• 9.375.261 stemmen

Met onder meer: Karina Smulders, Waldemar Torenstra en Anna Drijver

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 16 oktober 2008

Plot Bride Flight

"A forbidden love. An impossible choice. A secret past."

In 1953 wint een KLM-vliegtuig The Last Great Air Race Londen - Christchurch (Nieuw-Zeeland). Omdat tientallen jonge vrouwen meevliegen die emigreren en op weg zijn naar hun verloofde om met hen te trouwen in Nieuw-Zeeland, wordt deze vlucht omgedoopt in de 'Bruidsvlucht'. Tot de vrouwen behoren Marjorie, Margot (Elise Schaap), Esther (Anna Drijver) en Ada (Karina Smulders). De laatste is drie maanden zwanger. Deze zwangerschap ontstond toen ze een goede bekende wilde troosten en nu is ze op weg naar haar echtgenoot Derk (Micha Hulshof), met wie ze dus inmiddels - met de handschoen - is getrouwd. Ook de 25-jarige Frank (Waldemar Torenstra) vliegt mee. Hij emigreert vanwege het klimaat in Nederland en omdat hij in Indië, waar hij is geboren, niet meer kon leven. Daar is hij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn familie kwijtgeraakt door de Jappenkampen. Hij is dus niet op weg naar een geliefde. Tijdens de reis wordt hij verliefd op Ada, waar hij in het vliegtuig naast zit. Hij zal altijd een rol blijven spelen in het leven van alle drie de vrouwen.

timbo_ schreef:

Nee het zou inderdaad kunnen dat de kwaliteit van de film en de daaruit voortvloeiende mond op mond reclame Bride Flight tot grote hoogte gaat stuwen.

Mond tot mond....

avatar van timbo_

timbo_

Lol daar voegde ik de beademing en de reclame toch even mooi samen

avatar van gotti

hoe is bride flight eigenlijk gefinancierd? Niet met alleen geld uit nederland lijkt of toch?

avatar van Wouter

Volgens mij niet enkel NL, nee.

Quentin

Luxemburgs geld sowieso ...

avatar van gotti

Hoorde laatst ook iemand zeggen dat men in Luxemburg stikt van het geld, maar veel te weinig projecten heeft om hier iets mee te doen. Allemaal naar Luxemburg dus? Sombogaart wist dan zowel deze, Kruistocht en De Storm ermee te financieren...

avatar van Wouter

Dat deed Sombogaart niet, hoor.

Quentin

De Tweeling werd ook mede door Luxemburg gefinancierd.

avatar van neo

neo

De site van CNA geeft goed weer waar Luxemburg onder meer bij betrokken is (geweest): http://www.cna.public.lu/

Las ergens dat er niet zo heel veel crewleden uit dat land zijn gebruikt. De componist komt zo wel uit Luxemburg.

Wouter schreef:

Dat deed Sombogaart niet, hoor.

Sombogaart's producenten dan. Je begrijpt wat ik bedoel.

gotti schreef:

In luxemburg is het belastingtechnisch veel goedkoper om een film te maken. Daarom zijn ze naar luxemburg gegaan. Ik weet niet of de fondsen in luxemburg ook meer geld geven dan de nederlandse fondsen. In europa (excl. engeland zijn alle vondsen een beetje gierig, in vergelijking tot wat er in de USA en UK allemaal uitgegeven wordt aan een rolletje film).

Ook is er trouwens een gedeelte in Nieuw zeeland opgenomen, niet belastingtechnisch maar gewoon omdat ze daar ook beelden vandaan moesten hebben. Dat is zo bedacht door de regiseur , producent en het art department.

validius

Ik ga de film morgen zien. Ben wel nieuwsgierig.. heb al heel veel in en out's te horen gekregen en ben er op school al mee doodgegooit door me leeraar (die overgens de Production Designer is van deze film).

Hij neem me morgen samen met alle andere production designers in leer mee naar de bios. Toch maar uitkijken met het boe roepen door de zaal (A)

validius schreef:

Toch met name door het verhaal van de schrijfster lijkt me. Die overige mensen die je noemt geven hier invulling aan...

avatar van Wouter

Maar in dit geval was het idee van de producent, niet de schrijver...

avatar van queenie

queenie

Gisteren gezien tijdens de ladiesnight.

Erg mooie film die het verhaal verteld van verschillende personen die met elkaar verbonden worden. De film blijft boeien tot het einde.

