Earth (2007)
Met onder meer: Patrick Stewart
Gesproken taal: Engels en Portugees
Releasedatum: 29 november 2007
Plot Earth
"The remarkable story of three families."
In de documentaire "Earth" wordt een tocht van Noordpool naar Zuidpool gemaakt en benadrukt daarbij de strijd om te overleven. "Earth" confronteert ons door middel van indrukwekkende beelden en landschappen, uitgelicht door een oogverblindende zon, met de harde realiteit van het leven op onze planeet. De documentaire volgt hiertoe een ijsberenfamilie, een kudde olifanten en twee bultrug walvissen in hun vaste leefomgeving en toont de invloed van seizoenswisselingen daarop. Het wordt duidelijk hoe de opwarming van de aarde de overlevingskansen van vele diersoorten bedreigt. Het lukt de makers om in gebieden te filmen waar nog nooit eerder filmopnames zijn gemaakt.
martijntjuhh
Een gewone natuurfilm. Wel erg mooie beelden! maar het was een beetje slaapverwekkend.... Zo origineel vond ik hem niet.
GinolaEHV
Weinig verheffende natuurdocumentaire. Stijgt op weinig tot geen momenten uit boven een gemiddelde natuurfilm.
Af en toe zeer mooie beelden (oa. de witte haai die ver boven het water uit springt), maar vaak ook wat standaardshots.
Dierkeuze is ook niet erg interessant. De standaarddieren zijn gekozen, op de paradijsvogels na (wat ook meteen het beste gedeelte was).
De muziek onder de beelden was wat mij betreft erg storend. Een natuurdocumentaire dient muziekloos te zijn, waardoor de geluiden die de dieren maken beter naar voren komen.
2,5*.
2,20
Uiterst verbazingwekkend mooie documentaire ! Heb deze film gezien op Blue-Ray en is echt een must voor het oog, met al deze prachtige landschappen en dieren..
Sofyan
Daar sluit ik me volledig bij aan 2,20! Al is het voor mij gewoon 4* waard ^_^
planet_of_death
Ik heb hem nog ergens liggen thuis, maar op een of andere manier heb ik nooit de behoefte gehad om hem te kijken. Lijkt me best een saaie docu, maar dan toch maar eens opzetten.
Near_Dark
Niet doen !!
Ga ineens voor de 11-delige docureeks waaruit deze beelden afkomstig zijn,
die is stukken beter dan deze film !!
SnakeDoc
Heb er vandaag even rustig van kunnen genieten.
Film heeft een perfecte lengte, en vooral op Blue-Ray is het een must voor het oog!
Heb vooral enorm genoten van het stukje met de olifanten! Maar ook het stukje met de mandarijn eentjes die gaan uitvliegen was geniaal!
Top docu!
Niet doen !!
Ga ineens voor de 11-delige docureeks waaruit deze beelden afkomstig zijn,
die is stukken beter dan deze film !!
Lol, die heb ik ook liggen.
De boxset is inderdaad fantastisch. Ik heb de box ook gekocht en met heel veel plezier toen gekeken. Prachtige beelden, erg indrukwekkend. Soms wat saai, maar dat kwam weinig voor.
JasonBourne
Ik heb de volledige DVD serie gekocht deze week!
Deze film is heel erg mooi hoor, maar het haalt het nog net niet bij die docu-reeks (die krijgt van mij *****). Blijkt maar weer dat de BBC ongenaakbaar is in het filmen van natuur, uiteraard voorzien van commentaar door de al even legendarische Sir David Attenborough.
Roel Bogers
Ja echt een vette stem. Je herkent 'm meteen.
Ik heb die gast laatst als presentator gezien van ander natuurprogramma, en dan zie je waarom je meestal alleen z'n stem hoort. Rare, oude man. Maar wat een held!
scholtie
Prachtige beelden vooral de beelden van de noord- en zuidpool.
En natuurlijk die super mooie beelden van de wite haai
Montorsi
Zitten zeker hele mooie beelden in, maar natuurdocu's hebben dat altijd wel (de natuur is nu eenmaal heel mooi), al is het hier kwalitatief allemaal wel wat beter. Verder echter een doodgewone natuurdocumentaire, en dan snap ik niet waar dat enorme gemiddelde zo vandaan komt. Heb niks nieuws gezien dan anders.
Verder stonden me wel wat kleine dingetjes tegen:
- Moeder en kind: Elke keer weer zo'n kleintje erbij, want dat maakt nu eenmaal wat meer indruk. Iedereen is vatbaar voor het leed der kinderen, zelfs bij dieren. Beetje makkelijk vond ik het.
- Muziek: Moest af en toe aan Lord of the Rings denken, al kwam dat ook door de voice-over. Beetje te bombastisch af en toe.
