Genre: Drama / Fantasy
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Brad Pitt, Cate Blanchett en Tilda Swinton
Releasedatum: 29 januari 2009
Plot The Curious Case of Benjamin Button
"Life isn't measured in minutes, but in moments."
Terwijl de orkaan Katrina op New Orleans afstormt, ligt de bejaarde Daisy op haar sterfbed. Ze vraagt haar dochter om voor te lezen uit een oud dagboek. Het dagboek vertelt het bijzondere verhaal van Benjamin Button. Benjamin wordt geboren als bejaarde man, en wordt vervolgens met de dag jonger. Halverwege hun levens worden Daisy en Benjamin verliefd. Maar wat zal de toekomst brengen wanneer Benjamin steeds jonger, en Daisy steeds ouder wordt?
Benjamin Button
Monsieur Gateau
Grandma Fuller
Elizabeth Abbott
Greeneyelady1
Goh...Brad Pitt lijkt hier erg veel op Robert Redford...
Jaaa, nu je het zegt! Hij heeft hier inderdaad wat van hem weg.
gerwinmaster
Zijn er nu ook mensen die deze film gezien hebben, die de link met 'Forrest Gump' duidelijk leggen?
Mwa, alleen dat in beide films de hoofdpersoon de film (zijn leven)als het ware verteld.
Wat een geweldige film zeg, lijkt me erg moeilijk om de maken, maar Fincher is dat zeker gelukt. Mooi einde ook.
4,5* + 9e plaats in mn top 10
Leno
Een merkwaardig verhaal dat zich goed leent voor fantasy en emotie. Gelukkig weet Fincher hier ook wel raad mee. De film is het sterkst als Benjamin allerlei avonturen beleefd en op ontdekking is. De sluimerende liefde tussen hem en Daisy loopt mooi als een rode draad door deze verhalen heen. Dit gaat bovendien gepaard met prachtige visuele beelden en veel fantasy. Als de film realistischer wordt, met de opbloeiende liefde tussen Benjamin en Daisy, wordt de film tevens minder interessant. Het contrast tussen sprookje en realiteit is derhalve groot. Ook al is de climax sterk, richting het einde verslapt toch de aandacht wat hierdoor.
De cast is ijzersterk, met een prachtige bijrol van Swinton, en de make-up (met behulp van de computer) maakt de film bovendien geloofwaardig.
Prachtige film, dat zeker, maar toch jammer dat de film zich richting het einde niet wat meer een sprookje bleef.
Denveen
Wat ik het meest bewonder aan deze film is de fantasie.. De regisseur heeft een prachtig epos zo vertolkt dat elke scene voortreffelijk is aangekleed en uitgewerkt tot in de details aan toe, waardoor elke scene opnieuw boeit en zijn eigen verhaal vertelt; een nieuw stukje uit het leven van Benjamin. Het verhaal wordt zo langzaam opgebouwd dat je af en toe wat wegzakt, maar echt kritiek kan ik niet leveren op een film die je zo kan laten meegenieten van het moment. Cate Blanchett zet werkelijk een fantastische rol neer.
Denveen
Bizar overigens dat hij al zoveel stemmen heeft.
Dat komt omdat de film al een tijdje geleden gepindakaasd is..
Meneer Bungel
Gebaseerd op een kortverhaal van F. Scott Fitzgerald, dat natuurlijk vóór 'Forrest Gump' uitkwam, dus misschien had de scriptschrijver van 'Forrest...' toen al leentje buur gespeeld bij dat verhaal en is dit nu dan uiteindelijk het 'echte' verhaal...
Prudh
Enkel het concept en de titel komen overeen. Voor de rest verschilt de film volkomen van het oorspronkelijke verhaal.
Meneer Bungel
Ah, ok, die vlieger gaat dus ook al niet op.
sss123
Ik heb de film net gezien en hij was goed!
ik wou hem eerst niet zien, omdat ik hem te voorspelbaar vond. maar heb toch gekeken omdat een vriendin het zo graag wilde zien!!!
en ik heb er geen spijt van gekregen het verhaal is gewoon erg mooi!
Ik vond wel 1 minpuntje, het verhaal was ACTIELOOS, soms langdradig, , maar het einde mogen jullie absoluut niet missen, dat waren de mooiste momenten (vind ik zelf) kreeg zelfs een traantje XD
Pilcrepus
Ze hebben er wel een kunstwerkje van gemaakt! Ik heb volgens mij nog nooit gezien dat ze het ouder worden zo goed in beeld brachten.
Cate Blanchett speelde haar personage vanaf haar tienerjaren totdat ze oud en vervallen was. Het opkomen van de rimpels, het verouderen van de huid, het grijzer worden van het haar. En dan bij Brad Pitt precies het tegenovergestelde.
Erg knap gedaan, we hebben al veel gezien maar ik was toch onder de indruk.
Fincher does it again. Een wonderbaarlijk verhaal, dat zo goed als elk groots en interessant levensthema bevat en grote gedeelten dan ook enorm emotioneert. Pitt en Blanchett zijn geweldig, alleen is het erg merkwaardig dat de raamvertelling totaal niet werkt.
