• 9.375.349 stemmen

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 28 augustus 2025

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Hotaru no Haka

"Why do fireflies have to die so soon?"

Seita en Setsuko zijn broer en zus tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan. Nadat hun vader is gestorven tijdens een overzees gevecht en hun moeder is gedood door een luchtaanval, moeten ze naar andere familieleden toe om gesteund te worden. Als die steun op een gegeven moment ook bij hen weggenomen wordt zijn ze alleen nog afhankelijk van elkaar om te zorgen voor onderdak en eten.

Seita (stemrol)

Setsuko (stemrol)

Mother (stemrol)

Auntie (stemrol)

Woman who takes care of Setsuko (stemrol)

Obayashi Chairman (stemrol)

Cousin (stemrol)

Gosaku (stemrol)

Aunt's House Guest (stemrol)

Patrolman (stemrol)

lazaroni_86

Als eerst wil ik zeggen dat Grave of the Fireflies IETS beter is dan spirited away. En als laatst wil ik zeggen dat het gewoon niet beter kan. De manier waarop deze film met de emoties speelt is geniaal..... !!! 5 sterren

lazaroni_86

OH MY GOD!!! IK kan DEZE FILM NOOIT VERGETEN...

avatar van jpglaarh

jpglaarh

lazaroni_86 schreef:

OH MY GOD!!! IK kan DEZE FILM NOOIT VERGETEN...

Dat had ik ook heel sterk toen ik hem anderhalve maand voor het eerst zag; ik dacht dat alle andere films maar triviaal in hun emoties zouden blijken. Gelukkig is mijn smaak voor andere films weer terug! Zo goed is deze film; ik schrok me kapot!

avatar van glannestino

glannestino

Ik heb echt zo'n gruwelijke hekel aan deze anime films, maar deze heb ik nog nooit gezien. Misschien toch maar een keertje huren als ik zo de reacties lees. Misschien wordt ik wel positief verrast.

Zeker doen ja. Anime heeft een erg slechte naam gekregen door enkele erg slechte series die hier gereleased werden (en nu de kinderreeksen die gereleased worden). Dit is toch wat anders dan Pokeman of Beast Cop .

lazaroni_86

Er zijn een hoop mensen die een 0,5 hebben gestemd. Die mensen hebben zeker geen emoties of zo ? Ik bedoel zo slecht is deze film ook weer niet... Ik zou zeggen doe toch normaal man.!

Tja, die hoop zijn er tot op heden nog maar 2 (geregeld verdwijnt er zelfs eentje ). Je kan best aannemen dat dat stemmen zijn van mensen die de film nog niet gezien hebben, en puur stemmen op het feit dat deze in de Top10 staat. Not done voor een tekenfilm natuurlijk.

avatar van Doom

Doom

Mijn eerste animatie film dat niet als comedy wordt bestempeld.. Dus geen shrek, ice age of iets dergelijks en ik moet zeggen, deze film is me zeer goed bevallen.

Erg mooi verhaal, triest... je blijft er naar kijken, het einde kwam voor mij iets plots, had verwacht dat het begin van de film dan weer naar voren zou komen...

Maar dat maakt verder niet uit, geweldige film. Ik geef hem een 4.5 *...

ewalk

Al weer een paar jaar geleden(2000) voor het eerst en laatst gezien tijdens een nachtdienst op Canal+. Het heeft toen een diepe indruk op mij achter gelaten. Was de film een tijdje vergeten totdat ik hem vorige week tegen kwam op de Ghibli site(ik wist nooit dat hij van Ghibli was) Via deze site kwam terecht bij het draaiboek en toen ik deze las moest ik toch wel even een traantje wegpinken. Ik zag de film weer zo voor me. Het hele gegeven zet je toch aan het denken: kinderen in oorlogssituaties kwetsbaar, verstoten en verlaten. Ja, het klinkt sentimenteel maar het is realistisch genoeg. Ik las ergens dat het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Grafisch misschien niet hoogstaand maar toch een prachtig verhaal dat behoorlijk wat emoties naar boven kan brengen.

avatar van SeKToRIoS

SeKToRIoS

Deze film is een must! Zelden, eerlijk gezegd nog nooit, zo'n aangrijpende films gezien! En het is nog wel anime ook! Om het allemaal nog erger te maken is het nog gebasseerd op een waargebeurt verhaal. Waarschijnlijk zullen er wel veel meer van dit soort gevallen van kinderen in oorlogsgebieden zijn maar zo goed in beeld gebracht als in deze film ben ik het nog niet tegegekomen. Des te erger vind ik reacties als deze:

mikoz schreef:

manga is opzich wel grappig ,, maar het verdient het niet om tussen de top-films ( naar mijn mening ECHTE films ) te staan .

