• 9.380.004 stemmen

Gesproken taal: Russisch, Zweeds en Engels

Releasedatum: 20 maart 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Lilja 4-ever

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

oneens, alsof we als filmkijkers een debiele luide knal nodig hebben, ik voelde me ONTZETTEND beledigd.

Wat ik me dan afvraag ... voel je je niet beledigd als Moodysson ervoor kiest toch maar weer een mooi, lief, schattig meisje als hoofdrolspeelster te kiezen, alsof z'n punt verloren zou gaan wanneer hij dat niet deed.

avatar van FisherKing

FisherKing

Onderhond schreef:

Als Moodysson een lelijk meisje neemt, is er toch geen film meer ? Of dan klopt de film niet meer.

Ik bedoel, wie wil nu lelijke meisjes in de prostitutie lokken ???
Schijnt erg slecht voor de business te zijn, heb ik me laten vertellen.

Njah, om eerlijk te zijn ... als je prostitués ziet ... zo lustopwekkend is het meestal allemaal niet. Met mooie meisjes zal je best meer verdienen, maar een echte vereiste lijkt het me niet, zeker niet als het over jonge meisjes gaat.

En uhm, alle lesbiennes zijn ook mooie/lieve meisjes dan, of zit daar een ander idee achter ?

Tja, waarom is Monica Belucci in Irréversible zo mooi ? En waarom is de slager in Seul Contre Tous zo ultralelijk ?

Daar kan je dan precies hetzelfde over zeggen.

avatar van Nouseforaname

Nouseforaname

Het einde van deze film snap ik nou echt niet, is lilja nou overleden na de val van die brug of leeft ze nog? en ik snapte ook niet die stukken op het laatst waar ze nee zegt tegen die andrej als hij vraagt of ze mee gaat naar zweden! heel verwarrend, kan iemand mij ff het einde uitleggen please..

alvast bedankt

avatar van neo

neo

Wat denk je dat er gebeurt als je van een brug springt? Ze pleegt dus zelfmoord. Juist doordat ze zo smoor was op Andrej vertrouwde ze hem en ging mee naar Zweden, waar ze dus in een nare wereld terecht kwam.Dit heeft wat weg van een what if maar daar draait de film natuurlijk niet om

avatar van Purmerend

Purmerend

Ontroerende film en Coole muziek. 4*

De clown versie van Lilja was ook begrijpelijk als je zo hopeloos bent.

avatar van Jassie

Jassie

idd ontroerende en hele mooie film, dat dit ook nog steeds gebeurt zet je wel aan het denken

avatar van mister blonde

mister blonde

na het zwaar tegenvallende F.A. toch deze film maar eens gaan kijken.

hoewel de gebeurtenissen nogal voorspelbaar waren was het verhaal behoorlijk aangrijpend en het oogde realistisch. goed gekozen muziek (hoewel ik op het begin bang was voor over-kill). Akinshina is een van de grootste talenten van de afgelopen jaren w.m.b. (en dat op basis van een film).

avatar van Japie1971

Japie1971

Ik ben het gedeeltelijk met mister blond eens. De ellende was, aan het einde zeker. te voorspellen.

Dit is nu net een film waar je zin in moet hebben. De hoeveelheid drama is soms zo groot dat je er depressief van kan worden. Misschien een film voor liefhebbers van dit genre maar mijn ding is het niet helemaal. Ik zat te vaak te hopen op een opleving in het missserabele leven van het meisje maar helaas kwam dat maar niet. Misschien ben ik ook wel wat te verwend door het westerse leven om dit leuk te vinden.