Sterker nog: de scènes in het ziekenhuis passen totaal niet binnen het plaatje van de film en lijken wel door één of andere second unit figuur gedraaid. Erg jammer, aangezien zonder dit gecompliceerde gedoe het echt een film van epische proporties had kunnen zijn. Nu is ie gewoon erg goed....
medansavamhel
Best een aangrijpend verhaal. Naar mijn mening was de film iets te lang, maar het is zeker wel een mooi verhaal en het acteerwerk is natuurlijk dik in orde. Ik verwacht ook niet anders meer van films met Pittje.
Naoom
Prachtige film, en ontzettend mooi gemaakt.
Laat de duur van de film je niet afschrikken, dit is geen film om even in 1,5 uur af te raffelen. Bepaalde delen zijn emotionerend maar heb ook erg gelachen. De link met Forrest Gump zie ik totaal niet, en is ook niet te vergelijken met deze film. Heb er van genoten!
v1ce
Geweldige film! Brad Pitt legt zijn rol zo overtuigend neer!
Is inderdaad een lange zit, maar er zit zoveel emotie in de film.. Heerlijk!
Ook Cate Blanchett verdient een grote veer!
RockyB
Buitengewoon curieus inderdaad en niet echt realistisch. Natuurlijk is het ook niet realistisch dat iemand steeds jonger wordt, maar dat is een gegeven feit in het verhaal en daarom 'fantasy'. Dat niemand daar van opkijkt is echter geen fantasy maar gewoon een slecht verhaal.
Nog zoiets, die klok. Ik snap de insinuatie van teruggaan in de tijd. Maar er wordt verder niets over uitgelegd of gemeld. Ook wordt hij niet geboren op de dag dat die klok aan gaat of iets dergelijks.( En wedden dat men een oude terugdraaiende klok NOOIT zal vervangen door een digitaal exemplaar.)
De kolibrie! nog zo'n slecht motief. Wat heeft dat nou helemaal te betekenen? Hij ziet er eentje als z'n schip vergaat en zij als ze sterft. Zij is net als zijn schip ofzo? Zit er een kolibrie in de klok die door zijn hoog-frequente geflapper een gat heeft gecreëerd in het tijd-ruimte continuüm? [ Hoe langer ik er over nadenk hoe minder ik deze film vind. Sommige stukjes (met de zeeman oa) waren het kijken weliswaar waard maar verder blijft het hangen in mooie beelden en redelijke acteerprestaties.
2.5* voor de moeite
Erg jammer dat je een deel van de film niet heb meegekregen. Zoals velen wel opgemerkt hebben hoor je de hele film door een klok tikken (heel subtiel erin verwerkt en is alleen hoorbaar als je er of op let of als de film even stilvalt) deze klok is dus wel degelijk een rode draad door de film.
En wat de kolibrie betreft. De kolibrie is de enige vogel die achteruit kan vliegen..dus komt overeen met het leven achteruit leven. Mike geeft in de film tijdens het verblijf dus aan dat hij een tattoo heeft van een kolibrie (wegens bijzondere reden)..op het moment van het vergaan van het schip (inclusief Mike) zie je dus een kolibrie die naar boven vliegt (Mike die is gaan hemelen zeg maar, omdat verder nooit een kolibrie zo ver op zee zal zijn)..tijdens de ziekenhuisscene, vlak voor het overlijden van Daisy, ziet zij een
Benjamin's vader de zon op zag komen. Het is dan het moment om te sterven.
on topic: 4,5 *....dit is voor het eerst in tijden dat ik weer geroerd ben geraakt tijdens een film. En van de ene kant vond ik hem iets te lang duren, maar ben ik ook tevreden dat het verhaal niet in anderhalf uur is gepropt. Dit is gewoon een film die gezien dient te worden.
Hemelbewoner
1,5 voor het bijzondere verhaal en het goeie acteerwerk, maar de rest..
GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAP!
A. Jacobsen
Denveen
Benjamin's vader de zon op zag komen. Het is dan het moment om te sterven.
Bedankt voor de uitleg, ik was zelf al van plan om op zoek te gaan naar wat die vogel precies betekende, maar nu weet ik het
Overigens heb ik die klok niet gehoord, helaas..
CasperH
Wat ik raar vind is dat het heel onlogisch is dat Benjamin weer als een baby dood gaat je verwacht juist dat hij in groot lichaam dood gaat als een baby.
Denveen
Casper dat is heel goed te verklaren hoor.. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat iemand bevalt van een anderhalve meter lange oude man. Benjamin maakt gewoon alle fasen van het leven voort, maar dan andersom. Het is niet voor niks een aangeboren afwijking.
CasperH
Nee wat ik bedoel:
als hij het andersom door maakt zou het toch juist logisch zijn dat hij in een groot lichaam sterft omdat hij inderdaad geboren wordt als oude man in een baby lichaam.
