• 9.378.647 stemmen

Met onder meer: Sophie Hilbrand, Waldemar Torenstra en Jeroen Willems

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 20 maart 2008

Plot Zomerhitte

Fotograaf Bob (Waldemar Torenstra) ontmoet tijdens een broeierige zomer op Texel de geschiedenisstudente Kathleen (Sophie Hilbrand). Wanneer hij haar later weer tegenkomt in de disco, waar ze een zomerbaantje heeft, ziet hij dat ze wordt opgehaald door een oude man bekend als "De Mummy". Dan maakt Bob kennis met Federici, die net als hij onder de indruk is van de mooie Kathleen. In de daaropvolgende dagen ontstaat er een geheimzinnige band tussen de twee mannen. Bob - inmiddels in de ban van Kathleen - volgt de ontmoetingen tussen Kathleen en De Mummy, die niet helemaal betrouwbaar lijkt nauwgezet. Wie is hij, en wat doet hij eigenlijk op het eiland? Wanneer Bob met de hulp van Federici de raadsels rond De Mummy en Kathleen ontrafelt, stuiten ze op een levensgevaarlijk en ingewikkeld complot. Het is de vraag of de liefde tussen Bob en Kathleen hier tegen bestand is.

Quido schreef:

[...]maar het lijkt wel alsof de media erop gewacht hebben om nu weer te kunnen stellen dat we weer 'terug [bij af] zijn in de jaren zeventig'. Wat complete onzin is, natuurlijk.

Dat ben ik met je eens (de conclusie dan), al betwijfel ik of de media er echt op gewacht hebben. En dat is ook niet het deel van de recensie van Linssen dat mij weerhoudt om wel of niet te gaan kijken.

Daarnaast vind ik de overdreven zelfbevlekkende publiciteit via bijvoorbeeld De Wereld Draait Door (zonder enige wanklank etc) bij deze producten (Zwartboek, Alles is Liefde) wel dermate storend, dat dat ook een reden is me verder hier vanaf te houden. Die objectiviteit is inderdaad een lastig iets op die manier.

ge-edit: omdat het anders niet duidelijk was wie ik met 'je' bedoelde.

Macmanus schreef:

Mwa, je zegt; "als mensen de ogen sluiten voor al dat andere moois". Dan leek me daarmee ook te doelen op Linssens die dat dus niet doet, alleen dat "moois" niet met je deelt.

Het is maar met welke intentie je een recensie wilt schrijven. Ik geloof niet dat iemand kan ontkennen dat deze film qua cinematografie, montage en muziek gewoon prima in elkaar zit. Alle kritiek die Linssen beschrijft vloeit voort uit het scenario - en die kritiek deel ik met haar -, op de ontbrekende chemie tussen de hoofdrolspelers na. Over de (positieve) rest schrijft ze - naar het lijkt bewust - niks, oubollig noemt ze de prent zelfs. Het neigt op die manier een beetje naar stemmingmakerij; de positieve punten worden bewust niet genoemd.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Flop of blijft dat toch gespaard

Mochizuki Rokuro schreef:

Volgens Linssen rommelt er wel meer dan alleen het scenario. Ze heeft het bijv. ook over de mislukte freeze frame techniek met de snapshots.

En op dat punt slaat ze de plank mis, want dat effect komt alleen voor in de eerste scene (en halverwege in de flashback naar datzelfde moment in tijd), daarbuiten niet meer (wel de POV's, niet het stilzetten van het beeld, waar de ergernis over lijkt te gaan). Strikt genomen zijn het ook geen freeze frames, maar dat terzijde. Helaas is het alle Nederlandse filmjournalisten eigen om regelmatig dergelijke onjuistheden in recensies te plaatsen. Zulke feitelijke onjuistheden lees ik in de serieuze buitenlandse filmpers nooit.

overdreven zelfbevlekkende publiciteit

Zelfbevlekkend? Het is niet meer dan logisch dat men probeert een film onder de aandacht van het publiek te brengen. Doel is promotie van de film, niet promotie van zichzelf. Verder zijn er nu eenmaal nogal wat televisieprogramma's die met dergelijke onderwerpen gevuld moeten worden.

