• 9.378.049 stemmen

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 28 augustus 2025

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Hotaru no Haka

"Why do fireflies have to die so soon?"

Seita en Setsuko zijn broer en zus tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan. Nadat hun vader is gestorven tijdens een overzees gevecht en hun moeder is gedood door een luchtaanval, moeten ze naar andere familieleden toe om gesteund te worden. Als die steun op een gegeven moment ook bij hen weggenomen wordt zijn ze alleen nog afhankelijk van elkaar om te zorgen voor onderdak en eten.

Seita (stemrol)

Setsuko (stemrol)

Mother (stemrol)

Auntie (stemrol)

Woman who takes care of Setsuko (stemrol)

Obayashi Chairman (stemrol)

Cousin (stemrol)

Gosaku (stemrol)

Aunt's House Guest (stemrol)

Patrolman (stemrol)

Madecineman (moderator films)

Kiriyama en Taru_22 slaan de spreekwoordelijke spijker op de kop met hun posten; Dit is een film met ziel die iedereen moet zien. Een van de meest oprechte films die ik ken iig.

Yak trouwens ook, weer een paar mooie commentaren voor deze film bijgekomen de laatste dagen

mister blonde

Ook eindelijk gezien. Mooie animaties en schitterende muziek. Overtuigende broer/ zusje relatie tegen een dramatische WOII achtergrond. Zo moet een verhaal verteld worden. Niet te veel poespas, gewoon rechttoe, rechtaan. Knap om emotie van die getekende poppetjes af te krijgen. Beste anime die ik zag. 4,5 sterren.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Mooie, ontroerende film!

Het tekenen was echt geweldig, er zaten zoveel emoties in.

Muziek was ook heel mooi, en de broer/zus relatie was heel indrukwekkend.

De film heeft me echt geraakt, ik vind het tot nu toe de beste anime die ik gezien heb!

Gelijk een verdiende 5*

avatar van lowhusky

lowhusky

Haha, de hele film staat gewoon op youtube!

avatar van Liwwie

Liwwie

Eigenlijk gewoon een rotfilm... vaak gezien maar raakt me telkens tot het diepst van één of ander oerverdriet. Vorige week weer gezien en ik kon het alweer niet drooghouden... ga je dan als volwassen kerel. Is trouwens de enige film die dat bij me doet....

Waanzinig in schoonheid, eenvoud en gemaakte keuzes. De film raakt me visueel, qua stemmen en soundtrack en is the-best-executed-drama-I've-ever-seen.

Bedankt Takahata dat je dit hebt willen delen en de lat zo hoog hebt gelegd voor de overtreffende trap...

Oja.... de NL-Release is op 31 augustus aanstaande....

Een veel te lage 5 van mij....

avatar van robertinho

robertinho

Oja.... de NL-Release is op 31 augustus aanstaande....

waar?

avatar van DwarreI

DwarreI

Op bol.com pas op 31 december.

avatar van luoqi

luoqi

prachtige film, ik snap alleen niet dat rode gedeelte van de film. waarin er 2 Seitsuko's zijn.

avatar van trojan.exe

trojan.exe

meesterlijke animatie film

voor deze film had ik niet kunnen denken dat een tekenfilm mij zo zou kunnen raken

4,5 *

Prudh

Eindelijk eens de anime gekeken waar velen zo enthausiast over zijn. Jammer alleen dat ik dat enthausiasme niet kan delen. De broer/zus relatie is best wel mooi en aandoenlijk, Setsuko is zeer schattig, maar toch kon ik maar moeilijk door de film heen komen. Er gebeurt eigenlijk vrij weinig, behalve de langzame teloorgang die zich ontvouwt.

Daarbij komt ook nog eens kijken dat Seita eigenlijk best wel een naar mannetje is. Als hij zich netjes had gedragen bij de vrouw die ze in huis nam, dan hadden hij en zijn zusje gewoon onderdak en eten gehad. Maar nee, hij weet het allemaal beter en gaat als zwerver leven. Logisch dat zo'n klein kind dat niet trekt. Haar bloed kleeft aan zijn handen!

Uiteindelijk trof me het drama allemaal niet zo zwaar, zodat er een redelijk matige film overbleef. Jammer dat mijn hoge verwachingen nu bij Setsuko zijn. 2,5*

Prudh schreef:

Bizar dat je dat zo ervaren hebt. Die vrouw (en eigenlijk het hele gezin was niet netjes op zijn zachtst gezegd. Seita en zijn zusje zaten hun duidelijk in de weg en werden zo goed als weggepest. De situatie werd op psychisch vlak behoorlijk onleefbaar en hij wilde beter voor zichzelf, maar waarschijnlijk in de eerste plaats voor zijn zusje. Hij was er ook van overtuigd dat hij dat kon. Dat het niet lukt was erg triest, maar nauwelijks zijn schuld. Heb deze kritiek (op het personage van Sieta of op de film) nog nooit gehoord. Ben erg verbaasd.