- Een belerend toontje: Zeker op het einde. Volgens mij heeft zoiets veel meer kracht als je gewoon de beelden toont en de voice-over er geen waardeoordeel aan laat verbinden.
Mochizuki Rokuro
Helemaal eens met Montorsi, zowel de zwakke als sterke punten. Niets lijkt zo conservatief als de natuurdocumentaire. Altijd die verschrikkelijke obligate muziekscore, die obligate zelfde diertjes (als je ziet welk percentage grote zoogdieren en grote roofdieren in het bijzonder uitmaken van het dierenrijk krijgen die zoveel meer aandacht, om begrijpelijke redenen overigens - it sells! ) en die obligate hunter-hunted filmpjes.
Daarom hier het meest genoten van de Jufferkraan over de Himalya (mooie beelden met die turbulentie) en die maffe Paradijsvogels (al zijn die ook nogal bekend).
Ik verwacht van de docuserie wat meer evenwicht (slechts ten dele gezien), hoewel diezelfde muziek er wel bij zal horen.
planet_of_death
Ja echt een vette stem. Je herkent 'm meteen.
Haha ja! Die bewegingen die hij maakt als ie aan het praten is.
rensie32
Veel vergelijkingen met een ordinaire natuurdocumentaire, maar aan de beelden kun je zien dat dit kwalitatief een stuk beter is. Jammer dat de onbekendere dieren niet echt in beeld zijn gebracht, die olifantenfilmpjes heb ik al 1000 keer op Animal Planet gezien.
Net als Montorsi moet ik ook zeggen dat bij bijna elke dierensoort die ze lieten zien, er een kind bij was. Een hoge ahhh-factor doet het allicht goed bij het grote publiek. De muziek stoorde mij op geen enkel moment.
Al met al was het een kwalitatief goede documentaire die hoog aanslaat bij het grote publiek. 3 sterren voor de mooie beelden.
Thomas83
Een groot reclamespotje voor onze Aarde en hoe we moeten helpen deze te redden, maar verschil met vergelijkbare initiatieven is dat deze documentaire dat subtiel doet. Er worden hooguit af en toe tussendoor wat opmerkingen gemaakt, en op het einde komt er nog even een klein preekje, zonder dat het echt vervelend en opdringerig overkomt.
Van mij had dat overigens nog best gemogen, ik neem het voor lief als je ziet wat voor prachtige beelden je ervoor terugkrijgt. Het is eigenlijk gewoon veel te veel om op te noemen en vaak amper te beschrijven. Je ziet de meest kleurrijke en uiteenlopende flora en fauna voorbijkomen, en ze hebben echt unieke momenten geschoten. Het is duidelijk dat er vele vele uren aan opnames zijn gemaakt, en dat ze daar het mooiste tussenuit hebben gepikt. Het ene shot is nog mooier dan de ander. Niet alleen wat je te zien krijgt is prachtig, ook hoe ze het in beeld hebben weten te brengen. Heel de documentaire toe heb ik me onder de indruk lopen afvragen hoe ze dat toch hebben geflikt.
De dieren lijken helemaal geen camera op te merken, en soms wordt er van heel ver ingezoomd. Earth bevat meerdere shots van veraf waardoor je de grootsheid van weer een van de spektakels die de natuur te bieden heeft in volle glorie meemaakt. Zo zijn er heel wat plaatjes geschoten van gigantische aantallen dieren op trektocht. Ook de plaatjes van indrukwekkende landschappen zorgen ervoor dat je je vaak maar klein voelt als je er naar kijkt. Het camerawerk is ook echt onderscheidend, en de natuur zelf lijkt vaak al voor de perfecte lichtinval te zorgen. Vaak die mooie plaatjes van zonsondergangen, een fel brandende zon, schaduwen of juist een zon die niet aanwezig is. Ook wordt er heel de film gebruikgemaakt van (super)slowmotion en superfastforward, wat heel goed werkt. Die slowmotionbeelden, dat is nogal een vaste truc in veel films geworden, maar hier levert het soms prachtige plaatjes op. Vooral die met ik geloof de luipaard en zijn prooi. Of dat was in elk geval de meeste dramatische.
De dramatiek zit hem ook in de vertelstem van Patrick Stewart. Maar hij weet zich nog goed in te houden en is gewoon zeer prettig om naar te luisteren, en maakt de beelden net wat boeiender nog. Hoewel het om een natuurdocumentaire gaat is de spanning af en toe echt nog wel om te snijden. Die spelletjes tussen jager en prooi blijven echt fascinerend om naar te kijken, met de olifanten tegen de leeuwen 's nachts misschien wel als ultiem hoogtepunt. De muziek is af en toe ook opzwepend en draagt helemaal bij aan de prettige sfeer in de documentaire.