De verhaallijn van Ada heeft een onverwachtse draai wat de film een ander einde geeft dan verwacht.

Wouter schreef:

Maar in dit geval was het idee van de producent, niet de schrijver...

You got me there.

avatar van Tanita

Tanita

Uitermate vreemde ontwikkeling om Nederlandse films een Engelse titel te geven. Toch één van de redenen om de film niet te gaan zien, wat mij betreft.

Quentin

Lijkt me in dit geval niet zo lastig te verklaren, en je gevolgtrekking is geheel curieus.

Quentin

De publiciteitsmachine begint nu pas aardig te lopen volgens mij, en de eerste recensies zijn allemaal positief:

Telegraaf

NRC

avatar van gotti

De GPD kranten iets minder. 3* geloof ik.

avatar van Quido

Quido

In Utrecht hangt ook bij elke bushalte zowat een grote poster nu. Niet dat dat wat zegt, maar laten we hopen dat ie het goed gaat doen.

Tanita schreef:

Uitermate vreemde ontwikkeling om Nederlandse films een Engelse titel te geven.

Over welke andere titels heb je het dan?

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

NRC was toch matig positief?

Quentin schreef:

NRC

"Maar de film zit zo vol met de standaardelementen van wat in een grijs Hollywoodverleden women’s pictures heette, dat het verhaal overal had kunnen spelen en dat het er ook niet zoveel toe doet waar de film over gaat."

Ik zou de recensie eerder gematigd negatief noemen.

Quentin

Ja klopt, zie net dat ik ook alleen de link ervan gekopieerd had en nog niet gelezen.

avatar van suuz

suuz

Tanita schreef:

Door de titel wil jij de film niet zien? Sorry maar dat vind ik erg raar

validius

klopt de schrijver(ster) heeft de locatie in zijn verhaal genoemd, maar dat wil dan niet gelijk zeggen dat je ook daadwerkelijk naar dat land gaat om daar op te nemen. Meestal is dat wel het meest logische maar om een voorbeeld te noemen de film Pathfinder dat zich in Amerkia af moet spelen is geheel opgenomen in Ijsland. Ander voorbeeld is As you Like it dat zich in japan af zou moeten spelen. Dit is dan weer geheel opgenomen in Engeland. Dus ondanks dat het eerste idee van de senarioschrijven is (al weet ik dat ook niet zeker want er komt een historische gebeurtenis in voor, en de geschiedenis kun je niet veranderen. Dus de vraag is maar of deze gebeurtenis gekozen is na aanleiding van de film of de film geschreven is na aanleiding van deze gebeurtenis). Het is dus niet noodzakelijk om een film te draaien in het land dat het voor moet stellen. Veel van de mooie bergen op de achtergrond in Brightflight zijn allemaal mooie bergen uit nieuw zeeland met op de voorgrond de set die gefilmd is in Luxemburg.

Maargoed dat is allemaal bijzaak. Het belangrijkste is dat een film goed is en dan maakt het mij niet uit waar hij geschoten is.

En ik vind het trouwens een erg geslaagde film. Natuurlijk hij is van nederlandse hand en om de een of andere reden blijf je dat toch een beetje zien in het spelregie (en het feit dat er altijd wel uitgebreid naakt in een nederlandse productie voor moet komen). Ik vond de beelden verder wel heel profecioneel geschoten. Ook vond ik de overgang van zwart wit naar kleur erg appart!

Hoewel ik niet zo heel erg van de Nederlandse speelfilm ben, kwam ik tevreden en voldaan uit de bioscoop lopen!

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

suuz schreef:

Door de titel wil jij de film niet zien? Sorry maar dat vind ik erg raar

Pretentieusheid van de makers wellicht? Ik kan natuurlijk niet oordelen aangezien ik de film nog niet gezien heb maar dit lijkt me nu typisch zo'n film waarvan de makers te geforceerd bezig zijn om zich te richten op de internationale markt. Noem die film gewoon Bruidsvlucht en laat de film zich eerst maar eens in Nederland bewijzen.

avatar van Quido

Quido

Je aannames zijn dan ook inderdaad nergens op gegrond. Wat is er nu kwalijk aan een Engelstalige titel? Bruidsvlucht bekt nu niet bepaald lekker ...

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Je maakt toch een Nederlandse film? Met Nederlandse acteurs? Geef die film dan gewoon een Nederlandse titel. En ik vind Bruidsvlucht niet eens een slechtere titel dan Bride Flight, wat maar droogjes klinkt en ook niet eens veel beter.