De mensen die zich niet aangegrepen voelen door het verhaal zijn gewoon gevoelloze westerlingen. Ten eerste dit is geen manga maar anime. Wel ff een verschil. Ten tweede kan je in anime bepaalde dingen duidelijk maken/laten zien die in een "echte" film gewoon niet zo overkomen. Deze film staat niet voor niks in de top 250 van de wereld op imdb.com. Lees de reacties daar en je zult lezen dat ik gelijk heb. Ten derde als dit je niks doet dan doen weinig andere films je wat. Dan twijfel ik eigenlijk of je uberhaupt gevoelens hebt want zo hartverscheurend als deze maak je ze niet snel mee.

Een dikke 5 sterren voor deze animatie!

avatar van Menghini

Menghini

SeKToRIoS schreef:

(...)

Een dikke 5 sterren voor deze animatie!

Ook ik vind dit een geweldige film en ik waardeer anime ook meer dan "echte films", maar ik kan het me wel voorstellen.

ewalk

Menghini schreef:Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die animatie niet als een film beoordelen. Het is "niet echt".

Kan ik me ook wel voorstellen. Als ik naar mijn moeder kijk: zij is heel praktisch en realistisch ingesteld en heeft niets met onwaarschijnlijke verhalen. Ze kijkt het liefst naar films met logica (bepaalde psychologische misdaadthrillers of zo) terwijl ik weer meer heb met fantastische verhalen. Zij zegt dan:" ja, maar dat kan toch helemaal niet? Ik vind het niet echt logisch" Ik kan mij daar niet echt druk om maken. Maar ja, smaken verschillen nou eenmaal.

avatar van Bas17

Bas17

......Prachtig, moet deze ergens in mijn top 10 weten te stoppen

avatar van Doom

Doom

Bas17 schreef:

......Prachtig, moet deze ergens in mijn top 10 weten te stoppen

IS je gelukt zo te zien, p4!!

Is zekr een prachtige film!

Uit de laatste 6 stemmen 3 keer 0.5*. Kindjes hebben vakantie ?

avatar van Mushroom

Mushroom

Heb mijn stem verwijderd, het was een soort protest tegen dit soort films.

Maar geef toe dat het triest is om te gaan stemmen zonder hem gezien te hebben, mijn excuses hiervoor.

Zeker chagerijnig geweest na een lange vervelende dag en besloot toen even flauw te stemmen ik weet het niet zoiets waarschijnlijk.

Maar goed gebeurt geen 2e keer, draag deze site een warm hart toe namelijk, en misschien ga ik hem zelfs wel eens kijken, heeel misschien.

avatar van aegron

aegron

avatar van Cosoco

Cosoco

Ik heb hem eindelijk gezien, wat een prachtige film.

Even m'n top 10 veranderen.

avatar van donnie darko

donnie darko

waar kan je deze film in belgie eigenlijk kopen? zou je deze bv. in de free record shop kunnen bestellen?

Ik denk het eigenlijk wel niet, en bij mijn videotheek zullen ze hem ook wel niet hebben. Ik ga bij moviemax videotheek. Weten jullie dat misschien ofdat ze die daar hebben?

In België niet zomaar in de winkels te verkrijgen. In Nederland ligt hij bij Boudisque, maar daar heb je niet zoveel aan denk ik. Import is (jammer genoeg) nog steeds de enige manier om aan deze film te komen.

Bij play.com (als je iemand met credit card kent) ligt een erg mooie uitgave voor een zeer aangename prijs.

avatar van donnie darko

donnie darko

ziet er inderdaad een heel mooie versie uit, maar het probleem is: hij is japans gesproken, dus kan ik het niet zomaar verstaan. Zijn er toevallig engelse ondertitelingen bij?(nederlandse zal wel niet, dus dat vraag ik zelfs niet)

Uiteraard zijn er Engelse ondertitels bij (Subtitles English) staat gewoon op de pagina. Er bestaat ook een Engelse dub, maar die wil je echt ten alle kosten vermijden.

