• 159.420 films
 • 9.803 series
 • 29.094 seizoenen
 • 608.558 acteurs
 • 355.223 gebruikers
 • 8.897.458 stemmen
Avatar
 
banner banner

Requiem for the American Dream (2015)

Documentaire | 73 minuten
3,69 95 stemmen

Genre: Documentaire

Speelduur: 73 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter D. Hutchison, Kelly Nyks en Jared P. Scott

Met onder meer: Noam Chomsky

IMDb beoordeling: 8,1 (9.792)

Gesproken taal: Engels en Frans

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Requiem for the American Dream

"Noam Chomsky and the PRINCIPLES of CONCENTRATION of WEALTH & POWER"

Noam Chomsky is een Amerikaanse linguïst, filosoof, activist, en één van de meest invloedrijke intellectuelen van deze tijd. In een serie lange interviews – opgenomen in een periode van vier jaar – vertelt hij hoe er een einde kwam aan de American Dream, het nationale ideaal dat volgens Chomsky (1928) deels symbool en deels werkelijkheid was. “Tijdens de Grote Depressie was er nog een echt hoopvol gevoel,” herinnert hij zich, “maar vandaag niet meer.” Het verschil tussen de jaren dertig en nu: hedendaagse ongelijkheid komt voort uit superrijkdom en dat erodeert de democratie.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van yesplease

yesplease

 • 466 berichten
 • 969 stemmen

Noam Chomsky zet anti-democratische tendensen scherp en helder uiteen.


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87103 berichten
 • 11814 stemmen

Boeiend maar flawed.

Chomsky heeft kennis van zaken, zoveel is in ieder geval wel duidelijk. Hier en daar had ik enige bedenking bij de aangedragen bewijzen, maar links en rechts soms teruggespoeld en dan merk je dat bepaalde zaken toch wel oké zijn. Zo leek de grafiek rond studieschuld mij niet helemaal koscher, maar als je goed kijkt wordt er toch wel naar inflatie gecorrigeerd. Voor zulke details gaat het soms een beetje snel, maar voor iemand als Chomsky is dat waarschijnlijk de meest normale zaak. Voor iemand als ik die vooral Michael Moore documentaires kijkt is het echter altijd opletten geblazen.

Interessante principes, vooral de connectie tussen verschillende elementen is best boeiend. Zaken zoals de macht van reclame waren verre van nieuw, maar de connectie met de andere principes zijn voor de minder economisch/politiek onderlegde medemens wat moeilijker te detecteren. Op dat gebied is deze docu zeker geslaagd.

Wat mijn iets minder aanstaat is de doom & gloom die 60 minuten losgelaten wordt op de kijker, om daarna op 5 minuten een "je kan er wat aan veranderen" boodschap achter te gooien. Qua structuur is dit vooral een oproep tot actie, niet echt een informatief document. Chomsky heeft er ook wel het profiel voor natuurlijk. Experts zijn doorgaans redelijk gepolariseerd in hun denken, vooral omdat ze ook vaak naar idealen streven. Niet dat ik de problematiek onderken, maar er wordt links en rechts toch wel wat aangedikt, vooral naar toekomstige voorspellingen had ik het gevoel. Moet ook wel, want met een teveel aan nuance kan je deze structuut niet uitspelen.

Verder mis ik vooral een link naar de campagne van Sanders. Een politiek unicum dat mooi gestaan had in deze docu, maar waaruit ook wel blijkt dat de 70% niet-beïnvloeders zich te makkelijk laat vangen, en dat we toch ook bij hén de oorzaak moeten zoeken. Soms lijkt het wel of mensen bedot willen worden.

Laatste probleem vind ik dat dit een betalende docu/film is ... gezien de gravitas waarmee het gebracht wordt én de doelstelling van de docu kan ik me niet indenken wat voor nut het heeft dit als product aan te bieden (aan de consument). Het staat in strijd met wat deze docu verkondigt. Power to the people is blijkbaar het hoogste doel, maar je moet wel in bioscoopticket (of Netflix abo) aanschaffen wil je die informatie toegediend krijgen.

Boeiend en informatief is het zeker, maar geheel eerlijk komt het niet over. Toch overheerst wel het boeiende, alleen moet je zelf wel hier en daar je korreltje zout toevoegen.

3.0*


avatar van yesplease

yesplease

 • 466 berichten
 • 969 stemmen

Onderhond

Boeiend en informatief is het zeker, maar geheel eerlijk komt het niet over. Toch overheerst wel het boeiende, alleen moet je zelf wel hier en daar je korreltje zout toevoegen.

Dit lijkt me toch echt de eerlijke en onderbouwde mening van Chomsky. Weinigen kunnen zich veroorloven om een gratis documentaire te maken. Chomsky was activist in de jaren zestig, waarin enkele zaken zijn veranderd of bijgestuurd door activisten. Hij denkt blijkbaar dat activisme de manier is om verandering te verwezelijken.

