Watchmen (2009)
Genre: Fantasy / Thriller
Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson
Releasedatum: 5 maart 2009
Plot Watchmen
"Justice is coming to all of us. No matter what we do."
In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Laurie Jupiter / Silk Spectre II
Janey Slater
Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Hollis Mason / Nite Owl
Guinness
Heb deze film al een tijdje liggen maar nog steeds niet gekeken. Binnenkort toch maar eens gaan doen!
Vanilla Ice werd ooit door het 'grote publiek' de beste rapper ooit genoemd. De massa is altijd verkeerd.

raafmau
Dus ook jij snapt de film niet en geeft dan een slecht cijfer? Of hoe moet ik dat zien.
Ik denk dat ik de film beter dan jij snap, met je kungfu panda in je top 10 haha
RSmovie91
Die top 10 van mij klopt van geen kanten.
En de top 10 van iemand anders erbij halen vind ik altijd een heel slecht argument.
Maar jij zei dat je het met Devilskiss eens was. Maar hij snapt de film niet, aangezien hij denkt dat het over de toekomst gaat.
Maar jij weet dus wel beter?
En die reactie van mij was gewoon een beetje flauw bedoelt hoor
Wat ik trouwens ook raar vind, je zegt dat je gecharmeerd bent van comics en comic verfilmingen, maar je geeft wel een extreem laag cijfer. Was dat sarcastisch bedoelt dan?
raafmau
Nee, maar ik vond deze film gewoon echt zo slecht. Had hem gekeken met een aantal vrienden en allemaal waren we blij dat ie eindelijk was afgelopen. Misschien niet mijn genre comic... dat kan toch ?
AC1
Misschien niet mijn genre comic... dat kan toch ?
Absoluut! Ik ben helemaal geen fan van de meeste comic book films (vanwege te kinderachtig en te gewoontjes). Misschien vond ik deze daarom zo goed.
DevilsKiss
Die top 10 van mij klopt van geen kanten.
Maar jij weet dus wel beter?
En die reactie van mij was gewoon een beetje flauw bedoelt hoor
Ja als ik jou top 10 bekijk, zit je in een heerlijke kinderachtige droomwereld.
Je kunt zeggen dat die niet klopt.
Maar waarom staat Roger Rabbit bij jou niet op 3?
Als je toch Kungfu Panda erin heb staan.
Dit is natuurlijk met een knipoog bedoeld.
DevilsKiss
Deze gast
Ok ik zal rustig blijven.
Leg mij nou eens uit wat jij zo goed vindt aan deze film?
Ik zag hem bij jou in de top 10 staan, is dat niet een beetje erg veel eer?
Alles is Liefde zou nog hoger komen bij ons, maar die staat nog niet eens in onze top 250.
Tonypulp
Je hebt een knop ''meningen'', als je daar op klikt zie je iedereen die hier een uitgebreidere recensie heeft neergezet en dat heeft aangevinkt. Daar staat denk ik genoeg om aan te tonen waarom mensen het wél goed vinden.
Al DeNiro
Ok ik zal rustig blijven.
Leg mij nou eens uit wat jij zo goed vindt aan deze film?
Ik zag hem bij jou in de top 10 staan, is dat niet een beetje erg veel eer?
Ik zal het proberen.
1) alternatieve 1985 is heel goed gedaan.
Nixon is nog steeds president omdat Watergate-schandaal is voorkomen door één van de Watchmen. Vietnam-oorlog is gewonnen door Amerika door ingrijpen van weer aan andere Watchmen. En zo zijn er nog meer dingen waar ik nu even niet op kom.
2) Er wordt teruggeblikt naar de oude Watchmen-leden en het ontstaan van de nieuwe-leden. Dat geeft de karakters diepgang. Door terug te blikken naar het verleden zien we ook dat Watchmen niet altijd goed zijn geweest (The Comedian).
3) Er zit een duidelijk verhaal in, waarin Rorsach na een zoektocht tot ontdekking komt dat Dr.Manhattan en Ozzymandias een aanslag gaan plegen, om te voor zorgen dat er vrede komt tussen de grootmachten.