Onderhond schreef:

Ik heb hem ooit op Canal+ gezien. Japans gesproken en Nederlands ondertitelt. Misschien dat Canal+ dit zelf doet?

avatar van BabyAap

BabyAap

Studio Ghibli is echt geweldig.

Ik heb nog nooit zo'n goede anime gezien als deze. Hij blijft, zoals velen hier beweren, erg in je hoofd ronddwalen. Hij staat nu in de top 10 van de top 250! Dat is wel te begrijpen.

Ik kan geen film bedenken die net zo'n krachtige emotie weergeeft als deze film. Het is weer wat anders dan de WOII egotrip van het westen. De tekenkwaliteit is niet zo goed als de tegenwoordige films van Ghibli (Spirited Away bijvoorbeeld) maar voor een film uit 1988 ziet het er zeer gelikt uit. Maar wat mij betreft maakt de tekenkwaliteit van deze film helemaal niks uit! Het is de emotie. De beelden worden ondersteund door subtiele, bijna sublieme, muziek dat eigenlijk de finishing touch is.

Ik geef deze film een dikke 5,0.

Wie van anime houdt, kijken!!

Wie niet van anime houdt... ook kijken! :>

avatar van RoBoTBeNDeR

RoBoTBeNDeR

hartverscheurend einde !

avatar van Redlop

Redlop

Mooi, tragisch, teder oorlogsdrama. 4,5*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Okay ik moet zeggen ik sta enigzins sceptisch tegenover japanse animatie omdat er dan altijd visioenen van afschuwlijke pulp zoals Dragonball Z en kornuiten bij mij boven komt. Maar aangezien deze film hier zo hoog genoteerd stond werd mijn interesse wel gewekt. En na enige moeite heb ik hem dan uiteindelijk toch te pakken gekregen. Ik kan niet anders zeggen ben blij dat ik mijn vooroordelen aan de kant geschoven heb.

Dit is prachtig oorlogsdrama van de bovenste plank. Nooit gedacht dat ik zo met getekende karakters zou kunnen meeleven, de film deed me echt wat. En jaja... ik moest op het eind zelfs een fysiek aanwezig traantje wegpinken, en dat gebeurt me toch niet vaak.

het verhaal ansich is vrij simpel en ook wel redelijk voorspelbaar, echter maakt het er de tragiek niet minder om. Misschien wel sterker zelfs omdat het zwaartepunt nu echt bij de karakters en hun ontwikkeling komt te liggen. De beelden uit Grave of Fireflies, vooral van dat kleine meisje blijven echt werkelijk door je hoofd rondmalen. En de kwaliteit van de animatie??? Boeide mij eigenlijk totaal niet want was binnen de kortste keren vergeten dat ik "maar naar een tekenfilm" zat te kijken. De vorm mist zijn doel dus niet en past perfect bij de film.

Heb even moeten denken wat voor beoordeling ik hier nu aan zou gaan geven. Dacht in eerste instantie aan 4* Maar het thema van 2 onschuldige kinderen in een oorlogssituatie gezien vanuit het japanse pespectief maakt deze film daar te uniek voor. Ga dus voor de 4.5*.

Gelukkig bevestigde de previews van andere anime / manga op de DVD dan wel weer al mijn vooroordelen. Dus denk niet dat het ooit mijn favoriete genre zal worden.

ik zou bijna spontaan mijn stem verhogen bij Good/Bad/Ugly, maar dat zou niet eerlijk zijn.

In ieder geval een erg herkenbare reactie. De meeste animes zijn inderdaad voor een eerder select publiek weggelegd, maar deze is er toch eentje die een erg ruim publiek aanspreekt.

En Jordy mag ondertussen weer 50 stemmen bij de ondergrens van de Top250 bijtellen als hij wil

avatar van damon

damon

schitterende film die in al zijn eenvoud je diep weet te raken

zelden een film (laat staan een tekenfilm) gezien waarbij je zo meevoelt met de hoofdpersonages

dit is mijn 2e anime na de drieluik "Memories" en de eerste film daarvan heeft overeenkomsten met deze

aanrader voor iedereen 4*

avatar van gemaster

gemaster

Aardig filmpje dat voor zijn korte duur echter wel heel veel scenes had die op elkaar leken. Emotioneel deed het me eerlijk gezegd vrij weinig. Ik zal wel een ongevoelige westerse jongeman zijn denk ik.