Genre: Animatie / Oorlog
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 28 augustus 2025
Bekijk via Netflix
Plot Hotaru no Haka
"Why do fireflies have to die so soon?"
Seita en Setsuko zijn broer en zus tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan. Nadat hun vader is gestorven tijdens een overzees gevecht en hun moeder is gedood door een luchtaanval, moeten ze naar andere familieleden toe om gesteund te worden. Als die steun op een gegeven moment ook bij hen weggenomen wordt zijn ze alleen nog afhankelijk van elkaar om te zorgen voor onderdak en eten.
Seita (stemrol)
Setsuko (stemrol)
Mother (stemrol)
Auntie (stemrol)
Woman who takes care of Setsuko (stemrol)
Obayashi Chairman (stemrol)
Cousin (stemrol)
Gosaku (stemrol)
Aunt's House Guest (stemrol)
Patrolman (stemrol)
pjotr
Dit is zeer zeker geen feel-good-anime. Tekenwerk is ook niet echt super maar wel goed. Het verhaal daarentegen is meeslepend. Heb je nog nooit gehuild bij een tekenfilm? Kijk deze film dan maar eens....
Padd0
Echt een hele goede anime. Zeker een van de beste die ik ooit gezien heb. Een hele ontroerende film. Eerlijk gezegd krijg ik al bijna tranen in mijn ogen toen ze het blikje weggooidde in het begin
Goodfella
Het verhaal is vrij beperkt, maar de prachtige tekenstijl en vele zeer ontroerende, indrukwekkende en leuke momenten tussen Seita en Setsuko maken deze film tot een must see op tekenfilmgebied. Je komt er bovendien op het eind pas achter hoe ontzettend mooi de openingsscène eigenlijk is. Qua animatiefilm haalt dit het trouwens niet bij de betoverende magie van Spirited Away, maar 't komt soms dicht in de buurt... Vier sterren
petriko
Heb deze film gezien met een paar vrienden. We zaten tegen het einde van de film allemaal met tranen in onze ogen. Dat was nog nooit gebeurd, zeker niet bij een tekenfilm! Ook de (Japanse) stemmen zijn heel goed, zeker die van Setsuko.
Prachtige anti-oorlogsfilm. 4,5*
jay73
Vers in imdb's Top 250 (#249).
Is deze te vergelijken met Princess Mononoke en Spirited Away? Of is dit andere koek?
JayLunar
Is deze te vergelijken met Princess Mononoke en Spirited Away?
Nee, compleet anders. Dit is veel rustiger, subtieler en geen fantasy.
Ramon K
Deze staat hoog op mijn must-see-list; moet erg aangrijpend zijn.
Goodfella
Klopt helemaal. Ik was zelfs wat verbaasd om te ervaren hoe indrukwekkend een TEKENfilm kan zijn. Soms zijn die getekende poppetjes ook maar net mensen..
Noodles
Schitterende film. Prachtig getekend en vooral die stem van Setsuko inderdaad, zeer ontroerend.
Kan me alleen maar aansluiten bij bovenstaande posts. Erg ontroerende animatie en een echte aanrader.
Dit drama gaat niet alleen over de oorlog, maar vooral over verstotenen van de maatschappij. Dat dit nog maar kinderen zijn maakt 't nog stuitender.
Vooral het meisje is levensecht. Aandoenlijk.
tovenaar
Vooruit, Grave of the Fireflies was een zeer aardig filmpje. Gelukkig was het niet zo'n Anime met zoveel mogelijk rare wezentjes en figuren, want die had ik bij Spirited Away al wel even genoeg gezien. Ontroerend stukje film, met een mooi, geen happy end. Helaas zakt de film iets te vaak in. De ontwikkelingen tussen broer en zus waren interessant, maar ik had iets te vaak zoiets van: oke, we weten nu wat je ermee wil zeggen, move on! Er zaten iets teveel "similar scenes" in om het zo maar even uit te drukken.
moviefreak#1
Is inderdaad een erg mooi verhaal , op een fantastische manier gemaakt en idd ik moet toegeven dat dat meisje erg echt leek, 4 1/2
Sjoerd
Wow! ik was hier flink van onder de indruk. Zoals hierboven al gezegd: de momenten tussen broer en zus zijn vaak erg leuk of ontroerend.
Ik zat op het eind ook met een flink brok in de keel... Heel mooi 4,5*
Restles
weet iemand waar ik deze film kan kopen zou hem HEEEEEEEEEEEEELLLLLLLL graag willen hebben
manic
Boudisque import (ca. 30 euri)
of via amazon voor 26 dollar (ex verzendkosten) Collector's edition
wel regio1
Restles
Dankjewel mensen voor de info ikzelf had nog nooit gehoord van die sites thnx heb hem besteld
Menghini
Weet iemand of deze ook te krijgen is, dan wel ooit verschijnt, voor regio 2? En waar dan? Of wanneer komtie uit?
Meeste Ghibli DVDs hebben tegenwoordig Engelse subs ... of dat voor deze geldt weet ik helaas niet. Eens rondzoeken op Japanse sites of zo ?
Tayama
Grave of the Fireflies wordt terecht beschouwd als een van de mooiste Anime films ooit geproduceerd. Ik moet dan ook heel eerlijk zeggen dat ik heb gehuilt tijdens het kijken. Dat meen ik.
Wat deze film allemaal met je doet is alles behalve aangenaam. Het mag wel aangenaam zijn, maar op een onaangename manier. Mensen die de film gezien hebben zullen waarschijnlijk begrijpen wat ik bedoel.
Het verhaal was hier een zeer belangrijk punt, en was ook zeer goed uitgewerkt. Daarin bevonden zich twee belangrijke personages, twee personages die naar mijn mening de best gevormde personages in de hele Ghibli reeks zijn. Ook hier niks speciaals, gewoon realistische normale kinderen. Niks geen moeilijke achterliggende details...normale kinderen.
Kinderen die moeten overleven in de Tweede Wereld Oorlog. En Grave of the Fireflies laat maar al te goed zien wat dat met deze kinderen doet. De kinderen komen vele problemen tegen, en juist doordat ze zo menselijk zijn afgebeeld ga je echt met ze meedenken en leven. Naast de uiterst perfecte personages, is de Sfeer hier ook weer een belangrijk punt. De manier waarop Takahata dat weet te doen, door de Animaties én het Geluid, maar ook de vele Stiltes, is geniaal.
Duidelijk de mooiste Anime die ik, tot de dag van vandaag, gezien heb. Een ware klassieker.
Menghini
Eindelijk gezien! Echt een zeer indrukwekkende film... Dat dit een tekenfilm is... Ik moet hem zeker nog een keer zien om het definitief te beoordelen, maar nu al 4½*!
Menghini
Ja, echt een zeer indrukwekkende film... Ik was er stil van op het laatst. Goede muziek en verder goed uitgewerkt... Uiteindelijk 5*!
Menghini
Heb je de regio 1 aangeschaft met het idee dat het nog lang duurt voor hij op regio 2 weer uitkomt... Komtie 23 augustus (bron: www.play.com) uit! En dan ook nog dezelfde versie (met dezelfde extra's, etc.)! Prijs was (toen) wel hetzelfde... Nou ja: voor altijd aan de multi-regio-spelers!
Wil iemand de UK-release (volgens mij regio 2) nog winnen? check:
jassonn
Prachtige film dit, zeer indrukwekkend en ontroerend!! Ik verhoog met een halve ster naar 5*.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Il Buono, il Brutto, il Cattivo