Door het zeer goede realistische acteerwerk toch nog 3.5*

avatar van Freud

Freud

Natuurlijk zit je te hopen dat het allemaal goed komt, maar maakt dat een film niet juist veel intenser als blijkt dat het helemaal niet lijkt opgelost te worden? Dat maakt toch het verschil tussen een klein moment van geluk (oef, het komt allemaal weer goed) en dat pijnlijk gevoel dat de hele week kan blijven hangen en dat een film juist uittilt boven de twee uur durende beleving die het uiteindelijk maar is. Je moet natuurlijk niet overdrijven met rampzalige gebeurtenissen, dan krijg je een overkill die contraproductief werkt (en ervoor zorgt dat films als deze, of bijvoorbeeld 21 Grams of Requiem for a dream, niet door iedereen even overdonderend gevonden worden)

avatar van Jassie

Jassie

Maar deze film is naar mijn mening bijzonder realistisch, en is aan de orde van de dag, dus ik ben het met die overkill aan ellende niet eens.

avatar van Chantal1978

Chantal1978

Vanavond voor de tweede keer deze film gezien. Om de een of andere reden 'pakte' de film mij nu meer dan de eerste keer dat ik 'm zag. Vooral de kille techno muziek gecombineerd met het rauwe''Mein Herz Brennt" klopt helemaal met het thema en de setting van deze film. Kippevel. Ik hoog 'm op naar ruim 4*

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Deze film is als een stomp in je maag, je moet er eventjes van bekomen.

Wezenloos naar de aftiteling zitten staren.........

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik vond hem zo indrukwekkend dat ik de herziening via dvd al een jaar uitstel.

avatar van saiko

saiko

Aangrijpend en soms zelfs misselijk makend. Erg goed acteerwerk en mooi gefilmd. Het verhaal is opzich niet vernieuwend maar desondanks heeft de film continu mijn aandacht vast kunnen houden. Ook kon ik mij goed inleven in de hoofdpersoon. 4,5 *

avatar van T®inity

T®inity

Zeker een keer kijken jammer genoeg speelt Alexandra Dahlström er niet in..

avatar van gatinha

gatinha

Heb deze film vorig jaar tijdens IFFR gezien en de rest van de middag en avond gehuild. Naast me in de zaal zat een jongen die ook hard aan het snikken was, zijn vriend wist duidelijk niet zo goed wat ie daar mee aan moest...Ben nog nooit zo ontdaan geweest van een film, wist niet wat me overkwam. Heb 'm ondertussen op dvd gekocht maar weet niet of ik nog een keer zien wel aan kan...

avatar van Webby

Webby

Pracht film, een stomp in je maag. 4,5 *

avatar van Lukic

Lukic

Mooie film... somber, hard en realistisch. Goed gefilmd en de beelden geven echt een treurige indruk wat precies de bedoeling is natuurlijk. Minpuntjes zijn de 'engel-scenes' waarvan aan het eind van de film te veel gebruik wordt gemaakt zodat het harde realisme weggedrukt wordt en de film door het toenemende surrealisme aan kracht en impact verliest. Ik geef de film 4 sterren.

avatar van John Doe

John Doe

Erg meeslepende film die een realistisch beeld geeft van de zaken die behandeld worden: ''loverboys'', hoeren. De gebeurtenissen volgen elkaar op een erg duidelijke manier op. Bijkomend nadelig effect is de voorspelbaarheid die hierdoor groter wordt.

De zogenaamde disco theme alias prostitutie theme is goedkope trance die op een melodramatische manier wordt gebruikt. Maarja ze gebruiken in ieder geval wat moderne muziek zoals bijvoorbeeld ook Rammstein en dat initiatief mag ik wel. 4 en een halve ster.

Ziggy007

Ik begrijp niet dat Lilja-4-ever een 4 gemiddeld staat.

Dat de film aangrijpend is, kan ik niet ontkennen, maar volgens mij laten veel mensen bij het stemmen zich leiden door het feit dat de film een goed (en schokkend) beeld van de realiteit geeft. Het grijpt ze erg aan en letten daarom niet op andere punten.

Bovendien is het verhaal al in meerdere films tot uiting gekomen, bij Lilja-4-ever wordt het alleen gedramatiseerd omdat het een zielig Russisch meisje betreft met een kansloze toekomst. Als men iets meer het nieuws zou volgen ipv op duizenden films te stemmen hier bij MovieMeter, zou het mss al een andere indruk achterlaten

Anderszijds ben ik mss ook niet de persoon voor dit soort films, simpelweg omdat ik hier veels te nuchter voor ben.

Nogmaals: ik zeg absoluut niet dat het een slechte film is, in tegendeel. Maar een 4 gemiddeld vind ik toch echt te hoog voor deze film.