Elk punt uit de documentaire had verder uitgebouwd kunnen worden, maar wellicht ten koste van beknoptheid en helderheid. Zo mis ik de invloed van het militair-industrieel-politiek complex, waarbij politici tussen de militaire industrie en de politiek job-hoppen (nee, geen samenzweringstheorie). Overigens komt de invloed van de industrie in brede zin wel goed aan de orde.

Voor gratis documentaires over wereldwijde tendenzen, zie Adam Curtis, die zijn BBC docu's ook op youtube zet.


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87103 berichten
 • 11814 stemmen

Ik heb op zich niks tegen activisme, maar wel de moedwillige overdrijving die daar vaak mee gepaard gaat. Nu is het ook wel zo dat je waarschijnlijk een grotere groep kan bereiken als je je verhaal wat smeuiger brengt, maar ik zit hier ook niet om de documentaire op z'n effectiviteit te beoordelen.

Los daarvan vond ik het iets té opzichtig en gezien de ernst van Chomsky's verhaal (én het idee dat rijken hun macht/invloed beschermen) raar dat de docu enkel betalend te bekijken is. Als je een boodschap voor de "armen" maakt, dan is het toch gewoon vreemd dat je daar geld voor gaat vragen?

Langer of uitgebreider had het voor mij niet gehoeven trouwens, maar qua opbouw misschien iets minder sensationeel gebracht en sommige zaken met iets meer nuance uitgedrukt.


avatar van GrafGantz

GrafGantz

 • 189 berichten
 • 2469 stemmen

Onderhond schreef:

Verder mis ik vooral een link naar de campagne van Sanders. Een politiek unicum dat mooi gestaan had in deze docu

Docu kwam uit in april 2015, maar betreft een verzameling van interviews die over een periode van 4 jaar gefilmd zijn. Ik schat dat de meeste recente fragmenten in de docu uit 2014 zijn, dus niet zo gek dat hij geen aandacht heeft voor de campagne van Bernie Sanders.


avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

 • 564 berichten
 • 1909 stemmen

Haarfijn betoog van de 'anti-Amerikaanse' denker (wat een geuzenbenaming) Chomsky.

Altijd weer prettig om van iemand die, als je zijn bureau bekijkt alle boeken over politicologie, filosofie, sociologie gelezen heeft, te horen dat jouw wereldbeeld toch vrij veel overeenkomt met dat van hem.

Vele systemen om ons heen zijn eenvoudig te verklaren, analyseren in hun foute opzet en incentives.

Het feit dat "vele onbekende mensen, iedere dag weer kleine handelingen doen die het grote geheel zullen veranderen" is een geruststellende gedachtegang die soms weer eens toegediend moet worden. Dankje Noam.


avatar van Vinokourov

Vinokourov

 • 3143 berichten
 • 2909 stemmen

Noam Chomsky kende ik alleen van naam, maar hij heeft een hele duidelijke en simpele kijk op dingen die me wel aanspreekt. Deze docu is nogal links georienteerd gelukkig zonder vervelende dogma's en ongerichte boosheid. Tien principes worden uit de doeken gedaan op welke manier de Amerikaanse (maar ook toepasbaar op de Europese landen met Angelsaksisch beleid) economische machthebbenden de boel bestieren en hoe ze deze macht willen behouden. Veel van die principes kende ik eigenlijk wel, maar vond het alsnog wel overtuigend en schokkend. Op het eind geeft Chomsky gelukkig nog wel een simpele tip hoe dit allemaal te doorbreken. Ik denk dat het boek van Pikkety overigens hierop naadloos op aansluit.


avatar van JJ_D

JJ_D

 • 3757 berichten
 • 1295 stemmen

De wereld van vandaag, netjes gebundeld in ocharme tien principes. In de woorden van Noam Chomsky: The Principles of Concentration of Wealth & Power.

PRINCIPLE #1: REDUCE DEMOCRACY - Inherent aan een democratie, waarin intellectueel en dikwijls ook financieel beter bedeelde enkelingen een armere massa aansturen, is het spanningsveld tussen het eigenbelang van de machthebbende klasse en het grotere goed voor de meeste mensen. Er zijn twee mogelijkheden om daar mee om te gaan. Of je verkleint de externe verschillen tussen rijk en arm door naar meer gelijkheid binnen een samenleving te streven - de democratie zoals Aristoteles ze ontwierp - of je ondergraaft de democratie zelf. In de VS, en eigenlijk in een groot deel van de Westerse wereld, gebeurt dat laatste.

PRINCIPLE #2: SHAPE IDEOLOGY - Consumerism is the new religion. Voilà. Need I say more?