Wat niet wegneemt dat je je er best aan kunt ergeren.

avatar van queenie

queenie

gisteren gezien bij de ladies night. Het is een leuke film die goed geacteerd wordt. Sophie acteert goed, Waldemar iets minder, die komt af en toe wat als een kluns over.

"de" scenes zijn ook goed geacteerd en worden mooi verfilmd. Petje af voor Sophie, dat ze het durfde om de masturbatiescene te spelen.

avatar van The Oceanic Six

Lijkt me een typische ruk film uit Nederland....Ruk past gezien Sophie's scene trouwens ook goed bij de filmomschrijving

Vind ik trouwens een mooie vrouw, die Sophie Hilbrand.

cornelis schreef:

Wat niet wegneemt dat je je er best aan kunt ergeren.

Ja vanuit de kant van de makers kan ik me dat helemaal voorstellen.

Wat mij verbaasd is dat er in programma's als DWDD of eerder bji Hanneke Groenteman dan ook nooit ruimte is voor een kritische analyse. Bij kunstonderwerpen in het algemeen niet (muziek is ook altijd prachtig), maar bij film al helemaal niet.

Geen verwijt, meer een constatering. Ik vind elke aandacht voor film in het programma prima, maar 't is meer een champagnekurk in het plafond dan dat je er als buitenstaande iets van opsteekt.

Quido

Denk dat de gemiddelde mens er makkelijk in meegaat, zie het succes van blockbusters of commercieel gerichte films. Heb er zelf geen problemen mee overigens, weet wel hoe het in elkaar steekt.

avatar van neo

neo

Quido schreef:

In de film geen last gehad van de dubbing. Ik zag de film meer als romantisch drama ('sfeerfilm') dan thriller.

Had er ook geen last van. Het loopt steeds net niet synchroon, maar gelukkig dat het verschil niet heel erg groot was. Voor mij broeierig drama wat beetje bij beetje in een thriller veranderd.

Bxian32

Ik heb de film nog niet gezien, maar als het enige dat je over de film hoort en leest over het bloot in deze film gaat haak ik al snel af. Het zou leuk zijn als er in de promotie over deze film ook ns over het verhaal werd gesproken ipv over de naaktscenes. In interviews met Torenstra en zn blonde lover gaat het ook veelal over die scenes en over hoe mooi Texel wel niet is. Voor naaktscenes hebben we onderhand voldoende bronnen op internet dus daar zul je geen mensen mee naar de bios halen en als het verhaal verder helemaal niet leeft en besproken wordt blijft er weinig over ben ik bang. Nu heeft de Nederlandse film met heel veel moeite enige progressie geboekt en deze film brengt je weer helemaal terug bij af als ik het zo inschat.

Bxian32 schreef:

Zie je, niks persoonlijks hoor, maar dit soort kortzichtige reacties bedoel ik nou. Een bepaald beeld wordt door de media geschapen en de meute gaat erin mee. Net zoals men erin meegaat dat de situatie in de jaren zeventig dus wel erg slecht moet zijn geweest (wat totaal niet zo was), anders schrijft men niet 'terug bij af'.

Ik pakte jouw quote er even uit omdat het inhaakt op wat ik gisteren postte hier op het forum.

Mochizuki Rokuro

Nog even terugkomen op die zelfbevlekking.

Vanmorgen Waldemar Torenstra bij Goedemorgen Nederland. Het was niet een heel zinnig interview, maar een verademing ten opzichte van al het andere dat ik voorgeschoteld heb gekregen. Hoe hij persoonlijk de premiere had ondergaan en hoe hij zich voelde bij de negatieve recensies in de kranten etc.