Prudh

Tja, en toch ervoer ik het zo. Het werd hem terecht verweten dat hij geen werk deed, zoals haar man en dochter. Ook had hij binnen het huishouden kunnen helpen, ipv van alle afwas voor die vrouw te laten staan. Setsuko had best thuis kunnen blijven, de vrouw was er immers om op te passen, zodat hij zich zelf nuttig kon maken. Als hij wat credit had opgebouwd waren ze vast niet zo onvriendelijk geweest.

mister blonde schreef:

Eh, kijk de extras er eens op na. Takahata haalt zelf in een interview aan wat ook Prudh uit de film haalt. De situatie waarin het duo verzeild raakt wordt (mede) veroorzaakt door het egoisme van Seita.

Het maakt de film er niet minder op, maar die kritiek is zeker wel aanwezig, ook zo bedoeld door de regisseur zelf.

mister blonde

We hebben het wel over kinderen. Die laten wel eens een afwas staan. Het was vanaf het begin al duidelijk dat ze niet op die kinderen zaten te wachten. Elke gelegenheid wordt aangegrepen de kinderen op fouten te wijzen en te kleineren. Ze hebben nooit een kans gehad in dat huis.

Onderhond schreef:

Vreemd, zo heb ik het helemaal niet ervaren. Ben geen expert op gebied van deze film, hoorde het alleen nooit eerder. Seita was voor mij juist een ware held. Maar goed, binnenkort nog maar eens kijken.

Op IMDb werd dit sentiment ook wel eerder vernoemd. Maar om eerlijk te zijn, ik ben het er zelf niet echt mee eens. Ook ik neig eerder te zeggen dat kinderen kinderen zijn, en van een jonge kerel als Seita kan je zulke verantwoordelijkheid niet verwachten.

Ik ben 100% zeker dat Takahata het in de extras op de DVD vernoemd, kan alleen jammer genoeg even geen bron vinden op het net. Wel staat er wat over op Wikipedia, maar daar duiden ze het aan als visie:

An alternative interpretation is that Grave of the Fireflies illustrates the danger of pride over reason. This view holds that Nosaka's alter ego, Seita, must face a crucial decision (on two occasions - when he leaves the aunt's house and when the man in the field rejects him), either stay with the wicked aunt, work, earn money and face reality, or run away. Ultimately, Seita choses pride over reason, and his fate and that of Setsuko is the result of his own decision to leave the aunt's house - had they stayed, they would have most likely survived. Moreover, some have argued that if the film is in fact true to the book (which is a personal apology to the author's own sister), such a premise in and of itself hardly demonstrates an intent to make the film a strident anti-war treatise.

Misschien is "trots" inderdaad een juister woord dan egoisme.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik ben 100% zeker dat Takahata het in de extras op de DVD vernoemd,

Klopt.

As Takahata explains in an interview on this two-disc set, the story—an adaptation of a semi-autobiographical novel by Akiyuki Nosaka—is a warning about short-sighted pride, though one that he fears viewers generally miss in their sympathy for the protagonists.

Bron. En als Ramon het zich ook herinnert zal er wel wat van aan zijn

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Ik heb werkelijk zelden zo meegeleefd met de personages van een film als met deze. Een erg gevoelig en innemend meesterwerk die altijd dagen lang in m'n hoofd blijft spoken als ik hem zie.

5 Sterren.

Onderhond schreef:

En als Ramon het zich ook herinnert zal er wel wat van aan zijn

Ik geloofde je wel, hoor. Ik ervoer het alleen helemaal niet zo, vandaar vreemd. Wie weet met dit in mijn achterhoofd bij een tweede kijkbeurt...

Madecineman (moderator films)

Ik herken het commentaar van Prudh wel een beetje maar vind het toch wat vreemd. Ik ervaar zelf het het karakter van Seita helemaal niet als naar of vervelend. Zelf denk ik dat Seita een jaar of 16 zal zijn en het is duidelijk dat hij de verantwoordelijkheid voor de verzorging van zijn zusje totaal niet kan dragen. Hoe kan je nu werken in het huishouden of op het veld en tegelijkertijd op je kleine zusje passen? Lijkt hij zich af te vragen. Bovendien vindt hij het heel belangrijk te om heel dicht bij haar te blijven, mischien is hij wel ongelooflijk bang om zijn laatste levende familielid ook nog eens te verliezen. Voeg daar bij nog wat puberale rebelsheid en eigenwijsheid plus het onvermogen om je goed in de ander te verplaatsen en het is duidelijk dat Seita absoluut niet tegen zijn taak en verantwoordelijkheid is opgewassen. Hij is zelf ook nog maar een kind. Uiteindelijk maakt dit er voor mij het drama juist alleen maar sterker door en ervaar ik het totaal niet als een minpunt van deze film. Een kind wat voor een kind moet zorgen zonder ouders, zo verrot is oorlog nou.