En dan heb je natuurlijk ook nog de prachtige special effects, de goede actiescenes en bijzondere muziek.
Miron
ik ben erg gecharmeerd van comics en comic verfilmingen .
Dan zou ik als ik jou was maar snel het origineel van Alan Moore gaan lezen.
Als je dat niet eens kan waarderen dan weet ik het nier meer.
Dirkdepirk
Maar Watchman is gewoon een kinderfilm!
Je schrijft Watchmen niet Watchman, dacht eerst dat het een typfout was maar je zegt het vaker.
Maar Watchman is gewoon een kinderfilm!
Nee, hoor. Daarvoor zit er te weinig actie en teveel gebabbel in deze film. Kinderen begrijpen dit niet, zetten het af en geven de film 0,5 sterren.
Norma
Lastige film voor me om een mening over te vormen.
Het ziet er allemaal goed en op een bepaalde manier sfeervol uit en de stijl spreekt me ook erg aan.
Het is het verhaal waar het wat mij betreft toch niet helemaal lekker in loopt; niet altijd helemaal goed te volgen, een beetje teveel van de hak op de tak en niet elke verhaallijn is in mijn beleving even interessant. Herziening kan deels dus in het voordeel werken wanneer de grote lijnen alvast helder zijn.
Watchmen heeft toch echt wel iets, er zitten een paar memorable scènes in en die Rorschach is een geweldig personage. De actiescènes vond ik prima gedoseerd, ik had er wat meer verwacht maar was blij dat dit meeviel. Snyders befaamde slomotions hoeven voor mij nou eenmaal niet zo.
Ik ben benieuwd wat herziening met mijn beoordeling gaat doen t.z.t.
jipt
Het is echt een goede film maar er zijn heel veel puntjes van kritiek, zoals de muziek (die ik ook niet echt geweldig vond).
Het einde vond ik ook niet super en het idee dat Ozymandias z'n dood in eigen scene had gezet vond ik nergens op slaan.
De scènes op mars lieten me ook koud, allemaal heel lang dradig.
Voor de rest kan je eigenlijk nergens over klagen (sommige klagen over een badman rip-off
en dat akerman niet heel goed acteerd, viel opzich ook wel mee).
Als die dingen beter waren uitgewerkt was het echt top geweest.
Minority_Check
ik vond de muziek echt kut
ik had volgens mij nog ergens een duits liedje gehoord
verder weet ik ook niet precies wat de superkrachten waren van elk van de watchmen :S (behalve jon dat was duidelijk, maar de rest zat een beetje te vechten en dat was het)
ik weet niet rpecies welke deel ik gekeken heb maar ik was bijna drie uur bezig, vind ik veel te lang voor zo'n film waar er niet veel actie inzat
ik vind het verhaal wel leuk maar het was gewoon veel te lang
Jawaddedadde
ik vond de muziek echt kut
ik had volgens mij nog ergens een duits liedje gehoord
Jep, 99 Luftballons van Nena. Wat is daar kut aan? Wereldschijf potverdekke
RSmovie91
Jep, 99 Luftballons van Nena. Wat is daar kut aan? Wereldschijf potverdekke
En het begin nummer: Bob Dylan - The Time THey Are Changing
En Jimi Hendrix - All Along The Watchtower.
De muziek past erg mooi bij de tijd waarin en waar het zich afspeelt.
AC1
Die hele inleiding met het nummer van Bob Dylan was heel straffe cinema. Dat is iets wat een strip je niet kan geven.
JigSaw_Doll
Sorry maar.... Epic fail gast

Ik laas de strip voor de film, het was niet perfect maar ik vond een geweldige verfilming om mijn nerdgehalte te vervullen. Ik kan snappen dat je de film niet leuk vond en er iets anders van verwachte, maar dat is geen reden om gewoon zonder boe of ba de film af te kraken terwijl je... Je... de flipping titel niet eens juist kunt schrijven en het dan nog een KINDERFILM noemt.