Earth heeft me helemaal warm gemaakt voor de Planet Earth-serie, die ik al een hele tijd op mijn verlanglijstje heb staan, maar waar ik nog niet aan toe ben gekomen. De beelden die je krijgt voorgeschoteld zijn echt adembenemend, en de serie zal alleen maar meer in detail op alles ingaan, en vast ook nog wat interessante feitjes oplepelen, die ook in deze verkorte filmversie af en toe nog voorkwamen.
Kan niet wachten tot ik Planet Earth in mijn bezit heb. Soms zijn alleen beelden eigenlijk al genoeg. Zie hier het bewijs. 4.0*.
Askikker
Waarom moet er bij natuur en kunst films altijd van die wezenloos lelijke bombastische kwasi klassieke muziek bij?
Alleen de conclusie van de film beviel me niet; al smelt al het ijs op aarde weg (wat ik zelf wel een ramp zou vinden), voor het voortbestaan van het leven maakt dit natuurlijk geen ene moer uit, dit is al veel vaker gebeurd.
Aleen het sóórt leven zal veranderen, en over zoveel miljoen jaar komen we weer in een nieuwe ijstijd, en zullen er ook weer ijsberen, of specieeen die daar op lijken ontstaan.
Al die dramatiek over de opwarming is natuurlijk korte termijn denken, want de aarde ( en dan nog meer zn positie in t heelal) maakt natuurlijk zelf wel uit wat er de volgende miljoenen jaren gaat gebeuren, daar heeft geen ene auto ene rotmoer mee te maken.
Maar de film was erg mooi, en door die beelden zo achter mekaar te zetten werd het inderdaad een film ipv een docu of een natuurfilm, maar die conclusies......
dimi303
Nu eens een docu die op een subtiele manier de aandacht op global warming vestigd, en niet begint te goochelen met grafieken en temperaturen.
Mooie beelden zoals we wel gewoon zijn van docu's van de BBC. Ik stoorde me overigens niet aan de voice-over wat in andere zeker wel het geval was en de muziek, ja altijd klassiek, vond ik de beelden mooi begeleiden.
Gewoon genieten van de natuurpracht meer niet.
Near_Dark
Hmmm-mmmm, hier in Vlaanderen is't al behoorlijk aan't opwarmen,
een aangenaam temperatuurtje dat steeds onder nul blijft en een mooi sneeuwtapijt, da's jààààààren geleden dat het nog zo koud is geweest.
Toch leuk zo'n 'global warming'
Roel Bogers
Iets meer broeikaseffect was deze winter welkom geweest ja, haha!
Cheapcaster
Ik zag hem liggen in de mediamarkt maar ik geloof dat hij 30 euro koste ofzo, en ik had al voor bijna 60 euro films mee dus ik dacht "volgende keer"
Verlang wel voor die beelden te zien, want niets is mooier dan natuurbeelden!
helleke
Verlang wel voor die beelden te zien, want niets is mooier dan natuurbeelden!
Ze hebben hem reeds op tv getoond alsook alle 11 afleveringen.
Chainsaw
Je hebt van die mensen die alleen bij het zien van kleine, lieve, schattige, aaibare beestjes al smelten. Van die idiote mensen die gaan meeleven met die kleine snoezige diertjes, die ergens in de middle of nowhere rondlopen. Mensen als ik, zo blijkt. Heb bijzonder genoten van deze vooral visueel perfecte documentaire. We zien in Earth de natuur op haar mooist, er komen een paar prachtige diersoorten en bijbehorende mooie momenten voorbij. Mooiste moment? Dat kleine stukje waarin het piepkleine tijdelijk blind geworden olifantje achter moeder loopt en tegen een boom botst, waarop moeders terugkeert om te helpen. Maar goed, zo kent de film talloze momenten die iets bijzonders hebben.
Ik zie eigenlijk maar bar weinig natuurdocumentaires, dus des te bijzonder is het om dit portret van onze planeet te zien. Wat vooral opvalt zijn de werkelijk adembenemende beelden, waarvan ik me echt continu afvroeg of het niet gewoon in een studio was opgenomen of met de computer is bewerkt. Zo dichtbij en vaak zo perfect getimed, de beesten leken wel geregisseerd. Verder blijft Stewart een perfecte stem hebben voor zoiets, alleen jammer dat zijn tekst niet overal even sterk was. En ook de bombastische muziek ging er soms iets over. Soms was enkel het geluid van de natuur mooi genoeg.
4 sterren.
Poppe
Elke FullHD-tv eigenaar moet deze BluRay hebben. De beelden zijn meer dan indrukwekkend!
BosmaniaK
hele mooie natuurdocumentaire, mooie beelden.
het enige (grote) nadeel is dat de mensheid weer 's wordt afgeschilderd als de boeman die de aarde kapot maakt
Het broeikaseffect is één grote hoax!

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Earth: One Amazing Day
Documentaire / Familie, 2017