• 9.379.404 stemmen

Gesproken taal: Russisch, Zweeds en Engels

Releasedatum: 20 maart 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Lilja 4-ever

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

FisherKing

Vanaf Vandaag 21 Augustus, gaat ie een week lang draaien in Plaza Futura (Eindhoven) Aanvang 22:00.

avatar van armitage

armitage

Misschien een tikje off-topic, maar toch. Het valt me op dat deze film telkens weer op nieuwe plaatsen opduikt. Is dat normaal in het "filmhuis-wereldje" of is deze film gewoon dermate sterk dat er telkens weer vraag naar is?

Ik denk het laatste!

but seriously..., ik denk dat er maar een beperkt aantal kopieen zijn van de film en dat sommige bioscopen moeten wachten tot er eentje vrijkomt.

avatar van neo

neo

Aan het feit dat de film toch redelijk makkelijk te huren valt zou je denken dat er veel kopieen zijn,maar dat valt nog zwaar tegen.

avatar van Wouter

sydney schreef:

Ik denk het laatste!

Klopt. De film is maar in een handvol kopietjes uitgebracht.

avatar van wackyboy

wackyboy

16 pagina's met reacties op deze film. Help! Hij verdient het wel natuurlijk. Ondanks het inktzwarte karakter van de film, laat Moodysson hier toch weer zijn hart spreken. De karakters zijn met veel liefde en respect uitgewerkt. Ik had van hem ook niet anders verwacht.
Een van de beste dingen van deze film vind ik dat-iehet probleem van prostitutie/vrouwenhandel een gezicht geeft. Hetzelfde mechanisme als wanneer je in je familie of kennissenkring iemand hebt met een bepaald probleem. Je leert het beter te begrijpen.
Normaal vind ik dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes in het leven, maar in het geval van Lilja valt er al bijna niets meer te kiezen. Overgelaten aan haar lot, te jong om te werken en voordat ze nog maar iets gedaan heeft wordt ze al uitgemaakt als hoer . Wat moet je dan nog, hoe kom je aan eten?
Ik kan me goed voorstellen dat de regisseur zich zorgen maakt en zich afvraagt of er voor dit soort mensen eigenlijk wel hoop is. Lilja gooit aan het eind van de film haar bidprent gefrustreerd kapot , iets wat ik me in haar geval erg goed kan voorstellen.
Na het zien van deze film ga je je onwillekeurig afvragen hoeveel van dit soort meisjes hier in Nederland zitten, geronseld en met de belofte van een goede baan.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Lilja 4-real, whatever that may be!

sydney

Lilja 4-real is een documentaire over het onderwerp traficking. De cast die erbij staat bijv. Oksana Akinshina playing herself is foute informatie. In de documentaire speelt zij zelf niet mee.

Hier staat meer informatie.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Pfff, zware kost zeg. Niet bepaald een film waar je vrolijk van wordt. Een uiterst intrigerent en realistisch weergegeven verhaal over de ellende (en dat is nog lichtjes uitgedrukt) van Lilja, haar relatie met haar enige vriendje, de rest van de wereld die haar laat barsten (of erger) en dan ook nog een deprimerende omgeving waarvan alleen je wel suicidaal van moet worden .

Waar fucking Amal nog ruimte gaf voor wat positieve elementen laat Moodyssonn deze film pikzwart. De muziekkeuze van Rammstein (mein herzt brennt) aan het begin en eind van de film is even doeltreffend als aangrijpend (uitstekende keuze). pfff.... 4,5 sterren.

Hoi hallo!

is er iemand die mij al kan vertellen wanneer deze film op DVD zal uitkomen? (ned. ondertiteld)

[email protected] <- graag mailen wanneer je het antwoord weet!

Alvast bedankt!

The Netherlands

DVD/ VHS

A-Film

December 4, 2003

Droopy

Dit is niet de film uit de serie “even gezellig een filmpie kijken”. Op weg naar huis, vanuit de videotheek, verbaasde ik me over de “lege blik” in de ogen van de persoon op de hoes. Tijdens de openingsscene werd ik weer gevangen door de paniekerige uitdrukking (perfect ondersteund door Rammstein) op het gezicht van wat later Lilja bleek te zijn. Tijdens de film wordt duidelijk dat er geen enkele gebeurtenis in het leven van de hoofdrolspeelster ruimte laat voor een lach, of glimlach. Alhoewel de relatie met haar “vriendje” gelukkig garant staat voor enkele momenten van geluk. Na afloop van de film heb ik nog een blik geworpen op de hoes met in gedachte, “nu snap ik je uitdrukking. Zo gebeurt het in de realiteit dus ook….”