Prudh

Kom nou zeg, Seita deed helemaal niets in dat hele huishouden. Hij kon toch wel eens de afwas doen zoals die vrouw zei? Maar neen, hij ging lekker naar het strand. Je kan mij niet vertellen dat hij 24 uur per dag voor zijn zusje moest zorgen en daardoor als parasiet bij dat gezin leven. Ik snap best dat ze kwaad werden: ze hadden al weinig eten, moeten ze dat ook nog met twee mensen delen die geen blijk van dank geven.

Een ander raar gegeven is dat je Seita geen moment echt bedroefd ziet om de dood van zijn moeder. Dat mens lag zwaar verminkt in het 'ziekenhuis' en hij staat er maar wat bij. Ook later zal er geen traantje vloeien. Zoals ik al zei, ik vind het maar een naar mannetje.

Prudh schreef:

Kom nou zeg. Het is oorlog, de brandbommen vallen uit de lucht, je moeder is dood, je vader is aan het vechten en waarschijnlijk dus gesneuvelt, je bent 16 jaar oud en krijgt de zorg over je 4 jarige zusje en op de koop toe moet je bijna bedelen om wat eten. Ik weet niet hoe jij je zou voelen maar ik vermoed dat ik aardig lamgeslagen zou zijn.
Zijn zusje is zijn enige houvast, alles wat hem rest uit zijn vroegere leven, het is de laatste strohalm waar hij aan vastklampt. Dat uitje naar het strand is pure naasteliefde, hij wil zijn zusje alle ellende doen vergeten. Geen naar mannetje maar een tragisch slachtoffer van een oorlog waar hij uiteindelijk helemaal geen ene donder mee te maken heeft.

Prudh

Kom nou zeg Zo kwam het allemaal niet op mij over. Ik had steeds het gevoel dat Seita, ondanks alle ellende om hem heen, best wat schik had. Zeker niet lamgeslagen. En nou zou ik nog steeds wel eens willen weten waarom hij niets zou hoeven doen in het huishouden waar ze uit naastenliefde werden opgevangen. Beetje meehelpen was nog steeds teveel gevraagd. Hij ging nog liever zijn eigen rijst klaarmaken dan ervoor werken. Zoals al werd opgemerkt: hij was te trots, en dat werd hun ondergang. En dan kan het drama wel meespelen, maar dat was zeker niet de hoofdoorzaak.

Madecineman (moderator films)

Hey, nobodys perfect. Ook Seita niet. Iedereen heeft zijn zwakheden en dat kan jeugdige eigenwijsheid zijn of trots of wat dan ook maar het maakt Seita niet tot een naar persoon eerder een realistisch karakter. Bovendien neemt dit niet weg dat die twee kinderen gewoon slachtoffer zijn in een vreselijke oorlog, ik bedoel daar twijfel je toch niet aan?

[edit] Dat schik hebben zie ik trouwens ook zo niet, zie dat eerder als het verdringen van alle angst en ellende.

Prudh

Ja ik kan nu nog wel 10x opschrijven waarom ik vind wat ik vind. Maar de afgelopen 3x is wel genoeg.

Madecineman (moderator films)

Ja maar als je twijfelt aan het feit dat twee onschuldige kinderen de ellende van de oorlog zelf over zich zouden hebben afgeroepen heb je volgens mij de boodschap van de film wel heel erg gemist.

Prudh

Ja natuurlijk hebben ze alle ellende over zichzelf afgeroepen. Eigenlijk denk ik dat de hele oorlog hun schuld is.

Madecineman (moderator films)

Ach zo, nou in dat geval zou ik zeker nog maar eens lekker The Brotherhood of War opzetten

Seita is geloof ik 14 ( Bron ). Sommige bronnen zeggen zelfs 12, geen idee waar die info net vandaan komt. Ik vermoed uit het boek in ieder geval.

Je kan inderdaad kritiek leveren op Seita, maar dan moet je je niet onthouden van kritiek te leveren op het gezin. Als Seita niet mee wil werken, aan die moeder maar om hem op z'n plaats te zetten. We spreken hier uiteindelijk nog over volwassen vs een kind (dat de zorg voor z'n 4-jarig zusje op zich heeft gekregen).