En dan een stukje film (een thriller stukje - niet al te overtuigend naar mijn smaak ) en aan het eind twee zinnen over de naaktscenes, want die kregen (zei de presentator!) buitenproportioneel veel aandacht terwijl het minimaal was in de film zelf. En die gingen dan ook tenminste over de naaktscene van Torenstra zelf, maar dat kwam ook door de presentator .

avatar van mister blonde

mister blonde

Erg vermakelijk om alle bevooroordeelde commentaren te horen van mensen die in totaal nog geen 10 Nederlandse films zullen hebben gezien (en anders alleen bekend zijn met de pulp, ipv de kwaliteitsfilms). En als er een keer een tiet door beeld vliegt is het direct 'zie je wel'. Op het genante af. De Amerikaanse preutsheid is goed overgeslagen.

Ben zelf wel erg benieuwd waar dit onder zal vallen (pulp of kwaliteitsfilm). Vind het erg vreemd dat de mensen waar dit niet voor bevalt (of zelfs maar de trailer!!!) dit meteen als steekhoudend argument gebruiken, dat alle Nederlandse films niet deugen. Er is niets mis met de Nederlandse film, we mogen er zelfs met zijn allen best wel wat trotser op zijn.

avatar van neo

neo

Mr_White schreef:

Dan heb ik het over het gebruik in trailers. Zo'n typische combinatie van zaken die de jongeren 'tof' vinden, oftewel seks, geweren en gevloek. Wellicht geen cliché als het in de film gebruikt wordt, maar oh zo typisch voor Nederlandse films om er mensen mee proberen binnen te halen.

Hier ook nog even op te reageren. Werelwijd willen makers bezoekers trekken door hun product te kopen door het aan te prijzen op een bepaalde manier. Hoe dat dan typisch is voor de Nederlandse films is mij een raadsel.... In een filmtrailer van een buitenlandse film zouden ze ook nooit durven die te verkopen met die typisch Nederlandse dingen als geweren en gevloek....

avatar van raymon

raymon

mister blonde schreef:

Zoals Gerard Soeteman zei:

''Als je op een goeie manier een been afzaagd, dan zal niemand er moeilijk over doen, maar laat je een jonge heer zien schrikt iedereen meteen op!''

Ik zelf ben erg trots op de Nederlandse film, en dat er naakt in voorkomt ( géén seks; Alleen in Blue Movie is er sprake van geslachtgemeenschap ) maakt mij niets uit want het hoort bij het leven, want niemand heeft 24 uur z'n kleren aan

Quido schreef:

Tja, het is maar hoe je ergens tegenaan kijkt, ik vind mijn reactie verre van kortzichtig en ik weet zeker dat het bevestigd gaat worden als ik de film ga zien. Persoonlijk vind ik zowiezo alles van Wolkers pulp, 90% sex en daar maar een "diepzinnig" verhaal omheen verzinnen. En als zoiets dan ook nog ns verfilmd wordt..... Turks Fruit vond ik ook al pulp van de bovenste plank. Dus ik zie het wel als terug bij af. Terug een stap in de richting van de goedkope softporno films uit de jaren 70.

avatar van sjonn

sjonn

Ik heb de film gisteren gezien in de premiere, er zaten geen oude mensen in de bios, hihi. Wat kan ik over de film zeggen:

- mooie beelden van Texel, goed camerawerk;
- Sophie acteert niet goed (zo'n tv-hoofd), haar partner wel;
- Boeven zijn niet eng en meer van Bassie en Adriaan niveau ;
- Niet veel grappen in de film, behalve als die boef (cees geel) in de auto zegt: ''gezellig weer!'' Als kathleen en bob onenigheid hebben;
- De spanning blijft op een heel laag pitje;
- De politie komt erg amateuristisch over; (politie: ''ok man'' met schouderklopje na een verklaring).
- De dialogen zijn ondermaats;
- Te veel onrealistische zaken (Van een tak in je gezicht ga je niet dood en dat een uil een oog uit je haalt is ver gezocht).
- Blootheid valt op zich nog wel mee, je ziet niet alles.

