• 9.374.811 stemmen

Gesproken taal: Russisch, Zweeds en Engels

Releasedatum: 20 maart 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Lilja 4-ever

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Kan er inderdaad beter Rusland staan in het plot.

avatar van Spetie

Nee, want de film speelt zich inderdaad af in de voormalige Sovjet-Unie. Die bestaat echter uit meer landen dan Rusland. Lilja woont dan ook niet in Rusland, maar in Estland.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Zeer sterke drama-film waarin uitmuntend word verteld wat er kan gebeuren met een naïef meisje van een jaar of 15 die een trauma heeft opgelopen. Erg sterk geacteerd, erg sterk script en erg goed gebruik gemaakt van de muziek. De opening van Rammstein sleept je direct in de film en daarna laat de film je geen minuut meer los. Veel indrukwekkender dan het boek "Mannen eten geen kaas", dat mag nog niet in de schaduw staan van deze film. Terecht een notering in de Top 250! 4,5 *, dik verdiend!!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Spetie schreef:

Zie net op Imdb dat ie inderdaad in Estland is opgenomen. Maar werd btw in de film nergens verteld dus dacht dat het Rusland was. In het begin dacht ik eerst ook: speelt deze zich nou in de jaren 80 af?

avatar van rep_robert

Hmm, ik had de hele tijd in gedachten dat het verhaal zich in Moskou afspeelde, dan voel ik me wel goed genept door mezelf hehe.

avatar van maurice32

maurice32

sterke film , heeft me diep geraakt ... 5 sterren

avatar van Jonesy

Jonesy

Goede film alleen de muziek vond ik niet altijd even gepast. Rammstein paste voor het begin wel maar voor het einde zeker niet. Ook zijn sommige momenten een klein beetje ongeloofwaardig. De film heeft weinig tot geen expliciete scene's maar door de mooie camerstandpunten op die momenten kun je de ranzigheid er zelf wel bij verzinnen.

avatar van tevelenco

tevelenco

Sobere maar goede dramafilm die een goed beeld schetst van de troosteloze omstandigheden waarin de jeugd van de Sovjet-unie soms opgroeit.

De film verteld het verhaal van Lilja die door haar moeder is verlaten waardoor ze uitgezonderdt een vervelende tante en haar maatje Volodja er bijna alleen voorstaat.

Deze rol wordt zeer overtuigend neergezet door Oksana Arkinshina.

Wanneer ze in de film verliefd wordt op Andrej uit zweden krijgt ze de kans om zich uit haar uitzichtloze bestaan los te maken.

Of haar dit gaat lukken daarvoor moet je deze film zelf maar gaan bekijken.

avatar van Dridge

Dridge

Dat hele gedoe met die engel nadat Volodja is overleden. hadden ze voor mij achterwege mogen laten.
Verder niet veel op aan te merken, Prachtige film!

avatar van Gert P

Gert P

Vindt alleen het eide met de engeltjes niet echt nofdig maar verder goede film die blijft boeien.

avatar van chevy93

chevy93

Hoge verwachting had ik na het zien van Fucking Amal. Deze zou (volgens de score) nog beter zijn. Niet echt, maar dat was ook wel heel moeilijk. Lilja 4-ever is een mooi drama, bij vlagen zelfs ontroerend, maar het verhaal is een beetje voorspelbaar. Nu is Fucking Amal dat ook, maar daar heb ik me er niet echt aan gestoord. Het moment dat Volodya begint te twijfelen aan Andrei is het toch wel redelijk duidelijk. De schijn ophouden vond ik een beetje onnodig. Ik had liever een beetje hoop gehad waarna het een klap in je gezicht wordt. Dit is overigens één van de weinige minpunten en in ieder geval de enige noemenswaardige. Wel een prachtige slotscène.

avatar van canciser

canciser

Heb beide films in hetzelfde weekend gezien, en vond ze ook beide ongeveer even goed. Ik denk dat je het verschil tussen de films pas later merkt. Lilja 4-ever maakt nog steeds indruk op mij, en blijft me ook beter bij. Fucking Amal echter, is leuk voor een keertje. Beide nog steeds topfilms hoor.

avatar van canciser

canciser

sinterklaas schreef:

Toen bestond de Sovjet-Unie natuurlijk nog. Ik denk dat het begin jaren 90 is, vooral te zien aan de kledingstijl.

avatar van depri83

depri83

Met een gemiddelde van 3,83 en plaats nr 143 in de film top 250 is het toch raar dat Veronica Magazine deze film maar 2 sterren geeft in haar blad.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2058 stemmen

Veronica Magazine = raar

avatar van Pierre1965

Pierre1965

depri83 schreef:

Eigenlijk zouden al die gidsen de moviemetersterren moeten gebruiken voor hun sterren

aanduiding

avatar van Elineloves

Elineloves

Fijn dat deze vanavond op tv komt! Is ook wel weer eens aan een herziening toe.

avatar van DB10

DB10

Pierre1965 schreef:

aanduiding

Anders de recensent van de GPD-bladen wel. "Lukas Moodyson levert een dramatisch slechte film af."

