• 9.094.366 stemmen

Geregisseerd door: James Glickenhaus

Met onder meer: Robert Ginty, Samantha Eggar en Stan Getz

Releasedatum: 5 maart 1981

Plot The Exterminator

"A one man army. A new kind of soldier in a new kind of war."

Een vriend van de Vietnam veteraan John Eastland wordt op brute wijze mishandeld door een straatbende en verblijft langdurig zwaargewond in het ziekenhuis. John wil wraak en zoekt de bende op. Daarna besluit hij de onderwereld van New York op te schonen en brengt enkele criminelen om. De meeste burgers vinden hem een held, maar de lokale politie is iets minder blij en probeert John op te pakken.

John Eastland

Maria Jefferson

The State Senator from New Jersey

Hotel Clerk

Filmkriebel

Agressieve wraakfilm met enkele brute momenten. Daarmee is het meeste dan ook gezegd over deze video nasty die van een vietnamveteraan een antiheld maakt. Die scènes met die pedo-prostitutie waren erg fout, vooral toen ze van die neergeschoten pedofiel zeiden : it was a US senator . Zag er visueel behoorlijk uit voor een B-film maar is verder een platte opeenvolging van sadistische geweldscènes. Een kijkbeurt waard en dan vergeten.

PS : 102 min versie gezien, de zgn Synapse BluRay. Enkel de foltering van het hoertje met een heet ijzer werd eruit gesneden, goed voor 22 seconden. Ik denk dat een versie met die scène onvindbaar is.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

dutchtuga schreef:
Typisch vigilante filmpje dat vrij sterk begint met die nare onthoofding , maar daarna de middelmaat niet ontstijgt. Voornaamste reden hiervoor is het wel erg rommelige script. Scènes springen van de hak op de tak en ik stoorde mij daar behoorlijk aan. Weg karaktervorming, enkel een opeenvolging van wat vage vergeldingsacties. Het hoofdpersonages is echt verre van overtuigend. Absoluut geen Charles Bronson o.i.d. Dit alles had me weinig uitgemaakt als de film lekker bruut was geweest, maar ook dit viel vies tegen. Kan zijn dat ik de geknipte versie in handen heb gehad, want mijn VHS duurde niet langer dan een minuut of 95. Wat een heerlijk nummertje trouwens tijdens de aftiteling. Behoorlijk gemiste kans. De openingsscène beloofde veel en de sfeer was meer dan ok. Jammer alleen van de casting van het hoofdpersonage en het erg rommelige script.

Herzien, en hoewel ik het met haast alle punten nog steeds eens ben, nu wel een puntje extra voor de uitstekende sfeer. Geweldig zijn ook de openingcredits met een heerlijke song, die je zo in de sfeer van het New York van eind jaren '70, begin jaren '80 plaatst.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Nou, dat was een tegenvaller. Een matige wraakfilm die eigenlijk steeds minder spannend wordt ipv andersom. Tegen het einde aan kon het me allemaal dermate weinig intereseren wie dood was en wie niet. Het zijn vooral de acteurs en de timing die de film de strop om doen. Zowel goodguys als badguys missen charisma. Sommige films, zoals Bronx Warriors worden juist wel lekker van slechte acteurs, maar hier mist iedereen impact. De held ziet er niet stoer/ziek/grappig/sympathiek uit. Het hoeft geen bronson te zijn, maar het moet wel IETS zijn. Dat was niet het geval. Idem voor de CIA en de slechterikken.

Daarnaast duren scenes simpelweg te lang om boeiend te zijn, met als toppunt een "montage" waarin onze held zijn kogels customized. Tergend lang allemaal (de payoff van deze customized bullets is mij trouwens ontgaan). Zoals anderen ook al aangaven lijkt het alsof er stukken missen in de film (die alsnog te lang duurt) en gaat dit ten koste van karakterontwikkeling en inlevingsvermogen in de film in het algemeen. Dan ook heb ik de cinematografie en montage nog niet eens aangekaart...

Een exploitatiefilm met te weinig exploitatie die eigenlijk nergens in uitblinkt.