Al met al is de film dus geen topper in de Nederlandse filmgeschiedenis en monique van de ven en haar man bewijzen hiermee ouderwets en te oud te zijn voor het maken van spannende films met goeie actie etc. Ik geef een 2,5.

Bxian32 schreef:

Deze vooringenomenheid zegt wat dat betreft al genoeg.

Quido schreef:

Deze vooringenomenheid zegt wat dat betreft al genoeg.

Dankje, van jou beschouw ik dit als een compliment Het begint erop te lijken dat je op een of andere manier bij de promotie van deze film betrokken bent, je wil gewoon niet weten dat het een matig product is geworden.

avatar van Quentin

Quentin

Aardige prent, prachtig verzorgde technische kant (hulde aan Lex Brand) en een solide cast, alleen is het scenario en Hilbrand's spel maar slapljes. Vermakelijk, alhoewel mij de hoeveelheid seks wat tegenviel en het veel te braaf bleef. Zoals Bor Beekman vandaag in de Volkskrant schreef: "Maar het meest teleurstellende is dat Zomerhitte – ondanks de behoorlijke dosis naakt – nergens Wolkeriaans woestgeil wil worden." kleine 3*

avatar van mister blonde

mister blonde

Bxian32 schreef:

Lijkt me beetje zinloze discussie. Ga eerst de film zien, man! Met elk extra bericht zet je de berichten van Quido kracht bij.

mister blonde schreef:

Zo zie ik dat niet, een film die me op voorhand al niet bijzonder lijkt te boeien ga ik zeker niet in de bios zien, ik wacht wel op de dvd en laat tzt wel weer weten wat ik ervan vond. Quido ook weer blij

• 2067 berichten

Zelfs met veel moeite kan ik er hier geen 2,5 of meer voor geven. De film heeft veel mooie beelden maar bepaalde zaken zijn bedroevend.

- De dialogen zijn van soap-niveau.
- De acteerprestaties liggen er net iets boven, met uitzondering van de geweldige Cees Geel (die met zijn hooguit tien zinnetjes iedereen er onderuit acteert).
- Die Frederico die telkens kwam aanwaaien zonder duidelijke verklaring wat hij er nou allemaal te zoeken had (heel zwakke relatie met het plot).
- De thriller-momenten zijn nooit spannend en de seks-momenten nooit erotisch.
- De scène waarin een oog van de vogelwachter wordt uitgepikt door een boze uil, een scène die niet alleen lachwekkend slecht is maar ook compleet misplaatst en verder niets met het plot te maken heeft.
- Het besluit om ruim halverwege de film plotseling in één enkele scène een point of view camera-standpunt te gebruiken. Vreselijk irritant omdat het verder nooit meer gebruikt wordt en de rest allemaal conventioneel is gefilmd.

avatar van Wouter

Goed geopend, hoorde ik.

cornelis

Huh? De film begint zelfs met nog drie van die scenes. POV speelt voortdurend een rol.

• 2067 berichten

Ja, in het begin nog wel (en dan eigenlijk alleen door de camera gezien) maar dan is het de hele film afwezig en keert het plots terug in een scène waarvan ik niet snap waarom ze daar hebben besloten het te gebruiken. Ik vond het in ieder geval afleidend.

cornelis

Ah, sorry, begrijp nu pas welke scene je bedoelt: Als zij hun eerdere ruzie komt goedmaken, bij hem thuis.

• 2067 berichten

Jep, die scène. Zeer irritant vond ik dat.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Eigenlijk is alles al gezegd over deze film. Belachelijk slecht script, elke dialoog is matig, er is geen spanning, het is nergens opwindend, het is compleet onrealistisch, het acteerspel is belabberd en ook nog helemaal voorspelbaar. Het pluspunt was dat het er wel verzorgd uitzag.