Watchmen (2009)
Genre: Fantasy / Thriller
Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson
Releasedatum: 5 maart 2009
Plot Watchmen
"Justice is coming to all of us. No matter what we do."
In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Laurie Jupiter / Silk Spectre II
Janey Slater
Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Hollis Mason / Nite Owl
Wouters
Ik meen dat de scepsis rond deze film ook wel een beetje samenhangt met de overkill aan superhelden films waarmee we vanaf spiderman I zijn overladen. Watchmen staat zover van die films af en aangezien mensen toch vergelijkingen trekken slaat de weegschaal altijd verkeerd uit. Mensen verwachten een superhelden film als X-men en krijgen Watchmen. Het zijn appelen en peren.
- 19752 berichten
Daar ben ik het mee eens. Ik verwachtte meer/wat anders van deze film en kwam daardoor bedrogen uit. Terwijl ik appels en peren lekker vind, was dit meer een onbekend subtropisch stuk fruit waar geen smaak aan zat, maar misschien net genoeg was om te overleven. In comic-helden-films moet voor mij zelfs veel actie zitten en dus heb ik gewoon zelf een inschattingsfout gemaakt door puur naar het frontje te kijken en het tekstje achter op de dvd.
AC1
Lotr vind ik dan ook de beste film en watchmen mag niet eens in de schaduw staan. Totaal onvergelijkbaar.Lotr extended is iets van 11 uur en verveelt geen moment, watchmen 3 uur waar haast geen enkel moment blijft hangen. Veels te langdradig.
Dat vind ik van LOTR. Dat is toch een veel te lange en repetitieve reis? Erger nog, het is de zoveelste versie van de 'Hero's Journey' (zie ook The Wizard Of Oz, Star Wars, The Matrix). Zelfs als we het verhaaltje buiten beschouwing laten, de film was op geen enkel moment prikkelend of begeesterend. Voor mij is het een grote artistieke concessie, louter bedoeld om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken ... van 6 tot 66 jaar! Een typische film die je in de de top tien vindt van de occasionele filmkijker.
- 19752 berichten
In LOTR spelen ten 1e wel allemaal goede acteurs/actrices.
De loyaliteit onderling is daar veel groter, wat bij Watchmen overkomt als een bij elkaar geraapt zooitje die allemaal hun eigen agenda lijken te hebben en het elkaar vaak juist moeilijker maken.
Bij LOTR zit ik zelfs bij de extended-versie op het puntje van mijn stoel en als er even geen actie is, dan kon ik wel genieten van de voorspanning van een groot gevecht of de schitterende settings en muziek. Watchmen speelt zich af tijdens de koude oorlog wat op zich al een vrij depressief sfeertje creëerde. Totaal niet prikkelend. Ik zat dan ook geen enkel moment midden in de film.
Bij LOTR kun je je echt verheugen op wat komen gaat en dan gebeurt dat ook(je wordt niet teleurgesteld). Bij Watchmen zijn er best een paar momenten dat je denkt dat de film gaat openbreken, maar elke keer valt het resultaat dan tegen. Watchmen is gewoon niet aan mij besteed.
Naomi Watts
In LOTR spelen ten 1e wel allemaal goede acteurs/actrices.
Mortensen en McKellen, voor de rest allemaal tweederangs acteurs.
Watchmen heeft ook wel wat realistischere en uitgediepte chars. Ze hebben niet hun eigen agenda maar hun eigen principes. De fellowship was eerder een bijeen geraapt zooitje dan de Watchmen, idem voor de Minutemen.
Dit is dan ook geen Spider-man natuurlijk. Watchmen heeft nooit gedraaid om actie maar is een boeiende karakterstudie. Het had dan totaal met je verwachtingen te maken. Valt de film niet te verwijten. Al moet ik toegeven dat de trailers best wel misleidend waren. Veel action sequences en dergelijke.
Bovendien heeft Watchmen zeer mooie visuals, goed camerawerk, mooi kleurengebruik en toffe motion effects. Valt hier ook genoeg te genieten.
Ik snap de vergelijking tussen de twee films alleen niet. Hebben totaal niks met elkaar van doen.
- 19752 berichten
Was ook geen reactie op jou, als je wat verder terug had gelezen.