De 2 sterren zijn uitsluitend bedoeld voor de gore scenes, die de film nog dragelijk maken.

avatar van RuudC

RuudC

Inmiddels heb ik tevergeefs het doosje afgespeurd voor de tekst “Quentin Tarentino approves”, maar zowaar geen lofuitingen van zijn kant. Wel andere belachelijke kreten, zoals “in color”. Mag ook wel toch? In 1980. Een andere: “More bang for your buck!!!” Als het om 1 dollar gaat, zitten er inderdaad wel meer geknal in, maar The Exterminator is een bloedeloze actiefilm, waar bar weinig actie zit. De laatste kreet die ik wil aanhalen is die waarin geroepen wordt dat de film in verschillende landen geband is en criticasters van schande spraken. Volledig terecht! Wat een knakenfilm! De film is gewoon een schande, want het straalt niets dan minachting uit naar de actiefans. De kills waren nog leuk geweest als je iets te zien kreeg, maar op het moment supreme speelt dé daad zich buiten beeld af. Wat je overhoudt is een laf vigilante verhaaltje met een lelijkerd in de hoofdrol dat afgekeken is van films als Death Wish. Hoe zou je als regisseur slapen met zulke baggerfilms op je geweten?

avatar van VanRippestein

VanRippestein

RuudC schreef:

vind ik leuk.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Filmkriebel schreef:
Agressieve wraakfilm ... 102 min versie gezien, de zgn Synapse BluRay. Enkel de foltering van het hoertje met een heet ijzer werd eruit gesneden, goed voor 22 seconden. Ik denk dat een versie met die scène onvindbaar is.

De versie van Dutch Filmworks (Cultproof) duurt 108 minuten.
Exterminator (1980) | Blu-Ray | 8715664100783 | FreeRecordShop.nl
Bevat die versie dan nog meer gore en gewelddadige scenes of zijn het alleen extra dialogen?

avatar van RuudC

RuudC

Extra dialogen, lijkt mij. Er is echt niets te zien in deze film (en dat is dan de cultproof uitgave).

Filmkriebel

@MacHammer Fan : misschien kan het verschil in de frame rate zitten... maximum lengte volgens IMDB is 104 min.

avatar van Reinbo

Dan zou die eerder korter moeten zijn. Daarbij is de cultproof editie een copie van de Arrow BR die 102 minuten opgeeft. Lijkt me dus een foutje op de hoes of de FRS site.

Filmkriebel

Ik dacht idd ook dat 102 min als een "uncut" versie wordt aanzien.

avatar van Beertje45

Beertje45

De film is ietsje beter dan ik had verwacht, het was ook al meer dan 15 jaar geleden sinds mijn laatste kijkbeurt. Robert Ginty akteert behoorlijk, maar de rest van de crew speelt verschrikkelijk houterig en voornamelijk Christopher george. De man speelt veelal in films van bedenkelijk allooi, daar zijn; Enter The Ninja-City Of The Living Death-Alligator, maar daar kwam hij dan toch nog iets beter uit de verf. Het ganse verhaal is slechts een afkooksel van Death Wish, één man neemt het recht in eigen hand om het uitschot én de bende die zijn vriend voor het leven heeft verminkt een lesje te leren. Er zitten een paar wansmakelijke scene's en een aardig stuk in met de waakhond. Eén keer gelachen: Ginty naar George toe- 'Je rits staat nog open'. Verder enorm slechte montage, maar ik vond de beeldkwaliteit wel goed. Het einde van de film was een haastig stukje, inspiratieloos gedoe. De film gaat in de kast voor weer zo'n decennia.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

De opening van de film is dan nog prima te doen, het is sfeervol en redelijk gewelddadig getuige de schijnbaar zeer beruchte onthoofdingsscene maar daarna word Vietnam ingeruild voor het heden. En dan wordt het een hele lange zit. De actie is oke, voor zover het aanwezig is, want het grootste gedeelte van de film is er weinig actie en het is vreselijk langdradig. Het is dat er nog dat ouderwetse sfeertje hangt, want dat is dan eigenlijk nog het enige wat ik als positief kan benoemen.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Daar kom ik weer met mijn wansmaak, want ik vind dit toch wel een erg vermakelijke prent. Twee Vietnam veteranen zijn beste vrienden geworden. Een van de mannen (uiteraard de neger) word zwaar mishandeld door leden van een straatbende in een kolderieke (actie)scene waarin men een nieuwe maatstaf voor overacting proberen neer te zetten. Zijn vriend dult dit niet en besluit achter de verantwoordelijken aan te gaan en gelijktijdig de misdaad in de stad aan te pakken. Dit tot het ongenoegen van de lokale mafiabaas (compleet met fout Italiaans accent) en andere machtige personen. De actie is lekker over-the-top en de effecten zien er nog behoorlijk goed uit voor een film als deze. De personages en acteerprestaties zijn haast hilarisch en het is dan ook beter om deze film niet al te serieus te nemen. Prima film voor een avondje fout vermaak als je het mij vraagt.

