De wereld van vandaag, netjes gebundeld in ocharme tien principes. In de woorden van Noam Chomsky: The Principles of Concentration of Wealth & Power.
PRINCIPLE #1: REDUCE DEMOCRACY - Inherent aan een democratie, waarin intellectueel en dikwijls ook financieel beter bedeelde enkelingen een armere massa aansturen, is het spanningsveld tussen het eigenbelang van de machthebbende klasse en het grotere goed voor de meeste mensen. Er zijn twee mogelijkheden om daar mee om te gaan. Of je verkleint de externe verschillen tussen rijk en arm door naar meer gelijkheid binnen een samenleving te streven - de democratie zoals Aristoteles ze ontwierp - of je ondergraaft de democratie zelf. In de VS, en eigenlijk in een groot deel van de Westerse wereld, gebeurt dat laatste.
PRINCIPLE #2: SHAPE IDEOLOGY - Consumerism is the new religion. Voilà. Need I say more?
PRINCIPLE #3: REDESIGN THE ECONOMY - Een economie heeft er alle belang bij een afzetmarkt te creëren voor wat ze genereert. Vroeger werd er vooral geproduceerd (dus kregen de werknemers bij Ford opslag zodat ze wagens konden aankopen), nu is het aandeel van bancaire instellingen vertweevoudigd en het aandeel productie gehalveerd. Gevolg? Er hoeft geen financieel sterke arbeidersklasse of middenklasse te zijn, zolang de toplaag van de samenleving maar geld blijft injecteren in de speculatieve aandelenmarkt, kortom in het complexe gekonkel van de grote financiële instituten.
PRINCIPLE #4: SHIFT THE BURDEN - ...en de rijken worden rijker, terwijl de rest braafjes belastingen betaalt.
PRINCIPLE #5: ATTACK SOLIDARITY - Omdat de rijksten er alle belang bij hebben hun privileges te beschermen voor zichzelf en voor hun kinderen, wordt het begrip "solidariteit" uitgehold. Oog om oog, tand om tand, elk voor zich. En dus vaarwel sociale zekerheid, vaarwel door de staat gefinancierd onderwijs, vaarwel gelijkheid. De kloof wordt groter, jazeker!
PRINCIPLE #6: RUN THE REGULATORS - Als de bewakers afgekocht worden door de malafide bedenkers van het hele systeem...who's left to trust?
PRINCIPLE #7: ENGINEER ELECTIONS - Er kunnen slechts campagnes zijn als er veel geld is. Er is slechts veel geld als de handen vuil zijn. Dus zijn het de sterkhouders van de scheeftrekking die als adviseurs van de heer president mogen dienen na de verkiezing. Ja, zelfs Obama heeft zich daar schuldig aan gemaakt. En wij? Wij wilden het niet zien?
PRINCIPLE #8: KEEP THE RABBLE IN LINE - Maak andersdenkenden monddood door de vakbonden aan te vallen, de groeperingen die zich engageren voor een andere en betere wereld.
PRINCIPLE #9: MANUFACTURE CONSENT - Voer zodanig campagne dat het niet meer gaat over inhoud, maar over holle leuzen waar iedereen het intuïtief mee eens is. Confer de winst van Obama: veel ethisch hoogdravend gebazel, weinig concrete input over hoe hij precies zou regeren. En, zoveel jaar later, zijn de resultaten er misschien ook naar? We hebben niet gezien wat we moesten zien en enkel gezien wat we wilden zien?
PRINCIPLE #10: MARGINALIZE THE POPULATION - ...en een overheid die de belangen van de bevolking niet dient, krijgt gewoonweg vrij spel. 'Requiem for the American Dream' anno 2017 is de winst van Donald Trump. Het volk wil niets liever dan een figuur aan de top die het aloude establishment niet vertegenwoordigt. Dat de kiezers daarmee serieus in hun eigen voet(en) hebben geschoten, is gebleken - en zal nog blijken.
Inspirerende documentaire, zoveel is duidelijk. Makers Peter D. Hutchison, Kelly Nyks en Jared P. Scott hadden nog meer archiefmateriaal kunnen gebruiken, kwestie van hun film meer te stofferen. In deze gedaante heb ik het gevoel dat het uur en een kwartier integraal gebouwd is op een interview met Chomsky, waarbij nietszeggende plaatjes de adempauzes moeten opvullen. Spijtig.
Had kortom beter gekund. Maar laat dat vooral geen reden zijn om niet te kijken!