Naomi Watts
Weet ik maar toch stellingen waar ik het mee oneens was, vond het wel een respons waard.
wibro
Dit is nu eigenlijk een film waarvan ik niet goed weet wat ik er van moet zeggen. Dat zal waarschijnlijk komen omdat de 'graphic novel' van Allan Moore waarvan dit een verfilming van is - zo las ik zojuist - niet heb gelezen. Alles kwam bij mij zo onsamenhangend over dat ik aan het verhaal eigenlijk moeilijk een touw vast kon knopen. Film oogde door de mooie 'special effects' verder best wel mooi en de soundtrack met prachtige songs van o.a. Nat 'King' Cole, Bob Dylan en Jimi Hendrix mocht er best wezen.
Voorlopig houd ik het op een gemiddelde waardering.
Dit leek me wel een leuke film, maar ik had natuurlijk gewaarschuwd moeten zijn na het abominabele 300 van dezelfde regisseur en het nog slechtere Sin City wat bij mij ook al compleet verkeerd viel. Wat een vreselijke film.
Dit vond ik ervan:
Vervelend overcomplex verhaal, vreselijke pseudo stoere personages (vooral zo'n zware schorre stem doet het slecht bij mij), lelijke art direction, slechte CGI effecten en een oer tamme en saaie cinematografie (iets wat meestal best flitsend is bij comic verfilmingen).
Kortom, na een half uur begon de zit al lang te worden, hopende op geweldige actie of eye candy bleef ik het uitkijken, uitzitten is misschien beter verwoord. Maar het werd enkel erger en ergerlijker. Het plot rondom onze verklede superhelden werd steeds warriger en minder interessant. En dan ging die verkleede homo gang nog niet eens een keertje Y.M.C.A. zingen, wat de film had kunnen redden. Nee, het bleef allemaal veel te serieus.
Enig pluspunt waren de contouren van Miss Jupiter, maar om daar nu punten aan te geven......
0,5* dus
Jammer Reinbo.
Ik denk dat je gewoon iets tegen Zack Snyder hebt.
Tenslotte heb jij de jaren van Richard Nixon en de Vietnam-oorlog bewust meegemaakt(ik niet, ik ben van 1977), deed dat en bepaalde andere scene's je niet terug denken aan die tijd?
Zou oud ben ik nou ook weer niet, Ten tijde van Nixon werd ik zindelijk en leerde ik lopen, was niet echt bezig met Vietnam.
Vond het gewoon een hoop oninteressant gedoe. 't kon me allemaal geen donder schelen, vond het mede daardoor een rommeltje. Ik heb het blijkbaar niet zo op de serieuzere comics, vond 300, Sin City ook al niks en The Shadow heb ik zelfs tot twee keer toe afgezet.
Naomi Watts
Watchmen spant ook we lde kroon als het om serieuze Graphic Novels gaat ja
The One Ring
Ervaarde jij 300 en Sin City als serieus? De comics heb ik niet gelezen, maar de verfilmingen ervan vond ik toch veel komischer dan dingen als Spiderman, Batman en X-Men. Watchmen, waarvan ik wel de (duidelijke superieure) comic las is dan wel wat zwaarwichtiger.
Serieuzer van toon dan bijvoorbeeld Superman of Iron Man. Niet realistischer, maar ze nemen zichzelf gewoon te serieus, pseudo stoer. Ik weet niet precies waar het aan ligt, maar ik ben er blijkbaar allergisch voor. Het 'tongue in cheek' ontbreekt , of ik zie hetgewoon niet....
wimnoot
Wat ik mooi vind aan the Watchmen is het feit dat al die superhelden een donker randje hebben.Bij hun vergeleken zijn Bruce Wayne, Peter Parker en Bruce Banner een stelletje watjes.Werkelijk aan alle personen in The Watchmen zit een steekje los.Vooral de comedian.Verder zitten er in de Marvel en DC comicboek verfilmingen nooit sex of bloed.Bij deze film vlogen de botten je soms om de oren.Ik vind hem gewoon vet!
dutchtuga
Ik volg Reinbo helemaal in zijn redenering. Watchmen is me al vaker aangeraden, maar elke keer strand ik in angst op pseudo serieux en stoerheid. Een aspect dat me ook enorm stoorde aan Nolans kijk op Batman. Doe mij maar het cartooneske origineel van Burton. Zo horen comic verfilmingen imo te zijn. Vond 300 en Sin City btw ook niet echt om aan te zien.