Threeohthree

Gutogutogut. Ik houd mijn ballen vast.

Want er zal wel veel in geknepen worden, tussen de 34 meningen staat namelijk geen enkele onvoldoende. Bij deze. Wat een gecarameliseerd drama, het begint al in minuut 10, mama, mama, wait, huil, huil. Misschien ontroerend voor de 1, maar vreselijk irritant als je het mij vraagt.
Verder is het visueel wat muffig. Weinig te beleven op dat vlak iig.

Het script is ook bij vlagen uberdramatisch, hier een willekeurig dialoog: ''sorry i left you like that'' ''it doesnt matter'', ''i miss you'', ''i miss you too'', you're my only friend''. Alsjeblieft zeg, nu weet ik het wel. Zelfmoord joggen was wel aardig, maar ook dat loopt af met een sisser.

In tegenstelling tot velen deed het me allemaal vrij weinig. Overigens heb ik hem hier op dvd, dus niet vroegtijdig van canvas weggezapt.

avatar van wibro

wibro

Threeohthree schreef:

Dan heb je vast en zeker de mijne over het hoofd gezien.

Threeohthree

Of ik moet serieus naar de oogarts, staat hij wel als mening aangevinkt?

avatar van wibro

wibro

Neen, maar dat heb ik nu wel gedaan.

avatar van dimi303

dimi303

Jammer dat deze film van mij al 5* gekregen heeft want hij wordt bij iedere kijkbeurt beter en beter.

avatar van Zandadder

Zandadder

Tegenvaller.

Het begin zeker. Het gedrag van Lilja's moeder en het halsoverkop vertrekken
In de eerste 70 minuten gebeurt er vrij weinig heftigs en de hele prostitutie-periode wordt beperkt door beelden van wat stotende kerels

De film kwam afgeraffeld over en ervaarde ik zeker niet als meeslepend.

avatar van Snellie

Snellie

Ik had een dergelijke film nog nooit gezien, er zullen er vast een heleboel van zijn. Ik denk toch dat het wel een redelijk loverboy-epos is. De waarheid zal er niet gruwelijk ver vanaf zitten in heel veel gevallen vrees ik. Het meiske rolt van het ene drama in het andere.

Ik zie dan ook niet in hoe de film meeslepender had moeten zijn, het is tenslotte geen romantisch verhaal en ze hoeft ook niet iedere minuut te vertellen hoe ze zich voelt denk ik... daar gebruik ik mijn fantasie verder wel voor. Ik vond het einde van de film ook redelijk goed.

Niet eens dus met al die enen en tweeën. De film is in mijn ogen een ruime voldoende.

Threeohthree

Fantasie.. moet toch niet gekker worden. Het had inderdaad niet dramatischer gekund, op dat vlak, geslaagd. Maar laat dat nou precies tegenovergestelde zijn van wat ik verlang van een drama film.

avatar van Carl

Carl

Geweldige film.

Zoiets zet je nog eens aan het denken over de hele vrouwenhandel en de uitzichtloosheid voor de dames in kwestie.

Goed plot, goed in beeld gebracht. Camerawerk.....ja van dat moderne onstabiele daar moet je van hoden. Ik liever stabiele lange shots, zeker in in een drama als deze film.

Voor het spel en de regie verder alleen maar lof.

avatar van ILDIB

ILDIB

Potsomme, die veronicagids zat er goed naast met zijn 2 sterren. Prachtige soundtrack bij sombere maar doeltreffende beelden.

avatar van Davidus

Davidus

Heerlijk sombere deprimerende film.

De uitzichtloosheid van het bestaan. De onrechtvaardigheid van het leven. De slechtheid van de mens. Alles komt aan bod, mooi in beeld gebracht met de vervallen russische steden en armoedige, smerige woningen.

Goed gespeeld door die Ilja, alleen was het moeilijk om je helemaal met haar te identificeren sommige beslissingen leken wel heel erg naief. Alhoewel het blijkt dat dit soort praktijken regelmatig voorkomt. Maar toch blijf je wat op afstand (dit in tegenstelling bijvoorbeeld met Submarino)

Maar verder goed , natuurlijk, niet over-sentimenteel of over-dramatisch.

En in die rauwe, uitzichtloze situatie toch ook ontroering en "hoop"

avatar van Courtes

Courtes

Ik kan me dan persoonlijk helemaal blauw ergeren aan het feit dat ze dat geld weggooide...