• 9.374.505 stemmen

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 28 augustus 2025

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Hotaru no Haka

"Why do fireflies have to die so soon?"

Seita en Setsuko zijn broer en zus tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan. Nadat hun vader is gestorven tijdens een overzees gevecht en hun moeder is gedood door een luchtaanval, moeten ze naar andere familieleden toe om gesteund te worden. Als die steun op een gegeven moment ook bij hen weggenomen wordt zijn ze alleen nog afhankelijk van elkaar om te zorgen voor onderdak en eten.

Seita (stemrol)

Setsuko (stemrol)

Mother (stemrol)

Auntie (stemrol)

Woman who takes care of Setsuko (stemrol)

Obayashi Chairman (stemrol)

Cousin (stemrol)

Gosaku (stemrol)

Aunt's House Guest (stemrol)

Patrolman (stemrol)

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Menghini schreef:

Eindelijk gezien! Echt een zeer indrukwekkende film... Dat dit een tekenfilm is... Ik moet hem zeker nog een keer zien om het definitief te beoordelen, maar nu al 4½*!

Deze anime vond ik wel fantastisch trouwens menghini hahaha

Menghini

Ja, daar is geen twijfel over mogelijk!

avatar van De Knip

De Knip

Een animatiefilm die eens niet fantasy is. Tijdens de film heb ik teveel dipjes gezien. Bijna een vol uur lang heb ik zitten wachten op iets, wat er dan ook wel kwam, het ontroerende gedeelte.
Een verhaal, dat mij in ieder geval niet echt kon raken. Als het meisje ziek wordt en later doodgaat, is allemaal wel leuk en aardig, maar nee het traantje kon ik alleen zo nu en dan laten na een flinke gaap.
Het volgende moment was wel mooi. Als Setsuko vertelt dat ze al van haar tante gehoord had, dat hun moeder was gedood, terwijl Seita dit de hele tijd voor zijn zusje verborgen had gehouden.

Aardig, niet meer dan dat. Voor mij zeker geen topfilm. Voor een animatiefilm is ie wel aardig, maar ik zie liever een 'normale' film. Maar da's een kwestie van smaak.

***

avatar van jassonn

jassonn

De Knip schreef:
Ja ,was zeker leuk

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Goede film, maar niet zo hartverscheurend als ik van mensen te horen kreeg, hoewel het toch erg droevig was. Het zal wel aan mij liggen.

Menghini

Er zijn ook een aantal die het andersom hebben... Maar ik moet toch eerlijk zeggen: het zijn toch echt wel 2 verschillende dingen (Grave en Spirited) ondanks dat ze beide van Ghibli zijn. Dus ik kan me wel voorstellen dat je de ene harstikke leuk vindt en de andere totaal waardeloos...

...

Nee, ik kan het me eigenlijk níet voorstellen...

avatar van Cloud9

Cloud9

Tayama schreef:

Grave of the Fireflies wordt terecht beschouwd als een van de mooiste Anime films ooit geproduceerd. Ik moet dan ook heel eerlijk zeggen dat ik heb gehuilt tijdens het kijken. Dat meen ik.

Wat deze film allemaal met je doet is alles behalve aangenaam. Het mag wel aangenaam zijn, maar op een onaangename manier. Mensen die de film gezien hebben zullen waarschijnlijk begrijpen wat ik bedoel.

Het verhaal was hier een zeer belangrijk punt, en was ook zeer goed uitgewerkt. Daarin bevonden zich twee belangrijke personages, twee personages die naar mijn mening de best gevormde personages in de hele Ghibli reeks zijn. Ook hier niks speciaals, gewoon realistische normale kinderen. Niks geen moeilijke achterliggende details...normale kinderen.

Kinderen die moeten overleven in de Tweede Wereld Oorlog. En Grave of the Fireflies laat maar al te goed zien wat dat met deze kinderen doet. De kinderen komen vele problemen tegen, en juist doordat ze zo menselijk zijn afgebeeld ga je echt met ze meedenken en leven. Naast de uiterst perfecte personages, is de Sfeer hier ook weer een belangrijk punt. De manier waarop Takahata dat weet te doen, door de Animaties én het Geluid, maar ook de vele Stiltes, is geniaal.

Duidelijk de mooiste Anime die ik, tot de dag van vandaag, gezien heb. Een ware klassieker.

Sluit me hier volledig bij aan. Nuff said.

4,5 * omdat je altijd iets moet hebben om naar te streven....

danuz

Zeer aangrijpend en aandoenlijke tekenfilm. Met een brok in mijn keel keek ik naar de aftiteling. Voor mij een van de mooiste 'oorlog' films.

Tijdens het kijken bekroop me een naar gevoel. Je ziet zo'n verschrikkelijk lief meisje en wil al het beste voor haar, maar tegelijkertijd weet je dat dit haar niet gegeven kan worden. De aftakeling is tergend en verschrikkelijk ontroerend.

De manier waarop Seita voor Sestuko zorgt is grandioos!

De muziek is perfect en vult de film precies goed aan, waar het in andere films snel 'cheazy' zou worden raakt het hier de juiste snaar.