3* : voor acteerprestaties en de realistische sfeer.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ziggy007 schreef:

het moet hier niet gekker worden idd.

Welke punten ?

A. Vreemde veronderstelling. Wie zegt dat het een niet samen gaat met het ander ? Films kijken EN actualiteiten volgen.

B. Welke andere indruk ?

Nu komt de aap uit de mouw.

avatar van sydney

sydney

Ziggy007 schreef:

Wat heeft nuchterheid hiermee te maken. Het beeld dat deze film schetst is er één van deze tijd. Dat heet realisme. Daar heeft jouw nuchterheid (wat ik zelf een non-argument vind bij films) niets mee te maken. Waar het wel mee te maken kan hebben is een gebrekkig gevoel voor de realiteit en een "ver-van-mijn-bed show" benadering.

avatar van Petero

Petero

Ik ben het opzich wel eens met Ziggy. Het is een zeer realistische film waardoor het snel voorspelbaar wordt. Doordat het zo realistisch is zou het je moeten aangrijpen, maar ook ik ben daar te nuchter voor denk ik, het werk bij mij niet.

Ziggy007

@ mister blonde : Ik neem aan dat je je antwoord sarcastisch bedoeld Zoals ik al zei, het verhaal geeft absoluut een goed beeld van de realiteit, maar dat is toch niet het enige waar je een film op beoordeeld? Doordat de film zo realistisch is, zie je het ook allemaal ruim van te voren aankomen en verwordt het zo meer tot een documentaire dan een " echte " (tis natuurlijk maar net wat voor definitie je er aan verbind) film.

@ kappeuter: denkt even lollig te zijn

" Klopt. Het zijn vaak geen rijke meisjes met een kansrijke toekomst die terecht komen in de vrouwenhandel... "

GOH... nee dat snap ik wel. Wat ik bedoel, de film krijgt een net even wat extra dramatische belading doordat het JUIST een Russisch meisje betreft, wiens ouders haar verlaten en zij er totaal alleen voor staat. En het milieu waar ze zich in bevindt werkt nou ook niet bepaald in haar voordeel. Dit is wat ik bedoel.
Als je de film Loverboy (NL) ziet, daar gebeurt in principe hetzeflde, alleen hier maakt het veel minder indruk op je. Vast en zeker komen er nu van die betweters die de vergelijking aan alle kanten zullen aanvallen, maar ik maak de vergelijking puur en alleen op de aanwezigheid van de loverboy.

@ Sydney : Ik denk dat nuchterheid er juist heel veel mee te maken heeft Snap wel wat je bedoelt, maar als je dingen (te) nuchter bekijkt hoef je nog zeker niet meteen geen gevoel voor realiteit te hebben. Mss heb je juist al zoveel meegemaakt en heb je daarom een soort van nuchterheid ontwikkeld.

@ Petero :

Ziggy007 schreef:

Moodysson heeft geloof ik aan de hand van een krantenartikel van een meisje dat hetzelfde is overkomen, een film willen maken.
Zo vergaat het duizenden kansloze meisjes.
Wat is er op tegen om de realiteit te tonen ? Hij heeft het in ieder geval niet aangedikt.

Je mag die vergelijking best maken, maar Loverboy is een film die op meerdere vlakken kwalitatief onderdoet voor Lilja 4-ever.
Loverboy is afgezien van de overeenkomst in thema, een heel ander soort film.

kappeuter schreef:

Zo vergaat het duizenden kansloze meisjes.

Dat wist ik niet, leuk detail. Maar idd, er is helemaal niks op tegen. Aan de reacties hier op MovieMeter te zien zijn er vele mensen die er van genoten hebben. Dus wat dat betreft een pluim voor Moodysson. Zoals ik eerder al zei, het is maar net hoe je de film ervaren hebt. Zoals Petero ook al zei, de formule moet "werken". Bij mij werkt dat niet, het kan mij niet zodanig aangrijpen als gatinha met de volgende reactie:

Gebeurt dat niet, dan blijft er een kwalitatief goede film over, maar meer ook niet. Het is niet vernieuwend en/of aangrijpend. Dat is alles wat ik wou zeggen.

Loverboy heeft meer impact dan deze film?

Beetje verontrustend.