PRINCIPLE #3: REDESIGN THE ECONOMY - Een economie heeft er alle belang bij een afzetmarkt te creëren voor wat ze genereert. Vroeger werd er vooral geproduceerd (dus kregen de werknemers bij Ford opslag zodat ze wagens konden aankopen), nu is het aandeel van bancaire instellingen vertweevoudigd en het aandeel productie gehalveerd. Gevolg? Er hoeft geen financieel sterke arbeidersklasse of middenklasse te zijn, zolang de toplaag van de samenleving maar geld blijft injecteren in de speculatieve aandelenmarkt, kortom in het complexe gekonkel van de grote financiële instituten.

PRINCIPLE #4: SHIFT THE BURDEN - ...en de rijken worden rijker, terwijl de rest braafjes belastingen betaalt.

PRINCIPLE #5: ATTACK SOLIDARITY - Omdat de rijksten er alle belang bij hebben hun privileges te beschermen voor zichzelf en voor hun kinderen, wordt het begrip "solidariteit" uitgehold. Oog om oog, tand om tand, elk voor zich. En dus vaarwel sociale zekerheid, vaarwel door de staat gefinancierd onderwijs, vaarwel gelijkheid. De kloof wordt groter, jazeker!

PRINCIPLE #6: RUN THE REGULATORS - Als de bewakers afgekocht worden door de malafide bedenkers van het hele systeem...who's left to trust?

PRINCIPLE #7: ENGINEER ELECTIONS - Er kunnen slechts campagnes zijn als er veel geld is. Er is slechts veel geld als de handen vuil zijn. Dus zijn het de sterkhouders van de scheeftrekking die als adviseurs van de heer president mogen dienen na de verkiezing. Ja, zelfs Obama heeft zich daar schuldig aan gemaakt. En wij? Wij wilden het niet zien?

PRINCIPLE #8: KEEP THE RABBLE IN LINE - Maak andersdenkenden monddood door de vakbonden aan te vallen, de groeperingen die zich engageren voor een andere en betere wereld.

PRINCIPLE #9: MANUFACTURE CONSENT - Voer zodanig campagne dat het niet meer gaat over inhoud, maar over holle leuzen waar iedereen het intuïtief mee eens is. Confer de winst van Obama: veel ethisch hoogdravend gebazel, weinig concrete input over hoe hij precies zou regeren. En, zoveel jaar later, zijn de resultaten er misschien ook naar? We hebben niet gezien wat we moesten zien en enkel gezien wat we wilden zien?

PRINCIPLE #10: MARGINALIZE THE POPULATION - ...en een overheid die de belangen van de bevolking niet dient, krijgt gewoonweg vrij spel. 'Requiem for the American Dream' anno 2017 is de winst van Donald Trump. Het volk wil niets liever dan een figuur aan de top die het aloude establishment niet vertegenwoordigt. Dat de kiezers daarmee serieus in hun eigen voet(en) hebben geschoten, is gebleken - en zal nog blijken.

Inspirerende documentaire, zoveel is duidelijk. Makers Peter D. Hutchison, Kelly Nyks en Jared P. Scott hadden nog meer archiefmateriaal kunnen gebruiken, kwestie van hun film meer te stofferen. In deze gedaante heb ik het gevoel dat het uur en een kwartier integraal gebouwd is op een interview met Chomsky, waarbij nietszeggende plaatjes de adempauzes moeten opvullen. Spijtig.

Had kortom beter gekund. Maar laat dat vooral geen reden zijn om niet te kijken!

3,75*


avatar van Hansjepansje

Hansjepansje

 • 241 berichten
 • 737 stemmen

Interessant.

Chomsky zegt weinig wereldschokkends, al de analyses in deze docu zijn zeker in linkse milieus al wel een tijdje gemeengoed. En toch heeft deze documentaire zijn nut, want zelden zijn de aangebrachte punten zo helder en overtuigend gepresenteerd. De onderverdeling in 10 principes is een slimme keuze, want helpt om het overzichtelijk te houden en op een makkelijke manier verbanden te leggen.

Weinig nieuws dus en van mij mocht het allemaal nog wel iets dieper graven, maar wel een zeer heldere en duidelijke analyse van de situatie in de USA.

Dikke 3*.


avatar van Biodomeee

Biodomeee

 • 10 berichten
 • 16 stemmen

Ik zocht deze film dus. Heb deze long time ago gezien maar meen te herinneren dat er een aardige correlatie is in de tijdsgeest van nu.


avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

 • 2527 berichten
 • 6435 stemmen

Een fascinerende documentaire en hoewel er niets nieuws onder de zon te vinden valt, heb ik toch geboeid geluisterd naar meneer Chomsky. Hij lijkt haast alwetend en geeft helder uitleg over de problematiek van Amerika, vandaag mogelijk nog relevanter dan in 2015. Requiem is alles behalve droog van stof en blijkt één van de beste documentaires met dit thema.