Pracht film, is zelfs wel 4,5* waard, omdat ik niet had verwacht dat een tekenfilm (anime) zo veel gevoellens kan losmaken.

danuz

Na een nachtje slapen en goed nadenken, of althans, piekeren, heb ik besloten dat deze film me zoveel deed dat hij wel 5* waard is. Als ik alleen al aan het lieve stemmetje van Sestuko denk en de schitterende muziek krijg ik al haast kippenvel.

Wist wel tot je tot inkeer zou komen

Lol.. ik zet hem snel op 0,5*

avatar van Zavo

Zavo

Is er iemand die deze in de pakketservice wil gooien? Ik kan 'm nergens vinden (om te huren).

avatar van Mr. Rogers

Mr. Rogers

danuz schreef:

De manier waarop Seita voor Sestuko zorgt is grandioos!

Vond het inderdaad ook erg mooi, maar soms werd het mij toch wel ietsje te sentimenteel.

Maar de rest niets dan lof voor de deze film. Ziet er echt schitterend uit en ontroerde me ook nog eens diep (op sommige stukjes na dus...). 4,5*, een score die ik van tevoren zeker niet had verwacht.

avatar van Zavo

Zavo

Toch maar gekocht, want ik wilde 'm erg graag zien. Ik dacht: als ik 'm niet goed vind is er wel iemand op deze site te vinden die 'm wil overkopen. Maar ik hou 'm lekker zelf, want ik vond 'm wel goed.

Vooral het kleine meisje vond ik erg goed, heel realistisch. Deze film kan zich meten met de Miyazaki's.

avatar van Chr.s

Chr.s

Heb hem hier nu thuis liggen. Ben enorm benieuwd. Ik ga er morgen avond maar eens rustig voor zitten.

avatar van Chr.s

Chr.s

Erg mooie ontroerende animatie film. 4,5*

avatar van KW2

KW2

Ongelofelijk sterke film, goede animatie. Misschien de beste anime die ik ooit heb gezien. 4,5*

avatar van zoutzak

zoutzak

lol komt er van die animatieshit de top250 bestormen

Beter dan de Tarantino/mafia/Hollywood shit die er al stond lijkt me.

Eerst kijken, dan een mening hebben.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

tarantino/maffia shit???? wat is daar zo shitty aan???

avatar van zoutzak

zoutzak

Onderhond schreef:

Eerst kijken, dan een mening hebben.

true, maar animaties horen imo eigenlijk niet eens in de lijst thuis.

ben zeker geen liefhebber ervan.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik heb de film niet gezien en ik geloof best dat hij mooi is, maar ik weet ok zo een reden te bedenken waarom hij hier niet moet staan. De andere films in de top 250 zou je zo kunnen huren, komen op tv of kun je kopen in de winkel of misschien zelfs in de bioscoop zien. Deze film niet. Als je deze film wilt zien zul je er echt moeite voor moeten doen en alleen mensen die écht héél erg veel van dit soort films houden doen dat. En dat die het hoog beoordelen is logisch. Een film als The Shawshank Redemption kan gezien worden door iedereen zonder dat daar extra moeite voor gedaan moet worden en dus zien ook mensen het die niet van dit soort films houden, waardoor het de film veel meer moeite kost om hoog te komen. Zo wordt een beetje de kaf van het koren gescheiden, als je begrijpt wat ik bedoel.

Het klinkt een beetje flauw, maar zo is het wel.

Hotaru no Haka is nu net wel een erg toegankelijke film. Dat hij moeilijk te verkrijgen is ligt gewoon aan de kutdistributie, maar verder is dit zeker geen obscuur of hoogdravend meesterwerk, wel een zeer gevoelig en innemend meesterwerk.

En dat animaties niet in deze lijst thuishoren, njah

avatar van Beejeej

Beejeej

wat grappig dat een animatie zo hoog genoteerd staat

het wekt wel de interesse om em eens te gaan bekijken...

Tja, als er eentje verdient zo hoog te staan is het toch deze. Ook de film waar mensen het snelst vergeten dat het "maar" een animatiefilm is.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Eindelijk dan gezien .

Prachtige en aangrijpende film over onschuldige slachtoffers van een de oorlog en de daarbij meekomende ongevoeligheid.

avatar van GerwinF

GerwinF

Erg mooi getekende anime maar toch een tegenvaller. Dit mischien omdat hij vrij hoog in de top 250 staat. Er zitten prachtige scenes in met Seita en Setsuko, maar op een of andere manier kwam het een beetje TE sentimenteel over allemaal. Mischien kwam dit o.a. door het stemmetje van Setsuko ofzo maar het kon mij niet zo raken. Een van de weinige momenten waar ik even moest slikken was de scene waar Setsuko de vuurvliegjes begraaft en Seita erachter komt dat ze al weet dat hun moeder dood is.

De beste animatiefilm blijft nog steeds Spirited Away. Voorlopig 3,5 sterretjes.

avatar van cempaka

cempaka

Het verhaal van Seita en Setsuko heeft me zo geraakt dat ik de film helaas niet meer kan herzien, want zodra ik hen zie en hun stemmetjes hoor begin ik al te huilen.... ik heb het geprobeerd maar na zo'n 15 minuten moest ik toch stoppen omdat ik bij zowat iedere scène emotioneel werd.