- Home
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 20 maart 2008
Bekijk via Videoland
Plot Zomerhitte
Fotograaf Bob (Waldemar Torenstra) ontmoet tijdens een broeierige zomer op Texel de geschiedenisstudente Kathleen (Sophie Hilbrand). Wanneer hij haar later weer tegenkomt in de disco, waar ze een zomerbaantje heeft, ziet hij dat ze wordt opgehaald door een oude man bekend als "De Mummy". Dan maakt Bob kennis met Federici, die net als hij onder de indruk is van de mooie Kathleen. In de daaropvolgende dagen ontstaat er een geheimzinnige band tussen de twee mannen. Bob - inmiddels in de ban van Kathleen - volgt de ontmoetingen tussen Kathleen en De Mummy, die niet helemaal betrouwbaar lijkt nauwgezet. Wie is hij, en wat doet hij eigenlijk op het eiland? Wanneer Bob met de hulp van Federici de raadsels rond De Mummy en Kathleen ontrafelt, stuiten ze op een levensgevaarlijk en ingewikkeld complot. Het is de vraag of de liefde tussen Bob en Kathleen hier tegen bestand is.
Dubbel gevoel. Aan de ene kant een mooi liefdesverhaal met schitterende scènes tussen Torenstra en Hilbrand. Aan de andere kant ook een wat matig plot met enkele wel heel vlakke personages. Psychologisch gezien klopt er aan het eind ook helemaal geen snars van helaas...
Quido
Afgezien van het weifelende en af en toe knullige scenario valt er namelijk weinig op de film aan te merken. De dynamische ‘widescreen’-cinematografie van Lex Brand vangt prachtige en sfeervolle plaatjes en zit de personages intens en dicht op de huid. Door de keuze de camera los te hanteren, krijgen de handelingen aanzienlijk meer vaart en vertellingskracht. Beide aspecten worden daarnaast nog versterkt door de vakkundige montage van Job ter Burg, die ervoor kiest de shots niet te lang te laten duren. Op een aantal momenten legt hij meer vuur in een handeling op het scherm door een harde ‘schnitt’ te plaatsen, die de emoties van de karakters niet alleen ondersteunen, maar voor de kijker ook toegankelijker maken. Dit alles wordt begeleid en ondersteund door de sfeervolle soundtrack van Christian Henson.
Door het ontbreken van spanning en tot de kern reikend drama is Zomerhitte echter niet de broeierige thriller of het hartverscheurende liefdesdrama dat het had kunnen zijn, maar buiten dat biedt de film wel prachtige plaatjes, uitstekend spel en een prima technische verzorging. Dat de film ook nog afsluit op een effectieve feel-good wijze en daarmee de kijker met een goed gevoel de bioscoop doet verlaten, maken een bioscoopbezoek tot een meer dan aardig tijdverdrijf.
Quentin
Aardige prent, prachtig verzorgde technische kant (hulde aan Lex Brand) en een solide cast, alleen is het scenario en Hilbrand's spel maar slapljes. Vermakelijk, alhoewel mij de hoeveelheid seks wat tegenviel en het veel te braaf bleef. Zoals Bor Beekman vandaag in de Volkskrant schreef: "Maar het meest teleurstellende is dat Zomerhitte – ondanks de behoorlijke dosis naakt – nergens Wolkeriaans woestgeil wil worden." kleine 3*
OlafK
Ik vond Zomerhitte behoorlijk tegenvallen. Na enkele goede Nederlandse bioscoopfilms(Zwartboek, TBS) is dit een minder goed product. In Zwartboek was het Carice van Houten die een superrol neerzette, in TBS speelde Theo Maassen ge-wel-dig, maar in Zomerhitte komen de rollen van Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra minder goed uit de verf. Zomerhitte is superslechte film, maar het is zonde om 8 euro uit te geven voor een bioscoopkaartje. Wacht tot de film te huur is, en overweeg dan om m even te kijken!