Naomi Watts
Watchmen is natuurlijk een karakterstudie waar de andere comics gewoon spektakel vermaak zijn.
The One Ring
Volgens mij heb ik bij geen enkele comicverfilming zoveel gelachen als bij 300, waar het over-the-top masochisme gewoon hilarisch werd. Ik had niet de indruk dat Snyder dat materiaal echt serieus nam. Kan ook niet. Zelfde geldt in iets mindere mate voor Sin City. Camp wordt het inderdaad niet, maar toegegeven, daar heb ik niet zoveel mee.
Watchmen is inderdaad eigenlijk haast een ander genre dan al die andere comicverfilmingen, maar het kwam wat mij betrefd niet zo goed uit de verf in filmvorm (na herziening neig ik zelfs naar een onvoldoende voor de film).
ik vond het vooral saai en vervelend, ook geen moment om moeten lachen. En masochisme? Ik vond het eerder homo erotisch...
wimnoot
Er zit wel een grote blauwe vent in, dat moet je toch wel aanspreken!
Martijnnn
Zeg je bent wel bang om geassocieerd te worden met homo erotiek of niet Reinbo, ik zie dat je het bij films die je erg slecht beoordeeld vaak als negatief argument gebruikt
Miron
Gezien, en hij veel enorm tegen.
Aangezien de graphic novel zo ongelooflijk goed is.
Miron
Sommige comic-elementen kunnen beter maar niet verfilmd worden.
Stoere dialogen zullen in een film al heel snel corny overkomen en ook het tempo van een comic kan bij zo'n adaptation nogal verloren gaan.
Visueel zag het er ook lang niet zo mooi uit als het artwork van Dave Gibbons.
AC1
Film en stoere dialogen gaan hand in hand al sinds de geluidsfilm. Wat Watchmen betreft, de film is gewoon niet wat jij er al die tijd in je hoofd van gemaakt hebt. De meeste fans ervaren een aanpassingsprobleem wanneer ze de verfilming van hun lievelingsboek zien.
Dat is net het raarste. Ik vind die tekeningen zo standaard comic book. De eerste keer dat ik ze zag dacht ik, "Dit kan het toch niet zijn, het ziet er zo gewoontjes uit (helemaal niet 'arty')." Met de film echter viel mijn open al bij het eerste fragment.
Ozymandias88
Visueel zag het er ook lang niet zo mooi uit als het artwork van Dave Gibbons.
Visueel zag het er juist wel beter uit dan het artwork van Gibbons. Gibbons heeft ook iets prachtigs gemaakt maar dat staat bij mij in het niets vergeleken bij de prachtige vormgeving van de film.
Ze hebben dat juist als een van de meeste punten verfilmd.
Miron
Nee man, Gibbons heeft er een heerlijk grimmig werkje van gemaakt.
Niet normaal meer hoe goed zijn beelden zijn versmolten met Alan Moore's tekst. Ik krijg continu kippenvel tijdens het lezen van Watchmen.
Hier was dat helaas niet het geval.
Ozymandias88
Ieder zijn eigen smaak. Ik kon veel meer genieten van de film, misschien omdat ik nu weet hoe het er in het echt zou uitzien.
Ik las de comic meer om het unieke verhaal.
Trouwens bij m'n vorige bericht bedoelde ik niet dat de vormgeving een van de meeste punten is,maar een van de beste punten.
roelver
Bovendien was de film gewoon erg slecht:p. Naakte smurf die beetje rondrent en depresieve nep-helden, niet mijn idee van vermaak.
RSmovie91
Als je zulke argumenten gaat geven ben je sowieso niet serieus te nemen

Duistere superheldenfilm 'Watchmen' van regisseur Zack Snyder vanavond te zien op televisie

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
nuclear warpresident van de verenigde statendc comicsgeheime identiteitmass murdersovjet unievertellingretirementgebaseerd op stripsamenzweringanimated scenedoomsdaymasked vigilantedoomsday clockred squaredeath of superhero jaren 80dc extended universe (dceu)