Co Jackso
- 21924 berichten
Een jaar geleden was dit met afstand die film waar ik het meeste naar uitkeek. Een nieuwe samenwerking tussen de mensen die mij eerder al Fight Club gaven (lange tijd mijn favoriete film). De laatste maanden werden die verwachtingen toch wat bijgesteld. Met name het feit dat het script geschreven werd door Eric Roth en de toevoeging van Cate Blanchett en Tilda Swinton zorgde daarvoor.
Uiteindelijk zijn die lagere verwachtingen uitgekomen. Het grootste probleem heb ik met het script. Het ontbreekt totaal aan een spanningsboog, en bevat vele clichémomenten die inderdaad veel doen denken aan Big Fish en Forrest Gump. Die flashbackconstructie met Daisy is trouwens ook zeer storend en irritant en verwijderd de mogelijke magie, mocht die er al zijn. Verder is de uitdieping van de karakters ook vrij beperkt en één dimensionaal. Films mogen van mij best lang duren, maar dan moet er wel optimaal gebruik worden gemaakt van de tijd. En dat is hier helaas niet het geval. In feite is het verhaal alleen in het eerste uur echt interessant. Wat volgt is een voorspelbaar verhaal, die nog minder interessant wordt gemaakt door de aanwezigheid van Daisy.
Persoonlijk snap ik echt niet wat mensen zien in Cate Blanchett. Mocht je haar niet echt een goede actrice of leuke vrouw vinden, dan is de film bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Zo gebeurde het ook voor mij. In een film als Babel is haar rol beperkt en amper storend, maar in deze film is het een dragende rol die zij totaal niet goed kan invullen. Heel jammer.
Fincher kan dan wel niet houden van Oscars en het onderling vergelijken van films. Maar helaas maakt hij met deze film wel een film die om dat soort aandacht schreeuwt. Het gevoel wat deze film uitstraalt is wat mij betreft iets te positief en te lief en deed mij soms zelfs denken aan een feelgood kerstfilm.
Natuurlijk kent de film genoeg sterke kanten. Met name de lopende grap over de man en de bliksem, een aantal kleurrijke karakters, technische aspecten van de film en het acteerwerk van Pitt en een aantal bijrolacteurs is van hoog niveau. Toch overheerst bij mij die teleurstelling, want het had toch een prachtig meesterwerk kunnen zijn.
Nee wat ik bedoel:
Nee wat je zegt is precies verkeerd. Hij wordt geboren als baby in het lichaam van een oude man
Vervolgens wordt zijn lichaam steeds jonger en zijn geest steeds ouder. Dus het is zo klaar als een klontje dat hij als baby doodgaat. Ik denk dat ze het juist precies goed hebben weergegeven, even losgelaten van de geboorte, omdat dat eenmaal niet anders kan.
Arturo
1,5 voor het bijzondere verhaal en het goeie acteerwerk, maar de rest..
GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAP!
Dat is dan toch al genoeg reden om het een hoger cijfer te geven? ik bedoel een goed verhaal en goed acteerwerk is toch het belangrijkste?
Bla
Nee wat ik bedoel:
Wanneer Benjamin geboren wordt is hij een 'verschrompelde oude man', hij wordt ook steeds groter tot de normale lengte van een volwassen man, dan wordt hij steeds jonger en dus vanaf 18 ongeveer ook weer kleiner. Lichaam: Oud -> Jong. Geest: Jong -> Oud. Dus een jonge geest in een oud verschrompeld lichaam en een oude geest in een baby. Het klopt wel.
Ik vond trouwens Cate Blanchett minstens zo goed spelen als Brad Pitt. Beiden speelden ze de fases van hun leven en beiden deden ze dit erg goed. Blanchett speelde een heel andere 30'er dan toen ze 23 was. Je kon goed merken dat ze een hoop levenservaring had opgedaan.
Meneer Bungel
Met dat verschil dat de jonge geest in een oud verschrompeld lichaam ter grootte van een baby(=jong) is, daarom zou je mogen/kunnen verwachten dat de oude geest in het lichaam van een baby ter grootte zou zijn van een oude man... Maar ach, details...
Bertine89
Erg mooie film! Van te voren dacht ik dat het misschien zou gaan vervelen omdat hij heel lang duurt, maar daar had ik echt totaal geen last van. Hij had ook zeker niet ingekort moeten worden!
wat ik vooral grappig vond was die man die steeds door de bliksem geraakt werd.
Wel apart dat Cate Blanchett nergens genomineerd is voor deze rol, vond haar toch wel erg goed. Heel knap gemaakt ook dat Brad en Cate beiden erg geloofwaardig overkwamen op zowel 80-jarige leeftijd als toen ze 23 oid waren.
4.5 * hiervoor!
edoij2
Dit vond ik echt een leuke film. Best wel een vreemde film, maar wel heel leuk. Zeker de moeite waard om te bekijken.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Fantasyfilm 'The Curious Case of Benjamin Button' vanavond te zien op televisie

Inglourious Basterds
Oorlog / Komedie, 2009

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
dagboekmarinebegrafenisteareizenziekenhuisgebaseerd op een kort verhaalreverse aging