Wolkersverfilming met de typische ingrediënten en tevens verrassend debuut voor Hilbrand. Het verhaal heeft weinig om het lijf en ook de relatie met Federici had iets geloofwaardiger gemogen maar desondanks een onderhoudende film. Mooi camerawerk overigens. Redelijk.
griffioen
De film begint verrassend sterk. Had niet het gevoel naar een Nederlandse film te kijken. Dit was echter van korte duur. Het verhaal is redelijk maar bevat duidelijk matige scenes en laat je achter met tal van vragen: -Hoe is Bob uit Afghanistan gekomen? -Hoe overlijd iemand die een paar meter naast je staat terwijl je zelf niks hebt? -Waarom gaat Bob niet naar de politie terwijl die nota bene op het strand aan komt? -Hoe fake je een herseninfarct? En zo kan ik eigenlijk nog wel even door gaan.
Waldemar speelt goed en natuurlijk. Sophie speelt matig. Emoties komen niet realistisch over. Weinig verrassend, een Nederlandse film die leunt op een erotische scene, je geen moment echt pakt, en na een sterk begin slap eindigt in een voorspelbaar einde.
Gaf hem net na het kijken 2,5 maar nu ik er over nadenk is dit overgewaardeerd: 2,0 *.
rokkenjager
Met open mond zitten kijken!
Ik verbaasde me over het segment in het begin van de film. Best intens gemaakte scène die mij toch even in zijn macht greep. Daarna gaat het absoluut bergafwaarts en gaat de film volledig de mist in als een typisch Nederlands drama, maar dan 10 keer erger. Een technisch lachwekkend geschoten disco-scène, gevolgd met allerlei soortement clichés en apocriefe situaties om zich heen. De hele film verdrinkt trouwens in clichés. Ze kunnen uiteraard werken, maar wordt er nou hiermee iets gedaan? Helemaal niets! paar boefjes, lading vol naaktheid, would-be grijpende score, quasi-interessante camerawerk, volkomen ongeïnspireerd kleurgebruik, ontzettend trieste dialogen etc...etc...
Merkwaardig om te zien hoe karig de chemie tussen de twee hoofdrolspelers is. Niemand lijkt hier een poging te nemen om een personage neer te zetten. En laten we het alstublieft niet over de verschrikkelijke acteerprestaties hebben. Dat deze figuranten zich acteurs mogen noemen zeg. De vrouwelijke hoofdrolspeelster is trouwens zo ontzettend onaantrekkelijk zodat het sensualisme geheel het kijken niet waar is.
Kut films als dit hinderen mij om van de cinema van eigen bodem te kunnen houden.
Een 1 voor het blote lichaam van Sophie Hilbrand. De rest van de film moet je snel vergeten. Slecht verhaal, slecht geacteerd en ook niet boeiend.
Een film die wat in z'n mars blijk te hebben, maar uiteindelijk niet meer is dan een lege doos. De film weet niet waar naar ze naar toe wil, hangt vol clichés en heeft ook amper een verhaallijn. Een vrouw die graag haar kleren uittrekt, enkele criminelen die te stom zijn om te helpen donderen en dan nog dat rare verhaal van die oude vrouw.
Veel sfeerzetting is er ook niet, van zomerhitte is er weinig sprake. Je merkt dat het warm is omdat ze geen jas aan hebben en die vrouw haar kleren uitdoet. Al zal dat niet door de warmte komen waarschijnlijk. Blijkt dat dit een boekverfilming is, begrijpe wie begrijpen kan... 1 ster omdat het niet echt irriterend, maar eerder gewoon saai is.
Fran
- 1953 berichten
Deze film vond ik ook bijzonder saai. Het verhaal sleept zich maar voort en wordt nergens echt spannend. In de hoofdrolspelers kon ik me ook niet echt inleven want de reden dat Kathleen zich voor die oude man uitkleede en waarom ze met hem uberhaupt meeging in zijn smerige zaakjes blijven een beetje een raadsel.
Waldemar Torenstra als Bob vond ik ook niet echt briljant. Het bleef allemaal zo vlak. Hij moest spelen dat hij tot over zijn oren verliefd was maar dat kwam totaal niet uit de verf. Raar als hij zijn eigen meisje tegenover hem hebt om mee te spelen. Sophie Hillebrand heeft me wel verast. Geen slechte prestatie voor een beginner.