YEP kindjes, de superheld uil krijgt het niet omhoog, hoe zal hij het omhoogkrijgen?
-Darkman
Minority_Check
de muziek past bij een western ofzo niet bij dit soort film
de film was toch wat duister zo hoort de muziek ook te zijn
af en toe eentje of twee kan geen kwaad maar de hele film lang dat hoeft niet van mij
ToNe
De avondvullende Ultimate Cut gezien (HD) en op intuïtie de 'theatrical cut' proberen aan te voelen. Dat moeten ongeveer de (bombastische en te lang uitgesponnen) vechtscenes zijn en de onvermijdelijke plotpunten.
Nadeel van het 'etiket' superheldenfilm is dat er een verwachtingspatroon ontstaat, die alleen kan worden vervult met een kruising tussen Fantastic Four en Transformers 2.
Weinig diepgang, veel one-liners en voldoende tijd en ruimte om de kroonjuwelen te demonstreren (een veelvoud aan superkrachten, transformaties en ravage).
Alan Moore (de auteur) relativeert het concept van het superheldendom. De motieven voor zijn 'helden' variëren van plichtsbesef, roem tot aan fetisjisme.
"Zo'n verkleedpartij is opeens minder belachelijk als de schurken dat ook doen", zijn de sentimenten van de oude Nite Owl. Maar als de figuren zichzelf te serieus nemen, dan injecteert Moore ze met relativisme: "Met de komst van de supermens (Dr. Manhattan) eindigt het tijdperk van de gemaskerde held."
De kracht van de literaire Watchmen is dat er naast de whudunnit een wereld wordt gecreeërd, maar ook een inzicht om die wereld te begrijpen.
Chistopher Nolan's herschepping van Batman ontkent het bestaan van superhelden om de noodzaak ervan te onderstrepen: het ultieme kwaad loopt in schmink rond en heeft geen wereldse belangen zoals Jack Nicholson's Joker, Dr. Doom of Magneto. Het is een 0-punt waaruit iemand (Batman) moet opstaan.
In Watchmen daarentegen zijn de 'helden' onderdeel van de samenleving en heeft het invloed op de maatschappij. Als The Green Goblin en Spider-Man weer eens een robbertje vechten en de belastingbetaler zal weer voor de schade moeten opdraaien, dan is het een kwestie van tijd dat een rechts-populist zich hierover uit.
In Spider-Man (etc) zal zoiets nooit voorkomen, omdat de geloofwaardigheid van de omgeving geen invloed heeft op de geloofwaardigheid van de karakter zelf. Zolang hij, rechtgeschapen en met zijn hoofd bij Mary-Jane, schurken blijft meppen is het goed.
Bij de fictieve omgeving van Watchmen is alles verbonden. De geschiedenis en diens gevolgen, de motieven van de karakters.
Als lezer heb ik alle tijd, net als bij de keuze om de ultimate cut op mijn dooie gemak, incl. pauzes, te zien en in te laten werken. Het is dan ook begrijpelijk dat iemand die voor het eerst met Watchmen te maken krijgt, een zekere urgentie eist. Als het niet een vluggere plotontwikkeling is, dan zal het wel meer 'superheldenactie' zijn.
DIt betekent niet dat Watchmen ongeschikt is als film, maar dat het een film is die te veel van het originele werk moet verwerken om het als volledig te kunnen ervaren. Want als je de nuances weglaat en het uitdunt tot een 'film met superhelden' mis je de essentie van wat Watchmen is.
Met scepsis naar uitgekeken, maar het is me beter bevallen dan verwacht. Ik blijf de gevechtscenes verplichte nummers vinden en die hadden minder over-the-top gekunt. Het gevaar met zulke stilering is dat het hopeloos gedateerd zal ogen als de volgende choreo-hype zijn intrede doet.
Herkijk 'm en/of koop 't boek.
Naomi Watts
Mooi stuk Tone. je slaat de spijker op zijn kop, probleem is dat de marketing van Watchmen gericht is op een zeer breed publiek (mainstream publiek if i may) maar Watchmen is alleen niet geschikt voor die grote groep.