avatar van Theunissen

Hoewel dit zeker geen geweldige Actie / Thriller film is, was hij wel vermakelijk om naar te kijken en had hij ook wel iets weg van de vroegere "Death Wish" films met Charles Bronson.

Het verhaal welke draait om Vietnam veteraan John Eastland (verdienstelijk gespeeld door Robert Ginty), met de bijnaam "de verdelger", die wraak neemt op de corrupte en criminele maatschappij (mede ook omdat zijn goede zwarte vriend Michael Jefferson zwaar mishandeld is geworden door een bende met de naam "Ghette Gouls"), is natuurlijk behoorlijk flauw en cliché. Maar toch was de uitvoering van het verhaal nog wel verdienstelijk en dat kwam voornamelijk omdat het er soms wel lekker grof aan toe ging zoals de scene met maffiabaas Gino Pontivini waar letterlijk en figuurlijk gehakt (via een grote gehaktmolen) van werd gemaakt Ook de scene met het jonge hoertje (ook even topless te bewonderen) die werd mishandeld met een soldeerbout door een senator uit New Jersey, was best grof. Met dit soort figuren (ook trouwens een pedofiel en de eerder genoemde bende) rekent "de verdelger" dus dodelijk af. Hij beschikt zelf nog over een beetje humor zoals in de scene (waarbij hij euthanasie pleegt op zijn vriend in het ziekenhuis) waarbij hij tegen iemand zegt "je gulp staat open" terwijl die persoon net gevreeën had met een vrouw

Die persoon waarbij hij dat overigens tegen zegt is rechercheur James Dalton (gespeeld door Christopher George), die "de verdelger" wilt oppakken. Dat lukt min of meer niet ("de verdelger" geeft zich namelijk eigenhandig over aan James Dalton) en de film eindigt dan ook ietwat verrassend. Door het einde heeft men een mogelijkheid gecreëerd voor een vervolg, en dat is er ook gekomen in de vorm van "Exterminator 2 (1984)". De film speelt zich af in New York en dat levert regelmatig fraaie beelden op (o.a. van de Twin Towers). De cast deed het dus verdienstelijk en dan vooral Robert Ginty en Christopher George.

Gewoon een vermakelijke ouderwetse Actie / Thriller film, die leuk is om eens gezien te hebben. Omdat het tempo best hoog is en er veel in gebeurt, kijkt de film zich ook lekker weg.

avatar van Insignificance

Insignificance

Voor fans van extreme justice en dergelijke. En zelfs dan moet je nog wel eens een oogje dichtknijpen voor hetgeen zich op je scherm afspeelt. Het dondert van ellende bijna uit elkaar. Glickenhaus en z'n editor bakken er in ieder geval niet veel van. Het is horten en stoten door een vigilante verhaaltje dat teveel hooi op de vork neemt en als The Exterminator dan eens toeslaat, had dat hier en daar best wat grafischer gemogen. De manier waarop spreekt wel aan. Zo is gehakt pas leuk als je weet wat er in de molen ging en dat vieze pooiertje gun je wel wat pijn. De rest stelt jammer genoeg niet zoveel voor. De poster is ook heel wat stoerder dan de film. Ik heb me er niet mee verveeld, maar het rammelt aan teveel kanten om hier ergens enthousiast van te worden.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Hersenloze pulp, een kleine voorganger van The Puniser. Maar al is het een voorganger van die prent, het was zeker niet een pionier op het gebied van de wraakfilm. Ook in de prent veteranen en wraak na een zware mishandeling door punks uit de buitenwijken. Glickenhaus laat de ellende van diezelfde buitenwijken duidelijk zien met zijn bedroevende beelden van de saaie en smerige behuizingsblokken in monotone vorm.