4.5 ster.

Droopy schreef:

Zo gebeurt het in de realiteit dus ook….”

4.5 ster.

Helaas wel, Las laatst nog een ontluisterend artikel over vrouwenhandel in Albanie, wordt je ook niet vrolijk van.

Droopy

Helemaal eens FK, maar ik ben bang dat dit vaker gebreurt dan wij denken.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Vandaag een item in het NOS-journaal: geschat wordt dat er op dit moment in Nederland ongeveer 2000 meisjes zijn die door Loverboys tot prostitutie gedwongen zijn. Was op het journaal omdat er een nieuwe campagne hiertegen is opgezet....

lindastuurman

Na mijn vakantie afgelopen zomer is het heel goed tot me doorgedrongen hoe groot dit probleem is.
Ik vraag me af hoe ze zo'n campagne op gaan zetten en wat ze van plan zijn te gaan doen. Ikzelf denk dat vooral de meiden voorlichting moeten krijgen over hoe ze die "gasten" van zich af kunnen houden.
Vaak zijn die "gasten" in het begin aardig (net als in Lilja en net als bij mij een tijdje terug), maar zodra je ingaat op hun uitnodigingen, dan kan het wel eens fout lopen. Bij Lilja was het eigenlijk niet zo vreemd wat er gebeurde... die gozer (ben ff z'n naam kwijt) was voor langere tijd haar so-called vriend en ik kan me voorstellen dat Lilja hem gaat vertrouwen. Zeker als je kijkt naar in wat voor omgeving ze leeft.
Dan nog had Lilja erachter kunnen/moeten komen dat die gozer niet spoorde. wat doet ie bv in een hoerentent, terwijl ie eigenlijk geen sex wil :S
Aan die "gasten" valt niet al te veel te doen, denk ik. Behalve oppakken, maar binnen een mum van tijd zijn ze vrij en gaan ze op hetzelfde pad verder.

Ik ben dus erg benieuwd hoe de campgne vormgegeven gaat worden dus.

ps. Het is allemaal nog goed afgelopen met mij hoor. Ik wist dat het zo'n "gast" (pooier vind ik een vervelend woord, dus gebruik ik zo weinig mogelijk). Ik heb het gesprek met hem snel afgekapt en ben er bovendien met een gratis spijkerbroek vandoor gegaan.
Kort nadat dat gebeurd was, ben je bang en voel je je onveilig. Nu, een paar weken later kan ik er wel om lachen eigenlijk.
Eind goed al goed

FisherKing

Jij kon nog kiezen, Lilja eigenlijk niet, en erg genoeg pakken ze liever meisjes die nog jonger zijn en makkelijker beinvloedbaar.
erg actueel thema ja.

PS 't was geen hoerentent, maar een disco, de grenzen vervagen daar wellicht, we wonen tenslotte niet in Rusland

avatar van gotti

D'r was gisteren ook een stukje over 'de loverboy praktijken' op ik meen het journaal. Daar spraken ze met een meisje dat ook door een loverboy was ingepalmd en toen zes maanden op de wallen moest werken. Ze zei dat ze gewoon niet kon óntsnappen'omdat ze voortdurend in de gaten werd gehouden. Als ze dan probeerde te ontsnappen werd ze een tijd vastgebonden en verschrikkelijk mishandeld.

Ik kan me er zo weinig bij voorstellen, maar het lijkt me verschrikkelijk. Binnenkort komt Lilja bij 'ons'in het Filmhuis en ga hem dan nog een keer 'proberen'.

[quote]FisherKing schreef:
erg actueel thema ja.

Ik heb er zelf voor gezorgd dat ik een keuze had, door logisch na te denken. Als sommige meiden er niet eens bij een 1e gesprek achter komen waar die "gasten" op uit zijn, dan hebben ze niets te kiezen nee. Daarom moeten zij vooral informatie krijgen over hoe je erachter kan komen wat voor type "vriend" het is. Tenminste, zo is mijn mening.

FisherKing

Daarom wordt deze film nu, ook met hulp van Amnesty, vertoont in Rusland en het voormalige oostblok.