AC1
Mooi geschreven maar ging dat nou over het boek of de film?
Voor mij zijn het de hoogtepunten van de film. Het is over-the-top maar het is tevens voorgesteld als kunst. Het is een uitvergroting, een brutale dans van beweging en poses op contrasterende muziek gezet. Toen ik de eerste scène zag werd ik niet alleen fysiek onwel, ik vond ook nog eens het indrukwekkend mooi om te zien. Om deze twee emoties op hetzelfde moment te beleven is een krachtige ervaring. Ik heb in mijn leven al heel wat films gezien maar zelden werd ik zo overdonderd. Om eerlijk te zijn, de laatste keer dat het gebeurde was met Blade Runner in 1982, een film waar Watchmen af en toe naar refereert. Toeval of niet?
ToNe
Over beide
Voor een soortgelijke contrast tussen beeld en geluid moet je eens Cannibal Holocaust opzetten!
Voor mij werkt dat aangedikte in deze film niet, ondanks dat we te maken hebben met superhelden. Misschien ben ik te conservatief, aangezien de comic, in tegenstelling tot andere strips, constant 'gekaderd' en ingedeeld is. Misschien verwacht ik dezelfde 'rust' en 'tempo' in de film, waardoor zo'n aangedikte vechtscene zo uit de toon lijkt. Suizende mokerslagen en pirouettes na een vuistslag; laten we 't erop houden dat het ook minder gekunt had.
moviemafketel
- 19752 berichten
Gelukkig zat er soms nog eens een vechtscene in tussen al dat geneuzel.
Poeh je moet wel erg geïnteresseerd zijn in deze comic en het hele koude oorlogsgebeuren en de rol van superhelden daarin om dit als een vermakelijke, spannende film te zien. Je denkt als kijker (dus niet als kenner) na het openingsgevecht waar overigens ook al een aardig saai stukje aan vooraf ging van:"Ok dit was een mooi in beeld gebrachte vechtscene en daarna kun je weer tijjjjjjjjjden wachten voor je nog weer een beetje gevangenisactie van Rorschach mag aanschouwen.
Ik denk echt dat de kenners van deze comic deze film hoge sterren zullen blijven geven, maar als doorsnee kijker zoals ik, die vermaakt wil worden door een film en op het puntje van zijn stoel wil zitten en dat het liefst de hele film door, krijgt na het kijken van dit slaapmiddel echt het deksel op zijn neus. Maar ik merk dat hier een paar fanatieke watchmen-fans zitten die zeer slecht tegen kritiek kunnen van een gewone film-liefhebber. Ben benieuwd.
Arie333
Ik heb zelf ook niet de comic of het boek gelezen en had ook geen bepaalde verwachtingen toen ik deze film ging kijken. Dat gezegd ik ga meestal meer voor goeie verhaal opbouw en uitdieping van karakters dan puur alleen voor actie. Je moet denk ik ook wel een beetje van "langere" films houden om dit echt leuk te vinden, ik vond bijvoorbeeld de extended versies van de LOTR ook geweldig terwijl in dat extra half uur nagenoeg geen extra actie zit.
Begrijp me niet verkeerd een transformer film is ook leuk om te kijken zo nu en dan maar dit is een heel ander soort film de focus ligt hier op het verhaal niet op de actie.
moviemafketel
- 19752 berichten
Lotr vind ik dan ook de beste film en watchmen mag niet eens in de schaduw staan. Totaal onvergelijkbaar.Lotr extended is iets van 11 uur en verveelt geen moment, watchmen 3 uur waar haast geen enkel moment blijft hangen. Veels te langdradig.

Duistere superheldenfilm 'Watchmen' van regisseur Zack Snyder vanavond te zien op televisie

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
nuclear warpresident van de verenigde statendc comicsgeheime identiteitmass murdersovjet unievertellingretirementgebaseerd op stripsamenzweringanimated scenedoomsdaymasked vigilantedoomsday clockred squaredeath of superhero jaren 80dc extended universe (dceu)