Misdaad en verslaving staan wederom centraal, engel des wraak John wil hier een halt toe roepen en neemt daardoor het heft in eigen handen. Echter is de politie is het niet eens met de acties van deze vigilante burger, het is daarom hun doel om John te stoppen in zijn praktijken.

Een heerlijk simpel begin met vuurwerk en kogels waar de regisseur maar geen genoeg van lijkt te krijgen als je meer van zijn producten gaat bekijken. We hebben hier te maken met een old skool actieprent die het niet van de kwaliteit in uitvoering moet hebben maar in vlot een prentje uitkijken. Een stuk simpel ontspanning waarbij een leeg hoofd een vereiste lijkt te zijn. Een éénmansactie tegen de georganiseerde misdaad, gedoemd om te falen echter blijkt de protagonist een geharde veteraan en redelijk vindingrijk.

Het moge duidelijk zijn dat de gehele crew geen nominatie voor één of andere Oscar heeft genoten. Maar dat is ook niet waar je je hoofd bij moet breken, het is echte pulp en dat gaat gewoon gepaard met matig acteerwerk en regie en slap verhaal en script. Ook hier maar daardoor is het allemaal zeer ontspannend. De wraak voelt lekker standaard aan als justice for all, lekker afknallen en martelen gasten die het verdienen. Kon hier prima mee uit de voeten.

FlorisV

Heb deze als kind gezien op VHS en hoewel ik wel andere actiefilms had gezien was het echt te erg qua gorigheid toen. De onthoofding in het begin (met een mechanische pop gedaan!), de bevriende veteraan wordt in zijn rug gestoken met een vork of zo, de gehaktman, de soldeerbout waarmee dat hoertje gefolterd wordt, de groezeligheid van het geheel...er staat me vaag nog iets bij van een pooier die in zijn dikke blubberpens wordt geschoten maar dat er verder bar weinig actie in zit....nou ja ik ben hem in ieder geval nooit vergeten. Net zoals de eerste keer dat ik een hazelnoot at...bah!

Misschien wel de naarste, smerigste film die ik ooit gezien heb. Door de hoes denk je aan een lekkere actiefilm en door het succes van The Terminator toen lonkten dit soort films meer.

Death Wish is echt 100x beter. Ik bedoel uiteraard de ouwe met Charlie Bronson dan he.

VanRippestein schreef:

de payoff van deze customized bullets is mij trouwens ontgaan.

De payoff is dat ze niet gemarkeerd zijn. Normale kogels kunnen worden gekoppeld aan de inkoper.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Über coole wraakfilm waarin Robert Ginty, met de look van een brave huisvader, op lugubere wijze afrekent met het wandelende straatvuil van het vuige, groezelige New York. De met zwervers, prostituees en allerhande louche types bezaaide straten zijn een prachtig toneel voor al deze vigilante-ondernemingen. Absoluut hoogtepunt is het afrekenen met de pedoseksuele hoerenloper, terwijl één van zijn slachtoffers krijsend toekijkt en de eigenaar van dat rotte krot een kamer verderop ligt na te smeulen van z'n verhitte dood. Prachtige opening- en eindtitels die door passende muziek worden begeleid en verder de beelden van New York het werk laat doen.

Gang_Star schreef:

Behoorlijke tegenvaller. Een film die door Dutch Film Works werd uitgebracht als cultproof, waarin de meest gewelddadige en bloederigste films zouden zijn geselecteerd. Nou, hier denk ik dan ook volkomen anders over..

Ik heb heb gezien als tiener en vond hem zowel extreem gewelddadig en bloederig (meer dan al het andere wat ik gezien had) als saai want het is een lelijke film zonder spanningsopbouw met vooral veel akeligheid. Hij heeft indruk gemaakt door de onthoofding in het begin (gemaakt met een mechanische pop, zag er echt eng uit), de vork in de rug van die vriend (of was het een mes), de gehaktmolen, het misbruikte hoertje, de algehele groezeligheid en deprimerende decadentie. Ik hoef hem niet meer te zien. Het was zo iets als eten bij Otacos. Het smaakte zo smerig dat het onvergetelijk blijft. Goede films in dit genre zijn Taxi Driver, Death Wish en Dirty Harry. Wil je veel meer actie (die hoes is vreselijk misleidend) dan kun je beter First Blood 2 kijken of zo.

avatar van Vascago

Vascago

Fijne wraakfilm. Mooie, grauwe beelden van NY, een prima soundtrack en wat leuke kills. Uitstekend mee vermaakt!

avatar van jordandejong

jordandejong

Tof filmpje met hier en daar toch net wat teveel gebreken om echt memorabel te zijn.