De film krijgt van mij wel 2 sterren vanwege de heerlijke sfeer en mooie beelden aan het strand. Na de film hebben we meteen de hond gepakt en richting strand gereden. Maar verder helaas een saaie film.
Respekked
(Alweer) (bijna) Complete treurigheid van Neerlandsche bodem.
Het begint al tenenkrommend met de 'Hou je van me' dialoog. Het lijkt allemaal weer zo onecht. Enfin de rest van de film is net zo slecht als de openingsscene. Ik mag hopen dat het boek niet zo stupide is als het scenario van de film.
Toch niet de allerlaagste score, want Zomerhitte ziet er af en toe fraai uit.
timburton
Ik had het moeten weten, een verfilming van een Jan Wolkers. Eigenlijk is het bijna humoristisch! Vrijwel elk boek van Wolkers is prachtig, maar geen van de verfilmingen is goed. En dan nog op z'n zachts gezegd, want ze zijn eigenlijk altijd belabberd. Maar deze keer gaf ik 'Zomerhitte' een kans. Eigenlijk meer uit nieuwschierigheid. Want het boek was prachtig! En die Torenstra! Normaal vind ik dat wel een leuke acteur, maar hier was hij verschrikkelijk. Ja, Cees Geel is goed. Maar hij kan echt niet in zijn eentje deze film redden... Hoe Nederlanders maar elke keer weer een poging doen om een goede film te maken is buitengewoon hilarisch. Alleen de sex tussen Hildebrand en Torenstra was mooi gespeeld.
Maar toen ik hoorde dat ze in die tijd een relatie hadden met elkaar, vond ik er al geen kunst meer aan.
ikkie01
sophie krijgt 2 sterren voor haar buik
rest van film is het doorspoelen niet waard. rammelend verhaal, slechte dialogen etc etc
PSV_Supporter
Leuke film, als je er niet teveel van verwacht (zoals ik deed na de negatieve kritieken). Thriller twist is wel leuk en zeker anders dan andere Wolkers'. Ik vond met name de actie tegen vallen. Daarin hebben wij Nederlanders toch echt nog wat in te leren.
Met name de openingsscene is er eentje van het zeer oude western schiet-val-dood kaliber.
Voor de rest een type film zoals b.v. Turks Fruit, wat niet vreemd is als een Wolkers film.
schram101
Opnieuw een over het algemeen beroerde film van Nederlandse bodem. Ze zouden eens stage moeten lopen bij onze Zuiderburen, die hier toch een stuk beter in zijn.
Het verhaal is vrij standaard, erg slecht eigenlijk zelfs. Hoewel ik het van te voren niet had gelezen, de plotbeschrijving hierboven doet een hoop meer van de film verwachten dan deze daadwerkelijk bied.
En ja, het Nederlandse acteerwerk, ik zal er nooit aan wennen. Hoewel het me in deze film ook niet echt gemakkelijk werd gemaakt.
Het was van ongeveer hetzelfde niveau als een gemiddelde aflevering van Sesamstraat. Torenstra valt keihard door de mand en zijn tegenspeelster Sophie Hilbrand doet het ook al niet best. Cees Geel was nog een van de lichtpuntjes.
De beelden zien er verder wel mooi uit. De vrolijke sfeer die de film uit probeert te stralen komt niet helemaal over, eigenlijk vooral door het slechte acteerwerk.
Behoorlijk matige film wat echt in de eerste plaats komt door het script. Nu heb ik sowieso al heel weinig met die overschatte Wolkers, maar van hem had ik zelfs dit niet verwacht...
Wat een belachelijk verhaal zeg! Hoe kom je er op?
Had hij iets teveel Miami Vice gekeken of zo tijdens zijn borreltjes?
Anyway, de film heeft als sterke troef toch wel de lokatie en de cinematografie, die absoluut niet slecht is. Sfeervol.