Ik heb er zelf voor gezorgd dat ik een keuze had Das makkelijk gezegd. Maar sommige meisjes zitten zo diep in ellende daar, dat er eigenlijk geen keuze meer is.

lindastuurman

Dan nog hebben ze de keuze om op straat te gaan leven of snel/makkelijk geld verdienen.

Daarom moet er in die landen meer gedaan worden dan alleen een campagne. Er moet echte HULP komen en niet anders. Maar ja, dat geld ook voor kindsoldaten, slavernij onder de kinderen enz...

ps. Ik wil datgene wat bij mij gebeurd is absoluut niet vergelijken met hoe het in het vormalig oostblok gebeurd. Het was puur om aan te geven dat die "gasten" werkelijk overal rondlopen en werkelijk iedereen, die er ook maar een beetje leuk uitzien, aanspreken.

avatar van Da Jando

Da Jando

Wat ik erg belachelijk vind is het stukje tekst op de DVD: "Ze wordt verliefd op hem en hij belooft haar een beter leven in Zweden. Ze pakt haar spullen, maar weet niet dat alles vanaf dan alleen nog maar erger wordt." Ik vind dat dus een dikke spoiler, als je niets afweet van deze film dan verwacht je in het begin mischien niet dat die zweed haar naar een of andere pooier lokt. Je weet nu al vanaf het moment dat je de zweed ziet, dat hij niet deugt.

De film vind ik trouwens erg goed. Je weet dat er zulke dingen gebeuren, maar nu zie je het wat van dichterbij en wordt je eens met je neus op de feiten gedrukt. Wat een leven hebben die mensen zeg, ongelofelijk. Maarja, daar is hier zowat al alles over gezegt.

Wat ik nogal averechts vond werken waren die vleugels, dat ziet er toch niet uit! Daar zat ik me dus een beetje aan te ergeren, jammer. Geen brok in m'n keel op het eind. Toch een onvergetelijke film. 4*

FisherKing

Ergernis vanwege de frustratie dat het nog steeds dagelijks gebeurd ?

Dat die kwalijke mannen hier nog steeds rond lopen en doen wat ze moeten doen zoals in de film al laat zien.

avatar van Da Jando

Da Jando

FisherKing schreef:

Ergernis vanwege de frustratie dat het nog steeds dagelijks gebeurd ?

Ook, maar dat is geen kritiek. Ik had het enkel over die lelijke vleugels

Ik weet eigenlijk ook wel zeker dat de film nog sterker was aangekomen, als ik het verhaal al niet had geweten. Ik ben niet op zoek gegaan naar info over het verhaal van tevoren, maar wist er toch al teveel van af.
Anders had ik misschien inderdaad gedacht dat die jongen wel een aardige knaap was, en was het allemaal nog schrijnender uitgevallen Aan de andere kant maakt dat volgens de regisseur zelf waarschijnlijk niet zoveel uit, aangezien in het begin al vrij duidelijk wordt hoe het verhaal zal gaan verlopen

avatar van rzasa

rzasa

Gisteren in de bioscoop gezien. Behoorlijk indrukwekkend, iedereen was stil, en ik nog steeds op de fiets naar huis. Slik. 4,5 ster (kan nog een 5 worden. Heb daar bedenktijd voor nodig)

avatar van neo

neo

Net nog ff tot aan de pauze in mijn filmhuis gekeken. Is en blijft toch een enorm indrukwekkende film. Weet je wat ik verhoog wel naar 5 sterren

avatar van Pierre1

Pierre1

Hoe kom je erbij, zoals boutenss, om The Matrix Reloaded 4,5* te geven, en Lilja 4-ever 1*

Of zoals xgogax een 0,5* te geven.

Dan heb je het dus echt niet begrepen.

Pierre1 schreef:

Of zoals xgogax een 0,5* te geven.

Dan heb je het dus echt niet begrepen.

Yep, mee eens! Niet begrepen, of niet geinteresseerd. Betreft het dit laatste?! Kijk dan niet!

Droopy

het is al een paar weken geleden dat ik deze film heb gezien maar hij blijft door mijn hoofd spoken. Ik heb dus maar besloten om hem nummer 1 te maken in mijn top 10. Ik ga hem zeker een keer opnieuw bekijken waarna zelfs 5 sterren mogelijk lijkt (en dat zou de eerste film zijn waarvoor ik 5 sterren geef).

Nog even over de 1 sterren stemmers. Kijk de film nogmaals en oordeel. Ik vind 1 ster echt ongeloofwaardig.