Beginscene is echt buitengewoon sterk, inclusief een verrassende, zeer grafische en bijzonder sterk uitgevoerde onthoofding. Ja dan heb je me te pakken. Helaas schept dat ook wel hele hoge verwachtingen voor de rest van de film, en die weet die niet altijd waar te maken.

New York late 70's was een dump en de perfecte setting voor een film als deze. Vies, smoezelig en crimineel. Wat dat betreft doet The Exterminator me heel erg denken aan Combat Shock (al is die film in mijn ogen velen male beter).

De vergeldingen zijn af en toe pakkend, af en toe ook zeker niet. Het had soms wel wat grafischer gemogen. Verhaaltje springt een beetje van de hak op de tak en dat gevoel word mede ondersteunt door wel erg slechte editing. Toch blijft het door het vunzige sfeertje best boeien. Het einde voelt misschien enigzins afgeraffelt maar ik kon het hebben.

Geen topper (nogmaals ga Combat Shock kijken als je de verbeterde versie van deze film wilt zien), maar wel behoorlijk vermakelijk. Jammer genoeg kan het de voortreffelijke openingsscene niet overtreffen.

Overigens kwam 1 van die bende leden me al zo bekend voor met zijn dierlijke uiterlijk maar dat is dus Irwin Keyes die een rol had in het spookhuis van Captain Spaulding in Rob Zombie's horror topper House of 1000 Corpses

avatar van Kondoro

Kondoro

“I advise you to stick that beer in the trunk of your car.”
"And I advise you to put that knife away.”
“You advise? That's a pretty big word for a n***er!”

En na die quotes ontstaat er een onwijs leuke vechtscène die wel heel houterig maar, komisch genoeg is. Het is overigens niet het enige hoogtepunt van de film want deze film kent een heel vermakelijke openingsscène, en misschien was dat helaas wel direct het beste van deze film. Want dit kent toch wel een hele vette onthoofding die onwijs lekker in beeld gebracht werd, al oogt het uiteraard allemaal wel erg nep. Al boeit dat niet bij dit soort films voor mijn gevoel, daar kan ik wel door heen kijken. Ik kan wel echt genieten van de moeite die een regisseur neemt met dit soort scenes. Maar komisch genoeg, het is duidelijk dat het allemaal natuurlijk van B-niveau is. Ik vraag me namelijk nog steeds af waar die gasten in die helikopter nou op zaten te schieten, alle vijanden leken me namelijk wel dood op dat moment hahaha, en die explosies, het kon wel een Michael Bay film zijn.

Het probleem met deze film is voornamelijk de vertelling. Alles in deze film hangt aan een zijdedraad, en dat is soms best irritant. We zitten van de ene scene heel snel in een andere, zonder enige vorm van achtergrondinformatie. Erg hak op de tak dus, en dat is op den duur dus erg irritant. Daarnaast vond ik het verhaal ook niet héél boeiend, en is het makkelijk te volgen maar, niet altijd even boeiend.

De film zit vol met potentie maar, weet eigenlijk nauwelijks deze potentie waar te maken. De film kent bijvoorbeeld verschillende lekkere gorey scenes (wat ik al vertelde op het begin) maar, ook het lijk die Eastland daarvoor in de fik zette in de seksclub. Alleen buiten dat om is er ook niet veel meer boeiends te vertellen qua gorey, hier en daar een blote vrouw maar, eigenlijk nergens echt heel interessant.

Toch wel gewoon vermakelijk filmpje verder hoor. Kijkt wat dat betreft makkelijk doen, al mocht er wat meer actie noch horror in zitten van mij part. De film is zeker na de introductie niet meer zo spectaculair, al vond ik het wel gewoon geinig. Wat dat betreft prima wraakfilm maar, in mijn ogen niet zo goed als wat ik al eens eerder heb gezien.

avatar van shrink

shrink

• 2031 berichten

De gecensureerde versie gezien en er was helemaal niets aan. Hoef de ongecensureerde versie ook niet te zien, want ik vond het verhaal ook erg amateuristisch.