Ook is Torenstra een prima acteur en dat hij zelfs in dit zooitje nog overeind blijft bewijst nog wel wat. De rest van de cast varieert van slecht tot dramatisch, inclusief Sophie.
sinterklaas
Was opzich nog best een vermakelijke boekverfilming van Jan Wolkers. Van de boekenweekgeschenk nog wel. Wat mij ten eerste vooral aansprak waren de Texellocaties (deden me ook een beetje denken aan schoolkamp in de brugklas
) Het verhaal daarintegen is soms nog wel aan de rommelige kant en die bad-guys komen ook erg knullig over. Waldemar vond ik wel weer erg goed spelen. Je kan af en toe zien dat hij af en toe haar op zijn tanden heeft tegen de bad-guys maar ondertussen wel een klein hartje heeft. Ook Sophie Hilbrandt vond ik prima en soms zat er nog wel spanning in. Die ouwe kerel blijf ik maar een viespeuk vinden (ook in het boek.
) Ook Johan Leysen was uitstekend.
Maar het einde verneukt wel weer een hoop. Is toch wel weer in de zoveel tijd dat ik zo'n slecht, zoetsappige afgeraffelde einde heb gezien.
Maar voor de rest vermakelijk filmpje.
3,0
TinkerTex
Nee. Deze film sloeg de plank mis. De dialogen waren tenenkrommend slecht en hadden zo uit een derdehands puberboek kunnen komen. De chemie tussen Torenstra en Hilbrand (een daadwerkelijk stel) ontbreekt volledig. Hilbrand heeft mooie borsten, maar dat helpt haar niet overtuigend gestalte aan de rol te geven. Cees 'Simon' Geel was de enige acteur die gewoon weer een vette rol weg zette.
Toch was de film wel redelijk amusant. Hij weet een fijne zomerse sfeer weg te zetten.
Monique van de Ven is een leuke dame, maar ze moet niet willen regisseren.
YoG
Ja mooie meid die Sophie..Ik ben door haar performance naar de film blijven kijken
ik vind 'r niet slecht acteren. Daar gaat mijn 1,5 punt dan heen.
Waldemar heeft een veel te saaie kop om lang naar te kijken. Te weinig emotie
De rest is echt lachwekkend slecht.. hersenen op standje nul en kijken maar. Als je het geweld en sexscenes weg knipt, blijft er een simpel jeugdfilmpje over
BBarbie
Mooie settings, maar... een slap verhaaltje.
Mooie beelden, maar... lachwekkende dialogen.
Mooie vrouw, maar... Sophie Hilbrand kan absoluut niet acteren.
Ik moest onwillekeurig aan de vroegere jeugdserie "Q en Q" denken.
2* en dan heb ik het naar boven afgerond.
boozebelly
- 1908 stemmen
Ondanks de slechte recensies heb ik mij er toch maar aan gewaagd, koppig als ik ben
En al schiet je me dood, maar ik moet zeggen dat het mij allemaal nog best meeviel.
Ok, het acteerwerk is niet al te best en er zitten een paar belachelijk slechte scenes in de film (die aanval van die vogel...) en daardoor zakt de kwaliteit natuurlijk een flink stuk naar beneden, maar die momenten zijn juist van zo'n typisch slecht niveau dat je er wel om kunt lachen. Dat maakt de film niet goed, maar feit is wel dat het ook niet echt vervelend is om te zien. Typisch van die aangename, onbedoelde komedie.
Het camerawerk vond ik trouwens wel goed, maar het geluid klonk vrij goedkoop. Dat versterkt natuurlijk ook de indruk dat er slecht geacteerd wordt.
Verder is het wel een redelijk verhaaltje. Zoals gezegd veel onlogischheden, maar ze zijn er vele malen slechter. Een typisch, plat Hollands Jan Wolkers verhaal, dus met vrij veel naakt en tieten. Tsja...
Ik maak er maar een 2,5* van.
Decec
Een goede drama/romantiek film...
Spannend verhaal, behalve laatste slot is redelijk (doet alsof neervallen en ziekenhuis controleert niet goed)...
Prima acteerwerk...
Prima achtergrond geluid/muziek...
Prima kwaliteit breedbeeld...
Mooi landschap Texel...
