige vertelstem "toen gebeurde plotseling dit..." bracht ook alleen maar schade toe. En die irritante themamuziek...

Maaaaatige film. Ondanks de cast.

avatar van lagaiske

lagaiske

Zeer matige film.Wist mijn aandacht niet vast te houden.

Gelukkig is er aan vrouwelijk schoon geen tekort in deze film.

avatar van Spetie

Degelijke film van Allen. De film weet gelijk als het vliegtuig landt in Barcelona, al die typische Spaanse sfeer op te wekken, en slaagt dat de hele film vast te houden. De film is sowieso lekker luchtig. Goede sfeervolle muziek en degelijk acteerwerk zorgen er in combinatie met de soms hele aardige dialogen voor dat dit een lekkere makkelijke wegkijker is.

Jammer is alleen dat de film soms een klein beetje inzakt en die voice-over, die gewoon een vervelende stem heeft. Jammer, want dat haalde op sommige momenten ook gelijk wat van de sfeer weg. Toch heb ik me verder prima vermaakt en zijn de films van Allen tot nu toe wel fijne wegkijkers gebleken. Ik moet me binnenkort maar eens aan zijn oudere werk gaan wagen.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Eindelijk weer eens pret met Woody Allen. Leuke meestal lichtvoetige film, bij vlagen wat voorspelbaar maar door het goede acteren en de fraaie sfeerbeelden van de mooie stad Barcelona zeer verteerbaar. De voice-over vond ik erg prettig; bracht lijn en vaart in de film. Was dit overigens de stem van Allen zelf?

avatar van Jasper72

Jasper72

Heerlijke feelgood film. Daarnaast mooie mensen om naar te kijken. De film is mooi gefotografeerd en daardoor krijgt de film een romantische (sprookjes) waas.

avatar van Matthis

Matthis

Semsoethot schreef:

Nee, Christopher Welch

avatar van FRANKY PANKY

FRANKY PANKY

Prima Film ! Mooi min beeld gebracht, goed gespeeld. 4 sterren.

avatar van Martin Visser

Martin Visser

Acteurs schitteren in zwoele en licht relatiekomedie

Met de films Scoop en Match Point deed Woody Allen er in dit decennium weer toe. Hij had natuurlijk al talloze klassiekers op zijn naam staan, maar met deze typisch Europese films zette hij zijn naam nogmaals op de kaart, en trok er weer nieuwe kijkers mee. Met Scarlett Johansson had hij ook een nieuwe muze gevonden.

In Vicky Cristina Barcelona verbindt hij als het ware zijn oude werk met die nieuwe stijl. Opnieuw speelt de film in Europa, Barcelona dit keer. En opnieuw schittert Johansson in de hoofdrol. Maar inhoudelijk heeft de film toch het meeste weg van de oude relatiekomedies, waar we Allen toch vooral van kennen. Het grootste genot van die films zijn de lange, spitse dialogen. Die zitten in deze film ook, al blijven ze helaas vooral beperkt tot het eerste deel.

Vicky Cristina Barcelona gaat over Vicky en Cristina die naar Barcelona gaan, hoe simpel kan het zijn. De vriendinnen zijn nog studentes en kunnen de maanden juli en augustus doorbrengen bij een ver familielid van Vicky. Vicky (Rebecca Hall) is de vrouw die voor zekerheid, stabiliteit en rationaliteit gaat. Zij heeft dan ook een verloofde thuis en zal na de zomer met hem trouwen. Cristina (Johansson) is een fladderaar en een romanticus. Steeds is zijn teleurgesteld in de liefde, maar ze weigert voor de makkelijke en voorspelbare weg te kiezen.

Al snel komen ze in contact met de Spaanse kunstenaar Juan Antonio (Javier Bardem, No country for old men) die hen plompverloren voorstelt het weekend met hem mee te gaan, te eten, te drinken en te vrijen. Voor Vicky gaat hij met zijn voorstel veel te ver, maar Cristina vindt het spannend genoeg om op het aanbod in te gaan. Uiteindelijk stappen beide vriendinnen bij Juan Antonio in een gammel vliegtuigje om naar Oveido te vliegen. Cristina stapt vol overgave in het avontuur met deze mysterieuze man, maar Vicky begint gaandeweg haar zekerheden te verliezen.

Om de verwarring compleet te maken, heeft Allen ook nog een ex aan het verhaal toegevoegd. De schilder heeft een oude liefde, Maria Elena (Penelope Cruz), over wie hij nog steeds niet uitgepraat raakt. Als zij plots op de proppen komt, ontstaat een ingewikkelde driehoeksverhouding, die zelfs Vicky op den duur in de war brengt. Maria Elena blijkt zo gek als een deur, maar ook in staat om bij anderen hun creatieve talent aan te boren.

Trouw, liefde, levenslust, creativiteit zijn de thema's in deze film. En de vermakelijke verwikkelingen en het sprankelende spel van alle vier acteurs maken Vicky Cristina Barcelona tot een prettige film. Absoluut geen straf om naar te kijken, al ontbreekt de diepgang. Het is allemaal te losjes en te oppervlakkig om er een Allen-klassieker van te maken. De dominante voice-over houdt het verhaal lekker droog en analytisch, maar door de ruime mate waarin Allen zich ervan bedient, is het ook een zwaktebod.

Vergelijk het met een glaasje rose op een zomeravond. Misschien niet de beste fles, maar zeker genietbaar. Zo presenteert Allen deze film ook. Grappig, spitsvondig, zwoele sferen, ijzersterk geacteerd. Daarmee neem je de zwakheden van de film toch op de koop toe?

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Mooie film met mooie muziek en een geweldige rol van Cruz!

avatar van habada

habada

goed verhaal, mooie beelden

avatar van Willie_Baas

Willie_Baas

Vermakelijk, maar ook niet meer dan dat. nog 3 sterren voor de actrices!

avatar van Legan

Legan

Vicky Cristina Barcelona wordt gekenmerkt door een zeer aardig sfeertje dat nog eens versterkt wordt door de muziek en locaties. Echter de film leunt teveel op de cast en deze laten het bijna allemaal één voor één afweten, waardoor irritatie al snel de kop op steekt.

De enige reden dat het nog een beetje aan te zien is, komt door Penélope Cruz. Vanaf het moment dat zij haar intrede doet, halverwege de film, wordt Vicky Cristina Barcelona een stuk genietbaarder. Zij overvleugelt iedereen en laat vooral pijnlijk zien hoe beperkt Scarlett Johansson eigenlijk is qua acteertalent (en qua uiterlijk).

avatar van stefan dias

stefan dias

Legan schreef:

wat een ongefundeerde nonsens. Jij valt op zwartjes en niet op blondjes.

Ik hou van allebei. Maar Johansson, noem het acteren of iets anders is nog een echt ouderwetse ster die van het scherm spat. Kijk maar naar Girl with the pearl earring of Lost in translation, waar ze twee totaal verschillende rollen heel sterk neerzet. En ja, ze heeft magnetische aantrekkingskracht. Maar dat geldt net zo goed voor Cruz.

avatar van Legan

Legan

stefan dias schreef:

Jij valt op zwartjes en niet op blondjes.

Nee, echt? Dus dan heb ik de laatste tien jaar eigenlijk een leugen geleefd? Mijn dank voor deze openbaring Sigmund.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Mwah, viel wat tegen. Scarlett is gewoon prachtig en Bardem acteert geweldig, maar de rest was niet meer zo boeiend. Vooral dat verhaal. Het begint aardig, maar dan krijg je een uur lang hetzelfde gedoe maar weer. Er zat hier duidelijk meer in.