Niet slecht voor Nederlandse film (Monique van de Ven = Dokter Deen)...
mjk87 (moderator films)
Drie dingen die ik me afvroeg bij deze film.
1. Waarom heeft Sophie geen okselhaar? Voor de hoofdpersoon in het boekenweekgeschenk was dit nogal een punt van positiviteit. (Niet dat ik er echt rouwig om ben, ik kijk liever niet een een oksel vol shag, maar toch).
2. Waarom heeft men überhaupt gekozen voor Sophie als hoofdrolspeelster? Ze presenteert die BNN-programma's heel aardig, maar dan kan je nog niet direct acteren en dat blijkt uit elke beweging in deze film. Nu ja, dan mag de chemie met Waldemar er wel zijn, maar ik had liever een (goede) actrice gezien.
3. Als ze zelfs al dit soort werkjes van Wolkers gaan verfilmen met een vrije matige inhoud, wanneer komt dan eens de verfilming van de Walgvogel, nog altijd met gemak het beste werk van Wolkers?
Dit soort vragen komen ook op doordat de film niet altijd weet te boeien. Het is de vrij matige plot die niet helpt, net als het zeer matige acteren vooral door de boeven van dienst die gewoon lachwekkend slecht zijn, zelfs Cees Geel leek niet te weten hoe een schurk te spelen.Wat dat betreft viel Sophie niet eens door de mand. Enkel Jeroen Willems zet een sterke rol neer, al is de betekenis daarvan minder duidelijk dan in de novelle.
Blijven over aardige tot sterke fotografie, met mooie beelden en kleurgebruik en soms heel fraaie montage dat soms lekker strak is. Maar als geheel is het gewoon eigenlijk niets. Het kijkt drie kwartier goed weg, daarna begint verveling. 1,5*.
Lennert
Een flinke portie Nedertroep. Waldemor Torenstra begint voor mij flink te groeien in zijn rol als een van de meest onnatuurlijke acteurs die we in dit land hebben, terwijl ik Hilbrandt zelf niet eens een poging heb zien ondernemen om iets anders te laten denken dan dat ze teksten opleest. Ik herinner me dat ik de eerste hoofdstukken van het boek nog best aardig vond qua ontmoeting tussen Bob en Kathleen, maar de manier hoe beide 'acteurs' zich hier tegenover elkaar gedragen is gewoon knullig.
Knulligheid is overigens wat de hele film kenmerkt. Van dat typische filmschool Nederlands dat niemand echt spreekt en waar iedereen elkaar keurig netjes laat uitpraten terwijl ze er gemaakt bij staan te kijken. Je kon me daarnaast opvegen bij de scene waarbij een uil ineens iemands oog uittrekt, dat kwam heerlijk vanuit het niets aanzetten en had ook geen verdere impact voor het verhaal. De boeven waren daarnaast van het niveau Donald Duck (de maskers ontbraken nog net), waarbij het vooral pijnlijk was hoe een acteur als Cees Geel zichzelf ook niet eens kan redden.
Het subplot met Federici kwam net iets beter uit de verf dan de exploitatieve relatie tussen Bob en Kathleen, maar was geen hoogtepunt te noemen. Het meeste heb ik me nog zitten ergeren aan de vreemde en vrij zinloze exploitatieve scenes omtrent het Kathleen personage. De grap over dat Nederlandse films schaamteloos naakt promoten kan ik doorgaans wel om lachen en vaak stoort het me ook niet, maar hier vond ik het vooral smakeloos en vreemd. Nu herinner ik me Wolkers' obsessie nog met okselhaar vanuit het boek, maar was het echt op deze manier weergegeven?
Maar goed, slecht geschreven, saai gefilmd, belabberd geacteerd en vooral lachwekkend in plaats van spannend. Troep met de hoofdletter T.
Movsin
Toch wel een niet zo onmiddellijk aanvaardbaar verhaaltje. Een avontuurtje, een flinke portie bloot, mooi maar nutteloos. Niveau stationsroman en het ineensteken van de film is toch niet altijd zo gelukkig. Daarbovenop komt nog een eerder matig acteerwerk

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

TBS